Domov ReceptyKoláče a zákusky Netradičný perník

Netradičný perník

Autor: Veronika Čopíková
Netradičný perník

Pri pomyslení na perník ma chytá nostalgia. Ten kupovaný som si často nosievala ako desiatu do školy, ten domáci od mamy som si vychutnávala hneď popoludní po príchode domov zo školy. Bol jemný a vláčny, s vrstvou čokoládovej polevy, ktorá sa mi veselo roztekala po prstoch. Nikdy som nedokázala vydržať, kým poleva uschne, ale rovno som sa pustila do krájania. :D

Tiež ste takí nedočkaví pokiaľ ide o koláče? Aby som sa vyhla mojej neresti, trošku som vymýšľala a skúšala. A vznikol z toho tento netradičný perník. S čokoládovým krémom, posypaný kokosovými plátkami, s plnou chuťou. Suchší perníkový korpus vyvažuje v tomto prípade bohatosť čokoládového krému a chrumkavý kokos. Dokonalý dezert na zimné večery.

Ingrediencie

na plech veľkosti 34 x 24 cm

  • 140 g špaldovej múky
  • 30 g kakaa
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 ČL jedlej sódy
  • ¼ ČL soli
  • 1 ČL cejlónskej škorice
  • 1 ČL klinčeka
  • 1 ČL perníkového korenia
  • 3 vajcia
  • 140 g trstinového cukru
  • 50 ml olivového oleja
  • 200 ml cmaru

Čokoládový krém

  • 150 g horkej čokolády
  • 370 g mascarpone
  • 2 PL karpatského brandy škorica a klinček
  • kokosové plátky

Rád varíš, ale nechceš tráviť celý deň v kuchyni?

Kniha Lenivá kuchárka


Netradičný perník

Netradičný perník s čokoládou a kokosom

1 Najprv si v miske zmiešame všetky suché ingrediencie, teda múku, kakao, kypriaci prášok, jedlú sódu, soľ, škoricu, klinček a perníkové korenie. V druhej miske vyšľaháme vajcia s cukrom do peny. Pridáme k nim olivový olej a zašľaháme do zmesi. Nakoniec pridáme cmar a ručne premiešame. Tekutú zmes ingrediencií prelejeme k suchej zmesi a zľahka premiešame, aby sa ingrediencie dobre prepojili. Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a vložíme do rúry vyhriatej na 180°C. Pečieme 30 až 40 minút (otestujeme špáradlom, či je perník upečený). Po upečení perník vytiahneme z rúry a necháme ho vychladnúť.

Čokoládový krém

2 V hrnci si nad vodnou parou rozpustíme čokoládu. Keď je čokoláda tekutá, zložíme ju z hrnca a necháme trochu vychladnúť. Následne k nej pridáme mascarpone izbovej teploty a premiešame stierkou, aby sa nám čokoláda a mascarpone dobre prepojili. Prilejeme karpatské brandy, premiešame a krém natrieme na upečený perník. Na záver posypeme kokosovými plátkami. Necháme trochu stuhnúť (pomôže chladnička) a následne sa pustíme do krájania a vychutnávania netradičného perníka. :) Nech vám chutí!

Netradičný perník
Netradičný perník

Tento recept vznikol v spolupráci so značkou Karpatské Brandy.

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

22 komentárov

Martina 29.10.2020 - 15:35

Doposial najlepsi recept na pernik :) pod cokoladovy krem davam este bohatu vrstvu marhuloveho dzemu a je to super. Vdaka :)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 4.11.2020 - 20:54

Ďakujem krásne Martina :) Veľmi sa teším, že sa ti perník vydaril a chutil tak výborne :) Vrstva marhuľového džemu je vynikajúci nápad, ďakujem za skvelý tip, nabudúce pridám aj ja :)

Reaguj
Lenka 24.11.2020 - 19:03

Martinka, dzem ste davali na teply kolacik alebo uz vychladnuty?
A nenatierala sa potom cokolada trosku tazsie?
Dakujem za reakciu :)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2023 - 14:04

Ahoj Lenka, tiež by ma to zaujímalo, ale ak by som to skúšala u nás doma, tak dám džem ešte na teplý koláčik a krém až na vychladnutý :)

Reaguj
Lenka 1.1.2023 - 17:52

Asi (by) som uvazovala rovnako, kolacik bol eňo ňuňo ??

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2023 - 20:41

Jeeeej super, tak to sa teším Lenka, že sa podaril a chutil, aj keď som písala už so značným odstupom času :)

majka 9.2.2019 - 19:27

Koláčik je fantastický :-) veľmi šikovny a vdačny ;-) Ďakujem Vám Veronika za taky vyborný recept :-)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 17.2.2019 - 18:48

Ahoj Majka, ďakujem krásne, že si mi dala vedieť, ako ti chutil môj netradičný perník :) Dúfam, že ti budú chutiť aj ďalšie recepty odo mňa :P

Reaguj
Žaneta 19.12.2018 - 21:24

Výborný, chutny hoci som mala iba dve vajíčka vydaril sa, plnka tiez vynikajúca hodi sa na pernik

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 27.12.2018 - 18:32

Žaneta ďakujem za krásnu spätnú väzbu k perníku :) Veľmi sa teším, že sa vydaril a chutil a taktiež aj plnka, ktorá je trošku netradičnejšia :) Prajem ti krásne sviatky :)

Reaguj
Katotka 27.11.2019 - 18:36

Veronika, ďakujem za receptik na netradičný perník, ktorý má už svoje miesto v mojich receptoch.
Je v kategórii „nebíčko v papuľke“.
Naozaj úžasná chuť perníka a veľmi prekvapujúca kombinácia mascarpone s čokoládou a brandy = báječné. Ďakujem

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 5.1.2020 - 22:21

Ahoj ďakujem krásne, veľmi sa teším, že netradičný perník chutí a zaradila si ho do kategórie receptov nebíčko v papuľke :) Presne tak, na prvý pohľad netradičné, ale chuťovo skvelé, takže sa oplatí experimentovať :)

Reaguj
Ely 17.12.2018 - 9:31

Ahoj Veronika, prvy krat som skusala tvoj receptik a je uzasny :)) okamzite sa po nom zaprasilo, ledva som si stihla uchmatnut 2 kusky pre seba. Pridavam si ho svojich oblubenych rychlich receptov. Dakujem za inspiraciu a skvely kolac.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 17.12.2018 - 22:04

Ahooj, ďakujem krásne za spätnú väzbu. :) Veľmi sa teším, že ti perník chutil a len tak sa po ňom zaprášilo :)

Reaguj
Hanka 17.12.2018 - 0:06

Volám sa Hanka a mám veľmi rada perník…. určite ho vyskúšam, veď idú Vianoce a na stole nemôže chýbať…. teším sa na krém, podľa ingrediencií bude úžasný, taký krém som ešte nerobila….ak sa mi vydarí, určite sa s vami o tom podelím… veľmi pekne ďakujem za recepty… pracujem doma, takže často vypekám….

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 17.12.2018 - 22:03

Ahoj Hanka, teší ma :) Super, že perník vyskúšaš, držím palce, nech sa vydarí a chuťovo zaujme aj vďaka čokoládovému krému :) Budem sa tešiť na tvoju spätnú väzbu a na ďalšie recepty, ak sa rozhodneš niektoré z nich vyskúšať :)

Reaguj
janka 15.12.2018 - 17:45

juuu milujem perník tak idem na to:-) posledne čo som robila koláč od Teba bola mňamka tak fičím do obchodu po suroviny a potom sa ozvem :-) a ďakujem

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 16.12.2018 - 17:18

Ahoj Janka, teším sa, že ťa netradičný perník zaujal :) A ešte viac, že posledný koláč odo mňa ti chutil, mám z toho fakt veľkú radosť :) Budem sa tešiť na odpoveď – ako dopadlo pečenie, ako chutilo, čo vylepšiť či zmeniť :) Krásny deň ti prajem!

Reaguj
Gabriela 14.12.2018 - 9:42

Zdravím Veronika,
chcela by som sa opýtať, či môžem nahradiť cmar kyslým mliekom, resp. acidkom.
Vopred ďakujem za odpoveď.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 16.12.2018 - 17:17

Ahoj Gabriela, samozrejme, nahraď cmar acidkom :) Prajem ti krásny večer a držím palce, nech sa vydarí!

Reaguj
Lenka 13.12.2018 - 20:28

Perník je výborný, kombinace mascarpone s čokoládou super!!! Po dlouhé dlouhé době se mi perník nesrazil. Je to mňamka ?

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 16.12.2018 - 17:16

Ahoj Lenka, to mám veľkú radosť! :) Super, že sa nezrazil a vydaril sa tak, ako mal. Tiež si myslím, že mascarpone + čokoláda = mňamka :D Prajem ti krásny deň a budem sa tešiť, ak vyskúšaš niektorý z ďalších vianočných receptov :)

Reaguj