Domov ReceptyBez lepku Chrumkavé domáce keksíky

Chrumkavé domáce keksíky

Autor: Veronika Čopíková
Domáce keksíky

Odmalička som milovala sladké a v uličkách supermarketu som dokázala stráviť hodiny. Dodnes sa v nich rada prechádzam a objavujem nové produkty, obdivujem žiarivé obaly a poctivo študujem zloženie, aby v mojom nákupnom košíku neskončilo to, čo sa krásne iba tvári, ale nechutí tak. Na sušienky či keksíky som mala extra slabosť, najmä na americké cookies s kúskami čokolády vo fialovom obale. Dnes ich u nás už asi nepredávajú, našťastie pre mňa. :) No stále si rada zobnem niečo chrumkavé, s prihliadnutím na zloženie najradšej vlastnoručne upečené. Ako tieto chrumkavé domáce keksíky, ktoré chutia takmer ako z obchodu, ale zložením sú poctivé a kvalitné. Určené sú však najmä pre dospelých, lebo som do nich na zohriatie v týchto daždivých dňoch pridala aj trochu brandy. :)

Ingrediencie

na 40 keksíkov

  • 125 g pohánkovej múky
  • 100 g mandľovej múky
  • 1/2 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • 2 ČL speculaas korenia (zmes hrejivého korenia - nájdete v obchodoch alebo na e-shopoch)
  • 90 g cukru
  • 125 g masla
  • 30 ml brandy
  • štipka soli
  • 1 bielok
  • mandľové plátky

Prvá kuchárska kniha, ktorá vám ušetrí čas v kuchyni! Obsahuje 60 jednoduchých receptov.
Kniha Lenivá Kuchárka

PREZRIEŤ KNIHU

Chrumkavé domáce keksíky pre dospelých

V miske odvážime pohánkovú a mandľovú múku, pridáme kypriaci prášok do pečiva, speculaas korenie a štipku soli a vareškou premiešame. V tejto verzii sú sušienky bezlepkové, ak vám lepok nevadí, môžete použiť hladkú pšeničnú alebo špaldovú múku v rovnakom množstve (225 g). Speculaas korenie je zmes čerstvo mletých korení, najmä škorice, klinčeka, muškátového orecha, kardamómu a bieleho korenia. Nájdete ho v niektorých obchodoch, dá sa však objednať aj cez internet, prípadne si môžete vyrobiť vlastnú zmes. :)

K premiešaným ingredienciám následne pridáme kocky masla izbovej teploty, cukor a brandy a rukou vymiesime do hladkého kompaktného cesta. Chvíľku to trvá, tak sa neľakajte, ale chrumkavý výsledok stojí za to! Cesto rozdelíme na dve tenšie placky a odložíme do chladničky na 1 hodinu. Po uplynutí času cesto vyvaľkáme valčekom na hrúbku cca 0,5 cm a pomocou formičky z neho vykrajujeme krúžky alebo iné tvary keksíkov, ktoré chceme upiecť. Cesto sa trochu lepí, preto je najlepšie keksíky prenášať na plech vyložený papierom na pečenie pomocou nožíka (alebo ho podsypte trochou múky).

Domáce keksíky

Keksíky potrieme navrchu bielkom, ktoré sme vyšľahali na sneh a posypeme mandľovými plátkami. Vložíme ich do rúry vyhriatej na 190 °C a pečieme 12 až 13 minút. V polovici daného času plech s keksíkmi otočíme, aby sa upiekli rovnomerne. Následne ich necháme vychladnúť na mriežke a potom už len vychutnávame so šálkou čaju alebo vareného vínka. :) Keksíky vám vydržia pri skladovaní vo vzduchotesnej nádobe cca mesiac. Nech vám chutí!

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom!

Ako sa ti páčil? (5 je top)
[Celkom: 31 Priemer: 3.8]

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

18 komentárov

Alena Surzinova 19.11.2019 - 4:30

Ahoj Veronika,mne sa to nevie spojit,stale to mam akesy sypke

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 20.11.2019 - 19:02

Ahoj Alenka, to ma veľmi mrzí, ako to nakoniec dopadlo? V tomto pomere to krásne ide, trvá to síce trochu dlhšie, ale nakoniec sa to spojí do kompaktného trošku lepivého cesta. Ak by si to mala aj napriek všetkému sypké, pridaj ešte pár kociek masla :) Ale po troškách, nech to potom nie je veľmi lepivé. Držím palce, snáď sa keksíky nakoniec vydarili.

Reaguj
Jana 14.11.2019 - 21:01

Prosím ak môžeš napísať v ktorých obchodoch dostať to špeciálne korenie? Ešte som o ňom nepočula. vďaka pekne

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 17.11.2019 - 21:24

Ahoj Janka, uviedla som to aj hore v ingredienciách, dá sa kúpiť v e-shope Mikori :) Alebo ho zvyknú mať aj v obchodoch so zdravou výživou či supermarketoch takto pred Vianocami :)

Reaguj
Anna Angelovicova 14.11.2019 - 14:29

Ahoj Veronika ďakujem za super receptu keksíkov, sú fantastické , vyskúšala som ich pre vnuka ktorý je alergicky na vlašské orechy a toto je proste pecka , chutili sú vinikajuce , ďakujem za receptik. Ešte by som prijala recept na keksíky z kokosovéj muky ak by si náhodou mala neaky v talone . Ďakujem aj za svoju rodinu.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 14.11.2019 - 19:43

Ahoj Anna, veľmi sa teším, že sa keksíky podarili a vnukovi chutili :) Recept na sušienky z kokosovej múky mám tuto: https://www.lenivakucharka.sk/bezlepkove-kokosove-susienky/ Krásny deň ti prajem a ďakujem :)

Reaguj
Jana Lazarova 13.11.2019 - 18:51

Určite ich zaradim do vianočného pečenia ale so spaldovou múkou . Super recept. Dakujem

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 14.11.2019 - 19:41

Super Janka, teším sa a pokojne použi špaldovú múku :)

Reaguj
Hana 13.11.2019 - 18:41

Velká škoda, že mi Váš recept nepřistál ve schránce včera, kdy jsem objednávala koření na perníčky, vedle kterého bylo právě koření speculoos. Říkala jsem si, že ho brát nebudu, protože nevím, do čeho bych ho použila…no, teď už vím. Tak uvidím, jestli na něj ještě někde narazím. Každopádně děkuji za inspiraci. Přeji krásný nadcházející čas adventní.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 14.11.2019 - 19:41

Ahoj Hana, juuuj tak to je veľká škoda! Tak dúfam, že naňho ešte niekedy narazíš, medzitým pokojne nahraď korením na perníčky, podľa mňa by to mohli byť zaujímavé vianočné keksíky :) Aj tebe krásny čas!

Reaguj
Hana 16.11.2019 - 15:07

Hezké odpoledne Veroniko,
tomu neuvěříš, ale požádala jsem e-shop o doplnění mé objednávky a oni mi vyšli vstříc. Tak už koření mám 😊 Určitě keksiky vyzkouším. Krásný víkend.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 17.11.2019 - 21:25

Jeeej super, tak to sa veľmi teším, že boli takí ústretoví :) Teším sa, až ho vyskúšaš a dáš mi vedieť, ako to dopadlo :)

Reaguj
Mária 13.11.2019 - 14:53

Keksíky vypadajú ozaj skvelé,len budem mať problém s tým korením.Určite vyskúšam.A moje vianočné pečenie sa určite nezaobíde bez tvojich vlaňajších vanilkových rožkov.
Želám ti krásne všetky dni.

Mária

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 14.11.2019 - 19:12

Ahoj Mária, v postupe píšem, z čoho korenie zhruba pozostáva, ja som si však kúpila už pripravenú zmes :) Samozrejme, môžeš si vyrobiť aj vlastné, alebo toto korenie vynechaj a skús použiť perníkové korenie, s tým by to mohlo byť tiež chuťovo super :) A teším sa, že vanilkové rožky si už robila a budú u vás doma aj tento rok :)

Reaguj
Olga 13.11.2019 - 14:05

Ahoj,recept sa mi velmi paci,urcite vyskusam pri vianocnom peceni,dakujem.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 14.11.2019 - 19:09

Ahoj Oľga, super, veľmi sa teším, že keksíky vyskúšaš :)

Reaguj
Eva 13.11.2019 - 12:40

Ahojky. Vyzera to lakavo hlavne na vianočné pecenie. Myslis ze by som mohla pridat coko kusky do cesta? Ďakujem

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 14.11.2019 - 19:09

Ahoj Evka, sušienky sú tenšie a vďaka tomu krásne chrumkavé :) Zároveň tam majú vyniknúť dozlata upečené mandľové plátky, čokoládové kúsky by som teda ja skôr nepridávala. Samozrejme, môžeš to vyskúšať :) Inak na blogu mám kopec receptov na sušienky, v niektorých sú aj čokoládové kúsky, odporúčam skúsiť tie, ak chceš čokoládové :)

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Toto sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na môj magazín a kuchársku knižku.

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box