Milí gastronauti, dnes mám pre vás pripravený recept na krémovú polievku, ktorá dokonale zasýti a zohreje od hlavy až po päty. Polievka je zahustená zemiakmi a nenájdete v nej žiadnu múku. Viac receptov na výborné polievky, v ktorých nenájdete žiadnu zápražku, nájdete v mojej druhej kuchárskej knihe. Okrem iného nájdete v mojej kuchárke recept na cviklovú, cuketovú, špenátovú polievku či mňamóznu francúzsku cibuľačku. A v knižke je aj táto krémová karfiolová polievka. :) Kombinácia pečeného karfiolu, smotany a parmezánu dáva polievke nezameniteľnú chuť, po ktorej si hneď pridáte ešte jednu naberačku. Budem sa tešiť, ak ju vyskúšate a dáte mi vedieť, ako sa vám podarila. :)
Ďalšie jednoduché recepty nájdeš v knihách Lenivá kuchárka. Pri objednávke dvoch kníh je poštovné zadarmo!
Ingrediencie
na 4 porcie
- 1 karfiol (asi 600 g ružičiek)
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 100 g zemiakov
- 100 ml smotany na šľahanie
- plátok masla
- soľ a čierne korenie
- muškátový oriešok
- ½ ČL mletej rasce
- panenský olivový olej
- parmezán
- čerstvý tymian
Nechceš nikdy zmeškať nový recept? Pridaj sa do klubu!
1 Karfiol umyjeme pod prúdom studenej vody a rozoberieme na menšie ružičky. Poukladáme ich na plech, pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a lyžicou premiešame. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme 30 minút. Medzitým na lyžici olivového oleja a plátku masla opečieme nadrobno nasekanú cibuľu dosklovita. Pridáme nasekaný cesnak a opekáme pol minúty. Prisypeme na kocky nakrájané zemiaky a mletú rascu a zalejeme horúcou vodou z rýchlovarnej kanvice (liter). Premiešame a prikryté varíme asi 20 minút.
Vyskúšaj aj:
2 K uvareným zemiakom pridáme ružičky upečeného karfiolu. Polievku stiahneme zo sporáka, prilejeme k nej smotanu a trochu ju rozmixujeme tyčovým mixérom tak, aby v nej zostali kúsky karfiolu. Ochutíme soľou, čiernym korením a trochou nastrúhaného muškátového orieška. Pred servírovaním polievku posypeme nastrúhaným parmezánom a ozdobíme tymianom.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
6 komentárov
Ahoj Alenka, super, teším sa, že polievočka chutila :)
Ahoj Miriam, ďakujem pekne, budem sa tešiť, ak ju niekedy vyskúšaš :)
Ahoj Ibojka, teším sa, že ťa recept na polievku zaujal :) Presne ako píšeš, keď karfiol opečiem v rúre, dodá to polievke úplne inú chuť :) Takto robím viacero polievok, aj tekvicovú, z pečených paradajok či túto karfiolovú :) Krásny deň ti želám a budem sa tešiť, ak vyskúšaš aj túto verziu a dáš mi potom vedieť, či chutila inak ako tá z vareného karfiolu :)