Vitaj, máj! Tento mesiac je mojím posledným v súčasnej práci a s ním prichádza aj viac času na prípravu nových receptov, tretej kuchárskej knihy, výletov do prírody a nepoznaných miest, kurzu keramiky či iných dobrodružstiev. :) A nová životná etapa si žiada aj svieži reštart v jedálničku, preto mám pre teba pripravený recept na jednoduchý grécky šalát s perfektnou zálievkou a čerstvou chrumkavou zeleninou. Tento šalát som si vybrala pre jeho sviežosť, skvelú kombináciu chutí a minimum potrebných ingrediencií. Šalát môžeš servírovať s medovým kuraťom, lososom či typickým gréckym souvlaki a výborne sa hodí aj na letné grilovačky a párty.
Ďalšie jednoduché recepty nájdeš v knihách Lenivá kuchárka. Pri objednávke dvoch kníh je poštovné zadarmo!
Ingrediencie
- 1 menšia červená cibuľa
- 1 zelená paprika
- 2 šalátové baby uhorky
- 200 g cherry paradajok
- hrsť olív kalamata
- 80 g gréckeho syra feta
- hrsť petržlenovej vňate
- lístky bazalky na ozdobu
Zálievka na šalát
- 6 PL panenského olivového oleja
- 2,5 PL červeného vínneho octu
- 1 PL citrónovej šťavy
- 3 ČL medu
- 1 ČL dijonskej horčice
- 1 strúčik cesnaku
- hrsť oregana
- soľ a čierne korenie
Nechceš nikdy zmeškať nový recept? Pridaj sa do klubu!
1
Najprv pripravíme zálievku na grécky šalát - v menšej miske zmiešame vínny ocot, šťavu z citróna, med, dijonskú horčicu a prelisovaný strúčik cesnaku. Premiešame, ochutíme oreganom, soľou a čiernym korením, a za postupného miešania pridáme olivový olej.
2
Do šalátovej misy vsypeme uhorky nakrájané na kolieska, na polovicu prekrojené cherry paradajky (pokojne použi kombináciu viacerých farebných cherry paradajok, bude to nielen krásne vyzerať, ale aj chutiť), cibuľu nakrájanú na mesiačiky, a papriku nakrájanú na menšie kúsky. Pridáme hrsť nakrájaných olív (bez kôstky), zalejeme zálievkou a lyžicou dobre premiešame. Na záver šalát posypeme kúskami feta syra (môžeš ho buď nakrájať na menšie kocky alebo len rozdrobiť na menšie hrudky prstami), nasekanou petržlenovou vňaťou a ozdobíme lístkami čerstvej bazalky. Nech vám chutí!
Recept vznikol v spolupráci s Kaufland Slovenská republika.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
6 komentárov
Jeeej, to sa teším Alica a dúfam, že ti bude chutiť rovnako, ako nám doma :)
Ja to vidím v odseku 2: Pridáme hrsť nakrájaných olív (bez kôstky)… tak asi to už doplnili
Ďakujem pekne Alica za reakciu na komentár, zmienka o olivách v postupe bola od začiatku, ale môže sa stať, že na prvé rýchle prečítanie to nie je hneď vidieť :)
Pekný deň želám Claudia, olivy sú uvedené v druhom odseku v druhej vete, tak ako píše Alica :) Bolo to tam od začiatku, ale prvá veta je trochu dlhšia, tak to možno na prvý raz nie je hneď vidieť :) Budem sa tešiť, keď recept vyskúšaš :)