Domov ReceptyBabičkine recepty Jednoduchý hovädzí stroganov

Jednoduchý hovädzí stroganov

Autor: Veronika Čopíková
Jednoduchý stroganov

Priznám sa, že stroganov sa u nás doma nikdy nepripravoval. Keď som však zisťovala pôvod receptu na stroganov a študovala si zahraničné i slovenské recepty, zapáčil sa mi a rozhodla som sa ho vyskúšať. A neľutujem, je to jednoduché jedlo a pritom vynikajúca kombinácia hovädzieho, hríbov a omáčky z kyslých uhoriek, vývaru a smotany. Stroganov si môžete pripraviť z rôznych druhov mäsa, do tradičnej verzie sa používa hovädzia sviečkovica, môžete však použiť aj divinu, bravčové či kuracie mäso. K tomu tarhoňa či iná cestovina a výborné jedlo je na svete! :) Fotky sú tentokrát veľmi narýchlo, stroganov rozvoniaval tak dobre, že sme sa chytro chceli pustiť do jedenia. Nabudúce mu však doprajem krajšie prestieranie, ktoré si určite zaslúži. Nech vám chutí!

Ingrediencie

na 4 porcie

  • 250 g falošnej hovädzej sviečkovej (môžete použiť aj iné mäso)
  • 1 červená cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 180 g šampiňónov
  • 50 ml brandy
  • 500 ml hovädzieho vývaru
  • 50-100 ml paradajkového pretlaku
  • 1 PL medovej horčice
  • 5 ks kyslých uhoriek
  • 200 g crème fraîche
  • olivový olej
  • soľ, čierne korenie a mletá červená paprika

Prvá kuchárska kniha, ktorá vám ušetrí čas v kuchyni! Obsahuje 60 jednoduchých receptov. Kniha Lenivá KuchárkaRecenzie

PREZRIEŤ KNIHU

Klasický hovädzí stroganov rozvoniavajúci hríbmi

Najprv si mäso nakrájame na rezančeky, osolíme ho, okoreníme čiernym korením a posypeme mletou červenou paprikou. Dobre premiešame, aby korenie obalilo mäso. V hlbokej panvici zohrejeme olivový olej, na ktorom opečieme mäso z obidvoch strán. Ja som použila falošnú hovädziu sviečkovú, je cenovo prístupnejšia než pravá hovädzia sviečková, musíte ju však dlhšie podusiť, aby nemala žuvačkovitú konzistenciu. Opečené mäso odložíme bokom a v panvici si opäť zohrejeme olivový olej. Na ňom opečieme cibuľu nasekanú nadrobno dosklovita, pridáme na štvrtinky nakrájané šampiňóny a prelisovaný cesnak. Chvíľku opekáme, zalejeme brandy a povaríme 2-3 minúty.

K voňavej hríbovo-cibuľovej zmesi pridáme opečené rezančeky mäsa a zalejeme hovädzím vývarom. Privedieme do varu, následne znížime teplotu, prikryjeme a varíme cca 40 až 60 minút, aby mäso zmäklo. Keď je mäso mäkké, pridáme paradajkový pretlak, medovú horčicu a nasekané uhorky. Na záver primiešame do omáčky crème fraîche a ak je to potrebné, ešte omáčku dochutíme soľou a čiernym korením. Omáčku podávame s cestovinou, ja rada stroganov podávam s tarhoňou, ktorú si najprv v hrnci opečiem dochrumkava, potom osolím, zalejem vodou a varím, až kým nie je tarhoňa uvarená. Následne ju precedím cez sitko, premiešam s olivovým olejom a podávam s omáčkou. Navrch môžete pridať ešte čerstvo nasekanú petržlenovú vňať.

Jednoduchý stroganov

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept, pridaj sa do klubu.

Ako sa ti recept vydaril? (5 je top)
[Celkom: 30 Priemer: 4.1]

Výber najlepších receptov nájdete v knihe


Prezrieť knihu

Prezrieť výhody lenivého klubu

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár

Add your own review

Rating


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

2 komentáre

Petra 31.5.2020 - 1:15

250g mäsa na 4 porcie?? To ake porcie? Pre ‚malakov‘ v skolke??

Reaguj
Andrea 5.5.2020 - 11:06

Pozeram, ze som prva, ktora komentuje. Tento stroganov si zasluzi koment za komentom. Je jednoducho skvely. Predtym, ako som nadabila na tento recept, som skusala viackrat pripravit stroganov, ale nikdy to nebolo to, co som chcela. Po precitani receptu od Veroniky som hned vedela, ze to vyjde a bude to chutne. A aj tak bolo. Dakujem Veronika!!! Stroganov som varila aj z hovadzieho, aj z bravcoveho masa. Ak mozem odporucit najlepsie bravcove maso je urcite panenka. Obe varianty su uzasne chutne. Je to stavnate, citite chut tych pridanych ingrediencii, a vsetko spolu to neuveritelne dobre chuti. Veronika, Tvoj blog ozivil moju kuchynu. Konecne viem, co varit. Opatruj sa a vymyslaj nove recepty. Urcite Ti budeme vsetky vdacne. Zlahcujes nam to v kuchyni. :-)

Reaguj
Top
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Tu sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na magazín a kuchársku knihu

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box