Domov ReceptyBez laktózy Hruškový džem s rozmarínom

Hruškový džem s rozmarínom

Autor: Veronika Čopíková
Hruškový džem

Začiatok jesene sa prelína s letom, slnko strieda jemný dážď a z trhu sa pomaly vytrácajú ostružiny, ktoré nahrádzajú jabĺčka a hrušky s bohatým výberom odrôd. A ja mám pre vás pripravený prvý jesenný recept, v ktorom zužitkujete hrušky a otvoríte tohtoročnú sezónu. :) Bude to recept na domáci džem zo štyroch ingrediencií, pričom zo všetkých džemov, ktoré som tento rok varila do zásoby, je tento hruškový džem s rozmarínom môj najobľúbenejší. Dokonale sa hodí na croissant či iné sladké pečivo, no svedčí mu spojenie aj s palacinkami, lievancami či len tak na lyžičku a šup s ním do úst! :D Je naozaj výborný vďaka sviežej kombinácii hrušiek a rozmarínu a ja sa budem veľmi tešiť, ak ho tento rok vyskúšate.

Všetky ingrediencie na hruškový džem som nakúpila v Kauflande, v ktorom nájdete širokú ponuku čerstvého ovocia. Výborne sa hodí nielen na pečivo. Pochvalu zožnete aj v prípade, že ho použijete ako náplň do palaciniek či nedeľných raňajkových lievancov.

Ingrediencie

na 600 g džemu

  • 1 kg hrušiek (použila som hrušky v bio kvalite, ktoré nájdete v Kauflande pod ich značkou K-Bio)
  • 2 biocitróny (kôra + šťava)
  • 250 g trstinového cukru
  • 1 vetvička čerstvého rozmarínu

Rád varíš, ale nechceš tráviť celý deň v kuchyni?

Kniha Lenivá kuchárka


Hruškový džem

1 Hrušky umyjeme, osušíme utierkou a zbavíme jadierok. Polovicu hrušiek zbavíme aj šupky. Všetky hrušky nakrájame na drobné kocky a vložíme do hrnca. K hruškám pridáme nastrúhanú kôru z bio citrónov a pokvapkáme čerstvo odšťavenou citrónovou šťavou. Posypeme cukrom, premiešame a na strednom plameni privedieme do varu. Následne teplotu znížime a za pravidelného premiešavania varíme 60 minút. Ak je to potrebné, džem dosladíme. Rozmarín odstopkujeme a listy nakrájame nadrobno. Drobné kúsky rozmarínu pridáme do džemu, premiešame a varíme ďalších 15 až 30 minút.

2 Džem je hotový, keď nám po odobratí na tanierik zostane po prejdení prstom cez stred džemu cestička, teda džem sa nezlieva. Ak máte radi jemnejšiu konzistenciu džemu, môžete ho rozmixovať, prípadne rozmixujte len pomernú časť, aby vám v džeme zostali drobné kúsky hrušiek. Horúcim džemom naplníme vysterilizované zaváraninové poháriky a dobre uzatvoríme kovovým viečkom. Obrátime dnom nahor, položíme na utierku a prikryjeme druhou utierkou. Necháme vychladnúť. Po otvorení skladujeme džem v chladničke a spotrebujeme do pár dní.

Hruškový džem

Recept vznikol v spolupráci so spoločnosťou Kaufland.

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

6 komentárov

Veronika 28.8.2023 - 14:30

dobry den, recept znie velmi zaujimavo. Chcem vyskusat kombinaciu hrusiek a rozmarinu. Je mozne v poslednej faze receptu v dzeme povarit celu vetvicku rozmarinu a nasledne vybrat ? alebo je praveze dolezite, aby tam zostali kusky cely cas. Vdaka.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 31.8.2023 - 20:52

Pekný deň želám, Veronika :) Teším sa, že Vás recept zaujal a chcete ho vyskúšať :) Dá sa to samozrejme spraviť aj tak, že v poslednej fáze receptu, povaríte v džeme vetvičku rozmarínu a následne ju vyberiete. Výsledná chuť rozmarínu v džeme môže byť trochu menej výrazná, skúste ochutnať, keď ho v džeme vyvaríte :)

Reaguj
Natália 21.1.2022 - 11:33
Džem je úžasný, robila som, a ešte určite urobím! ?Ďakujem za skvelý, jednoduchý home-made recept.
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 30.12.2022 - 22:47

Super! :) Veľmi sa teším, Natália, že džem sa ti podaril a chutil :)

Reaguj
zuzik 3.9.2021 - 17:22
znie to úžasne
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 13.11.2021 - 22:27

Ďakujem krásne, aj chutí, odporúčam niekedy vyskúšať :)

Reaguj