Domov ReceptyBez laktózy Domáci pečený čaj

Domáci pečený čaj

Autor: Veronika Čopíková
Domáci pečený čaj

Jeseň u mňa začína sychravými ránami, vlnenými ponožkami a šálkou horúceho čaju. Skvelý doprovod tvorí voľno v práci a napínavá knižka, ktorá ma doslova zaobalí do jednotlivých vrstiev príbehu. Popri nedočkavom prevracaní stránok si odpíjam z ešte horúceho čaju, na konci ktorého ma čaká sladká odmena. Tá je hlavnou podstatou pečeného čaju: na začiatku vdychujete šíriace sa vône hravých korení, v strede si vychutnávate hrejivé teplo a na konci lyžičkou vyjedáte sladkú odmenu.

Jedno ráno mi pri popíjaní jedného z mojich pečených čajov kolegovia zahlásili: "máme Vianoce." Áno, práve domáci pečený čaj je nielen predzvesťou, ale častokrát aj súčasťou našich Vianoc. A s mojím najobľúbenejším receptom na pečený čaj sa na tie vaše môžete pripraviť už teraz. :) Sladká bodka na záver: môj pečený čaj obsahuje minimum pridaného cukru, takže si ho môžete vychutnávať bez výčitiek.

Ingrediencie

  • 500 g mrazeného lesného ovocia (jahody, čučoriedky, ríbezle)
  • 50 g trstinového cukru
  • 25 ml rumu
  • 1 ČL cejlónskej škorice
  • 1 ČL bourbon vanilky
  • 1/2 ČL čerstvo mletých klinčekov

Rád varíš, ale nechceš tráviť celý deň v kuchyni?

Kniha Lenivá kuchárka


Stačí pár dúškov lesnej zmesi, niekoľko nádychov z nej plynúcich vôní a priestor na snívanie. Skláňate sa k jahodovým kvetom a trháte jednu jahôdku za druhou. I keď sú tieto mrazené a pochádzajú z vašich letných zásob, radosť z tvorby, voňajúcej kuchyne a chutného výsledku vo vás pretrvajú až do poslednej lyžičky.

Domáci pečený čaj

Domáci pečený čaj z lesného ovocia

1 Do stredne veľkej misky presypeme lesné ovocie z mrazničky. K ovociu pridáme cukor, zalejeme rumom a dobre premiešame. Následne pridáme škoricu, vanilku a v mažiari rozdrvené klinčeky. Premiešame a vylejeme na stredne veľký vyšší plech. Mrazené lesné ovocie pustí pri pečení šťavu a bude bublať, plechom s vyššími okrajmi tak predídete škvrnám v rúre. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 140 °C 60 minút. Počas pečenia ovocie dvakrát premiešame.

2 Po upečení čaj plníme ešte horúci do vysterilizovaných malých pohárikov. Pod uzáver môžeme dať za lyžičku rumu, ktorý nám poslúži ako konzervant v miestach, kde nám teoreticky môže preniknúť trocha vzduchu. Následne poháriky zavrieme, aby sa viečko prichytilo a pečený čaj nám vydržal čo najdlhšie. Alternatívou je skladovanie v chladničke a rýchlejšia spotreba. A ako čaj servírujeme? :) Do hrnčeka dáme 2-3 lyžičky pečeného čaju z lesného ovocia, zalejeme vriacou vodou a premiešame. A potom už len po dúškoch vychutnávame chuť a vôňu lesného ovocia a hrejivých korení.

Domáci pečený čaj

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

22 komentárov

Jozef 2.9.2020 - 23:01

Je to procedúra, pre alchymistu, no vyskúšam to, počkám na decembrové mrazivé večery a vtedy
si ho do sýtosti vychutnám

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2023 - 19:48

Super, Jozef, budem sa tešiť na výsledok :)

Reaguj
Irča 28.11.2018 - 20:12

No mňam -)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 2.12.2018 - 18:22

Irča, ďakujem krásne! :)

Reaguj
Lucia 15.11.2018 - 15:51

Krásne nafotené! ďakujem za nápad čo so zásobami letného ovocia v mrazničke :)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 15.11.2018 - 21:17

Ďakujem krásne Lucia :) A teším sa, že recept vyskúšaš, je to taká príjemné spojenie využitia letných zásob s rozvoňaním kuchyne a následného zohriatia sa pri popíjaní šálky čaju :)

Reaguj
Nika 4.11.2018 - 13:47

Ahoj Veronika, ďakujem pekne za mailík aj receptík na čajík. Budem sa ho snažiť vyskúšať :) Pekný dník. A užívaj weekend :D Nika.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 5.11.2018 - 19:12

Ahoj Nika, ja ďakujem za milý komentár k receptu, budem držať palce, nech sa čajík vydarí a chutí :) Aj tebe – krásny týždeň, keďže víkend je už bohužiaľ za nami… :D

Reaguj
Nora 3.11.2018 - 10:00

Milá Veronika !
Ďakujem za recept, chystám sa ho vyskúšať. Práve som rozmýšľala nad tým, čo mám urobiť z ríbezlí a z malín, ktoré som počas sezóny nestihla spracovať a sú v mrazničke. Bude to určite ňamka a budem mať aj darček pre rodinku.
Ďakujem aj Klaudii za nápad na čaj z iného ovocia. Nerada experimentujem vo varení a v pečení podľa obyčajných receptov, som vďačná za vyskúšané a overené nápady.
Pekný deň Vám obom praje Nora

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 3.11.2018 - 21:33

Ahoj Nora, ďakujem krásne, teším sa, že ho vyskúšaš a dúfam, že ti bude chutiť :) Ešte mám v zálohe 3 recepty na pečené čaje, takže postupne pribudnú aj tie :) Prajem ti krásny víkend a chutné pečenie!

Reaguj
Gitka 3.11.2018 - 9:34

Pokusim sa vyskusat-recept vyzara velmi dobre,vdaka Veronika

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 3.11.2018 - 21:31

Ahoj Gitka, ďakujem krásne, teším sa, že ho vyskúšaš a držím palce, nech sa ti vydarí! :)

Reaguj
vierec 3.11.2018 - 6:54

Ahoj Veronika,
v minulosti som robila pečený čaj z rôzneho ovocia, podľa ročného obdobia. Osvedčil sa nielen ako čaj, ale i na dezerty, pudingy…
Ďakujem za inšpiráciu. Vierec

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 3.11.2018 - 21:30

Ahoj Vierec, bolo mi potešením, aj keď ako píšeš, už s ním máš skúsenosti v každom ročnom období :) Áno presne, jeho využitie je potom úplne rôznorodé, nielen ako šálka horúceho čaju :)

Reaguj
Andrea 2.11.2018 - 20:48

Pečený čaj vyzerá skvelo. Ďakujem veľmi pekne za recept, isto vyskúšam.

Reaguj
Klaudia 2.11.2018 - 23:09

Mila Veronicka,
ak ti mozem poradit ohlsdom peceneho caju, skus ho urobit z jesennejo ovocia. Kup na trhu tmave hrozno (teraz je vyborne prezrete!), par jablciek… z hrozna odstran stopky, popuc v hrnci, pridaj 2pokrajane jablcka… daj vsetky suroviny ako mas u teba a upec. Ja niekedy nepeciem ale v hrnci s hrubym dnom povarim, kym to tiez nepusti stavu. Je to rovnako dobre, a nezaspinis si ruru! Horucu zmes natlac do poharikov, zatvor, prikry dekami, nech to chladne pomaly a vrsky sa isto chytia?.
tvoja Klaudia

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 3.11.2018 - 21:28

Ahoj Klaudia, ďakujem krásne, tvoje tipy vždy stoja za to! :) Mám už vyskúšané 4 kombinácie pečených čajov, zatiaľ u mňa víťazí lesné sladko-kyslé lesné ovocie a slivky s čučoriedkami. Dajú sa pekne využiť zásoby mrazeného ovocia a čaj je veľmi chutný :) Plus tá radosť z vlastného výtvoru. Určite som za využitie jesenného ovocia, len ja som pri hrozne trošku divná no :D Nejem z neho kôstky, takže by som pri vyberaní kôstok asi zošedivela :D

Reaguj
Klaudi 5.11.2018 - 22:07

Veronicka, ja tiez nie som fanusikom hrozna, preto z neho robim must a peceny caj a su fakt famozne! ? Vsak aj ked matovy caj urobis, nejes z neho listocky.?

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 7.11.2018 - 20:50

by si sa divila, ale ja tých pár lístočkov mäty niekedy aj zjem :D :D :D ale mušt veru ľúbim no a vyskúšam aj pečený čaj podľa tvojich rád :) určite bude super!

Veronika
Veronika Čopíková 3.11.2018 - 21:24

Ahoj Andrea, ďakujem krásne, teším sa, že ťa zaujal a vyskúšaš ho :) Dúfam, že ti bude chutiť a budem rada, ak mi dáš potom vedieť :)

Reaguj
Adri 21.10.2019 - 23:18

Mňam, neskutočne dobre vyzerá tento recept! ? Koľko fľaštičiek a ako veľkých si pripraviť?

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 30.10.2019 - 20:30

ďakujem krásne, je to dobrota na tieto chladné večery :) Veľkosť fľaštičiek ponechám na teba, ja používam všelijaké podľa toho, či čajom obdarujem, alebo si ho nechávam pre seba. Ale táto dávka vyjde na cca 400 ml – použila by som teda 2-4 fľaštičky podľa veľkosti, ktoré máš doma :)

Reaguj