Domov ReceptyKoláče a zákusky Cheesecake s mascarpone a citrónom

Cheesecake s mascarpone a citrónom

Autor: Veronika Čopíková
Citronový cheesecake

Je tu leto a s ním potreba schladiť sa. :) Ležíme na deke v tráve a popíjame jahodovú limonádu. K tomu dobrá knižka (máte nejaké tipy?), lahodný cheesecake...a víkend môže oficiálne začať! Nevadí, že je piatok, koláčovú radosť si môžete spraviť hneď. Tak kto sa ku mne pridá a pripraví si tento piatok resp. cez víkend tento dokonalý citrónový cheesecake s mascarpone? Garantujem, že nebudete ľutovať!

Ingrediencie

Sušienkový základ

  • 250 g sušienok
  • 50 g trstinového cukru
  • 1/2 ČL soli
  • 115 g roztopeného masla

Krém

  • 1/4 šálky citrónovej šťavy
  • 1/4 šálky limoncella (nájdete v Lidli počas talianskeho týždňa)
  • 1/2 ČL soli
  • 500 g mascarpone (odporúčam kupovať v Lidli počas talianskeho týždňa, vtedy ho kúpite najlacnejšie)
  • 150 g ricotty
  • 400 g kyslej smotany
  • 100 g trstinového cukru
  • 4 vajcia
  • 8 g vanilkového cukru 

Poleva

  • 375 g kyslej smotany
  • 100 g ricotty
  • 25 trstinového cukru
  • 3 PL limoncella

Na ozdobu

  • čokoládová poleva
  • kolieska bio citrónov
  • maliny
  • čučoriedky
  • lístky mäty

Rád varíš, ale nechceš tráviť celý deň v kuchyni?

Kniha Lenivá kuchárka


Cheesecake s mascarpone

Ako si upiecť citrónový cheesecake s mascarpone

1 V mixéri rozmixujeme sušienky, cukor a soľ, vysypeme ich do misky a zmiešame s roztopeným maslom. Následne sušienkovú zmes vysypeme do okrúhlej tortovej formy a prstami jemne rovnomerne utlačíme (časť sušienok utlačíme na dno formy a zvyšok po bokoch približne do 2/3 výšky formy). Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 170 stupňoch Celzia 10 minút. Vytiahneme z rúry a necháme vychladnúť.

Citrónový krém si pripravíme takto:

2 V miske si pomocou ručného mixéra rozmixujeme mascarpone s ricottou. Následne do krémovej zmesi pridávame po jednom vajíčku a mixujeme, kým neminieme posledné. :) Teraz pridáme zvyšné ingrediencie, teda trstinový a vanilkový cukor, soľ, limoncello a citrónovú šťavu a mixujeme, kým nám nevznikne hladký krém. Vylejeme na sušienkový korpus a pečieme 45 minút pri 165 stupňoch Celzia. Koláčik vytiahneme z rúry a zalejeme ho ďalšou vrstvou citrónového krému, ktorý si pripravíme v ďalšom kroku.

Espresso Cheesecake

Každý občas potrebuje malé povzbudenie. Niekedy nám ho prinesie šálka kávy, inokedy tabuľka čokolády.

A na záver ľahký citrónový topping a jednoduchá poleva:

3 V miske si rozmixujeme kyslú smotanu s ricottou, trstinovým cukrom a limoncellom. Vylejeme na cheesecake a pečieme ďalších 10 - 12 minút. Vyberieme z rúry a necháme chladiť pri izbovej teplote 1 hodinu. Potom ho vložíme na 3 hodiny do chladničky, aby krásne stuhol.

4 Na záver ozdobíme čokoládovou polevou, ktorú si pripravíme z čokolády a troška masla. Polevu si spravíme takú akurát, aby sa príliš neroztekala a dali sa s ňou robiť mriežky. Polevu prelejeme do vrecúška pomocou ktorého tvoríme na tortičke mriežky. Nemusia byť ultra rovné, v nedokonalosti je predsa krása! Ozdobíme kolieskami citrónov, čučoriedkami a malinami podľa vlastnej fantázie. :) Hotovo, citrónový cheesecake s mascarpone je na svete. Nech vám chutí!

Cheesecake s mascarpone

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.