Domov ReceptyKoláče a zákusky Makový koláč s višňami

Makový koláč s višňami

Autor: Veronika Čopíková
Makový koláč

Makový koláč predstavuje ideálny desiatový koláčik na dlhšie trasy. Napríklad ak sa rozhodnete precestovať krížom Slovensko našou vlakovou dopravou a nechcete si kupovať drahú bagetu, padne vám táto kombinácia maku a višní vhod. Síce nám potom hrozia makové zuby a my sa bojíme usmievať, myslím si ale, že pri tomto koláčiku stojí za to podstúpiť menšie riziko. :D Treba si dopriať trošku slobody a menej sa zamýšľať nad tým, čo si o nás ľudia pomyslia. Takže makovým rožtekom, závinom a koláčikom zdar!

Vyskúšaj aj moje ďalšie recepty na koláče a zákusky, sezónne ovocie využiješ naplno v mojom recepte na ríbezľový koláč so snehom.

Ingrediencie na makový koláč

na plech veľkosti 30 x 22 cm

  • 80 g makovej múky (alebo mletého maku)
  • 100 g špaldovej celozrnnej múky hladkej
  • 80 g mletých vlašských orechov
  • 2 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 3 vajcia (bielka a žĺtka oddelene)
  • 120 g trstinového cukru
  • 300 ml cmaru izbovej teploty
  • 100 g rozpusteného vlažného masla
  • 300 - 400 g odkôstkovaných višní

Na ozdobu

  • 200 - 250 ml smotany na šľahanie
  • 1-2 PL trstinového cukru

Rád varíš, ale nechceš tráviť celý deň v kuchyni?

Kniha Lenivá kuchárka


Makový koláč

Ako si upiecť jednoduchý makový koláč

1 Plech si vymastíme maslom (alebo kokosovým tukom) a vysypeme strúhaným kokosom (alebo múkou) alebo vystelieme papierom na pečenie. V miske zmiešame špaldovú a makovú múku, mleté vlašské orechy, kypriaci prášok do pečiva a štipku soli. V druhej miske vyšľaháme žĺtka s cukrom, pridáme vlažný cmar a maslo a premiešame.

2 Do tekutej zmesi vysypeme sypké ingrediencie a premiešame ručne metličkou, aby sa nám tekuté a suché ingrediencie pekne prepojili. V poslednej miske si vyšľaháme bielka so štipkou soli do snehu a následne po lyžiciach pridávame sneh do cesta. Jemne premiešame a vylejeme na menší plech. Zasypeme bohatou dávkou višní, pretože tak to máme radi. :)

Maková bábovka

Táto maková bábovka s citrónovou kôrou je zatiaľ moja najobľúbenejšia bábovka, ktorú robím pravidelne.

3 Pečieme 40 minút pri 180 °C. Hotový makový koláč vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Medzitým si vyšľaháme smotanu na šľahanie s 1 - 2 lyžicami cukru na šľahačku. Koláč nakrájame na obdĺžniky a na každý kúsok pridáme pred podávaním kopček vychladenej šľahačky. Nech vám chutí!

Čo poviete na tento rýchly makový koláčik? Ak som vás zlákala na jeho vyskúšanie, nezabudnite sa podeliť o váš výsledok v komentári. V prípade, že ste pri pečení trošku zaexperimentovali a nahradili nejaké ingrediencie, uveďte aj to, vylepšenia sú tu vítané!

Makový koláč

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

10 komentárov

Anet 7.6.2022 - 20:42
Ďakujem veľmi pekne za recept, koláčik bol chutovo eňo ňuno ? fakt výborné a šťavnaté cesto. Cmar som hradila jogurtom ako ste aj odporučili v komentároch a namiesto višní som použila jahody. Určite sa ešte vrátim k tomuto receptu
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 2.1.2023 - 11:23

Pekný deň želám Anet, teším sa, že koláčik sa podaril a chutil :) A použitie jahôd je výborná alternatíva :)

Reaguj
Viera 5.5.2021 - 13:51
keďže milujem mak a višne vyskúšala som tento koláčik...namiesto cmaru som ale použila biely jogurt,, vynikajúci koláčik.. veľmi rýchlo sa zjedol :)) tento víkend sa naň chystám znova :D
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 2.1.2023 - 11:24

Supeeer, veľmi sa teším Vierka, že sa koláčik podaril a chutil :) Biely jogurt je výborná náhrada za cmar :)

Reaguj
Veronika 3.4.2021 - 10:13
Nemám veľmi rada mak ale aj napriek tomu som nejako dostala chuť na tento koláčik a neľutujem, je naozaj výborný :)
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 2.1.2023 - 11:24

Ďakujem krásne Veronika, teším sa, že koláčik ti chutil aj napriek tomu, že nemáš mak vo veľkej obľube :)

Reaguj
Jana 4.9.2019 - 23:17

Ahoj Veronika, oslovil ma tento makovy kolacik, a mam otazku, cim mozem nahradit cmar. Som bezlaktozova a BL cmar som este v obchode nevidela:( dal by sa nahradit napr. BlL jogurtom, ci radsej BL mlieko?? A kolko ml tej nahrady cca by si doporucila. Dakujem za radu. Jana

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 7.9.2019 - 11:44

Ahoj Janka, teším sa, že ťa makový koláč s višňami zaujal a chcela by si ho vyskúšať :) Skúsila by som ho nahradiť jogurtom, použila by som 200 až 250 ml :) V dohľadnej dobe ho skúsim pripraviť v bezlaktózovej verzii a ak sa podarí, určite pridám presnejšiu verziu aj na blog :) Držím palce, nech sa vydarí!

Reaguj
Danjela 30.8.2019 - 15:24

Zdravim robila som ho so slivkami, chuti vyborne, skvela konzistencia cesta :)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 7.9.2019 - 11:40

Ahoj, super teším sa, že makový koláč chutil :) Slivky sú výborná náhrada za višne a som rada, že konzistencia cesta vyhovovala :)

Reaguj