Domov ReceptyKoláče a zákusky Citrónový zákusok

Citrónový zákusok

Autor: Veronika Čopíková
Citrónový zákusok

Tento citrónový zákusok je TOP! :) Keď si spomeniem, že kedysi som citróny používala akurát tak do čaju... a pritom ich kyslastá chuť je príjemným osviežením v koláčikoch nielen počas horúcich letných mesiacov. Dôvodov na upečenie tohto citrónového zákuska mám v rukáve hneď viacero -svieža chuť, jemnosť a krémovosť, chrumkavý korpus a slnečná žltá, ktorá vám rozžiari i zasnežený víkend. Citrónových koláčov som ochutnala už viacero, ale ten pravý som našla až u mňa doma. :) Mám rada, keď je citrónový zákusok jemne kyslastý a naplno sa v ňom rozvinie vôňa citrónov. Ak si teda chcete vychutnať spojenie chrumkavého korpusu a sviežeho citrónového krému v jednom, vyskúšajte môj recept na citrónový zákusok. Verím, že si pochutíte.

Ingrediencie

na okrúhlu formu s Ø 24 cm

  • 200 g hladkej pšeničnej múky (môžete skombinovať napoly so špaldovou celozrnnou hladkou)
  • 100 g masla nakrájaného na kocky
  • 50 g trstinového cukru
  • 1 ČL mletej vanilky
  • štipka soli

Citrónový krém

  • 3 veľké vajcia
  • 120 g trstinového cukru
  • 120 ml citrónovej šťavy
  • 80 g masla
  • 1 PL kôry z BIO citróna
  • štipka soli

Na ozdobu

  • crème fraiche
  • plátky citróna
  • karamelový cukor

Prvá kuchárska kniha, ktorá vám ušetrí čas v kuchyni! Obsahuje 60 jednoduchých receptov. Kniha Lenivá KuchárkaRecenzie

PREZRIEŤ KNIHU

Svieži citrónový zákusok

V miske zmiešame múku, soľ, cukor a vanilku, pridáme kocky masla a rukou spracujeme na mrveničku. Cesto v tomto prípade nemiesime do okamihu, kým nám vznikne kompaktná hmota, ale len do chvíle, kým sa nám v ceste začnú tvoriť menšie hrudky. Cesto presypeme do formy na tart (najlepšia je forma s odnímateľným dnom), prípadne do okrúhlej či menšej obdĺžnikovej formy (v prípade použitia inej formy odporúčam vyložiť dno a boky papierom na pečenie - na mieste bude držať lepšie, ak formu predtým jemne vymastíte maslom) a prstami poutláčame na dno a boky formy.

Ak použijete obyčajnú okrúhlu alebo obdĺžnikovú formu, môžete cesto poutláčať prstami len na dne formy a boky úplne vynechať. Takto pripravené cesto vložíme do rúry vyhriatej na 170 °C a pečieme 25 minút. Po upečení korpus z rúry vytiahneme a ešte horúci lyžičkou jemne poutláčame, aby držal pekne pokope aj po vychladnutí a pri krájaní. :)

Jednoduchý citrónový krém

Do misky si pripravíme menšie kocky masla a čerstvo nastrúhanú kôru z BIO citróna. V malom hrnci metličkou ručne prešľaháme vajcia s cukrom, pridáme štipku soli a citrónovú šťavu a premiešame. Hrniec položíme na sporák a na miernom plameni pravidelne premiešavame (nezabúdame na boky a dno hrnca), až kým citrónový krém nezačne hustnúť. Znížime teplotu a počkáme, až sa v kréme začnú tvoriť bublinky - vtedy hrniec hneď stiahneme zo sporáka a do krému pridáme pripravené kocky masla a citrónovú kôru. Dobre premiešame a cez sitko vylejeme na upečený korpus. Citrónový zákusok vložíme opätovne do rúry, tentokrát vyhriatej na 160 °C a pečieme cca 15 minút.

Zákusok necháme vychladnúť pri izbovej teplote a následne ho odložíme ešte na 2 až 3 hodiny do chladničky. Pred podávaním ozdobíme citrónový zákusok jemne osladeným crème fraiche a posypeme karamelovým cukrom. Ak mu chcete dodať slávnostný podtón, na ozdobu použite aj plátky citróna.

Citrónový zákusok
Citrónový zákusok

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept, pridaj sa do klubu.

Ako sa ti recept vydaril? (5 je top)
[Celkom: 37 Priemer: 3.9]

Výber najlepších receptov nájdete v knihe


Prezrieť knihu

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár

Add your own review

Hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

20 komentárov

Petra 31.5.2020 - 1:05

Toto je ‚tarte au citron‘ (alebo lemon tart). Preklada sa to do slovenciny ako zakusok?? Myslim ze slovo zakusok ma iny vyznam, a nepouziva na suche cesto okruhleho tvaru.. Ked uz chces slovensky nazov pre to, tak sa lepsie hodi asi slovo kolac.

Reaguj
Petra 31.5.2020 - 1:30

https://www.lenivakucharka.sk/citronovy-kolac/
Tu sa to vola kolac? A v com je rozdiel??

Reaguj
Petra 31.5.2020 - 2:22

Mas tu uz jeden recept na citronovy tart (marec 2018) a tam ho nazyvas kolac. V com je rozdiel??

Reaguj
Martina 28.1.2020 - 22:17

Ahoj. Prosim, je nevyhnutna kombinacia s psenicnou mukou? Nemoze byt cisto spaldova? To sa mi totiz najviac paci na tvojich receptoch, ze su spaldove. :) Dakujem!

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 13.4.2020 - 15:37

Ahoj Martina, pšeničnú múku môžeš pokojne nahradiť špaldovou múkou :) Ja som mala úžasnú taliansku pšeničnú múku, s ktorou sa výborne pracovalo, takže som z nej upiekla veľa týchto citrónových koláčikov aj iných dobrôt, lebo je úplne iná, než klasické pšeničné múky v obchodoch :) Ale špaldová je pre mňa prvou voľbou pri väčšine receptov, tak som rada, že si to ceníš :)

Reaguj
Ľubka 28.1.2020 - 12:07

Vyzerá úžasne, určite ho vyskúšam.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 13.4.2020 - 15:35

Ľubka teším sa, že koláčik vyskúšaš a dúfam, že ti bude chutiť rovnako, ako mne :)

Reaguj
Zuzana 10.5.2020 - 13:44

Je možné do toho citrónového krému primiešať aj Tvaroh?

Ďakujem za odpoveď

Reaguj
Irena D. 26.1.2020 - 16:12

Aj ja ti prajem do nového roku všetko najlepšie a veľa tvorivých nápadov…..som rada že nie som sama čo upratuje po novom roku :-D ale ja čakám až na koniec januára ked už je celkom uzavretý starý rok
Koláčik vyskúšam, určite rozžiari aj tieto zamračené dni

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 13.4.2020 - 15:35

Milá Irena, ďakujem za krásne prianie :) Veru, upratujem a upratujem, akosi je stálo čo, lebo len čo dokončím jednu izbu, v druhej sa čosi nahromadí a musím sa pustiť do toho odznova :D Teším sa, že koláčik vyskúšaš a dúfam, že ti rozžiari deň :)

Reaguj
Paulína 24.1.2020 - 6:42

Ahoj Veronika, včera som vyskúšala tvoj koláčik. Je super. Veľmi rýchly nenáročný a chutí viac než skvelo! Som rada, že som objavila tvoje recepty, lebo sú rýchle,jednoduché a chutia úžasne. Teším sa na tvoje ďalšie recepty.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 13.4.2020 - 15:33

Ahoj Paulína, jeeej teším sa, že si citrónový zákusok vyskúšala a chutil ti :) Tak som rada, že si objavila moje recepty a dúfam, že ti budú chutiť rovnako, ako tento koláčik :) Krásny deň ti prajem.

Reaguj
Miroslava 22.1.2020 - 20:44

Ahoj Veronika,
ďakujem za krásne prianie a Tebe a všetkým tvojim najbližším prajem krásny rok 2020 plný pohody a verím, že bude aj z pohľadu kulinárskej tvorivosti plný skvelých nápadov.
Keďže patrím do skupiny „bezlepkáčov“, akou múkou bezplepkovou by som vedela nahradiť v tomto receptíku obyčajnú múku? Myslíš, že zmes mandľovej, pšenovej a trochy tapiokového škrobu by bola dobrá voľba?

Ďakujem Mirka

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 13.4.2020 - 15:32

Ahoj Mirka, ďakujem za krásne prianie, budem sa snažiť, nech je tu stále dostatok chutnej inšpirácie na vypekanie počas celého roka :) Zmes mandľovej, pšenovej múky a trošky tapiokového škrobu je podľa mňa ok, ja by som možno pšenovú múku nahradila skôr kombináciou ryžovej a pohánkovej, pšenová múka je vcelku výrazná :)

Reaguj
ibojka 22.1.2020 - 15:49

Ahoj Veronika,
srdečne Ťa pozdravujem a tiež Ti prajem len to najlepšie v novom roku a veľa dobrých nápadov, ktoré máš ohľadom varenia a pečenia. Si šikulka. Tvoj recept ma veľmi zaujal, určite ho vyskúšam. Prajem Ti veľa tvorivých nápadov.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 13.4.2020 - 15:30

Ahoj Ibojka, ďakujem za krásne želanie, budem sa snažiť, aby ste tu stále našli kopec chutných inšpirácií :) Teším sa, že ťa recept zaujal a chystáš sa ho vyskúšať, potom daj vedieť, ako to dopadlo :)

Reaguj
Elen 22.1.2020 - 15:25

Ahoj Veronika, čím by si nahradila klasickú múku v prípade celiakov prosím ťa? Ďakujem za odpoveď.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 13.4.2020 - 15:29

Ahoj Elen, klasickú múku by som nahradila kombináciou mandľovej, pohánkovej a ryžovej múky :)

Reaguj
Ivana 22.1.2020 - 13:24

Juuuj, tuším si aj viem predstaviť, ako sviežo šmakuje! Ďakujem za inšpiráciu, už viem, čo najbližšie prinesiem ako darček rodičom môjho drahého ♥

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 13.4.2020 - 15:26

Ahoj Ivana, tak sa teším, že ho vyskúšaš a dúfam, že ti bude chutiť rovnako, ako mne :) A že poteší aj rodičov tvojho drahého :)

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Tu sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na magazín a kuchársku knihu

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box