Domov ReceptyBabičkine recepty Babičkina cesnačka so zemiakmi

Babičkina cesnačka so zemiakmi

Autor: Veronika Čopíková
Cesnačka so zemiakmi

Krásnemu babiemu letu s lietajúcimi pavučinami a hrejivým slniečkom nadobro odzvonilo. Jeseň má svoje svetlé aj tmavé stránky. Podstatou však je, že väčšina z nás ju víta chrípkou či virózou, ktorá nás často stiahne z pracovného víru do víru posteľného života. Nakrátko je tak naším najlepším priateľom balík vreckoviek, hrejivá deka, zásoba filmov a litre čaju. A pre tých, ktorí sa rozhodli vystrábiť z prechladnutia čo najviac prírodne, je to aj cesnačka. Hrejivá, voňavá, s pocitom domova nech sme kdekoľvek na svete. Táto babičkina cesnačka so zemiakmi je tak trochu holdom pre všetkých, ktorým treba zložiť poklonu za to, že sa o nás v takýchto chvíľach starali. Takže len čo vám bude lepšie a do postele zaľahne vaša polovička, pripravte jej na striedačku so slepačím vývarom aj túto cesnačku.

Ingrediencie

na 4 porcie

  • 6 - 8 stredne veľkých zemiakov
  • voda
  • soľ
  • zeleninový bujón
  • 2 - 3 hlávky cesnaku (závisí od veľkosti a intenzity cesnaku - domáci je najlepší)
  • bravčová masť/ghee/maslo
  • cesnakové krutóny (návod ako na ne nájdete nižšie)

Prvá kuchárska kniha, ktorá vám ušetrí čas v kuchyni! Obsahuje 60 jednoduchých receptov.
Kniha Lenivá Kuchárka

PREZRIEŤ KNIHU

Cesnačka so zemiakmi

Babičkina cesnačka - tradícia na nezaplatenie

Do polievkového hrnca dáme zemiaky zbavené šupky. Zalejeme ich vodou, osolíme a dáme variť pri strednej teplote. Množstvo vody závisí od toho, koľko polievky chcete získať a s tým súvisiaceho množstva zemiakov. Ja pridávam toľko vody, aby zemiaky boli plne ponorené, teda cca. 1 - 1,5 litra. Keď zemiaky začnú vrieť, znížime teplotu, pridáme zeleninový bujón a varíme do mäkka. Hotové zemiaky prepasírujeme cez sitko alebo len popritláčame vidličkou o boky hrnca. :) 

Mrkvová polievka

Ak by mi takúto polievku naservírovali niekde v reštaurácii, povedala by som si, že to stálo za to :D

Na panvici rozpustíme masť/ghee alebo maslo a pridáme k nej prelisované strúčiky cesnaku. Cesnaku dávame veľa, nemusíte sa ho báť, naša babička ho častokrát dáva toľko, až sa obáva, že bude pri jedení štípať, ale vždy je polievočka famózna a taká akurát, aká má cesnačka byť. Takže podľa intenzity a chuti pridajte pokojne dve - tri hlávky. Ja som pridala naposledy 2 hlávky, ale mala som domáci cesnak od sestry, takže ten bol intenzívny a rýdzo slovenský. :) Cesnak jemne osmažíme a pridáme k zemiakom a uvarenej zemiakovej vode. Premiešame a podľa chuti ešte dochutíme soľou a čiernym korením. 

Cesnačka so zemiakmi

Chrumkavé cesnakové krutóny

Staré kúsky chleba, ktoré už neplánujeme zjesť (samozrejme nie plesnivé, skôr tvrdšie časti chlebíka, ktoré by sme inak vyhodili), narežeme na kocky a "namočíme" do pripravenej zmesi olivového oleja a cesnakového korenia (2 PL olivového oleja zmiešame s lyžičkou cesnakového korenia). Obalené kocky chleba rozprestrieme na plech, ktorý sme si predtým vystlali papierom na pečenie a dáme piecť do rúry na cca. 10 minút pri 180 °C. Krutóny poctivo sledujeme, aby nám neprihoreli (poznávacím znakom chrumkavých krutónov je ich zlatistá farba). Podávame s cesnačkou. Nech vám chutí!

Keď obedujeme u priateľovej babičky, nikdy mi pri servírovaní polievky nezabudne pripomenúť, aby som si nedávala hneď všetky chrupky (krutóny) do polievky, lebo sa mi rozmočia. Ako môžete vidieť na fotke, trošku na truc som tak spravila. :)

Cesnačka so zemiakmi
Cesnačka so zemiakmi
Cesnačka so zemiakmi

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept, Pridaj sa do klubu.

Ako sa ti páčil? (5 je top)
[Celkom: 113 Priemer: 4]

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

12 komentárov

Veronika 31.3.2020 - 13:56

Prave dovarena a zjedena. Bola uplne uzasna… nakoniec som este 2 struciky roztlacila a pridala. Naozaj odporucam.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 15.4.2020 - 13:52

Ahoj Veronika, teším sa, že sa cesnaková polievka vydarila a chutila úžasne :)

Reaguj
Daniela 11.1.2020 - 12:11

Perfektná 👍 práve dojedená 👌

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 15.1.2020 - 17:42

Ďakujem za spätnú väzbu, teším sa, že chutí :)

Reaguj
Gabika 17.10.2019 - 16:36

Vyborna, nas maly zjedol cely tanier 😄

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 30.10.2019 - 20:46

Jeeej Gabika, tak to sa veľmi teším! :) Dúfam, že aj ostatné polievočky budú chutiť :)

Reaguj
Margita 16.1.2019 - 9:45

Recepty sú perfektné. Vždy vyskusam. Chutia.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 27.1.2019 - 10:13

Ahoj Margita, ďakujem za krásnu spätnú väzbu :) Veľmi sa teším, že ti chutia :)

Reaguj
Jarka 29.12.2018 - 13:17

Veronika, toto je naj cesnačka, akú som kedy jedla a robila. Samozrejme s domâcim vlastnoručne vypestovaným cesnakom, zemiakmi (vypestované v slame). Robila som ju už x-krát. Odporúčam.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 1.1.2019 - 12:42

Jarka ďakujem za krásnu spätnú väzbu k receptu :) Babičkina cesnačka nikdy nesklame :D Wau niet nad domáci cesnak a zemiačiky, všetko potom inak chutí – lepšie! Teším sa, že ti chutila a odporúčaš ju ďalej.

Reaguj
Marián 29.9.2018 - 13:43

Super :-) akurát ja sa snažím bujóny nepoužívať a nahrádzam ich iba korením.,

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 30.9.2018 - 21:18

Ahoj Marián, ďakujem krásne za spätnú väzbu k receptu :) Bujón používam kvalitný s dobrým zložením prípadne kupujem horalku (zmes korenia na polievku) :))

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Toto sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na môj magazín a kuchársku knižku.

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box