V rámci mojich skúšobných dní v jednej milej cukrárni som okrem 16 cheesecakeov a 2 snehových koláčov upiekla aj čokoládové brownies. Brownies sú pre naozaj zanietených čokoholikov, ktorý si radi doprajú čokoládovo-cukrové potešenie, ktoré pôjdu následne vybehať. :D Na mňa sú typické brownies neskutočne sladké a keďže sa snažím meniť a kombinovať čo sa len dá, upiekla som si svoju vlastnú verziu, s čo najmenším množstvom cukru a kvalitnou horkou čokoládou. Bežnú múku som nahradila ryžovou, pridala moje obľúbené čučoriedky a vznikli z toho chutné bezlepkové čokoládové brownies s ovocím.
Ďalšie jednoduché recepty nájdeš v knihách Lenivá kuchárka. Pri objednávke dvoch kníh je poštovné zadarmo!
Ingrediencie
na plech veľkosti 29 x 29 cm
- 200 g čokolády (použila som 70 %-tnú)
- 100 g masla
- 120 g práškového cukru
- 3 vajíčka
- 110 g ryžovej múky
- 1/2 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- štipka soli
- čučoriedky
- mandle
Nechceš nikdy zmeškať nový recept? Pridaj sa do klubu!
Čokoládové brownies, ako na to?
1 Vo vodnom kúpeli roztopíme za občasného miešania čokoládu. Roztopenú čokoládu stiahneme zo sporáka a pridáme k nej na kocky nakrájané maslo izbovej teploty a premiešame, aby sa nám maslo a čokoláda dobre prepojili. Pridáme práškový cukor a premiešame. Necháme chvíľku vychladnúť a postupne pridávame a zamiešame vajíčka jedno po druhom.
Banánové cookies
Náročné dni si zaslúžia rýchlu mlsku, ktorú si môžete zbaliť na cestu do práce, školy, či na výlet.
2 V druhej miske zmiešame suché ingrediencie - ryžovú múku, kypriaci prášok a štipku soli. Suché ingrediencie postupne primiešame do čokoládovej zmesi. Hotové cesto vylejeme do formy vyloženej papierom na pečenie, vareškou urovnáme a posypeme bohatou dávkou čučoriedok (čučoriedky môžete predtým jemne obaliť v múke, aby sa vám neprepadli do cesta, ak na to ale zabudnete do dierok z prepadnutých čučoriedok môžete dať po upečení čerstvé čučoriedky čím získate dvojitú dávku ovocia v koláči :D) a nahrubo nasekaných mandlí. Pečieme pri 170 °C 25 až 30 minút.
3 Upečené čokoládové brownies s ovocím necháme trochu vychladnúť a potom sa už len pustíme do ochutnávania a delenia sa s kolegami, priateľmi a rodinou. Dúfam, že vám moje brownies bude chutiť, nám chutilo nesmierne, aj keď kvôli nižšiemu množstvu cukru nemá takú hutnú štruktúru ako typické brownies, ale vyvažuje to počet kúskov, ktoré môžete zjesť bez výčitiek svedomia. :) Nech vám chutí!
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
32 komentárov
Ďakujem krásne Izabela, teším sa, že brownies chutilo :)
Ďakujem krásne Monika :) Veľmi sa teším, že brownies sa podarilo a chutilo fantasticky :)
Ďakujem krásne Zuzka, teším sa, že chutilo :)
Ahoj, mozem nahradit ryžovu muku ovsenou? Dakujem
Ahoj, áno môžeš :)
Ahojte, ja som dal extra porciu cucoriedok, plech bol iny rozmer ale vysli krehke vnutri vlhke na vysku asi 3 cm, vymazlene, olizujeme prsty
Ahoj Jozef, super, to sa veľmi teším, čučoriedok nie je nikdy dosť, takže super! :)
Ahoj Zuzana, veľmi sa teším, že sa brownies podarili a chutia ti :) Ďakujem za krásnu spätnú väzbu :)
Robila som Brownies-je uzasny.A nemam ani vycitky ked ho zjem viac.To bude asi tou ryzovou mukou👍👏
Ďakujem krásne Natália, veľmi sa teším, že sa brownies vydarilo a chutilo :) Je tam aj o hojnú mieru menej cukru, než v klasickom brownies, tak aj to pomáha, keď si človek dopraje ešte jeden kúsok :D
Dobry den, prosim vas a aky by mal byt rozmer plechu? Ked chcem nahradit obycajnou mukou tak pouzit hladku a tiez 110g?
Dakujem :)
Pekný deň Silvi, rozmer plechu je uvedený priamo v ingredienciách, použila som plech veľkosti 29 x 29 cm. Ak chcete nahradiť obyčajnou múku, použite hladkú pšeničnú v rovnakom množstve :) Držím palce, nech sa vydarí a chutí!
Ahoj,
som nadsena z tejto krasnej stranky (recepty podrobne vysvetlene, ludmi vyskusane), objavila som ju este len vcera a hned som vyskusala tento brownie..
vydaril sa na 1. behom hodiny bolo po nom, urcite sa k nemu vratim, a idem skusat dalsie recepty…
dakujem… krasa….
Ahoj Veronika, ďakujem krásne za spätnú väzbu k receptu na brownie a aj k môjmu blogu :) Veľmi sa teším, že si ho objavila a dúfam, že pre teba bude inšpiráciou na dlhé dlhočizné obdobie :P Nech sa ti vydaria aj ďalšie recepty a chutia rovnako dobre :) A ak by si mala nejaké otázky, neváhaj sa na mňa obrátiť :)
Dobry vecer prajem. Upiekla som vase Brownies, vymenila som iba ryzovu muku na spaldovu celozrnnu mletu. A je to strasne suche nieco. 🙁 je to kvoli tomu, alebo preto, lebo som to piekla vo forme 20×20cm?
Dakujem pekne!
Zdravím :) Veľmi ma mrzí, že sa brownies nevydarilo podľa predstáv :( Tieto brownies nie sú úplne klasické brownies, ktoré majú takmer žuvačkovú konzistenciu – tú vytvára práve množstvo čokolády, masla a práškového cukru, ktorý sa do nich pridáva. Spravila som odľahčenejšiu verziu a keďže cukru je tam o dosť menej, brownies je vláčne, ale rozhodne suchšie v porovnaní s klasickou verziou. Strašne suché by ale byť nemalo, mohlo to byť spôsobené časom pečenia, veľkosťou formy (treba jej prispôsobiť čas pečenia) a tiež zámenou múky. Ryžová múka je jemnejšia, po upečení s ňou sa cesto trochu drobí, celozrnná múka ale „nasaje“ viac tekutín a cesto môže byť tým pádom suchšie. Každopádne budem ich piecť čoskoro znova, tak otestujem :) Veľmi dobré brownies nájdete v recepte na čokoládovo kokosový koláč, základ je brownie vrstva, takže ak by ste chceli skúsiť, budem rada :)
ci to je brownie z Fertuchy? chuti rovnako,mnam, tento recept je perfektny <3 dakujem
Ahoj Evka, tak to je veľký kompliment! :D Brownie z Fertuchy poznám veru, snažila som sa spraviť nejakú odľahčenú verziu s menším množstvom cukru, bez lepku :) Ďakujem krásne, teším sa veľmi, že ti chutí.
Mňam to je dobrotaaaa…. :) dala som na to kúsky hrušky(a mandle) Ďakujeem:))
Monika teším sa, že brownies chutí :) A hrušky s mandľami sú super nápad! :))
Ahoj Veronika, tento tvoj Brownies som už piekla niekoľkokrát :) je perfektný, ja sama ho dokážem celý zbaštiť :D :D naposledny som namiesto masla použila Ramu s kokosovým a mandľovým olejom :) tiež perfektné
P.S. vo štvrtok idem piecť tvoj netradičný perník :)
Ahoj Lívia, veľmi sa teším, že sa moje brownies pieklo u teba už niekoľkokrát a hlavne, že ti chutí :) S baštením mám problémy aj ja :D Super, teším sa, že ideš piecť netradičný perník, držím palce, nech sa vydarí a budem rada, ak mi dáš potom vedieť, ako to dopadlo :)
Môžem to brať v takom zmysle že múka ako múka a použiť namiesto 110 g ryžovej múky 110g špaldovej ? :D nemám velmi vlohy na experimentovanie ak skúšam niečo nové :)……inak zatial co som skusila ine recepty boli uzasne :)
Ahoj Manuela, v tomto prípade to môžeš brať presne v tomto zmysle a zameniť ryžovú múku za špaldovú v rovnakom pomere :) Teším sa, že si už vyskúšala viacero receptov a všetky dopadli podľa tvojich chuťových očakávaní :))
prosim vas, cim zdravsim sa da nahradit praskovy cukor? vdaka za odpoved :-)
Ahoj Andrejka, práškový cukor môžeš nahradiť aj jemným trstinovým cukrom, xylitolom, javorovým sirupom alebo kokosovým cukrom :)
Prosím Vás a namiesto masla by som mohla dat kokosovy olej?
Ahoj Stanka, s kokosovým olejom som brownies ešte neskúšala, ale myslím si, že by mal fungovať podobne ako maslo, keďže je to tiež tuk :) takže odporúčam skúsiť, ja tiež niekedy vyskúšam, aby som to mala potvrdené :)