Dokonalý jesenný dezert, aj tak by som nazvala dnešný recept na jednoduchý gaštanový cheesecake. :-) Traduje sa, že cheesecake pochádza ešte z čias Starovekého Grécka, pričom sa skladal z dvoch vrstiev - korpusu z rozdrvených sušienok a tvarohového krému. Pôvodne sa pripravoval len ako pečený dezert, dnes s obľubou siahame aj po jeho nepečenej verzii. Pridávame vrstvy, meníme ingrediencie, volíme zdravšie či chuťovo bohatšie alternatívy. A najmä pečieme sezónne. Inak to nie je ani v prípade tohto receptu, v ktorom naplno zužitkujete domáce gaštanové pyré. Ak však na to nemáte trpezlivosť (ja sa priznám, že častokrát nemám), v obchodoch dnes nájdete výborné gaštanové pyré osladené tak akurát. Recept na tento cheesecake vznikol vďaka milej spolupráci so spoločnosťou LG.
Ďalšie jednoduché recepty nájdeš v knihách Lenivá kuchárka. Pri objednávke dvoch kníh je poštovné zadarmo!
Ingrediencie
na formu s Ø 20 cm
- 200 g maslových sušienok
- 100 g masla
- 250 g mascarpone
- 250 g gréckeho jogurtu
- 250 g gaštanového pyré
- 100 g trstinového cukru
- 1 PL írskeho krémového likéru
- 20 g kukuričného škrobu
- 2 vajcia
na ozdobu
- 100 g gaštanového pyré
- 50 g horkej čokolády s pomarančom
Nechceš nikdy zmeškať nový recept? Pridaj sa do klubu!
1Rozdrvené sušienky zmiešame s roztopeným maslom (množstvo masla závisí aj od druhu sušienok, ktoré použijete). Zmes vysypeme do formy a odmerkou, lyžicou alebo rukou rovnomerne poutláčame na dno a boky formy. Vložíme do rúry a pečieme 15 minút na 170 °C.
2 V miske rozmiešame mascarpone s gréckym jogurtom a cukrom. Pridáme likér, zmäknuté gaštanové pyré a mixérom premiešame. Podľa chuti dosladíme. Na záver do krému vmiešame kukuričný škrob a vajcia. Krém vylejeme na vychladnutý sušienkový korpus.
3 Formu vložíme do rúry vyhriatej na 150 °C a pečieme cca 50 minút. Na dno rúry dáme plech s vodou, cheesecake vďaka tomu nepopraská a bude vláčny. Po 30 minútach plech s vodou vyberieme a pečieme zvyšných 20 minút. Cheesecake je upečený vtedy, keď sa okraje jemne oddelia od formy, stred ale stále zostane roztrasený ako želatína. Hotový cheesecake vytiahneme z rúry a necháme úplne vychladnúť. Následne ho odložíme do chladničky aspoň na 3 hodiny. Pred servírovaním ho ozdobíme nastrúhaným gaštanovým pyré a hoblinami čokolády.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
10 komentárov
Ahoj Magdaléna, jeeej, to sa veľmi teším, že sa cheesecake podaril a chutí! :) A ďakujem aj za krásnu spätnú väzbu k ostatným vyskúšaným receptom :)
Ahoj Iveta :) Supeeeer, teším sa, že sa cheesecake podaril a chutil :) A že nie som jediná, kto občas zabúda na koláč v rúre :D Krásny deň ti želám a budem sa tešiť, ak vyskúšaš aj niektorý z mojich ďalších receptov :)
Pekný deň želám Evka, ďakujem krásne za spätnú väzbu k receptu na gaštanový cheesecake :) Budem sa tešiť, ak ho vyskúšate a ďakujem aj za krásne prianie :)
Ďakujem krásne Silvia, budem sa veľmi tešiť a potom napíš, ako to dopadlo :)
Ahoj Veronika.
Mozem 250g jogurtu nahradiť mascarpone? Zmeni sa chut cheesecake?
Ďakujem.
Nikoleta
Ahoj Nikoleta, jogurt už v kréme je, tak ak by si chcela nahradiť mascarpone niečím iným, skúsila by som skôr krémový tvaroh :)