Domov ReceptyBezmäsité jedlá Netradičné jednohubky z bagety

Netradičné jednohubky z bagety

Autor: Veronika Čopíková
Jednohubky z bagety

Jednohubky z bagety, kanapky a obložené chlebíčky pripravujeme najmä v rámci Silvestra, vianočných a veľkonočných sviatkov a narodeninových osláv. Tie najlepšie recepty na jednohubky sú za mňa jednoduché a rýchle, skladajú sa zo zopár kvalitných a niekedy aj netradičných ingrediencií či kombinácií a vo výsledku skvele chutia a miznú zo stola rýchlosťou blesku. Tieto jednohubky z bagety môžeš ponúknuť aj nečakanej návšteve alebo ich pripraviť ako rýchlu večeru, uvedené kombinácie sa výborne hodia aj na chlebík či toast.

Vyskúšaj aj moje ďalšie jednoduché recepty, ktoré sa hodia pre všetky druhy návštev - originálne guacamole, zeleninový quiche, chrumkavé domáce grissini, olivový hummus, paštétu z kuracích pečienok či výborné grécke tzatziki, ktoré sa hodí k chrumkavému falafelu pečenému v rúre.

Jednohubky s údeným lososom

  • 1 francúzska/celozrnná bageta
  • 100 - 150 g údeného lososa
  • 200 g krémového syra (cream cheese)
  • sezamové semienka
  • čerstvá pažítka
  • kôra z bio citróna
  • soľ a čierne korenie

Bagetu nakrájame na kolieska alebo na približne 1 cm hrubé plátky. Krémový syr preložíme do misky a ochutíme soľou, čiernym korením a troškou čerstvo nastrúhanej kôry z bio citróna. Dobre premiešame a natrieme v hrubšej vrstve na kolieska bagety. Na to položíme kúsok údeného lososa, ktorého ozdobíme sezamovými semienkami (môžeš použiť biele alebo čierne) a nasekanou pažítkou.

Jednohubky s údeným lososom
Jednohubky s olivami

Jednohubky s olivami

  • 1 francúzska/celozrnná bageta
  • 200 g olív bez kôstky (použila som kombináciu čiernych a fialových olív Kalamata)
  • 200 g ricotty
  • šťava a kôra z bio citróna
  • jalapeño paprička (ľubovoľné)
  • panenský olivový olej
  • čerstvý tymian
  • soľ a čierne korenie

Na panvici zohrejeme olivový olej, pridáme nastrúhanú kôru z 1/2 bio citróna (výborne sa to robí so škrabkou na citrónovú kôru), pozdĺžne prekrojenú papričku a 2 vetvičky tymianu). Chvíľku zohrievame na nízkom plameni. Pridáme odkvapkané olivy, premiešame, zohrejeme, osolíme a okoreníme. Zmes stiahneme zo sporáka a ochutíme šťavou z citróna (na začiatok 2 PL šťavy a následne viac podľa chuti). Kolieska bagety natrieme ricottou a ozdobíme olivami a kúskami citrónovej kôry.

Jednohubky Caprese

  • 1 francúzska/celozrnná bageta
  • 400 g cherry paradajok
  • 250 g mozzarelly
  • 3 strúčiky cesnaku
  • bazalkové pesto (pesto alla Genovese)
  • panenský olivový olej
  • čerstvá bazalka
  • sušené oregano
  • soľ a čierne korenie

Na panvici zohrejeme olivový olej a pridáme na polovicu alebo štvrtiny nakrájané cherry paradajky. Chvíľku opekáme, následne pridáme prelisované strúčiky cesnaku a ochutíme soľou, čiernym korením a oreganom. Kolieska bagety potrieme pestom, na to položíme plátok mozzarelly a opečené paradajky. Ozdobíme lístkami bazalky. Kolieska bagety môžeš pred vrstvením krátko opiecť na panvici, aby boli chrumkavejšie (pred pečením ich jemne potri olivovým olejom).

Jednohubky caprese
Hríbové jednohubky

Hríbové jednohubky

  • 1 francúzska/celozrnná bageta
  • 250 g čerstvých šampiňónov
  • 1 väčšia cibuľa
  • 200 g ricotty
  • 1 PL sójovej omáčky
  • plátok masla
  • panenský olivový olej
  • krémový balzamikový ocot
  • čerstvý tymian
  • soľ a čierne korenie

Na panvici zohrejeme olivový olej s maslom, pridáme na plátky nakrájané šampiňóny a plátky cibule. Za pravidelného premiešavania opekáme do zlatohneda. Následne pridáme sójovú omáčku, osolíme a okoreníme a dobre premiešame. Panvicu stiahneme zo sporáka a hríby ochutíme troškou balzamikového octu. Kolieska bagety potrieme hrubšou vrstvou ricotty a ozdobíme opečenými hríbmi s cibuľkou.

Slané jednohubky na Silvestra alebo na oslavu

Tieto 4 jednohubky som pripravovala na tohtoročný Silvester.  Na všetkých uvedených kombináciách sme si veľmi pochutili, môj osobný šampión sú hríbové jednohubky, priateľovi zase chutili jednohubky s údeným lososom a to nemá rád údeného lososa. :D Ak chceš pripraviť na slávnostne prestretý stôl ešte niečo netradičnejšie, odporúčam ti vyskúšať moje recepty na jednohubky z lístkového cesta - paradajkový tart s kozím syrom, zeleninový tart alebo paradajkové galetky so skaramelizovanou cibuľkou.

A ak si skôr milovníkom nátierok, vyskúšaj moje obľúbené kombinácie, ktoré sa hodia aj ako jednohubky na oslavu - avokádová nátierka s granátovým jablkom, vajíčková nátierka s chrenom alebo jednoduchá tuniaková nátierka.

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

2 komentáre

ibojka 3.1.2024 - 16:31

Veronika, aj ja Ti prajem v novom roku 2024 veľa zdravia, šťastia a tvorivých receptov, aby sme sa mali čo učiť od teba. Ešte raz všetko dobré Ti želám Ibojka

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 23.1.2024 - 17:26

Ďakujem krásne Ibojka, veľmi ma tvoje želanie potešilo :-)

Reaguj