Domov ReceptyKoláče a zákusky Marcipánové guľky bez pridaného cukru

Marcipánové guľky bez pridaného cukru

Autor: Veronika Čopíková
Marcipánové guľky

Marcipánové guľky sú vianočná lahôdka. Ich príprava je trošku náročnejšia, ale pri dobrom uschovaní a skrytí pred nevítanými rukami vám vydržia celé Vianoce. Základ tvoria chrumkavé, oku lahodiace pistácie, srdce tvorí čokoládová poleva a jemná marcipánová pokrývka a hlavu čokoládový cesto-krém. Tak trochu som sa pri vychutnávaní tejto dobroty zasnívala a spravila som z guliek parfum. :D Každopádne stoja za vyskúšanie a na vašom vianočnom stole by určite nemali chýbať. 

Ingrediencie (50 ks)

Sušienkové cesto

  • 80 g horkej čokolády
  • 80 g masla izbovej teploty
  • 2 vajíčka
  • 50 g hladkej špaldovej (alebo pohánkovej) múky
  • 50 g mletých mandlí
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva

Čokoládový krém

  • 100 g čokolády
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • 100 g masla izbovej teploty
  • 1,5 PL rumu
  • 50 g nasekaných pistácií

Na obalenie

  • 400 g marcipánu
  • 150 g horkej čokolády
  • nasekané pistácie na posypanie

Nechceš nikdy zmeškať nový recept? Pridaj sa do klubu!

Kliknutím na “Odoberať novinky“ vyjadríte súhlas s podmienkami ochrany súkromia.


Marcipánové guľky

Marcipánové guľky bez cukru?

Najprv si pripravíme cesto - vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu. Necháme trochu vychladnúť, pridáme zmäknuté maslo a vyšľaháme. Do cesta postupne po jednom zašľaháme vajíčka. V druhej miske zmiešame múku, mleté mandle a kypriaci prášok a jemne vareškou pridáme do cesta. Pečieme vo vyhriatej rúre v tortovej, papierom vyloženej forme, približne 30 minút pri 170 °C. Upečené cesto necháme vychladnúť.

Lieskovo orieškové sušienky

Sú jednoduché a chutia neodolateľne! Ideálne k šálke espressa či čaju.

Čokoládový krém

Vo vodnom kúpeli zohrejeme smotanu (mala by byť horúca, ale nesmie vrieť). Stiahneme zo sporáka, pridáme k nej nalámanú čokoládu a premiešame, aby nám vznikol čokoládový krém. Necháme vychladnúť. Po miernom vychladnutí pridáme na kocky nakrájané maslo izbovej teploty a vyšľaháme do krémovej konzistencie. Pridáme rum, nasekané pistácie a rozdrobené čokoládové cesto (cesto rozdrobíme prstami - ide to veľmi ľahko a môžete do toho zapojiť deti). Zmiešame a odložíme do chladničky na 40 minút.

Marcipánové guľky

Potom z masy formujeme guľky, ktoré dáme do chladničky na 30 minút. Marcipán premiesime s troškou cukru, rozdelíme na niekoľko kusov a rozvaľkáme na hrúbku asi 3 mm. Menším pohárikom vykrajujeme marcipánové kolieska, na ktoré dáme čokoládovú guľku, obalíme a ponoríme do roztopenej čokolády. Na záver posypeme nasekanými pistáciami. Nech vám chutí!

 

Marcipánové guľky
Marcipánové guľky

Recept vznikol v spolupráci so spoločnosťou Melina.

 

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Výber najlepších receptov nájdeš v knihách


Prezrieť knihu

Napíšte komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

8 komentárov

Lyvia 15.12.2017 - 21:29

Ahoj. Prosim Ta, aky marcipan pouzivas? Kupujes hotovy alebo si doma vyrobis (ako?)? Ďakujem ☺️

Reaguj
Veronika Čopíková 18.12.2017 - 9:15

Ahoj, chystám sa aj na výrobu domáceho marcipánu, ale vzhľadom na čas som sa k tomu ešte nedostala :D Keď budem mať, určite pridám aj na blog :) Zatiaľ si teda marcipán kupujem, výborný je od značky Rapunzel, skladá sa len z medu a mandlí, takže zaručená mňamka aj bez toho, aby si ho použila do guliek :) Je ale cenovo drahší, stojí však za to. Ak nemám od Rapunzel používam od Dr. Oetker, ten je sladký a zloženie už nie je také wau, ale je cenovo lacnejší a dostupný asi vo všetkých obchodoch. Vzhľadom na to som úplne vypustila cukor z guliek, keďže sa nachádza už v marcipáne aj v čokoláde :)

Reaguj
Michaela M'rabet 23.12.2016 - 5:32

Su uzastne, chutovo je to uplna bomba, taky vyssi level kavovych zrn. Ale treba ratat s tym ze ich priprava je zabava na cely den. ;-)

Reaguj
Veronika Čopíková 25.12.2016 - 21:37

Ďakujem Miška, teším sa, že si ich vyskúšala a hlavne, že ti tak chutia :) :) Ich príprava si vyžaduje trošku cviku, ale chutia tak dobre, že čas strávený ich prípravou stojí za výsledok :D

Reaguj
Michaela M'rabet 26.12.2016 - 7:46

No to veru stoji zato, tieto vianoce to je u nas v rodine najvacsi favorit. ;-)

Reaguj
Veronika Čopíková 27.12.2016 - 18:19

jeeeeeej ani nevieš ako veľmi si ma potešila! :D marcipánové guľky sú tiež moje najobľúbenejšie, chodím ich vyjedať do chladničky stále :D tak dúfam, že budeš robiť aj ďalšie Vianoce a nielen na Vianoce ;-)

Reaguj
Michaela M'rabet 28.12.2016 - 7:33

No veru, po tom ako vsetkym chutili ich urcite zaradujem medzi favorite. A urcite sa necham inspirovat aj dalsimi receptami na tvojej stranke ktore vyzeraju tiez super .

Veronika Čopíková 29.12.2016 - 17:38

ďakujem! :) kedykoľvek mi napíš, ak vyskúšaš nejaké ďalšie recepty :) :) prajem ti krásne sviatky :)

Top