Domov ReceptyBez laktózy Mrkvové muffiny

Mrkvové muffiny

Autor: Veronika Čopíková
Mrkvové muffiny

Posledný veľkonočný recept tejto sezóny je tu! Tentokrát sú to jednoduché a rýchle mrkvové muffiny pripravené špeciálne v bezlepkovej verzii. Ak vám lepok nevadí, pokojne bezlepkové múky nahraďte múkami klasickými - mojou obľúbenou špaldovou alebo pšeničnou múkou. Ak sa však lepku vyhýbate, pretože musíte, prípadne by ste radi v tejto neľahkej dobe potešili vašich blízkych donáškou čerstvých muffinov, tento recept pre vás bude tým pravým. :)

Muffiny sú mäkučké a vláčne, voňajú mrkvou a orieškami a ak budete mať trpezlivosť so zdobením, budú krásne aj na pohľad. Určite sa tým však netrápte a ak nemáte vrecúško na zdobenie, každý muffin len potrite krémom lyžicou. Vrch môžete ozdobiť cukrárskou posýpkou, skaramelizovanými vlašskými orechmi alebo nastrúhanou mrkvou. A ak by ste si chceli mrkvové muffiny pripraviť vo verzii bez laktózy, vďaka spolupráci s Kauflandom nájdete v recepte aj tipy na ich bezlaktózové produkty K-free. Budem sa tešiť, ak vám tieto muffiny spestria tohtoročné veľkonočné sviatky.

Ingrediencie

na 12 muffinov

  • 100 g múky z lieskových orechov
  • 50 g ryžovej múky
  • 50 g pohánkovej múky
  • 1 ČL škorice
  • 1 ČL bezlepkového kypriaceho prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 2 vajcia
  • 1 zrelý banán
  • 80 g trstinového cukru
  • 80 g masla (pre verziu bez laktózy použite bezlaktózové maslo K-free)
  • 100 g nastrúhanej mrkvy
  • 50 g vlašských orechov

Krém na muffiny

  • 250 g mascarpone (pre verziu bez laktózy použite bezlaktózové mascarpone)
  • 50 ml smotany na šľahanie (pre verziu bez laktózy použite bezlaktózovú smotanu na šľahanie K-free)
  • 2 PL trstinového cukru
  • cukrárska posýpka (najlepšie bez obsahu lepku a laktózy, ak si chcete upiecť muffiny bez lepku a laktózy)

Rád varíš, ale nechceš tráviť celý deň v kuchyni?

Kniha Lenivá kuchárka


Mrkvové muffiny

1 Maslo roztopíme a necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Medzitým v tanieri rozpučíme vidličkou banán na kašu a dáme ho do misky. K rozpučenému banánu pridáme vajcia, cukor a maslo izbovej teploty a premiešame metličkou. V druhej miske zmiešame múku z lieskových orechov (príp. inú orechovú múku), ryžovú a pohánkovú múku (ak si chcete upiecť klasické muffiny, ryžovú a pohánkovú múku nahraďte špaldovou múkou v rovnakom množstve), štipku soli, škoricu a bezlepkový prášok do pečiva. Suché ingrediencie prisypeme k mokrým a jemne premiešame, aby sa dobre prepojili. Na záver do cesta pridáme nastrúhanú mrkvu a nasekané orechy a opäť jemne premiešame.

2 Do formy na muffiny poukladáme košíčky a naplníme ich cestom. Vložíme do rúry vyhriatej na 190 °C a pečieme cca 20 minút (otestujeme špáradlom, či sú muffiny upečené). Upečené muffiny vytiahneme z rúry a necháme vychladnúť. V miske vyšľaháme mascarpone s cukrom a smotanou na šľahanie do krémovej konzistencie. Ak je to potrebné, krém dosladíme a odložíme do chladničky, aby trochu stuhol. Následne krémom plníme cukrárske vrecko a každý muffin ozdobíme. Na záver môžeme muffiny posypať cukrárskou posýpkou. Nech vám chutí!

Mrkvové muffiny

Recept vznikol v spolupráci so spoločnosťou Kaufland.

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.