Domov ReceptyBabičkine recepty Kapustníky na sladko

Kapustníky na sladko

Autor: Veronika Čopíková
Kapustníky

Dnešný recept asi dobre poznáte priamo od vašej babičky či prababičky. :) Tradičné babičkine kapustníky si nájdu cestu do každého domova či kúta sveta a vďaka netradičným kombináciám na slano či na sladko im na chuť príde takmer každý. Najtradičnejšie kapustníky sú pripravované z kysnutého cesta, plnené sladko-kyslou kapustou a skaramelizovanou cibuľkou. U nás sú však známe aj tzv. zelníky, teda kapustníky pripravované vo verzii na sladko. Do tých mojich som opäť ukryla niekoľko jabĺčok a hrušiek, pečenú kapustu a mňamózny slivkový lekvár. A môžem vám s radosťou oznámiť, že sa po nich len tak zaprášilo! :) Všetky čerstvé suroviny na kapustníky som nakúpila v Kauflande, s ktorým je radosť tvoriť a spolupracovať.

Čerstvo upečené kapustníky plnené pečenou kapustou a slivkovým lekvárom alebo strúhanými jablkami so škoricou. Na prvý pohľad netradičná kombinácia, ktorú si vychutnajú nielen dospelí.

Ingrediencie

Cesto

  • 250 g hladkej pšeničnej múky
  • 250 g polohrubej pšeničnej múky
  • 300 ml mlieka
  • 55 g trstinového cukru
  • 50 g bravčovej masti
  • 7 g sušeného droždia
  • 1 vajce
  • 2 žĺtky
  • štipka soli
  • maslo na potretie

Plnka

  • 500 g bielej kapusty
  • 4 jablká
  • 2 hrušky
  • 1 väčšia červená cibuľa
  • 50 ml panenského olivového oleja
  • 1 ČL škorice
  • slivkový lekvár
  • soľ a čierne korenie
  • sladká mletá paprika

Pokračovanie knižného bestsellera Lenivá kuchárka 2

PREZRIEŤ KNIHU

Do väčšej misky odvážime hladkú a polohrubú múku, pridáme sušené droždie a vareškou premiešame. Do múky vyhĺbime jamku, vyklepneme do nej jedno celé vajíčko a dve žĺtky, pridáme štipku soli, vlažné mlieko, trstinový cukor a masť izbovej teploty. Vymiesime do jemne lepkavého cesta pomocou hákov na hnetenie. Vrch cesta posypeme trochou múky, misku prikryjeme utierkou a cesto necháme kysnúť na teplom mieste jednu hodinu.

Kapustníky na sladko

Medzitým si pripravíme náplň. Kapustu, dve jablká, dve hrušky a cibuľu nakrájame na približne rovnaké menšie kúsky. Pokvapkáme olivovým olejom, dobre premiešame a premiestnime na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme cca 20 minút. Upečenú kapustu ochutíme trochou soli, čierneho korenia a sladkej červenej papriky. Do menšej misky nahrubo nastrúhame dve jablká, ktoré posypeme škoricou a premiešame.

Nakysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na hrúbku 0,4 cm. Z cesta vykrojíme kruhy s Ø 4 cm, do stredu dáme náplň z pečenej kapusty a slivkový lekvár alebo jablká zmiešané so škoricou. Priložíme druhé koliesko cesta a dobre uzatvoríme. Okraje kruhu môžete jemne postláčať vidličkou. Kapustníky poukladáme na maslom vymastený plech, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť ďalších 30 minút. Pred vložením do rúry kapustníky potrieme bielkom. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 25 minút. Upečené kapustníky potrieme rozpusteným maslom.

Kapustníky na sladko

Tipy na prípravu

- ak sa vám nedarí klasická príprava kvásku, použite sušené droždie. To stačí nasypať priamo k múke a dobre premiešať

- trik na dobre nakysnuté cesto spočíva v dobrých tepelných podmienkach. V lete ho položte na kuchynskú dosku zaliatu slnečným svetlom, v chladnejšom období si môžete pomôcť vyhriatou jemne pootvorenou rúrou, do ktorej vložíte misku s cestom prikrytou utierkou

- kapustníky môžete pripraviť v rôznych veľkostiach a tvaroch, stačí zvoliť väčší či menší okrúhly pohár alebo vykrajovátko, prípadne ho nakrájať na obdĺžniky a pripraviť ich ako pečené buchty

- ak nemáte skúsenosti s dusením kapusty, alebo si chcete ušetriť čas, výbornou alternatívou je pečená kapusta, návod na jej jednoduchú prípravu nájdete priamo v recepte

- kapustníky môžete pripraviť v slanej i sladkej verzii, sladká verzia je výborná so slivkovým lekvárom alebo s nastrúhaným jablkom zmiešaným so škoricou.

Recept vznikol v spolupráci s Kaufland Slovenská republika.

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept, pridaj sa do klubu.

Výber najlepších receptov nájdeš v knihách


Prezrieť knihu

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár

Add your own review

Zvoľte hodnotenie:


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

4 komentáre

Katarína 13.11.2021 - 18:57
Dnes pečiem :-) Cesto OK. Náplne som mala veľa. Ale dá sa to zjesť aj takto osobitne. Alebo do mrazničky na ďalší krát. Ja som robila tak, že som dala navrch trosku jabĺčok so škoricou. Ono sa v tom mieša taká slano sladká chuť. Chutné.
Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 13.11.2021 - 21:42

Milá Katarína, to sa teším, že ich akurát dnes pečieš :) Náplne je viac, závisí to však aj od veľkosti hrušiek a jabĺčok. Nám tiež trošku zostalo, zjedli sme ako prílohu :) Som rada, že ti kapustníky chutili :)

Reaguj
Lenka 3.11.2021 - 18:14

Veronika, aké sú vlastne tie kombinácie?
A) kapusta s lekvárom
B) jablká so škoricou
C) kapusta s lekvárom a kapusta s jablkami a škoricou
Ďakujem 👍

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 13.11.2021 - 21:40

Ahoj Lenka, základ náplne tvorí pečená kapusta s korením, cibuľkou, jablkami a hruškami :) Do kapustníka sa dá táto plnka a následne pridáš buď lyžičku slivkového lekváru alebo strúhané jabĺčko s cukrom a škoricou :) Pečením bude kapustová náplň jemnejšia, na zvýraznenie sladko-slanej chuti som preto pridala vždy ešte lyžičku lekváru alebo strúhané jablko.

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Tu sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na magazín a kuchársku knihu

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box