Domov ReceptyDomáce recepty Gaštanový cheesecake, ktorý nepopraská

Gaštanový cheesecake, ktorý nepopraská

Autor: Veronika Čopíková
Gaštanový cheesecake

Dokonalý jesenný dezert, aj tak by som nazvala dnešný recept na jednoduchý gaštanový cheesecake. :-) Traduje sa, že cheesecake pochádza ešte z čias Starovekého Grécka, pričom sa skladal z dvoch vrstiev - korpusu z rozdrvených sušienok a tvarohového krému. Pôvodne sa pripravoval len ako pečený dezert, dnes s obľubou siahame aj po jeho nepečenej verzii. Pridávame vrstvy, meníme ingrediencie, volíme zdravšie či chuťovo bohatšie alternatívy. A najmä pečieme sezónne. Inak to nie je ani v prípade tohto receptu, v ktorom naplno zužitkujete domáce gaštanové pyré. Ak však na to nemáte trpezlivosť (ja sa priznám, že častokrát nemám), v obchodoch dnes nájdete výborné gaštanové pyré osladené tak akurát. Recept na tento cheesecake vznikol vďaka milej spolupráci so spoločnosťou LG.

Ďalšie jednoduché recepty nájdeš v knihách Lenivá kuchárka.

Ingrediencie

na formu s Ø 20 cm

  • 200 g maslových sušienok
  • 100 g masla
  • 250 g mascarpone
  • 250 g gréckeho jogurtu
  • 250 g gaštanového pyré
  • 100 g trstinového cukru
  • 1 PL írskeho krémového likéru
  • 20 g kukuričného škrobu
  • 2 vajcia

na ozdobu

  • 100 g gaštanového pyré
  • 50 g horkej čokolády s pomarančom

Nechceš nikdy zmeškať nový recept? Pridaj sa do klubu!

Kliknutím na “Odoberať novinky“ vyjadríte súhlas s podmienkami ochrany súkromia.


Gaštanový cheesecake

1Rozdrvené sušienky zmiešame s roztopeným maslom (množstvo masla závisí aj od druhu sušienok, ktoré použijete). Zmes vysypeme do formy a odmerkou, lyžicou alebo rukou rovnomerne poutláčame na dno a boky formy. Vložíme do rúry a pečieme 15 minút na 170 °C.

2 V miske rozmiešame mascarpone s gréckym jogurtom a cukrom. Pridáme likér, zmäknuté gaštanové pyré a mixérom premiešame. Podľa chuti dosladíme. Na záver do krému vmiešame kukuričný škrob a vajcia. Krém vylejeme na vychladnutý sušienkový korpus.

3 Formu vložíme do rúry vyhriatej na 150 °C a pečieme cca 50 minút. Na dno rúry dáme plech s vodou, cheesecake vďaka tomu nepopraská a bude vláčny. Po 30 minútach plech s vodou vyberieme a pečieme zvyšných 20 minút. Cheesecake je upečený vtedy, keď sa okraje jemne oddelia od formy, stred ale stále zostane roztrasený ako želatína. Hotový cheesecake vytiahneme z rúry a necháme úplne vychladnúť. Následne ho odložíme do chladničky aspoň na 3 hodiny. Pred servírovaním ho ozdobíme nastrúhaným gaštanovým pyré a hoblinami čokolády.

Gaštanový cheesecake

 

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Výber najlepších receptov nájdeš v knihách


Prezrieť knihu

Napíšte komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

5 komentárov

Magdaléna 23.9.2022 - 8:28
Ahoj Veronika, tak tento cheesecake zostáva v našom repertoári, je výborný! 👌 Vlastne ako všetky recepty čo som od teba zatiaľ skúsila 😉
Reaguj
Iveta 22.9.2022 - 20:57
Ahoj Veronika:) Ďakujem za recept, koláčik bol skvelý...aj keď som pri pečení naň zabudla a bol v rúre vyše hodiny. Trošku na vrchu praskol,ale na chuti sa to neprejavilo. Iveta
Reaguj
Eva 14.9.2022 - 11:36
Zdravím Veronika. Vyzerá výborne a sú v ňom samé dobroty. Želám Vám pekný deň a veľa nápadov 🌞
Reaguj
Silvia 14.9.2022 - 9:43
👍👍👍👍 Vypadá skvelé a určite ho vyskúšam!
Reaguj
Nikoleta 12.9.2022 - 17:38

Ahoj Veronika.
Mozem 250g jogurtu nahradiť mascarpone? Zmeni sa chut cheesecake?
Ďakujem.
Nikoleta

Reaguj
Top