Domov ReceptyBez lepku Paradajkový džem

Paradajkový džem

Autor: Veronika Čopíková
Paradajkový džem

Tento rok sa riadim heslom zavárame to najlepšie z leta. Aj keď pri rúre či sporáku sa snažím postávať čo najmenej, pri zaváraní letných dobrôt spravím zakaždým výnimku. Paradajkový džem nie je úplná klasika, predsa len sme asi všetci zvyknutí skôr na kombinácie sladkých džemov, no po prvom ochutnaní si poviete, že to bola láska na prvú lyžičku. :) Je to neuveriteľne chutná kombinácia paradajok a bazalky s mnohostranným využitím. Nielen ako netradičný džem na chlebíku, ale tiež napríklad ako omáčka na cestoviny po ktorej môžete siahnuť pri príprave rýchleho obeda. Tak ako dovolenka v Taliansku - tiež ste si zamilovali ich pamiatky, krásnu prírodu, zmrzlinu a poobedňajšiu siestu? Recept pozostáva z čerstvých surovín, ktoré práve teraz nájdete vo vašej záhradke, na trhu ale tiež v dobrom supermarkete - ja som na prípravu mojej zásoby džemu nakúpila v Kauflande, v ktorom majú v ponuke množstvo čerstvého ovocia i zeleniny. A s tou je zaváranie radosť! Paradajkový džem je výborným základom na prípravu bruschetty a skvele poslúži aj ako paradajková omáčka na cestoviny.

Ďalšie jednoduché recepty nájdeš v knihách Lenivá kuchárka.

Ingrediencie

na 700 g džemu

  • 1 kg cherry paradajok
  • 100 g červenej cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 jalapeňo paprička
  • 20 g lístkov bazalky
  • 40 g trstinového cukru
  • 2 PL panenského olivového oleja
  • 1 PL červeného vínneho octu
  • soľ a čierne korenie
  • plátok masla

Nechceš nikdy zmeškať nový recept? Pridaj sa do klubu!

Kliknutím na “Odoberať novinky“ vyjadríte súhlas s podmienkami ochrany súkromia.


Paradajkový džem

1 V hrnci s hrubým dnom opražíme na olivovom oleji a plátku masla nadrobno nasekanú cibuľu dosklovita. Pridáme nadrobno nakrájané strúčiky cesnaku a jalapeňo papričku (pre jemne pálivú chuť pridajte aj trochu semienok) a chvíľku opekáme. Následne pridáme na menšie kúsky nakrájané paradajky, posypeme cukrom a dobre premiešame. Na strednom plameni privedieme do varu, následne znížime teplotu a za pravidelného miešania varíme v odkrytom hrnci 60 minút.

2 Po hodinke pridáme do džemu nadrobno nakrájané lístky bazalky, premiešame a ochutíme soľou a čiernym korením. Varíme za pravidelného premiešavania ďalších 15 až 30 minút. Džem sa za daný čas zredukuje, zhustne a krásne prevonia bazalkou. Hotový džem naplníme ešte horúci do vysterilizovaných zaváraninových pohárikov a dobre uzatvoríme kovovým viečkom. Poháriky obrátime, prikryjeme utierkou a necháme vychladnúť na kuchynskej linke. Po otvorení skladujeme džem v chladničke a spotrebujeme do pár dní.

Paradajkový džem

Recept vznikol v spolupráci so spoločnosťou Kaufland.

 

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Výber najlepších receptov nájdeš v knihách


Prezrieť knihu

Napíšte komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

5 komentárov

Denisa 16.8.2022 - 15:04

Vyzera naozaj dobre :) Isto ho vyskusam, len mam jednu otazku. Mozno som to prehliadla v texte, ale kedy sa prosim pridava ta 1PL vinneho octu. Az na zaver?
Dakujem.

Reaguj
Marcela 27.7.2021 - 22:53
Vyzerá to veľmi dobre, určite to skúsim. 👍
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 14.11.2021 - 17:19

Ahoj Marcela, super, to sa teším, že recept vyskúšaš a dúfam, že ti bude chutiť rovnako ako nám doma :)

Reaguj
Ľubica 27.7.2021 - 9:30
Ahoj Veronika, je to veľmi zaujímavý recept, len by som sa chcela opýtať, či to musia byť iba cherry paradajky, či ich nemôžem nahradiť obyčajnými, pretože tých mám naúrekom.
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 14.11.2021 - 17:21

Ahoj Ľubica, ďakujem pekne :) Môžeš použiť aj obyčajné paradajky, tie však majú väčšie zrniečka, tak ich môže byť v džeme vo výsledku cítiť a keďže džem nepasírujem, zvolila som radšej cherry paradajky :) Tiež treba zvážiť, či paradajky pred použitím nezbaviť šupky, keďže býva tvrdšia pri klasických paradajkách, ale závisí od odrody, ktorú použiješ :)

Reaguj
Top