Domov ReceptyDomáce recepty Mäkké medovníky z celozrnnej múky

Mäkké medovníky z celozrnnej múky

Autor: Veronika Čopíková
Medovníky

Medovníky sú jednoduchou dobrotou, ktorá sa mi spája so začiatkom príprav na Vianoce. Piekli sme ich vždy v predstihu, aby do Vianoc stihli zmäknúť. Poukladali sme ich do veľkého bieleho hrnca, uložili do špajze a potom tajne chodili vyjedať. :-) Ja som mala najradšej ešte teplé medovníky z plechu, boli chrumkavé, zakázané a preto aj najviac lákavé. :D Ale keďže v tejto dobe máme viac nestíhačky, mám pre vás recept na medovníky, ktoré sú mäkké hneď. Mäkké medovníky sú pripravené z celozrnnej múky pre zdravšie chrumkanie, kombinácie menšieho množstva cukru a medu a voňavých korení. A hlavne nepotrebujú odležať, takže ich môžeš upiecť aj pár dní pred Vianocami.

Vyskúšaj aj ďalšie recepty na vianočné pečivo - moje obľúbené zázvorové sušienky s čokoládou, mäkučké čokoládové crinkles, špaldové perníčky s čokoládovou polevou, fantastické šuhajdy s orechmi, kakaové popraskance alebo domáce oreo sušienky, ktoré sa dokonale hodia k poháru mlieka.

Ingrediencie

  • 250 g celozrnnej pšeničnej múky (jemnej)
  • 50 g mandľovej múky
  • 1 ČL jedlej sódy
  • 100 g trstinového cukru Muscovado (má vyšší obsah melasy)
  • 100 g medu
  • 75 g masla
  • 2 vajcia + 1 vajce na potretie medovníkov
  • 1 ČL škorice
  • 2 ČL perníkového korenia

Rád varíš, ale nechceš tráviť celý deň v kuchyni?

Kniha Lenivá kuchárka


Medovníky

Ako upiecť mäkké medovníky

1 Do misky, ktorú použijeme na zohrievanie ingrediencií vo vodnom kúpeli, dáme cukor, med, na kocky nakrájané maslo, vajcia, škoricu a perníkové korenie. Vo vodnom kúpeli na strednom plameni necháme za občasného miešania všetko dobre rozpustiť (cca 5 minút). Následne misku zložíme zo sporáka a necháme odpočívať 10 minút. Po uplynutí času pridáme do zmesi pšeničnú a mandľovú múku zmiešanú s jedlou sódou. Dobre premiešame, aby sa ingrediencie prepojili. Stierkou preložíme cesto na potravinársku fóliu, zabalíme a odložíme na noc do chladničky.

Vyskúšaj aj tieto vianočné recepty

2Na druhý deň vyberieme cesto z chladničky a necháme odpočívať hodinu na kuchynskej linke. Potom cesto rozdelíme na polovicu/tretiny a vyvaľkáme na podložke alebo na papieri na pečenie. S cestom sa výborne pracuje, takže ho netreba podsypávať múkou. Z cesta vykrajujeme obľúbené tvary medovníkov, ktoré ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie.

3Dbáme na to, aby sme na jednom plechu piekli medovníky rovnakého tvaru. Medovníky pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 8 minút. Po upečení potrieme každý medovník vyšľahaným vajíčkom. Medovníky sa budú krásne lesknúť a netreba ich zdobiť. Ale fantázii sa medze nekladú, takže medovníky môžeš ozdobiť zdobiacou polevou alebo ich namočiť do čokolády a posypať jedlými ozdobami. :-)

Medovníky

Pri tomto recepte som sa inšpirovala receptom na perníky od Lenky z blogu Zdravé pečenie.

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

30 komentárov

Lenka 6.12.2023 - 13:54
Veronika, medovníčky sú skvelé, už niekoľko rokov pečiem len tieto 🙂
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 22.12.2023 - 9:17

Ďakujem krásne Lenka, teším sa, že medovníčky chutia a pečú sa už niekoľko rokov :-)

Reaguj
Katarína 5.4.2023 - 8:46
Výborné medovníky, ako aj ostatné recepty. Všetky, ktoré som vyskúšala sú skvelé a vraciam sa k nim. A sú naozaj jednoduché. Vďaka
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 23.6.2023 - 11:23

Ďakujem krásne Katka :) Teším sa, že medovníky sa podarili a chutili tak ako aj všetky ostatné, ktoré sa ti už podarilo vyskúšať :)

Reaguj
Martina 13.12.2021 - 18:17

Všetko som dodržala a cesto ani po prisypaní múky nemá tuhšiu konzistenciu. Ale už je v chladničke. ? Uvidím zajtra.

Reaguj
Katarina 15.12.2021 - 0:10

Tak teda zhustlo vám cesto? :) Práve som ho vymiešala a taktiež bolo úplne riedke.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 2.1.2023 - 15:30

Ahoj Katarína, ako dopadlo nakoniec pečenie? Zhustlo cesto v chladničke? :)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 2.1.2023 - 15:30

Ahoj Martina, ako nakoniec dopadlo pečenie? Cesto by malo pekne stuhnúť v chladničke, dáš mi prosím vedieť, či sa tak stalo? :)

Reaguj
Milena 28.4.2021 - 20:39
Najlepšie medovníčky na svete.Ste najlepšia.Ja sa vašim receptom klaniam.Drzim vám palce.
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 2.1.2023 - 15:28

Jeeej ďakujem krásne Milena :) Teším sa, že medovníčky sa podarili a chutili :)

Reaguj
Anička 21.12.2019 - 15:35

Skvele medovníky, zatiaľ najlepšie aké som robila. Krásne mäkké.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 5.1.2020 - 20:12

Ďakujem krásne, som rada, že sa vydarili a sú mäkké, presne, ako píšem :)

Reaguj
Natalia 15.12.2019 - 19:38

Vdaka za recept na medovniky.Su uuuuuzasne???

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 5.1.2020 - 20:11

Ďakujem, veľmi sa teším, že chutia :)

Reaguj
Maca 14.12.2019 - 17:02

Perníky su skvelé, vydarili sa a sú mäkké! A ja použila som namiesto mandľovej múky, ktorú som nemala doma, kokosovú.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 5.1.2020 - 20:11

Super, veľmi sa teším, že sa medovníky vydarili a sú mäkké, presne ako píšem v recepte :) A nemala si ich s použitím kokosovej múky také hutnejšie? Alebo teda, v akom množstve si použila kokosovú múku? Pretože sa dáva do koláčov v menšom pomere, nakoľko saje väčšie množstvo tekutín, tak zo zvedavosti by som chcela vedieť, ako si bola spokojná s konzistenciou :) Ďakujem pekne za informáciu a prajem krásne sviatky!

Reaguj
Natalia 10.12.2019 - 21:22

Velmi sa tesim z receptu na medovniky,kde nejde pol kila cikru navyse.Urcite vyskusam????

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 5.1.2020 - 20:09

Ahoj Natália, super, veľmi sa teším, že recept na medovníky vyskúšaš a dúfam, že bude chutiť :) Veru tak, snažím sa, nech je toho cukru v koláčoch čo najmenej, väčšinou ho tam býva zbytočne veľa, takže je kde uberať :)

Reaguj
Jana 20.12.2018 - 7:44

Ahok Veronika. Prave sa mi minula psenicna celozrnna, co by som mohla namiesto nej? Mam spaldu celozrnnu a raznu celozrnnu. :)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 27.12.2018 - 18:34

Ahoj Janka, namiesto pšeničnej celozrnnej môžeš kľudne použiť špaldovú celozrnnú :) Teším sa, že medovníky vyskúšaš a budem rada, ak mi potom dáš vedieť, ako dopadlo pečenie :) Prajem ti krásne sviatky!

Reaguj
Domi 13.5.2020 - 15:33

Super recept, určite som ho nerobila posledný krát. Použila som špaldovú celozrnnú múku a keďže sa nám nakopilo veľa orechov, tak som namiesto mandlí použila vlašské orechy. Gramáž som nemenila a vyšli krásne a velmi chutné perníčky. A oceňujem že v recepte je málo cukru. Ďakujem :-)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 22.7.2020 - 20:47

Ahoj Domi, teším sa, že sa medovníky podľa môjho receptu vydarili :) Cukor sa snažím dávať čo najmenej, aby to bolo sladké tak akurát a mohli sme si koláčik vychutnávať bez výčitiek :)

Reaguj
Marcela 16.12.2018 - 17:13

Dobry den

Akej konzistencie bude cesto? Ja ho mam take velmi hutne, nie celkom tekute, ako koby „plastelina“ je to tak spravne?

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 16.12.2018 - 18:06

Ahoj Marcela, cesto má mať hutnejšiu konzistenciu, aby sa ti potom dobre vaľkalo a vykrajovalo medovníčky :) Takže by to malo byť v poriadku :)

Reaguj
Erika 13.12.2018 - 20:37

Perníčky sa vydarili. :) Sú vynikajúce a skutočne zostali mäkké.
Ďakujem za receptík

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 16.12.2018 - 17:06

Erika, ďakujem krásne, že si mi dala vedieť :) Veľmi sa teším, že sa medovníky vydarili a sú také, ako ich opisujem :) Pekný deň a budem sa tešiť, ak vyskúšaš ďalšie recepty.

Reaguj
Mirka 11.12.2018 - 11:46

Zdravim, mna by zaujmalo ci sa da nahradit celozrnna muka pohankou a maslo napr kokosovym olejom alebo inou bezmliecnou variantov tuku. Dakujem :)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 16.12.2018 - 17:05

Ahoj Mirka, celozrnnú pšeničnú múku môžeš nahradiť pohánkovou, alebo inou bezlepkovou múkou, ak chceš pripraviť bezlepkové medovníky :) Dobrá je aj tapioková či konopná múka, pokojne nakombinuj :) Maslo nahraď ghee alebo kokosovým olejom. Bezlepkové a bezlaktózové medovníky ešte nemám vyskúšané, takže budem rada, ak mi dáš potom vedieť, ako to dopadlo v tvojej verzii – po úprave receptu :) Krásny deň ti prajem.

Reaguj
Zuzana 4.12.2018 - 22:02

Zdravím, môžem namiesto mandľového múky použiť inú? Alebo dostať celozrnnou? ďakujem.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 8.12.2018 - 18:24

Ahoj Zuzka, samozrejme, mandľovú múku môžeš zameniť za inú prípadne navýšiť o 50 g množstvo celozrnnej pšeničnej múky :) Držím palce, nech sa medovníky vydaria! :)

Reaguj