Domov Blog Bylinky v kuchyni

Bylinky v kuchyni

Autor: Veronika Čopíková
Bylinky v kuchyni

Nemusíte byť čarodejnice, aby ste dokázali v kuchyni čarovať. Obyčajné bylinky v kuchyni dokážu spraviť s jedlom zázraky, dodajú mu šmrnc a vôňu a z nudného jedla sa sťaby šibnutím čarovného prútika razom stane pochúťka. Sú voňavé, liečivé a skrášľujúce a navyše slúžia ako prirodzené dochucovadlo. Môžete ich tiež použiť ako prírodnú dekoráciu jedla, či príbytku. Fantázii sa medze nekladú.

 

Medzi moje najobľúbenejšie bylinky patria tieto krásavice:

Petržlenová vňať

– nedeľnému vývaru dodá jedinečnú chuť a vôňu domova. Môžete ju použiť aj do šalátov, na zemiaky, na ryby, jednoducho vždy a všade! Povráva sa o nej, že ničí močové kamene, zvyšuje činnosť ľadvín a upokojuje pri menštruácii.

Pažítka

– špaldový chlebík s hrubou vrstvou masla a nakrájanou hrsťou pažítky – jednoducho mňam!

Bazalka

- pridávam ju asi všade. Do omáčok, šalátov, na pizzu, mäso i na ryby. Jedlu dodáva sviežosť, znižuje nadúvanie a zvyšuje tvorbu žalúdočných štiav. Slúži tiež ako prírodný repelent proti bodavému hmyzu.

Kôpor

- je výborný do omáčok a nátierok. V staroveku mal vysokú hodnotu, dali sa ním dokonca platiť dane. Je vynikajúcou prísadou k rybám, plodom mora a pri zaváraní uhoriek a nakladanej zeleniny. Podporuje chuť do jedla a má upokojujúce účinky.

Mäta

– lístky mäty sú silne aromatické, pretože obsahujú mentol. Používa sa hlavne do dezertov, ku koziemu syru, slaným jedlám či jahňacine. A samozrejme do Mojita. Pôsobí antisepticky a upokojujúco.

Medovka

– jej typická citrónovo-medová vôňa nenechá nikoho chladným. Môžete ju pridať do zmrzliny, pudingu i do nápojov. Obklady z medovky urýchľujú hojenie, ako prísada v jedle podporuje trávenie, znižuje krvný tlak a pomáha pri migréne.

Žerucha

– má špecifickú vôňu a jemne pikantnú chuť a v spojení s maslom a chlebíkom tvorí základ mojich jarných raňajok. Priaznivo vplýva na látkovú výmenu, preto je odporúčanou súčasťou bylinných kúr.

Rozmarín

- starí Rimania ho nazývali „morská rosa“, pretože sa mu dobre darilo na morskom brehu. Podporuje pamäť a koncentráciu, tlmí bolesti hlavy a migrénu a zlepšuje trávenie najmä ťažkých jedál. Používam ho ako korenie na rôzne druhy mäsa.

Levanduľa

– veľmi účinná je pri bolestiach hlavy a nervozite. Má nádhernú vôňu a s jej „pomocou“ si môžete vyrobiť levanduľový cukor, sušienky, tortu, či kúpeľňovú soľ.

Šalvia

– symbol večného života, babské ucho, či posvätná bylina. Obsahuje látky, ktoré spomaľujú priebeh Alzheimerovej choroby. Obmedzuje potenie, zlepšuje trávenie, činnosť žlčníka či pečene. Jej chuť je silne korenistá až horkastá, preto v jej prípade platí, že menej je niekedy viac. Najchutnejšie sú s ňou korenené grilované ryby a hydina.

Tak čo si myslíte o mojom výbere naj byliniek? Používate ich v kuchyni aj vy? A ktorá bylinka je vašou stálicou?

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok


Prezrieť knihu

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

2 komentáre

Šárka 18.10.2015 - 11:18 Reaguj
Veronika
Veronika 21.10.2015 - 13:38

Ahoj Šárka, máš dobrý postreh :) Koriander je výborný najmä pre ľudí, ktorí majú problémy s pankreasom (podporuje liečbu cukrovky a rezistencie na inzulín) a tiež napomáha pri trávení, teda do svojho jedálnička by ho mali zaradiť najmä ľudia s problematickou pleťou. To je len pár zdravotných účinkov, ktorými koriander ovplýva, takže rozhodne stojí za zaradenie do zoznamu! :)

Reaguj