Cuketový chlieb s kúskami horkej čokolády je lahodný raňajkový dezert, ktorý dokonale kombinuje jemnú chuť cukety so sladkou čokoládou. Na prvý pohľad prekvapujúca kombinácia škorice, zázvoru, klinčekov a nastrúhanej cukety. Trošku netypická, ale o to chutnejšia verzia sladkého chlebíka, ktorú dopĺňajú tóny nasekaných vlašských orechov a horkej čokolády. Chlebík je vláčny a mäkučký vďaka pridanej cukete a vonia príchodom jesene, keď naše raňajky sprevádza už aj hrnček čaju alebo šálka kávy. Ak hľadáš chutný spôsob, ako využiť cuketu v pečení, vyskúšaj môj jednoduchý a rýchly recept na cuketový chlieb. Skvele sa hodí na raňajky, desiatu či sladkú bodku na záver obeda.
Vyskúšaj aj moje ďalšie recepty, v ktorých môžeš zužitkovať zásoby letnej cukety - svieže cuketové rizoto, krémovú cuketovú polievku, jednoduchý cuketový koláč, výborné cuketové placky, zapekané ratatouille, zeleninový tart z lístkového cesta, lazane bez mäsa a bešamelu alebo rýchle cestoviny plné zeleniny.
Ingrediencie
- 300 g cukety
- 3 vajcia
- 130 g trstinového cukru
- 75 ml repkového oleja
- 140 g hladkej pšeničnej múky
- 80 g celozrnnej ražnej múky
- 1/2 ČL jedlej sódy
- 1/2 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- 1 ČL mletej škorice
- 1 ČL mletého zázvoru (ľubovoľné)
- 1 ČL mletých klinčekov (ľubovoľné)
- štipka muškátového orieška (ľubovoľné)
- 100 g horkej 70 % čokolády
- hrsť vlašských orechov
Vláčny cuketový chlebík s jednoduchou a rýchlou prípravou
1 Vo väčšej miske vyšľaháme vajcia s cukrom a olejom do svetlej peny. Pridáme nastrúhanú cuketu a metličkou ručne premiešame. Do menšej misky nasypeme pšeničnú a ražnú múku. Pridáme jedlú sódu, prášok do pečiva a jednotlivé koreniny – škoricu, zázvor, klinčeky a trochu nastrúhaného muškátového orecha (jednotlivé koreniny môžeš vynechať, odporúčam však do chlebíka pridať aspoň škoricu). Jemne premiešame. Suché ingrediencie vmiešame do mokrých a metličkou ručne premiešame. Na záver do zmesi vmiešame nasekanú čokoládu a vlašské orechy.
2 Zmes vylejeme do bochníkovej formy vyloženej papierom na pečenie a vložíme do rúry vyhriatej na 170 °C. Pečieme na funkcii horný a dolný ohrev približne 50 minút. Chlieb necháme po upečení vychladnúť na mriežke, až následne ho nakrájame, aby sa nerozpadával. Podávame s orieškovým maslom, čokoládovou nátierkou, slivkovou nutelou, kopčekom gréckeho jogurtu, kyslej smotany alebo crème fraîche.
Moje tipy
- na cuketový chlieb použi menšie cukety, nepustia ti toľko šťavy a chlieb nebude vo výsledku mokrý
- aby chlieb pekne vyrástol, nesmie stáť dlho na linke, ale po zmiešaní všetkých ingrediencií by mal ísť čím skôr do vyhriatej rúry. Preto je najlepšie pripraviť si všetky ingrediencie vopred a prášok do pečiva i jedlú sódu vmiešať do suchých ingrediencií až na záver
- namiesto horkej čokolády môžeš použiť aj mliečnu alebo orieškovú čokoládu.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
1 komentár