Domov ReceptyDomáce recepty Domáci hroznový sirup

Domáci hroznový sirup

Autor: Veronika Čopíková
Domáci hroznový sirup

Nedávno sa mi ušla debnička plná domáceho hrozna. Rozvoňalo mi celý byt a prinieslo trošku krásnej zelenej do farebnej jesennej atmosféry.  Premýšľala som, ako s ním naložiť tak, aby nevyšlo nazmar. Možností je samozrejme veľa, stačilo si len vybrať. Hroznový džem, mušt, šťava či sirup. Alebo povestná jednohubka pozostávajúca z kocky syra a bobuľky hrozna. :) Keďže som sladkomil, rozhodla som sa že si vyrobím domáci hroznový sirup. Postup je veľmi jednoduchý, ale zaberie chvíľku času. :)

Čo budete potrebovať?

  • hrozno (akékoľvek, ja som použila zelené)
  • cukor (podľa vlastného výberu)
  • citrón alebo limetku

Rád varíš, ale nechceš tráviť celý deň v kuchyni?

Kniha Lenivá kuchárka


Ako si spraviť domáci hroznový sirup

1 Hrozno umyjeme a bobuľky postupne nahádžeme do hrnca. Zakryjeme a dáme variť na miernom plameni. Občas premiešame. Hrozno začne púšťať pri varení šťavu, takže k nemu nemusíte dolievať vodu. Keď sa bobuľky rozpadnú, stiahneme hrniec z plameňa a pomocou sitka oddelíme šťavu od kôstok a šupiek. Šťavu dáme opäť variť, ale teraz k nej už pridáme šťavu z jedného citróna alebo limetky. Okrem toho pridáme cukor (pridávajte postupne po lyžiciach) a už len občas miešame.  Počas varenia sirupu zbierajte pomocou lyžice penu, ktorá sa vám vytvorí na povrchu.

Jahodové pyré a sirup 

Dnes sa chcem s vami podeliť o recept na úžasné jahodové pyré, ktoré si môžete zavariť a odložiť na studené zimné večery.

2 Hroznový sirup priebežne ochutnávajte, a keď sa vám zdá dosť sladký, priveďte ho do varu a stiahnite zo sporáka. Prelejeme do fliaš, uzatvoríme a necháme vychladnúť. Skladujeme na chladnom mieste alebo v chladničke. Hroznový sirup treba urýchlene spotrebovať, nakoľko neobsahuje žiadne konzervanty. :)

Hroznový sirup

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

6 komentárov

Danka 7.8.2019 - 18:51

Páči sa mi to vyskúšam, uvítala by som recept na mušt z tmavého hrozna

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 25.8.2019 - 12:37

Ahoj Danka, ďakujem, teším sa! :) To znie ako výborný nápad, niekedy skúsim a ak sa podarí, pridám recept :)

Reaguj
Zuzana 1.9.2018 - 19:29

Velmi ďakujem za odpoveď ☺️

Reaguj
Veronika
Veronika 1.9.2018 - 20:05

Zuzana rado sa stalo :) Prajem ti krásny zvyšok víkendu!

Reaguj
Zuzana 29.8.2018 - 13:47

Fajn recept. Myslíte že by to šlo aj s medom, bez cukru?

Reaguj
Veronika
Veronika 1.9.2018 - 12:07

Ahoj Zuzana, s medom som to neskúšala, med však zohrievaním stráca svoje cenné vlastnosti, takže koniec koncov to nebude zdravšia alternatíva. Hroznový sirup si však môžeš pripraviť aj úplne bez cukru, vyber si čo najsladšiu odrodu hrozna, bobuľky prelisuj, alebo mačkaním z nich získaj čo najviac šťavy, následne s pomocou sitka oddeľ hroznovú šťavu od šupiek a kôstok. Šťavu daj variť a keď dosiahne bod varu, stíš plameň a nechaj ju pobublávať a redukovať až do bodu, kedy ti bude vyhovovať konzistencia sirupu. Počas varenia zozbieraj penu, ktorá sa ti bude vytvárať na povrchu.

Reaguj