Dnešný recept asi dobre poznáte priamo od vašej babičky či prababičky. :) Tradičné babičkine kapustníky si nájdu cestu do každého domova či kúta sveta a vďaka netradičným kombináciám na slano či na sladko im na chuť príde takmer každý. Najtradičnejšie kapustníky sú pripravované z kysnutého cesta, plnené sladko-kyslou kapustou a skaramelizovanou cibuľkou. U nás sú však známe aj tzv. zelníky, teda kapustníky pripravované vo verzii na sladko. Do tých mojich som opäť ukryla niekoľko jabĺčok a hrušiek, pečenú kapustu a mňamózny slivkový lekvár. A môžem vám s radosťou oznámiť, že sa po nich len tak zaprášilo! :) Všetky čerstvé suroviny na kapustníky som nakúpila v Kauflande, s ktorým je radosť tvoriť a spolupracovať.
Ďalšie jednoduché recepty nájdeš v knihách Lenivá kuchárka. Pri objednávke dvoch kníh je poštovné zadarmo!
Ingrediencie
Cesto
- 250 g hladkej pšeničnej múky
- 250 g polohrubej pšeničnej múky
- 300 ml mlieka
- 55 g trstinového cukru
- 50 g bravčovej masti
- 7 g sušeného droždia
- 1 vajce
- 2 žĺtky
- štipka soli
- maslo na potretie
Plnka
- 500 g bielej kapusty
- 4 jablká
- 2 hrušky
- 1 väčšia červená cibuľa
- 50 ml panenského olivového oleja
- 1 ČL škorice
- slivkový lekvár
- soľ a čierne korenie
- sladká mletá paprika
Nechceš nikdy zmeškať nový recept? Pridaj sa do klubu!
1 Do väčšej misky odvážime hladkú a polohrubú múku, pridáme sušené droždie a vareškou premiešame. Do múky vyhĺbime jamku, vyklepneme do nej jedno celé vajíčko a dve žĺtky, pridáme štipku soli, vlažné mlieko, trstinový cukor a masť izbovej teploty. Vymiesime do jemne lepkavého cesta pomocou hákov na hnetenie. Vrch cesta posypeme trochou múky, misku prikryjeme utierkou a cesto necháme kysnúť na teplom mieste jednu hodinu.
2 Medzitým si pripravíme náplň. Kapustu, dve jablká, dve hrušky a cibuľu nakrájame na približne rovnaké menšie kúsky. Pokvapkáme olivovým olejom, dobre premiešame a premiestnime na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme cca 20 minút. Upečenú kapustu ochutíme trochou soli, čierneho korenia a sladkej červenej papriky. Do menšej misky nahrubo nastrúhame dve jablká, ktoré posypeme škoricou a premiešame.
Čerstvo upečené kapustníky plnené pečenou kapustou a slivkovým lekvárom alebo strúhanými jablkami so škoricou. Na prvý pohľad netradičná kombinácia, ktorú si vychutnajú nielen dospelí.
3 Nakysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na hrúbku 0,4 cm. Z cesta vykrojíme kruhy s Ø 4 cm, do stredu dáme náplň z pečenej kapusty a slivkový lekvár alebo jablká zmiešané so škoricou. Priložíme druhé koliesko cesta a dobre uzatvoríme. Okraje kruhu môžete jemne postláčať vidličkou. Kapustníky poukladáme na maslom vymastený plech, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť ďalších 30 minút. Pred vložením do rúry kapustníky potrieme bielkom. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 25 minút. Upečené kapustníky potrieme rozpusteným maslom.
Tipy na prípravu
- ak sa vám nedarí klasická príprava kvásku, použite sušené droždie. To stačí nasypať priamo k múke a dobre premiešať
- trik na dobre nakysnuté cesto spočíva v dobrých tepelných podmienkach. V lete ho položte na kuchynskú dosku zaliatu slnečným svetlom, v chladnejšom období si môžete pomôcť vyhriatou jemne pootvorenou rúrou, do ktorej vložíte misku s cestom prikrytou utierkou
- kapustníky môžete pripraviť v rôznych veľkostiach a tvaroch, stačí zvoliť väčší či menší okrúhly pohár alebo vykrajovátko, prípadne ho nakrájať na obdĺžniky a pripraviť ich ako pečené buchty
- ak nemáte skúsenosti s dusením kapusty, alebo si chcete ušetriť čas, výbornou alternatívou je pečená kapusta, návod na jej jednoduchú prípravu nájdete priamo v recepte
- kapustníky môžete pripraviť v slanej i sladkej verzii, sladká verzia je výborná so slivkovým lekvárom alebo s nastrúhaným jablkom zmiešaným so škoricou.
Recept vznikol v spolupráci s Kaufland Slovenská republika.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
4 komentáre
Milá Katarína, to sa teším, že ich akurát dnes pečieš :) Náplne je viac, závisí to však aj od veľkosti hrušiek a jabĺčok. Nám tiež trošku zostalo, zjedli sme ako prílohu :) Som rada, že ti kapustníky chutili :)
Veronika, aké sú vlastne tie kombinácie?
A) kapusta s lekvárom
B) jablká so škoricou
C) kapusta s lekvárom a kapusta s jablkami a škoricou
Ďakujem 👍
Ahoj Lenka, základ náplne tvorí pečená kapusta s korením, cibuľkou, jablkami a hruškami :) Do kapustníka sa dá táto plnka a následne pridáš buď lyžičku slivkového lekváru alebo strúhané jabĺčko s cukrom a škoricou :) Pečením bude kapustová náplň jemnejšia, na zvýraznenie sladko-slanej chuti som preto pridala vždy ešte lyžičku lekváru alebo strúhané jablko.