Domov ReceptyDomáce recepty Čokoládová babka s orieškami

Čokoládová babka s orieškami

Autor: Veronika Čopíková
Čokoládová babka s orieškami

Na prípravu čokoládovej babky som sa už chystala už niekoľkokrát, no vždy mi do toho vošli nejaké sezónne ingrediencie, z ktorých som musela" pripraviť chutný dezert plný ovocia. No s blížiacou sa Veľkou nocou a chýbajúcimi surovinami v obchodoch som sa rozhodla, že teraz je ten správny čas. :) Recept na čokoládovú babku je jednoduchý, ale plný krásnych voňavých krokov a nedočkavosti. A výsledok? Neskutočne dobrý! Maslové cesto prepletené čokoládovo-orieškovou náplňou, chrumkavá kôrka a radosť z rastúceho cesta v rúre. Ako málo stačí k potešeniu, nemyslíte?

Budem sa tešiť, ak môj recept vyskúšate a dáte mi vedieť, ako sa vám čokoládová babka vydarila. Inak vedeli ste, že recept na čokoládovú babku pochádza z východoeurópskej židovskej kuchyne?

Ingrediencie

forma 24 x 13 cm

Cesto

  • 250 g celozrnnej hladkej pšeničnej múky
  • 35 g trstinového cukru
  • 5 g sušeného droždia
  • 2 vajcia
  • 70 ml vlažného mlieka
  • 115 g masla izbovej teploty
  • štipka soli

Náplň

  • 100 g horkej čokolády na varenie Figaro
  • 60 g masla
  • hrsť pistácií + na posypanie
  • škoricový cukor na posypanie

Rád varíš, ale nechceš tráviť celý deň v kuchyni?

Kniha Lenivá kuchárka


Čokoládová babka
Čokoládová babka

Jednoduchá čokoládová babka s orieškami

1 V miske odvážime múku a cukor, pridáme droždie, soľ a metličkou premiešame. Následne pridáme do suchých ingrediencií vajcia a vlažné mlieko a v kuchynskom robote alebo pomocou stolného mixéra s hákmi na hnetenie vymiesime ingrediencie na cesto. Hnetieme 5 minút, až sa nám cesto spojí. Cesto bude lepkavé, takže sa neľakajte a nepridávajte v tomto kroku už žiadnu múku. :) Do cesta na záver zapracujeme maslo, ktoré sme si nakrájali na kocky. Vkladáme ho po kúskoch a mixérom s hákmi na hnetenie ho zakaždým zapracujeme, až následne pridáme ďalší kúsok masla. Po zapracovaní masla cesto ešte pár minút miesime, až sa nám začne oddeľovať od stien misky. Misku s cestom zakryjeme potravinárskou fóliou a odložíme aspoň na 3 hodiny do chladničky, prípadne na celú noc.

2 Obdĺžnikovú formu s vysokými okrajmi (na biskupský chlebík) vystelieme papierom na pečenie. Vo vodnom kúpeli roztopíme na kocky nalámanú čokoládu s maslom, dobre premiešame a necháme vychladnúť, aby nám náplň trochu zhustla a pri natieraní na cesto sa neroztekala. Cesto vytiahneme z chladničky (odporúčam ho ponechať v chladničke aspoň 3 hodiny, spraví to zázraky) a na pomúčenej podložke ho vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Na vyvaľkané cesto natrieme čokoládovú náplň, pričom vynecháme okraje (cca 1 cm). Náplň posypeme nasekanými pistáciami alebo inými orieškami, ktoré máte k dispozícii (výborne sa tam hodia opečené lieskové orechy - ako na to, nájdete v recepte na domácu nutelu).

Ako na prepletanie a rolovanie? :)

3 Čokoládovú babku následne zrolujeme ako roládu, z dlhšej strany nami vyvaľkaného obdĺžnika. Rolujeme natesno, aby sme mali vo vnútri babky krásnu štruktúru po prerezaní. Po zrolovaní spoje pritlačíme. Cesto následne pozdĺžne prerežeme napoly, čím sa nám odhalí celé zrolované vnútro čokoládovej babky. A z našich dvoch častí cesta upletieme vrkoč, pričom navrchu sa snažíme mať otvorenú časť babky, v ktorej vidíme čokoládovo-orechovú náplň. :) Začneme uprostred a pokračujeme až do spodného konca, následne sa vrátime do stredu a pletieme až do vrchu. Vrchné aj spodné okraje babky spojíme. Babku opatrne preložíme do formy, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť jednu hodinu.

Čokoládová babka

4 Vykysnutú čokoládovú babku posypeme hrsťou nasekaných pistácií, posypeme troškou škoricového cukru a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme 30 minút, čokoládová babka bude mať zlatistú hnedú farbu, na povrchu bude chrumkavá a vnútri čokoládovo-maslová. :) Po upečení necháme babku vychladnúť a potom ju nakrájame. Podávame s pohárom oroseného mlieka, výborne sa dopĺňa s babkou. Najlepšie chutí babka prvý deň, potom začne tvrdnúť ako väčšina kysnutého pečiva, stačí ju však na 10 sekúnd ohriať v mikrovlnke a chutí takmer ako práve upečená. Nech vám chutí!

Pri príprave cesta na čokoládovú babku som použila moje osvedčené cesto z maslovej briošky. Pôvodný recept pochádza od mojej obľúbenej Shiran, autorky blogu Pretty Simple Sweet.

Čokoládová babka

Recept vznikol v spolupráci so spoločnosťou Figaro.

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

17 komentárov

Martina 24.12.2020 - 11:12
Cerstvo napecena, robila som s hladkou spaldovou mukou (videla som to niekde v komentaroch), cesto je ako oblacik aj s touto mukou, takze kludne odporucam zamenit :) musim povedat ze som robila cesta dve (kazde iny recept), druhe zial letelo rovno do kosa ? tento recept je vyborny, cesto je naozaj nadychane a krasne sa podarila. Opat vyborny recept ?
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 31.12.2022 - 19:27

Ďakujem krásne Martina :) Veľmi sa teším, že babka sa podarila aj s hladkou špaldovou múkou :)

Reaguj
Stanka 24.9.2020 - 21:18
Jedna báseň...?a s tým cestom sa úžasne pracovalo... už sa neviem dočkať raňajok(samozrejme, ochutnávku som už robila) ?Len tak ďalej, teším sa na ďalšie recepty!
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 31.12.2022 - 19:26

Ahoj Stanka, ďakujem za krásnu spätnú väzbu k receptu :) Veľmi sa teším, že sa babka podarila a chutila :)

Reaguj
Monika 18.5.2020 - 10:48

Dobrý deň
Prosím Vás, mozem použiť aj hladku špaldovú muku namiesto pšeničnej? Ak ano, pôjde to v rovnakom pomere?

Reaguj
Majo 11.8.2020 - 15:06

Dobrý deň, špaldová múka je veľmi dobrá alternatíva. Cesto bude trošku menej nadýchané ale za mu dodá jemnú orieškovú chuť a arómu :)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 6.9.2020 - 17:03

Majo ďakujem krásne za tvoju reakciu na Monikinu otázku :)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 6.9.2020 - 17:02

Pekný deň želám Monika, áno, môžete použiť v rovnakom pomere hladkú špaldovú múku namiesto pšeničnej :) Ako spomína Majo, cesto bude trochu menej nadýchané, ale na chuti jej to neuberie :)

Reaguj
Patrícia 16.4.2020 - 18:19

Úžasné! Hneď som musela recept vyskúšať a keby som mohla, zjem to celé sama :D …ale musím myslieť aj na rodinných príslušníkov :) …briošku podľa vášho receptu som už robila viackrát a teda toto je naozaj o level vyššie vďaka čokoláde a orieškom :) ďakujem za recept!

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 17.4.2020 - 11:55

Jeeej ďakujem pekne Patrícia :) Veľmi sa teším, že sa babka vydarila a chutila :) Ja som mala tiež problém nezjesť ju celú sama :D

Reaguj
Ivana 15.4.2020 - 19:21

Také by mě zajímalo to zaplétání a skládání do formy – pro nás méně chápavé byto chtělo foto postup :-D
PS. Předpokládám, že to bude něco jako estonský kringel, ale není mi jasné to pletení od středu a pak naskládání do pekáče :.D

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 17.4.2020 - 11:55

Milá Ivana, mrzí ma to, keď ju budem robiť najbližšie, nafotím aj postup, aby to bolo čo najzrozumiteľnejšie :) Tiež veľakrát potrebujem vidieť obrázky, aby som pochopila, ako na to, takže pridám určite :) Dovtedy posielam obrázok, kde je to pekne vidieť.

Reaguj
Alena 21.4.2020 - 11:37

Paci sa mi ta cokoladova babka .Urcite ju vyskusam Dakujem Prajem pekny den

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 27.4.2020 - 15:40

Pekný deň Alena, teším sa, že ťa recept zaujal a chystáš sa babku vyskúšať :) Tak dúfam, že bude chutiť :)

Reaguj
Ivana 15.4.2020 - 18:28

Ahoj prepáč asi som málo chapavá ale neviem ako to mám zaplatiť. Nemáš náhodou fotku ako to má vyzerať? Ďakujem

Reaguj
Ivana 15.4.2020 - 18:30

Prepáč zapletať….

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 17.4.2020 - 11:53

Ahoj Ivana, zapletieš to ako vrkoč z dvoch prameňov :) Čiže len dávaš raz jeden prameň, raz druhý a spájaš ich takto dokopy :) Posielam link na obrázok na pintereste, kde je to pekne vidieť. Keď budem robiť nabudúce, tak nafotím aj postup :)

Reaguj