Domov ReceptyBez laktózy Čokoládový koláč s olivovým olejom

Čokoládový koláč s olivovým olejom

Autor: Veronika Čopíková
Čokoládovy koláč s olivovým olejom

Čím jednoduchší je koláč, tým viac sa musí dbať na kvalitu jednotlivých ingrediencií. Ani jedna sa neskryje za tú druhú a zároveň každá dovolí tej ďalšej naplno vyniknúť. Tak je tomu aj pri tomto koláči. 5 základných ingrediencií, ktoré spoločne vytvárajú čokoládové nebo. Určený pre dospelých i malých, jeho chuť však naplno vynikne v spojení so šálkou silného espressa. Písať môj krátky úvodník k receptu na čokoládový koláč s olivovým olejom bola čistá radosť. Taká čistá, aká bola radosť spojená s jeho prípravou, pečením a ochutnávaním kúska za kúskom. Recept som vytvorila do jesenného magazínu BREZZA, je však taký výborný, že sa oň musím podeliť aj na mojom blogu.

Ingrediencie

na okrúhlu formu s Ø 20 cm

Rád varíš, ale nechceš tráviť celý deň v kuchyni?

Kniha Lenivá kuchárka


Tento koláčik s olivovým olejom som upiekla už dvakrát a len sa po ňom “zaprášilo” :D Je výborný a presne podľa mojich chutí. Ďakujem za výborný recept!

Jozefína

Čokoládový koláč s olivovým olejom - dokonalý so šálkou espressa

1 Vo vodnom kúpeli roztopíme na kocky nalámanú horkú čokoládu. Keď je čokoláda roztopená, pomaly (na nízkych otáčkach mixéra) k nej prišľaháme olivový olej. Postupne prisypávame 2/3 trstinového cukru (80 g), ktoré zašľaháme do čokoládovo-olivovej zmesi (opäť na nízkych otáčkach). Horúca vodná para pomôže tomu, aby sa cukor rozpustil. Následne stiahneme hrniec s miskou zo sporáka a misku s cestom preložíme na utierku, aby nám čokoláda trochu vychladla. Keď je čokoládová zmes vlažná, pridáme mleté lieskové orechy, štipku soli a žĺtka a ručne premiešame.

Čokoládovy koláč s olivovým olejom

2 V druhej miske vyšľaháme bielka. Pri šľahaní pridávame po častiach cukor a šľaháme, až kým sa nám na snehu netvoria špičky. Následne pridávame sneh po lyžiciach do cesta a opatrne premiešavame, aby sa nám z neho nestratil vzduch.

3 Hotové cesto vylejeme do okrúhlej tortovej formy, ktorú sme predtým vymastili maslom a vyložili papierom na pečenie (jeden papier dáme na dno formy a ďalším papierom vyložíme boky). Vložíme do rúry a pečieme pri 160 °C asi 40 minút (či je koláč upečený, otestujeme špáradlom. Stred by mal zostať vláčny, podobne ako pri lávovom koláči). Koláč vytiahneme z rúry a necháme  vychladnúť. Počas chladnutia koláč vybledne a popraská. Pred podávaním ho môžete posypať jemnou vrstvou práškového cukru.

Čokoládovy koláč s olivovým olejom
Čokoládovy koláč s olivovým olejom

Tento recept vznikol v spolupráci so spoločnosťou Powerlogy.

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

42 komentárov

Lucia 31.10.2023 - 17:05
Koláčik je famózny!!! ? vláčny, chutný, vôbec nie je presladený (čoho som sa obávala ?) .. mňam ..
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 22.12.2023 - 6:49

Ďakujem krásne Lucia, teším sa, že koláčik sa podaril a chutil :-) Snažím sa, aby bolo v koláčikoch menej cukru a pritom stále chutilo :-)

Reaguj
Hannah 23.10.2023 - 19:59
Toto je presne ten typ koláča ktorý urobím raz a dosť … ja neviem ale už som piekla a varila kade čo ( Blašková chleba maškrtu od jamiwho olibiera z ružovou vodou a pod.) ale toto bolo hrozne … nepodarilo sa mi ho ani odpiect :( obrázky pekne ale bolo by naj kebyže spravíte z toho foto recept aby človek mal tušenie ako ste to robili lebo mne to podľa Vášho receptu fakt nevyšlo :(
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 22.12.2023 - 6:53

Milá Hannah, mrzí ma, že koláč sa Vám nevydaril – prečo sa Vám ho nepodarilo ani dopiecť, čo sa stalo? Určite rada pripravím aj podrobnejší postup, ak budem mať priestor, spravím videorecept, aby ste videli, ako vyzerá cesto a príprava krok za krokom :-)

Reaguj
Nikoleta 31.7.2021 - 19:08
Už to bol mriežkový koláč pre bratranca, mrkvový pre priateľovu mamku, čokoládový pre radosť, lávový do práce, tento včera o desiatej večer so zmrzlinou... A určite som niečo vynechala :) Ďakujem za recepty. Vždy som si myslela, že som kuchársky antitalent, ale odkedy som objavila Vaše recepty, neskutočne ma to v kuchyni baví. Dokonca som si predvčerom kúpila som prvý kuchynský robot, takže to so mnou pôjde "dolu kopcom" ešte rýchlejšie :D Ďakujem ešte raz.
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2023 - 19:02

Ahoj Nikoleta, tak to ma nesmierne teší! :) Pozerám, že máš už odskúšaných viacero receptov, len tak ďalej, budem sa tešiť, čo to bude nabudúce aj s pomocou kuchynského robota :) A ďakujem za krásny komentár, ktorý ma nabíja pozitívnou energiou, že vás to v kuchyni baví aj s mojimi receptami, pre mňa veľa znamená :)

Reaguj
Simona ž. 18.4.2021 - 8:16

Ahoj..idem s radou?chcela by som upiecť koláč čokoládový s olivovým olejom a musim použiť formu s priemerom 24 cm, vedela by si mi poradiť v akom množstve mám použiť ingrediencii?keď mám väčšiu formu ako v recepte a môžem tento recept podávať so šlahačkou?alebo s marscapone s tvarohom?ďakujem za odpoveď

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2023 - 19:00

Ahoj Simonka, juj mrzí ma to, že odpovedám takto neskoro, ale v rámci mojich predsavzatí už aj toto zmením a budem odpoveď najneskôr na druhý deň :) V tomto prípade by som spravila koláč z 1,5 dávky cesta, teda zvýšiť ingrediencie o polovicu a prispôsobiť čas pečenia, nakoľko bude cesto vyššie, tak by som trošku zvýšila čas pečenia :) A určite môžeš koláčik podávať so šľahačkou alebo s mascarpone vymiešaným s tvarohom alebo smotanou na šľahanie :)

Reaguj
Eva 26.5.2020 - 12:06

Ach Veronika! Čo nám to robíš???
Je to božský koláč! ?
Tvoje recepty mám veľmi rada. Už sa teším na citrónový koláč ?

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2023 - 18:57

Ahoj Evka, teším sa, že koláčik chutí :) A ďakujem za krásnu spätnú väzbu k mojim receptom, teším sa, že chutia a daria sa :) A som zvedavá, čo povieš na citrónový koláč, určite mi napíš kamkoľvek :)

Reaguj
Tina 25.4.2020 - 21:48

Toto bol už piaty koláčik od Teba, ktorý som skúšala a podaril sa rovnako dobre ako tie pred ním. Podávala som ho ozdobený s drobným lesným ovocím a vanilkovou zmrzlinou, bol super :) Isto u nás nebol naposledy :)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 27.4.2020 - 15:53

Ahoj Tina, ďakujem krásne, som veľmi rada, že sa podarilo už 5 rôznych koláčikov odo mňa :) Lesné ovocie a vanilková zmrzlina sú skvelými spoločníkmi k tomuto čokoládovému koláčiku, výborný nápad! :)

Reaguj
Veronika 12.11.2019 - 22:35

Dnes som ho vyskusala… uzasny…

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 14.11.2019 - 18:10

Ahoj Veronika, super, veľmi sa teším, že koláčik chutil :)

Reaguj
Eva 19.7.2019 - 6:26

Ahoj Veronika, myslis, ze by sa olivovy olej mohol nahradit kokosovym olejom? ? Kolacik vyzera fantasticky, ideme ho cez vikend vyskusat. Rozmyslam, ze by som k nemu spravila omacku z lesneho ovocia ? Pozdravujem!

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 22.7.2019 - 21:20

Ahoj Evka, s kokosovým olejom som ho ešte neskúšala, ale podľa mňa by sa mohol :) Ďakujem krásne za pochvalu, držím palce nech sa vydarí a omáčka z lesného ovocia na preliatie koláčika je skvelý nápad, určite za mňa jasné áno :)

Reaguj
Mirka 9.3.2019 - 16:27

Ahoj Veronika, mám veľmi rada tvoje koláčiky a všetky, ktoré som zatiaľ vyskúšala sa vydarili. Dlho som sa chystala upiecť práve tento, pretože vyzerá úžasne. Tak som sa do toho pustila, postup som do bodky dodržala. Jediný rozdiel bol v tom, že som použila formu s priemerom 26 cm keďže som menšiu k dispozícii nemala. Logicky som vychádzala z toho, že pri väčšej forme je potrebné skrátiť čas pečenia, piekla som ho 30 minút. Koláčik sa mi v rúre krásne zodvihol, no hneď po vybratí spľasol na pôvodnú výšku. Hanbím sa ho ponúknuť aj návšteve pretože vyzerá ako holý korpus na tortu. Som z toho smutná. Nevieš náhodou, v čom mohol byť problém? Bolo to spôsobené nesprávne zvolenou veľkosťou formy? Sneh som mala krásny a držal tvar. Nechápem :(

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 10.3.2019 - 17:26

Ahoj Mirka, veľmi sa teším, že máš rada moje koláčiky a všetky sa ti zatiaľ vydarili :) Koláčiky na tejto báze, teda bez múky a kypriaceho prášku, sú typické tým, že v rúre krásne narastú a pri chladnutí výrazne klesnú a popraskajú. Zostanú ti teda vyššie okraje a stred sa prehĺbi (ako pri poslednej fotke), ale chuťovo je super. Tým, že si použila väčšiu formu, cesto sa rozlialo po väčšej ploche a keď pri chladnutí popraskalo, je vo výsledku nižšie než môj koláč. Ale podávať pokojne môžeš, najlepšie s kopčekom zmrzliny (ak ešte nie je pre vás priskoro) alebo s mascarpone či tvarohom :)

Reaguj
Mirka 21.3.2019 - 14:24

Ďakujem Ti krásne za odpoveď. Koláčik mal úspech dokonca aj keď bol nízky a ja som sa tvárila, že to tak má byť :) Už som si zadovážila aj menšiu formu, takže sa teším, že ho znova upečiem. Som rada, že si mi to vysvetlila a že problém nespočíval v mojich „kuchárskych“ zručnostiach, lebo už som zasa chcela zanevrieť na pečenie :D

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 26.3.2019 - 21:14

Ahoj Mirka, juuuj na pečenie nesmieš zanevrieť! :D Určite to nebolo tvojimi kuchárskymi zručnosťami :) Treba prispôsobiť množstvo ingrediencií forme, to je základ, preto vždy uvádzam veľkosť formy priamo v ingredienciách :) Mne sa to predtým často stávalo, že mi nevyšli suroviny napr. alebo výsledok bol vyšší/nižší, takže som zmenila prístup :D Teším sa, že ho vyskúšaš znova a som veľmi rada, že chuťovo mal úspech :)

Reaguj
Eleonóra 20.2.2019 - 20:08

A pečiem znova.Včera objavený Lávový koláčik sa vydaril a je vynikajúci.Robila som “ odvážne “ hneď z 2. dávok .Meninove oslavy sa pokračujú tak dnes večer pečiem ďalšiu čoko-bombu Čokoládový koláč s olivovým …..Verím ,že sa tiež vydarí . Len otázne je či vďaka môjmu novému objavu -Tvojej stránky-nepribudnú kilečká navyše.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 24.2.2019 - 15:21

Ahoj Eleonóra, veľmi sa teším, že sa ti lávový koláčik vydaril :) Ako dopadlo pečenie tohto čokoládového koláčika? Kilečká nepribudnú, ak pôjdu ruka v ruke s pohybom a koláčik bude raz za týždeň :D Aj keď ani ja neviem častokrát odolať, teraz si akurát pochutnávam na mrkvovom koláči :) Teším sa, že si objavila môj blog a dúfam, že tu nájdeš kopec jedlej a chutnej inšpirácie. Krásny deň ti prajem!

Reaguj
Evka 31.1.2019 - 23:54

Kolacik vyzera genialne :) Akurat sa chcem spytat na ten cukor (aby mi ho jedol aj moj drahy). Ak by som ho pouzila menej, ovplyvnilo by to ‚spravanie‘ kolaca? O kolko menej by bolo este akceptovatelne?

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 6.2.2019 - 21:00

Ahoj Evka, ďakujem krásne za pochvalu :) Už ho skúšali viacerí a spomínali, že cukor znížili na 80 g prípadne na polovicu (60 g) a chutilo im to takto :) Nemalo by to v nejakej výraznej miere ovplyvniť správanie koláča, všetko je to už na tej miere sladkosti, ktorú má každý z nás inú. Pre mňa je tých 120 g presne akurát a všetkým nám to takto chutilo, ale niektorým, ktorí to piekli, to prišlo sladké, preto množstvo následne znižovali. Ale veľa závisí aj od toho, aké ingrediencie použiješ – chuťovo výraznejší olivový olej, vysokopercentná horká čokoláda atď. Držím palce, nech sa vydarí a drahému i tebe chutí! :))

Reaguj
Jozefína 24.1.2019 - 9:19

Tento koláčik som upiekla už dvakrát a len sa po ňom „zaprášilo“ :D Je výborný a presne podľa mojich chutí. Ďakujem za výborný recept!

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 27.1.2019 - 10:02

Ahoj Jozefína, veľmi sa teším, že ti čokoládový koláč chutil a len tak sa po ňom zaprášilo :) U nás to je podobné a to sme len dvaja :D Ďakujem za krásnu spätnú väzbu a budem sa tešiť, ak vyskúšaš niektoré z ďalších receptov :)

Reaguj
Ida 20.11.2018 - 16:18

Veronika, vďaka za krásny recept bez múky, plný čokolády a orechov. Akonáhle skončí táto sezóna jabĺčkových koláčov, vrhnem sa naň. Vidím to tak, že bude na našom stole hneď v prvú adventnú nedeľu.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 20.11.2018 - 19:19

Ahoj Ida, ďakujem za krásnu spätnú väzbu k receptu a veľmi sa teším, že sa ho chystáš vyskúšať :)

Reaguj
anna 15.11.2018 - 8:13

horkú čokoládu milujem, takže vyskúšam

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 17.11.2018 - 20:45

Anna, veľmi sa teším, že ho vyskúšaš a ja som tiež čokoholik :)) Budem rada, ak mi dáš vedieť, ako to dopadlo :)

Reaguj
Gitka 14.11.2018 - 19:53

Je kaloricky vdaka oleju,ale je bez muky a orechy môzu byt aj vlasske,tych sa t.r. urodilo dost-vdaka za recept-vyskusam

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 17.11.2018 - 20:44

Ahoj Gitka, super, teším sa veľmi, že ho vyskúšaš a minieš v ňom aj domáce vlašské oriešky :))

Reaguj
Eva 14.11.2018 - 14:28

Veronika je možné nahradiť mlete lieskovce aj mletymi mandlami?
Ďakujem.
Eva

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 17.11.2018 - 20:44

Ahoj Eva, samozrejme, určite ich môžeš nahradiť :) Držím palce, nech sa koláčik vydarí :)

Reaguj
Zuzana 14.11.2018 - 13:53

Kolacik vyzera uzasne, skoda len ze ma vyssiu kaloricku hodnotu hlavne vdaka pouzitemu oleju.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 17.11.2018 - 20:43

Ahoj Zuzana, ďakujem krásne :) Panenský olivový olej je v tomto prípade podstatnou ingredienciou receptu, dodáva koláču vláčnosť a zaujímavú chuť :) Kalorickú hodnotu som v tomto prípade nepočítala, orientujem sa skôr na základe toho, že všetko treba jesť s mierou, snažiť sa piecť/variť z kvalitných ingrediencií a čo najmenej používať polotovary. Koláčik prešiel aj prísnou kontrolou mojej kolegynky, ktorá sa stravuje veľmi zdravo a po ochutnaní v práci si ho dokonca upiekla aj doma :D Ale samozrejme rozumiem tomu, ak si ho kvôli tomu neupečieš :) Prajem ti krásny deň a budem rada, ak vyskúšaš niektorý z iných mojich receptov.

Reaguj
Ada 14.11.2018 - 11:58

Vyzerá naozaj super. Môžem ale niečím nahradiť tie orechy? (kvôli alergii)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 17.11.2018 - 20:37

Ďakujem krásne za spätnú väzbu :) Orechy môžeš určite nahradiť, máš alergiu na všetky druhy? Ak by nie, odporúčam použiť mandľovú múku, a ak áno, tak pokojne nahraď hladkou múkou :) Držím palce, nech sa koláč vydarí a budem rada, ak mi dáš potom vedieť, ako to dopadlo :)

Reaguj
Anna 29.12.2018 - 18:30

Oříšky lze nahradit ovesnými vločkami. Dávali jsme je takhle do receptů vždy, když se neurodilo na zahrádce dostatek vlašských. Rozdrtí se během chvilky v mixéru. A je to o něco zdravější než pšeničná hladká mouka.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2019 - 12:44

Anna ďakujeme za skvelý tip, mleté ovsené vločky sú výbornou náhradou za múku :) Často ich používam aj ja v mojich receptoch :)

Reaguj
Laura 13.11.2018 - 21:31

V jednoduchosti je krása :) Tento koláčik je akýmsi stelesnením tohto citátu (či čo to je :D) Jednoduchý,ale vyzerá skutočne lahodne. Určite zaradím na zoznam receptov ,,určite vyskúšať“. Hoci som ešte nestihla ani tie orechové sušienky, vynasnažím sa si usporiadať čas, tak aby som to všetko stihla – tvorbu receptov, školu, pečenie, písanie prvého článku, oddych a aj vyskúšanie tohto koláčika :)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 17.11.2018 - 20:35

Ahoj Laura, veľmi pekne ďakujem za tvoj krásny komentár k receptu :) Presne ako hovoríš, v jednoduchosti je krása a v tomto prípade aj chuť :) Teším sa, že ho vyskúšaš a taktiež aj orechové sušienky a držím palce, nech sa ti podarí všetko skĺbiť tak, aby si bola spokojná :)

Reaguj