Milí gastronauti, dnes mám pre vás pripravený recept na krémovú polievku, ktorá dokonale zasýti a zohreje od hlavy až po päty. Polievka je zahustená zemiakmi a nenájdete v nej žiadnu múku. Viac receptov na výborné polievky, v ktorých nenájdete žiadnu zápražku, nájdete v mojej druhej kuchárskej knihe. Okrem iného nájdete v mojej kuchárke recept na cviklovú, cuketovú, špenátovú polievku či mňamóznu francúzsku cibuľačku. A v knižke je aj táto krémová karfiolová polievka. :)
Kombinácia pečeného karfiolu, smotany a parmezánu dáva polievke nezameniteľnú chuť, po ktorej si hneď pridáte ešte jednu naberačku. Budem sa tešiť, ak ju vyskúšate a dáte mi vedieť, ako sa vám podarila. :)
Ingrediencie
na 4 porcie
- 1 karfiol (asi 600 g ružičiek)
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 100 g zemiakov
- 100 ml smotany na šľahanie
- plátok masla
- soľ a čierne korenie
- muškátový oriešok
- ½ ČL mletej rasce
- panenský olivový olej
- parmezán
- čerstvý tymian
1 Karfiol umyjeme pod prúdom studenej vody a rozoberieme na menšie ružičky. Poukladáme ich na plech, pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a lyžicou premiešame. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme 30 minút. Medzitým na lyžici olivového oleja a plátku masla opečieme nadrobno nasekanú cibuľu dosklovita. Pridáme nasekaný cesnak a opekáme pol minúty. Prisypeme na kocky nakrájané zemiaky a mletú rascu a zalejeme horúcou vodou z rýchlovarnej kanvice (liter). Premiešame a prikryté varíme asi 20 minút.
2 K uvareným zemiakom pridáme ružičky upečeného karfiolu. Polievku stiahneme zo sporáka, prilejeme k nej smotanu a trochu ju rozmixujeme tyčovým mixérom tak, aby v nej zostali kúsky karfiolu. Ochutíme soľou, čiernym korením a trochou nastrúhaného muškátového orieška. Pred servírovaním polievku posypeme nastrúhaným parmezánom a ozdobíme tymianom.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
10 komentárov
Zajtra určite uvarím karfiolovu polievku podľa tohto nového receptu. Už sa teším na varenie. Ten pečený karfiol tam urcite dá špecifickú chuť.
Ahoj Alenka, super, teším sa, že polievočka chutila :)
Výborná polievka. ? Ešte lepšia je, keď pred servírovaním pridáte chilli. ?️
Ďakujem krásne Kristína :) Teším sa, že polievočka sa vydarila a chutila a tip s chilli je výborný nápad, ďakujeme zaň :)
Ahoj Miriam, ďakujem pekne, budem sa tešiť, ak ju niekedy vyskúšaš :)
Ahoj Ibojka, teším sa, že ťa recept na polievku zaujal :) Presne ako píšeš, keď karfiol opečiem v rúre, dodá to polievke úplne inú chuť :) Takto robím viacero polievok, aj tekvicovú, z pečených paradajok či túto karfiolovú :) Krásny deň ti želám a budem sa tešiť, ak vyskúšaš aj túto verziu a dáš mi potom vedieť, či chutila inak ako tá z vareného karfiolu :)