Tento citrónový zákusok je TOP! :) Keď si spomeniem, že kedysi som citróny používala akurát tak do čaju... a pritom ich kyslastá chuť je príjemným osviežením v koláčikoch nielen počas horúcich letných mesiacov. Dôvodov na upečenie tohto citrónového zákuska mám v rukáve hneď viacero -svieža chuť, jemnosť a krémovosť, chrumkavý korpus a slnečná žltá, ktorá vám rozžiari i zasnežený víkend. Citrónových koláčov som ochutnala už viacero, ale ten pravý som našla až u mňa doma. :) Mám rada, keď je citrónový zákusok jemne kyslastý a naplno sa v ňom rozvinie vôňa citrónov. Ak si teda chcete vychutnať spojenie chrumkavého korpusu a sviežeho citrónového krému v jednom, vyskúšajte môj recept na citrónový zákusok. Verím, že si pochutíte.
Ďalšie jednoduché recepty nájdeš v knihách Lenivá kuchárka. Pri objednávke dvoch kníh je poštovné zadarmo!
Ingrediencie
na okrúhlu formu s Ø 24 cm
- 200 g hladkej pšeničnej múky (môžete skombinovať napoly so špaldovou celozrnnou hladkou)
- 100 g masla nakrájaného na kocky
- 50 g trstinového cukru
- 1 ČL mletej vanilky
- štipka soli
Citrónový krém
- 3 veľké vajcia
- 120 g trstinového cukru
- 120 ml citrónovej šťavy
- 80 g masla
- 1 PL kôry z BIO citróna
- štipka soli
Na ozdobu
- crème fraiche
- plátky citróna
- karamelový cukor
Nechceš nikdy zmeškať nový recept? Pridaj sa do klubu!
Svieži citrónový zákusok
1 V miske zmiešame múku, soľ, cukor a vanilku, pridáme kocky masla a rukou spracujeme na mrveničku. Cesto v tomto prípade nemiesime do okamihu, kým nám vznikne kompaktná hmota, ale len do chvíle, kým sa nám v ceste začnú tvoriť menšie hrudky. Cesto presypeme do formy na tart (najlepšia je forma s odnímateľným dnom), prípadne do okrúhlej či menšej obdĺžnikovej formy (v prípade použitia inej formy odporúčam vyložiť dno a boky papierom na pečenie - na mieste bude držať lepšie, ak formu predtým jemne vymastíte maslom) a prstami poutláčame na dno a boky formy.
2Ak použijete obyčajnú okrúhlu alebo obdĺžnikovú formu, môžete cesto poutláčať prstami len na dne formy a boky úplne vynechať. Takto pripravené cesto vložíme do rúry vyhriatej na 170 °C a pečieme 25 minút. Po upečení korpus z rúry vytiahneme a ešte horúci lyžičkou jemne poutláčame, aby držal pekne pokope aj po vychladnutí a pri krájaní. :)
Jednoduchý citrónový krém
3 Do misky si pripravíme menšie kocky masla a čerstvo nastrúhanú kôru z BIO citróna. V malom hrnci metličkou ručne prešľaháme vajcia s cukrom, pridáme štipku soli a citrónovú šťavu a premiešame. Hrniec položíme na sporák a na miernom plameni pravidelne premiešavame (nezabúdame na boky a dno hrnca), až kým citrónový krém nezačne hustnúť. Znížime teplotu a počkáme, až sa v kréme začnú tvoriť bublinky - vtedy hrniec hneď stiahneme zo sporáka a do krému pridáme pripravené kocky masla a citrónovú kôru. Dobre premiešame a cez sitko vylejeme na upečený korpus. Citrónový zákusok vložíme opätovne do rúry, tentokrát vyhriatej na 160 °C a pečieme cca 15 minút.
4 Zákusok necháme vychladnúť pri izbovej teplote a následne ho odložíme ešte na 2 až 3 hodiny do chladničky. Pred podávaním ozdobíme citrónový zákusok jemne osladeným crème fraiche a posypeme karamelovým cukrom. Ak mu chcete dodať slávnostný podtón, na ozdobu použite aj plátky citróna.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
40 komentárov
Krásny deň prajem.
Práve skúšam tento recept. Po vytiahnutí z rúry krém nie je stuhnutí má to tak byť? Alebo stuhne v chladničke?
Pekný deň želám Marta, ako dopadlo pečenie? :) Krém by mal byť jemne upečený, po vychladnutí na pracovnej doske ho treba dať do chladničky a tam pekne stuhne :)
Krém nebol po upečení stuhnutí. V chladničke stuhol. Navrch som dala šľahačku a navrch som nastruhala horkú čokoládu. Koláčik bol vynikajúci 🙂
Pekný deň želám Janka, mrzí ma, že vám koláčik nechutí :( Nabudúce pokojne pridajte viac cukru, ak sa vám zdalo, že je príliš kyselkavý. Nám doma to takto veľmi chutí, priznám sa, že som vyskúšala už viacero lemon tartov a všade prevažoval cukor tak, že som necítila chuť citrónov a tom som chcela zmeniť :) Teším sa však, že s ostatnými receptami ste boli spokojná :)
Ďakujem krásne Stanislava, veľmi sa teším, že sa ti koláčik podaril a chutil :)
Kolac jsem upekla na velikonocni nedelni obed u pratel a ackoliv jsem mela nemaly strach z nevyzkouseneho receptu a poprve delala polevu timto zpusobem, zakusek byl naprosto fantasticky! Rozhodne pridavam do meho repertoaru. Na svatenim stole se vyjimal a ladil s velikonocni dekoraci. Krasne osvezil a byl skvelou teckou slavnostniho obeda. Moc dekuju. Pecu podle Vas opravdu moc rada, dekuju, ze sdilite takove dobroty.
Ahoj Petra, ďakujem za skvelú spätnú väzbu k receptu na citrónový koláčik ako i k mojim ostatným receptom :) Veľmi sa teším, že sa koláč podaril na prvýkrát a najmä, že vám všetkým chutil a krásne spestril váš veľkonočný stôl :) Maj sa krásne a ešte raz ďakujem!
Ďakujem krásne Janka, veľmi sa teším, že koláčik chutí :) A najmä, že si ho ukladáte medzi svoje obľúbené recepty :)
Ďakujem krásne Martina :)
Ked som našla recept, tak ma oslovil svojou jednoduchosťou…potom som si precitala komentar aka bola nejedla plnka a začala som váhať ci ho spraviť. Ale dala som sa na to, plnku som akurát vyliala na korpus a zo zvedavosti ochutnala…mala som co robit,aby som ju celu nezjedla 🤤 je fajne citrónová a nie veľmi …uz sa neviem dočkať konečného výsledku 🥰
Milá Janka, som veľmi rada, že si sa aj napriek jednej negatívnej spätnej väzbe k citrónovému zákusku odhodlala k jeho vyskúšaniu :) Dúfam, že výsledok dopadol dobre a teším sa, že ti plnka po ochutnaní chutila :) Každý máme iné chute, ja som ochutnala viacero citrónových koláčikov, ale mne osobne najviac chutí taký, ktorý naozaj chutí citrónovo a jeho chuť nepreráža veľké množstvo cukru. Skrátka správne kyselkavý a osviežujúci, myslím, že pre milovníkov citrónov je to to ono, čo mi citrónholici hľadáme :)
Pre bezlepkáčov – ja používam bezlepkovú zmes na pečenie od slovenskej firmy Liana, miešam ju s mandľovou múkou, dávam viac mandľovej a piškótové korpusy sú super. Aj Veronikine koláčiky takto pečiem.
Milá Gabriela, ďakujem za super tip :) Verím, že pomôže všetkým bezlepkáčom, ktorí by mali chuť vyskúšať tento recept :)
To vážne? Nie je najdôležitejšie, aby bol recept dobrý a vyšiel? To naozaj niekto potrebuje riešiť názov? Ja si názvy ani nevšímam. Iba slintám nad fotkou a dôležité pre mňa je, aby bol recept zrozumiteľne napísaný, podaril sa mi a potom aj chutil
Milá Denisa, zdieľam podobný názor na túto „problematiku“. Slovo zákusok som zvolila preto, aby sa vám recepty medzi sebou dobre odlišovali, sú podobné a predsa rozdielne množstvom ingrediencií a postupom prípravy, každý si tu teda môže vyskúšať a vybrať to svoje :) A ďakujeme pekne za podporu :)
Toto je ‚tarte au citron‘ (alebo lemon tart). Preklada sa to do slovenciny ako zakusok?? Myslim ze slovo zakusok ma iny vyznam, a nepouziva na suche cesto okruhleho tvaru.. Ked uz chces slovensky nazov pre to, tak sa lepsie hodi asi slovo kolac.
Mas tu uz jeden recept na citronovy tart (marec 2018) a tam ho nazyvas kolac. V com je rozdiel??
Dobrý deň rozdiel je v tom že na koláč bol použitý maslový korpus a na zákusok obyčajný korpus s vanilkovým podtónom. Osobne preferujem ten druhý ale to záleží od chuti. Každý má rad niečo iné :) Čo sa týka prekladu tam by to mal byť vážne skôr koláč ako zákusok ale ako by sme potom tie recepty rozlíšili :)
Majo opäť ďakujem, že si sa podujal zodpovedať Petrinu otázku :) Názvy receptov si uvedomujem, tiež jemné odtienky rozdielov, pri tvorbe názvu však prihliadam na čo najväčšiu jednoduchosť a pri podobných receptoch sa ich snažím aspoň takto odlíšiť, aby v tom čitatelia nemali zmätok. Ale spätnú väzbu si cením, ak je podaná v zmysle pozitívnej kritiky a nie nočných komentárov na viacerých receptoch, kde badám tak trochu iný účel :)
Ahoj. Prosim, je nevyhnutna kombinacia s psenicnou mukou? Nemoze byt cisto spaldova? To sa mi totiz najviac paci na tvojich receptoch, ze su spaldove. :) Dakujem!
Ahoj Martina, pšeničnú múku môžeš pokojne nahradiť špaldovou múkou :) Ja som mala úžasnú taliansku pšeničnú múku, s ktorou sa výborne pracovalo, takže som z nej upiekla veľa týchto citrónových koláčikov aj iných dobrôt, lebo je úplne iná, než klasické pšeničné múky v obchodoch :) Ale špaldová je pre mňa prvou voľbou pri väčšine receptov, tak som rada, že si to ceníš :)
Vyzerá úžasne, určite ho vyskúšam.
Ľubka teším sa, že koláčik vyskúšaš a dúfam, že ti bude chutiť rovnako, ako mne :)
Je možné do toho citrónového krému primiešať aj Tvaroh?
Ďakujem za odpoveď
Zuzka ja by som tvaroh do citrónového krému nepridávala, skôr navrch, ak by si chcela vytvoriť tretiu vrstvu koláčika :)
Aj ja ti prajem do nového roku všetko najlepšie a veľa tvorivých nápadov…..som rada že nie som sama čo upratuje po novom roku :-D ale ja čakám až na koniec januára ked už je celkom uzavretý starý rok
Koláčik vyskúšam, určite rozžiari aj tieto zamračené dni
Milá Irena, ďakujem za krásne prianie :) Veru, upratujem a upratujem, akosi je stálo čo, lebo len čo dokončím jednu izbu, v druhej sa čosi nahromadí a musím sa pustiť do toho odznova :D Teším sa, že koláčik vyskúšaš a dúfam, že ti rozžiari deň :)
Ahoj Veronika, včera som vyskúšala tvoj koláčik. Je super. Veľmi rýchly nenáročný a chutí viac než skvelo! Som rada, že som objavila tvoje recepty, lebo sú rýchle,jednoduché a chutia úžasne. Teším sa na tvoje ďalšie recepty.
Ahoj Paulína, jeeej teším sa, že si citrónový zákusok vyskúšala a chutil ti :) Tak som rada, že si objavila moje recepty a dúfam, že ti budú chutiť rovnako, ako tento koláčik :) Krásny deň ti prajem.
Ahoj Veronika,
ďakujem za krásne prianie a Tebe a všetkým tvojim najbližším prajem krásny rok 2020 plný pohody a verím, že bude aj z pohľadu kulinárskej tvorivosti plný skvelých nápadov.
Keďže patrím do skupiny „bezlepkáčov“, akou múkou bezplepkovou by som vedela nahradiť v tomto receptíku obyčajnú múku? Myslíš, že zmes mandľovej, pšenovej a trochy tapiokového škrobu by bola dobrá voľba?
Ďakujem Mirka
Ahoj Mirka, ďakujem za krásne prianie, budem sa snažiť, nech je tu stále dostatok chutnej inšpirácie na vypekanie počas celého roka :) Zmes mandľovej, pšenovej múky a trošky tapiokového škrobu je podľa mňa ok, ja by som možno pšenovú múku nahradila skôr kombináciou ryžovej a pohánkovej, pšenová múka je vcelku výrazná :)
Ahoj Veronika,
srdečne Ťa pozdravujem a tiež Ti prajem len to najlepšie v novom roku a veľa dobrých nápadov, ktoré máš ohľadom varenia a pečenia. Si šikulka. Tvoj recept ma veľmi zaujal, určite ho vyskúšam. Prajem Ti veľa tvorivých nápadov.
Ahoj Ibojka, ďakujem za krásne želanie, budem sa snažiť, aby ste tu stále našli kopec chutných inšpirácií :) Teším sa, že ťa recept zaujal a chystáš sa ho vyskúšať, potom daj vedieť, ako to dopadlo :)
Ahoj Veronika, čím by si nahradila klasickú múku v prípade celiakov prosím ťa? Ďakujem za odpoveď.
Ahoj Elen, klasickú múku by som nahradila kombináciou mandľovej, pohánkovej a ryžovej múky :)
Juuuj, tuším si aj viem predstaviť, ako sviežo šmakuje! Ďakujem za inšpiráciu, už viem, čo najbližšie prinesiem ako darček rodičom môjho drahého ♥
Ahoj Ivana, tak sa teším, že ho vyskúšaš a dúfam, že ti bude chutiť rovnako, ako mne :) A že poteší aj rodičov tvojho drahého :)