Domov ReceptyKoláče a zákusky Citrónový zákusok

Citrónový zákusok

Autor: Veronika Čopíková
Citrónový zákusok

Tento citrónový zákusok je TOP! :) Keď si spomeniem, že kedysi som citróny používala akurát tak do čaju... a pritom ich kyslastá chuť je príjemným osviežením v koláčikoch nielen počas horúcich letných mesiacov. Dôvodov na upečenie tohto citrónového zákuska mám v rukáve hneď viacero -svieža chuť, jemnosť a krémovosť, chrumkavý korpus a slnečná žltá, ktorá vám rozžiari i zasnežený víkend. Citrónových koláčov som ochutnala už viacero, ale ten pravý som našla až u mňa doma. :) Mám rada, keď je citrónový zákusok jemne kyslastý a naplno sa v ňom rozvinie vôňa citrónov. Ak si teda chcete vychutnať spojenie chrumkavého korpusu a sviežeho citrónového krému v jednom, vyskúšajte môj recept na citrónový zákusok. Verím, že si pochutíte.

Ingrediencie

na okrúhlu formu s Ø 24 cm

  • 200 g hladkej pšeničnej múky (môžete skombinovať napoly so špaldovou celozrnnou hladkou)
  • 100 g masla nakrájaného na kocky
  • 50 g trstinového cukru
  • 1 ČL mletej vanilky
  • štipka soli

Citrónový krém

  • 3 veľké vajcia
  • 120 g trstinového cukru
  • 120 ml citrónovej šťavy
  • 80 g masla
  • 1 PL kôry z BIO citróna
  • štipka soli

Na ozdobu

  • crème fraiche
  • plátky citróna
  • karamelový cukor

Pokračovanie knižného bestsellera Lenivá kuchárka 2

PREZRIEŤ KNIHU

Svieži citrónový zákusok

V miske zmiešame múku, soľ, cukor a vanilku, pridáme kocky masla a rukou spracujeme na mrveničku. Cesto v tomto prípade nemiesime do okamihu, kým nám vznikne kompaktná hmota, ale len do chvíle, kým sa nám v ceste začnú tvoriť menšie hrudky. Cesto presypeme do formy na tart (najlepšia je forma s odnímateľným dnom), prípadne do okrúhlej či menšej obdĺžnikovej formy (v prípade použitia inej formy odporúčam vyložiť dno a boky papierom na pečenie - na mieste bude držať lepšie, ak formu predtým jemne vymastíte maslom) a prstami poutláčame na dno a boky formy.

Ak použijete obyčajnú okrúhlu alebo obdĺžnikovú formu, môžete cesto poutláčať prstami len na dne formy a boky úplne vynechať. Takto pripravené cesto vložíme do rúry vyhriatej na 170 °C a pečieme 25 minút. Po upečení korpus z rúry vytiahneme a ešte horúci lyžičkou jemne poutláčame, aby držal pekne pokope aj po vychladnutí a pri krájaní. :)

Jednoduchý citrónový krém

Do misky si pripravíme menšie kocky masla a čerstvo nastrúhanú kôru z BIO citróna. V malom hrnci metličkou ručne prešľaháme vajcia s cukrom, pridáme štipku soli a citrónovú šťavu a premiešame. Hrniec položíme na sporák a na miernom plameni pravidelne premiešavame (nezabúdame na boky a dno hrnca), až kým citrónový krém nezačne hustnúť. Znížime teplotu a počkáme, až sa v kréme začnú tvoriť bublinky - vtedy hrniec hneď stiahneme zo sporáka a do krému pridáme pripravené kocky masla a citrónovú kôru. Dobre premiešame a cez sitko vylejeme na upečený korpus. Citrónový zákusok vložíme opätovne do rúry, tentokrát vyhriatej na 160 °C a pečieme cca 15 minút.

Zákusok necháme vychladnúť pri izbovej teplote a následne ho odložíme ešte na 2 až 3 hodiny do chladničky. Pred podávaním ozdobíme citrónový zákusok jemne osladeným crème fraiche a posypeme karamelovým cukrom. Ak mu chcete dodať slávnostný podtón, na ozdobu použite aj plátky citróna.

Citrónový zákusok
Citrónový zákusok

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept, pridaj sa do klubu.

Výber najlepších receptov nájdeš v knihách


Prezrieť knihu

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

33 komentárov

Petra Prasilova 19.4.2022 - 12:28

Kolac jsem upekla na velikonocni nedelni obed u pratel a ackoliv jsem mela nemaly strach z nevyzkouseneho receptu a poprve delala polevu timto zpusobem, zakusek byl naprosto fantasticky! Rozhodne pridavam do meho repertoaru. Na svatenim stole se vyjimal a ladil s velikonocni dekoraci. Krasne osvezil a byl skvelou teckou slavnostniho obeda. Moc dekuju. Pecu podle Vas opravdu moc rada, dekuju, ze sdilite takove dobroty.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 21.4.2022 - 22:27

Ahoj Petra, ďakujem za skvelú spätnú väzbu k receptu na citrónový koláčik ako i k mojim ostatným receptom :) Veľmi sa teším, že sa koláč podaril na prvýkrát a najmä, že vám všetkým chutil a krásne spestril váš veľkonočný stôl :) Maj sa krásne a ešte raz ďakujem!

Reaguj
Jana Pánková 10.4.2022 - 10:04
Koláč jsem upekla a je vynikající! 👏🙏 Úplně jste se mi trefila do chuti. Moc děkuji za skvělý recept, ukládám do mých oblíbených.😊
Reaguj
Martina 5.12.2021 - 14:36
Topka👌👌
Reaguj
Jana 6.6.2021 - 16:51

Ked som našla recept, tak ma oslovil svojou jednoduchosťou…potom som si precitala komentar aka bola nejedla plnka a začala som váhať ci ho spraviť. Ale dala som sa na to, plnku som akurát vyliala na korpus a zo zvedavosti ochutnala…mala som co robit,aby som ju celu nezjedla 🤤 je fajne citrónová a nie veľmi …uz sa neviem dočkať konečného výsledku 🥰

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 14.6.2021 - 18:54

Milá Janka, som veľmi rada, že si sa aj napriek jednej negatívnej spätnej väzbe k citrónovému zákusku odhodlala k jeho vyskúšaniu :) Dúfam, že výsledok dopadol dobre a teším sa, že ti plnka po ochutnaní chutila :) Každý máme iné chute, ja som ochutnala viacero citrónových koláčikov, ale mne osobne najviac chutí taký, ktorý naozaj chutí citrónovo a jeho chuť nepreráža veľké množstvo cukru. Skrátka správne kyselkavý a osviežujúci, myslím, že pre milovníkov citrónov je to to ono, čo mi citrónholici hľadáme :)

Reaguj
Janka 11.2.2021 - 11:48

Zdravim. Kolac som vyskusala, plnka je nejedla. Lepsie vyzera ako chuti.Mnozstvo citronu je privela… vsetky ingrediencie som dodrzala. Plnka si pyta nejaku surovinu na zjemnenie kyslosti. Niektore recepty z Vasej stranky som vyskusala a bola som velmi spokojna.

Reaguj
Gabbriela 26.10.2020 - 17:09

Pre bezlepkáčov – ja používam bezlepkovú zmes na pečenie od slovenskej firmy Liana, miešam ju s mandľovou múkou, dávam viac mandľovej a piškótové korpusy sú super. Aj Veronikine koláčiky takto pečiem.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 4.11.2020 - 21:11

Milá Gabriela, ďakujem za super tip :) Verím, že pomôže všetkým bezlepkáčom, ktorí by mali chuť vyskúšať tento recept :)

Reaguj
Denisa 25.9.2020 - 12:31

To vážne? Nie je najdôležitejšie, aby bol recept dobrý a vyšiel? To naozaj niekto potrebuje riešiť názov? Ja si názvy ani nevšímam. Iba slintám nad fotkou a dôležité pre mňa je, aby bol recept zrozumiteľne napísaný, podaril sa mi a potom aj chutil

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 4.11.2020 - 21:14

Milá Denisa, zdieľam podobný názor na túto „problematiku“. Slovo zákusok som zvolila preto, aby sa vám recepty medzi sebou dobre odlišovali, sú podobné a predsa rozdielne množstvom ingrediencií a postupom prípravy, každý si tu teda môže vyskúšať a vybrať to svoje :) A ďakujeme pekne za podporu :)

Reaguj
Petra 31.5.2020 - 1:05

Toto je ‚tarte au citron‘ (alebo lemon tart). Preklada sa to do slovenciny ako zakusok?? Myslim ze slovo zakusok ma iny vyznam, a nepouziva na suche cesto okruhleho tvaru.. Ked uz chces slovensky nazov pre to, tak sa lepsie hodi asi slovo kolac.

Reaguj
Petra 31.5.2020 - 2:22

Mas tu uz jeden recept na citronovy tart (marec 2018) a tam ho nazyvas kolac. V com je rozdiel??

Reaguj
Majo 11.8.2020 - 15:42

Dobrý deň rozdiel je v tom že na koláč bol použitý maslový korpus a na zákusok obyčajný korpus s vanilkovým podtónom. Osobne preferujem ten druhý ale to záleží od chuti. Každý má rad niečo iné :) Čo sa týka prekladu tam by to mal byť vážne skôr koláč ako zákusok ale ako by sme potom tie recepty rozlíšili :)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 4.11.2020 - 21:18

Majo opäť ďakujem, že si sa podujal zodpovedať Petrinu otázku :) Názvy receptov si uvedomujem, tiež jemné odtienky rozdielov, pri tvorbe názvu však prihliadam na čo najväčšiu jednoduchosť a pri podobných receptoch sa ich snažím aspoň takto odlíšiť, aby v tom čitatelia nemali zmätok. Ale spätnú väzbu si cením, ak je podaná v zmysle pozitívnej kritiky a nie nočných komentárov na viacerých receptoch, kde badám tak trochu iný účel :)

Reaguj
Martina 28.1.2020 - 22:17

Ahoj. Prosim, je nevyhnutna kombinacia s psenicnou mukou? Nemoze byt cisto spaldova? To sa mi totiz najviac paci na tvojich receptoch, ze su spaldove. :) Dakujem!

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 13.4.2020 - 15:37

Ahoj Martina, pšeničnú múku môžeš pokojne nahradiť špaldovou múkou :) Ja som mala úžasnú taliansku pšeničnú múku, s ktorou sa výborne pracovalo, takže som z nej upiekla veľa týchto citrónových koláčikov aj iných dobrôt, lebo je úplne iná, než klasické pšeničné múky v obchodoch :) Ale špaldová je pre mňa prvou voľbou pri väčšine receptov, tak som rada, že si to ceníš :)

Reaguj
Ľubka 28.1.2020 - 12:07

Vyzerá úžasne, určite ho vyskúšam.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 13.4.2020 - 15:35

Ľubka teším sa, že koláčik vyskúšaš a dúfam, že ti bude chutiť rovnako, ako mne :)

Reaguj
Zuzana 10.5.2020 - 13:44

Je možné do toho citrónového krému primiešať aj Tvaroh?

Ďakujem za odpoveď

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 4.11.2020 - 21:09

Zuzka ja by som tvaroh do citrónového krému nepridávala, skôr navrch, ak by si chcela vytvoriť tretiu vrstvu koláčika :)

Reaguj
Irena D. 26.1.2020 - 16:12

Aj ja ti prajem do nového roku všetko najlepšie a veľa tvorivých nápadov…..som rada že nie som sama čo upratuje po novom roku :-D ale ja čakám až na koniec januára ked už je celkom uzavretý starý rok
Koláčik vyskúšam, určite rozžiari aj tieto zamračené dni

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 13.4.2020 - 15:35

Milá Irena, ďakujem za krásne prianie :) Veru, upratujem a upratujem, akosi je stálo čo, lebo len čo dokončím jednu izbu, v druhej sa čosi nahromadí a musím sa pustiť do toho odznova :D Teším sa, že koláčik vyskúšaš a dúfam, že ti rozžiari deň :)

Reaguj
Paulína 24.1.2020 - 6:42

Ahoj Veronika, včera som vyskúšala tvoj koláčik. Je super. Veľmi rýchly nenáročný a chutí viac než skvelo! Som rada, že som objavila tvoje recepty, lebo sú rýchle,jednoduché a chutia úžasne. Teším sa na tvoje ďalšie recepty.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 13.4.2020 - 15:33

Ahoj Paulína, jeeej teším sa, že si citrónový zákusok vyskúšala a chutil ti :) Tak som rada, že si objavila moje recepty a dúfam, že ti budú chutiť rovnako, ako tento koláčik :) Krásny deň ti prajem.

Reaguj
Miroslava 22.1.2020 - 20:44

Ahoj Veronika,
ďakujem za krásne prianie a Tebe a všetkým tvojim najbližším prajem krásny rok 2020 plný pohody a verím, že bude aj z pohľadu kulinárskej tvorivosti plný skvelých nápadov.
Keďže patrím do skupiny „bezlepkáčov“, akou múkou bezplepkovou by som vedela nahradiť v tomto receptíku obyčajnú múku? Myslíš, že zmes mandľovej, pšenovej a trochy tapiokového škrobu by bola dobrá voľba?

Ďakujem Mirka

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 13.4.2020 - 15:32

Ahoj Mirka, ďakujem za krásne prianie, budem sa snažiť, nech je tu stále dostatok chutnej inšpirácie na vypekanie počas celého roka :) Zmes mandľovej, pšenovej múky a trošky tapiokového škrobu je podľa mňa ok, ja by som možno pšenovú múku nahradila skôr kombináciou ryžovej a pohánkovej, pšenová múka je vcelku výrazná :)

Reaguj
ibojka 22.1.2020 - 15:49

Ahoj Veronika,
srdečne Ťa pozdravujem a tiež Ti prajem len to najlepšie v novom roku a veľa dobrých nápadov, ktoré máš ohľadom varenia a pečenia. Si šikulka. Tvoj recept ma veľmi zaujal, určite ho vyskúšam. Prajem Ti veľa tvorivých nápadov.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 13.4.2020 - 15:30

Ahoj Ibojka, ďakujem za krásne želanie, budem sa snažiť, aby ste tu stále našli kopec chutných inšpirácií :) Teším sa, že ťa recept zaujal a chystáš sa ho vyskúšať, potom daj vedieť, ako to dopadlo :)

Reaguj
Elen 22.1.2020 - 15:25

Ahoj Veronika, čím by si nahradila klasickú múku v prípade celiakov prosím ťa? Ďakujem za odpoveď.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 13.4.2020 - 15:29

Ahoj Elen, klasickú múku by som nahradila kombináciou mandľovej, pohánkovej a ryžovej múky :)

Reaguj
Ivana 22.1.2020 - 13:24

Juuuj, tuším si aj viem predstaviť, ako sviežo šmakuje! Ďakujem za inšpiráciu, už viem, čo najbližšie prinesiem ako darček rodičom môjho drahého ♥

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 13.4.2020 - 15:26

Ahoj Ivana, tak sa teším, že ho vyskúšaš a dúfam, že ti bude chutiť rovnako, ako mne :) A že poteší aj rodičov tvojho drahého :)

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Tu sú jeho výhody.
Holler Box

Výhody lenivého klubu

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, novinky z gastro sveta a zľavu na kuchárske knihy. Členstvo je zadarmo :)

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box