Táto maková torta má u mňa prívlastok slávnostná vianočná, lebo sa dokonale vyníma na slávnostne prestretom stole v spoločnosti sviečok a voňajúceho ihličia. Ak máte radi mak a chceli by…
olivový olej
Priznám sa, že kedysi som o olivovom oleji ani nechyrovala. Doma sme vyprážali na slnečnicovom oleji, do šalátu dávali obyčajný ocot a čosi také, ako extra panenský olivový olej a ešte k tomu BIO u nás neexistovalo. Neskôr som (aj vďaka môjmu foodblogu) zistila, že kvalitný olivový olej dodáva mnohým jedlám nezameniteľnú chuť a vôňu. Rozdiely v kvalite sú však častokrát diametrálne, takže ak nechcete kupovať mačku vo vreci, sledujte pri olivovom oleji znaky kvality opísané nižšie.
Ako rozpoznať kvalitný olivový olej?
- ak máte možnosť, najprv si vami kupovaný olivový olej vyskúšajte alebo si kúpte najmenšie balenie, práve vôňa a jemné či intenzívnejšie škriabanie v hrdle sú znakom kvality oleja, pretože tento pocit spôsobujú silné polyfenoly nachádzajúce sa v kvalitnom olivovom oleji
- kupujte extra panenský olivový olej, ktorý môžete bez problémov použiť v teplej i studenej kuchyni
- čítajte etikety, pôvod vašich olív by mal byť jasne označený a na stránke výrobcu (nekupujte zmes z EÚ), alebo najlepšie priamo na etikete by ste mali vedieť zistiť aj kyslosť vášho oleja (povolená acidita pre olej extra virgine je max.0,8, pričom čím nižšia kyslosť, teda acidita, tým lepšie je spracovanie a kvalita oleja)
- kupujte olivový olej v tmavom skle alebo v plechovkách
- pravý kvalitný olivový olej indikuje aj jeho cena, ktorá sa pohybuje cca. od 10 eur za liter
A aké sú priaznivé účinky panenského olivového oleja?
- obsahuje vitamín E, jeden z najdôležitejších antioxidantov
- obsahuje polyfenoly s antioxidačnými účinkami, ktoré chránia pred voľnými radikálmi a znižujú zápalové procesy
- obsahuje skvalén, teda prírodnú olejovitú látku s antioxidačnou aktivitou
- obsahuje mononenasýtenú kyselinu olejovú, ktorá je stavebnou látkou bunkových membrán, podporuje trávenie, vstrebávanie živín a znižovanie LDL cholesterolu
- je vhodný aj pre teplú kuchyňu (pre šetrnú tepelnú úpravu)
Extra panenský za studena lisovaný olivový olej
Ja momentálne používam extra panenský olivový olej od Powerlogy v BIO kvalite. Tento olivový olej vám môžem odporučiť.
.
Zdroj: horecka.sk
-
-
Nedávno som si cestou na obed vypočula konverzáciu dvoch mladých pracujúcich dievčat. Riešili, že ani jedna z nich nemá čas na to, aby si doma pravidelne varila, takže ak už…
-
Priznám sa, že rizoto nikdy nepatrilo medzi moje najobľúbenejšie jedlá. Jedávala som to od mamy a neskôr, keď som sa presťahovala do Bratislavy, to od priateľovej mamy. Dôvodom, prečo mi…
-
Keď sa povie tvarohová bábovka, vybavia sa mi hrozienka. A hneď za nimi tuzemský um, vôňa zakázaného a oblizovanie pohárikov od alkoholu, pretože ako deti sme chceli vedieť, ako chutí…
-
Trh už prekvitá zelenými farbami – od byliniek po zeleninu, skoré zemiaky, prvé sadeničky a usmiatych ľudí. Všetko kvitne a ja mám kopec inšpirácie, čo variť a piecť, takže sa…
-
Pri pomyslení na perník ma chytá nostalgia. Ten kupovaný som si často nosievala ako desiatu do školy, ten domáci od mamy som si vychutnávala hneď popoludní po príchode domov zo…
-
Čím jednoduchší je koláč, tým viac sa musí dbať na kvalitu jednotlivých ingrediencií. Ani jedna sa neskryje za tú druhú a zároveň každá dovolí tej ďalšej naplno vyniknúť. Tak je…
-
Čo by ste povedali na kombináciu čokoládového cesta, plátkov hrušky, pečených lieskovcov a jemných tónov kandizovaného pomaranča? Ja trikrát hurá a prosím si dva kúsky k tomu. :) Dnes som…