Z krátkej jari sme sa rovno prehupli do teplého leta. A letu svedčia jednoduché a ľahké jedlá, ktoré nás príjemne zasýtia a nechajú nám aj miesto na dobrú zmrzlinu :) Cícerová nátierka patrí medzi jedno z nich, v spojení s čerstvo nakrájanou zeleninou získate ľahký obed do práce, ktorý si môžete oživiť chrumkavými domácimi hranolkami zo sladkých zemiakov.
Ďalšie jednoduché recepty nájdeš v knihách Lenivá kuchárka. Pri objednávke dvoch kníh je poštovné zadarmo!
Ingrediencie
na 4 porcie
Cícerová nátierka
- 1 konzerva cíceru (310 g)
- 2 zrelé avokáda
- 3 PL olivového oleja
- 1 PL tahini (sezamová pasta)
- 3 PL čerstvej šťavy z limetky
- 1-2 strúčiky cesnaku
- ½ ČL mletej rímskej rasce
- soľ a čierne korenie
Domáce hranolky
- 3 ks sladkých zemiakov (batátov)
- soľ, čierne korenie a čili
- olivový olej (Ja momentálne používam extra panenský olivový olej od Powerlogy s aciditou 0,1% a v BIO kvalite)
Nechceš nikdy zmeškať nový recept? Pridaj sa do klubu!
Cícerová nátierka s avokádom – jednoduchý obed bez lepku
1 Cícer presypeme do sitka (nálev si necháme bokom pre možné neskoršie použitie) a poriadne prepláchneme studenou vodou. Vložíme do mixéra a pridáme k nemu olivový olej, tahini, limetkovú šťavu, prelisovaný cesnak a rascu. Rozmixujeme na hladkú zmes hodvábnej konzistencie. Ak je naša nátierka hustá, pridáme nálev z cíceru, lyžicu ľadovej vody alebo olivový olej.
Domáca paštéta z kuracích pečienok
Uvidíte, ako sa budete tešiť, keď si natriete na krajec chleba vrstvu domácej paštéty a zahryznete sa.
2 Pridáme nakrájané avokáda, soľ a čierne korenie (radšej menej, dochucujeme následne) a rozmixujeme. Dochutíme soľou, čiernym korením a limetkovou šťavou. Nátierku podávame ako dip s čerstvo nakrájanou zeleninou v tvare paličiek (napr. s mrkvou, stopkovým zelerom a uhorkou) alebo k nej môžete pridať aj domáce hranolky zo sladkých zemiakov. Nátierku po preložení do misky lyžicou premiešame tak, aby sme vytvorili záhyby, do ktorých následne nalejeme trochu olivového oleja na ozdobu a chuť.
Domáce hranolky zo sladkých zemiakov
3 Zemiaky umyjeme pod studenou vodou, aby sme šupku zbavili prípadných nečistôt. Následne ich prekrojíme napoly a nakrájame na hranolky. Batáty sa krájajú ťažšie než tradičné zemiaky, ale tá chuť a benefity stoja za to :) Nakrájané hranolky preložíme na plech vyložený papierom na pečenie, pokvapkáme olivovým olejom a okoreníme soľou, čiernym korením a čili. Párkrát plechom zatrasieme, aby sa hranolky rovnomerne obalili v korení a olivovom oleji. Vložíme do rúry vyhriatej na 220 °C a pečieme 25 minút. Podávame s nátierkou.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody