Tak a je to tu. :) Posledný mesiac tohto zvláštneho a podivuhodného roka, v ktorom som zmenila zamestnanie, spravila dotlač mojej kuchárskej knihy a rozposlala ju do všetkých dobrých kníhkupectiev, napiekla a navarila desiatky nových receptov a pustila sa do prípravy ďalšej knihy, ktorá vám dúfam bude robiť rovnakú radosť ako moja prvotina. A ako poďakovanie som si pre vás pripravila najočakávanejší recept vianočnej sezóny, domáci vaječný likér! :) Vaječný likér je bez salka, resp. kondenzovaného mlieka, pretože som chcela vyskúšať verziu s minimom ingrediencií a pokiaľ je to možné aj úplne bez polotovarov. A musím povedať, že likér sa náramne podaril, o čom svedčila bleskurýchlosť, akou sa vypil. Budem sa tešiť, ak ho vyskúšate a spríjemníte si ním nielen Vianoce, ale aj prvé decembrové večery.
Ingrediencie
- 300 ml plnotučného mlieka (pre verziu bez laktózy použite bezlaktózové mlieko K-free - nájdete v Kauflande)
- 300 ml smotany na šľahanie (pre verziu bez laktózy použite bezlaktózovú smotanu na šľahanie K-free)
- 150 ml kvalitného bieleho rumu
- 150 g kryštálového cukru
- 6 žĺtok z čerstvých vajec
- 2 vanilkové lusky
- 1 ČL cejlónskej škorice
- 5 klinčekov
- 2 badiány
- muškátový orech
Nechceš nikdy zmeškať nový recept? Pridaj sa do klubu!
Vaječný likér bez kondenzovaného mlieka (salka)
1 Najprv si do hrnca nalejeme mlieko a smotanu na šľahanie. Následne pozdĺžne prekrojíme vanilkové lusky a nožom z nich vydlabeme všetky zrniečka, ktoré pridáme do hrnca spolu so škoricou, klinčekmi, badiánmi a štipkou čerstvo nastrúhaného muškátového orecha. Zmes za občasného miešania zohrievame. Medzitým si v miske vyšľaháme žĺtka s cukrom do krémovej peny. Šľaháme približne 2-3 minúty.
2 Keď je mliečna zmes, ktorú zohrievame v hrnci horúca (mala by mať teplotu cca 60 °C), po lyžiciach ju pridáme k žĺtkam a zakaždým ručne metličkou premiešame. Takto pridáme k žĺtkam polovicu mliečnej zmesi. Tento postup prípravy vaječného likéru robíme z dôvodu, aby naše žĺtka nedostali teplotný šok a nemali sme z likéru praženicu. :) Následne všetko prelejeme naspäť do hrnca a za pravidelného miešania metličkou zohrievame, až kým likér nemá teplotu 70 °C (na tento účel je výbornou pomôckou kuchynský teplomer, ktorý vám odporúčam kúpiť, lebo sa vám hodí nielen na prípravu likéru, ale tiež napr. hovädzieho steaku či druhej dávky likéru, keďže po prvej sa len tak zapráši). Likér stiahneme zo sporáka a necháme trocha vychladnúť.
3 Na záver do likéra pridáme biely rum a dobre premiešame. Likér precedíme cez sitko, aby nám v ňom nezostali jednotlivé kúsky korenia (len zrniečka vanilkových luskov) a naplníme do fľaše, ktorú skladujeme v chladničke. Vaječný likér vám odporúčam spotrebovať do pár dní, my sme mali problém nevypiť ho za deň, taký bol dobrý. Ak by si chceli pripraviť verziu vaječného likéru bez alkoholu, stačí vynechať biely rum, už vtedy je to mňamka mňamózna. Likér je vo výsledku menej hustý, než ste možno zvyknutý, nakoľko ho nezahusťujem žiadnym škrobom a nepoužili sme ani kondenzované mlieko. Konzistencia mu však na chuti vôbec neuberá. :)
Recept vznikol v spolupráci so spoločnosťou Kaufland.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
14 komentárov
Milá Katka, ďakujem za nádhernú spätnú väzbu k receptu na vaječný likér :) Veľmi sa teším, že vám chutilo a vyhovuje aj hustota, my sme si hneď zvykli a závisí aj od použitej smotany či mlieka, vie byť aj hustejší, ale hlavná je pre nás veru chuť :) Teším sa, že ho zaraďuješ medzi vaše vianočné tradície, to je pocta :)
Dobrý deň, prosím aký objem vynde z daného receptu? :-) ďakujem
Pekný deň želám Barbora, juj nemerala som to, ale určite minimálne 750 ml :)
Ďakujem krásne Michaela, držím palce a dúfam, že bude chutiť :)
Simona veľmi sa teším, že sa ti recept vydaril a vaječný likér je celkom hustý :) Veľa závisí od použitého mlieka, bezlaktózová verzia je redšia, ale chuťovo super a konzistencia až tak nevadí za mňa :) S klasickým mliekom príp. barista mliekom je hustota o dosť lepšia :) Teším sa, že ti chutil! :)
koňak do druhého dňa krásne zhustol a je husto krémový – výborný, vďaka za recept
Super Gabika, to sa veľmi teším! :)
Tak tento liker ma velmi zaujal,v najbližšej dobe vyskušam nealko.
Jeeej, teším sa, že ťa recept zaujal a likér sa chystáš vyskúšať :)
určite vyskúšam…keď nemám biely rum, môže byť aj iný alkohol ?
Milá Anna, budem sa tešiť, ak tento recept na domáci vaječný likér vyskúšaš :) Ak nemáš biely rum, môžeš použiť brandy, whisky, bourbon alebo tequilu :) Likér bude mať zakaždým inú chuť :)