Domov ReceptyBez laktózy Pečené kuracie stehná s marinádou

Pečené kuracie stehná s marinádou

Autor: Veronika Čopíková
Kuracie stehná s marinádou

Minulý víkend sme po všetkej kapustnici, zemiakovom šaláte a vianočných koláčoch konečne jedli aj niečo exotickejšie. :D Priznám sa, že rada skúšam nové zaujímavé kombinácie marinád na mäso, aj keď mäso nejedávame často a ak už áno, snažím sa ho vždy kupovať z dobrých a overených zdrojov. Tentokrát som skúsila kombináciu limetiek, medu a zaujímavých korení a vznikli z toho najlepšie pečené kuracie stehná aké sme kedy jedli. Takto ich vychválil priateľ a keďže jeho mamina i babička sú skvelé kuchárky, potešilo ma to. :) Chuťovo aj pocitovo je recept už overený, takže odporúčam skúsiť, ak hľadáte niečo exotickejšie a pritom jednoduché na prípravu.

Ingrediencie

na 2 porcie

  • 6 kuracích stehien
  • 3 menšie šalotky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL sójovej omáčky
  • 20 ml olivového oleja
  • soľ
  • čierne korenie
  • 1 ČL semiačok koriandra
  • 1/2 ČL muškátového orieška
  • 1/3 ČL čili
  • 3 klinčeky
  • med

Kuracie stehná podávame s

  • ryža basmati
  • limetky
  • petržlenová vňať

Rád varíš, ale nechceš tráviť celý deň v kuchyni?

Kniha Lenivá kuchárka


Kuracie stehná s marinádou

Kuracie stehná s exotickou marinádou

1 Kuracie stehná premyjeme pod studenou vodou, utierkou osušíme a poukladáme vedľa seba do pekáča. Šalotky ošúpeme a nasekáme nadrobno. Nakrájané šalotky preložíme do misky a pridáme k nim prelisované strúčiky cesnaku, olivový olej, sójovú omáčku, soľ, čierne korenie, muškátový oriešok, čili kúsky alebo mleté čili, klinčeky rozdrvené v mažiari a semiačka koriandra. Marinádu dobre premiešame a vylejeme na kuracie stehná. Pekáč zakryjeme alobalom a kuracie stehná necháme marinovať 30 minút.

Kuracie soté na smotane

Tradičné kuracie soté na smotane pripravené na zdravší spôsob. Bez zahusťovania múkou a bez knedlí či halušiek. Recept z kuracích pŕs bez výčitiek.

2 Po uplynutí času dáme alobal dole a pekáč s našimi kuracími marinovanými stehnami vložíme do rúry vyhriatej na 190 °C. Pečieme 30 minút. Po 30 minútach pekáč vyberieme, otočíme každé kuracie stehno na opačnú stranu a vložíme naspäť do rúry. Pečieme ďalších 15 minút. Po 15 minútach potrieme každé stehno medom, vložíme naspäť do rúry a pečieme posledných 15 minút. Dokopy tak pečieme kuracie stehná 60 minút.

3 Upečené kuracie stehná podávame s čerstvo uvarenou ryžou basmati, limetkami a petržlenovou vňaťou. Tieto kuracie stehná s marinádou chutia najlepšie práve pripravené, asi tak ako väčšina mäsa, takže odporúčam časovo zladiť prípravu kuracích stehien a ryže, aby ste sa hneď mohli pustiť do jedenia. :) Niektorí z vás môžu byť prekvapení ingredienciami, ktoré tvoria súčasť marinády, nebojte sa ich vyskúšať, určite vám výsledok bude chutiť.

Kuracie stehná s marinádou
Kuracie stehná s marinádou

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

4 komentáre

Renáta 12.11.2020 - 14:00
Recept vyzerá úžasne, otázka - pečieme prikryté alebo odkryté? :) Ďakujem.
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 2.1.2023 - 15:31

Ďakujem krásne Renáta, skúšali ste ho už? :) Pečieme odkryté :)

Reaguj
Olga 20.3.2019 - 15:03

Tie kuracie stehienka v marinade nemali chybu, sice som nemala doma sarlotku len obycajnu cibulu ale dostala som pochvalu ze ta chut je famozna, uplne ina ako boli recepty nasich starych materi -:). Super typ na romanticku veceru!

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 26.3.2019 - 21:31

Oľga skvelé, veľmi sa teším, že vám kuracie stehienka chutili :) Presne, chuť je úplne iná, exotickejšia, ale pritom nie moc, tak akurát :D

Reaguj