Na mojej trojdňovej dovolenke v Chorvátsku som sa zamilovala. Nebudete tomu veriť, ale mali tam dokonalé čerešne. V hlave som už spriadala plány ako sa opäť vrátim tentoraz aj s plechom na pečenie a všetkými chýbajúcimi surovinami, aby som si upiekla čerešňovú bublaninu. Poznáte to, všade dobre, ale na dovolenke najlepšie. :D Našťastie som sa po dlhej ceste autom vrátila domov a čo nenájdem na trhu! Nádherné čerešne, ktoré chutia ako tie v Chorvátsku.Tak som nakúpila za kilo-dve a pustila sa do pečenia. Bublanina je pre mňa taká srdcovka, takže som ju upravila na zdravšiu verziu, bohato posypala čerešňami a mandľami a olalá je z nej osvedčená mňamka leta. Tentoraz zmizla rýchla čerešňová bublanina z plechu skôr, než stihla vychladnúť...
Ďalšie jednoduché recepty nájdeš v knihách Lenivá kuchárka.
Ingrediencie
- 4 vajcia
- 120 g trstinového cukru
- 150 g masla
- 100 g kyslej smotany
- 150 g celozrnnej špaldovej múky hladkej (môžete skombinovať s pšeničnou)
- 10 g kokosovej múky
- 12 g kypriaceho prášku do pečiva
- 30 g kukuričného škrobu
- čerešne
- plátky mandlí
Čerešnička na záver
- vanilková zmrzlina
- čerešne
Nechceš nikdy zmeškať nový recept? Pridaj sa do klubu!
Rýchla čerešňová bublanina - postup
1 Vajcia vyšľaháme s cukrom, pridáme rozpustené vychladnuté maslo a kyslú smotanu a všetko spolu premiešame. V druhej miske zmiešame špaldovú a kokosovú múku s kypriacim práškom, pridáme škrob a opäť premiešame. Suchú zmes prisypeme k tekutej a jemne miešame, kým sa tekuté a suché ingrediencie nespoja.
Moravské koláče
Polovicu koláčikov som upiekla v plechu na muffiny. Boky a dno som vymastila maslom, šupla do nich guľôčky cesta...
2 Cesto vylejeme na menší plech (predtým ho vymastíme kokosovým tukom a vysypeme strúhaným kokosom) a štedro zasypeme odkôstkovanými čerešnami a mandľovými plátkami. Pečieme pri 170 stupňoch Celzia 30-35 minút. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. A rýchla čerešňová bublanina je hotová.
3 Bublaninu môžeme servírovať s kopčekom vanilkovej zmrzliny a ďalšou dávkou čerešní. Na pekný tanierik (aj oči jedia) si dáme kúsok - kúsoček - kusisko koláča, pridáme kopček zmrzliny a vychutnávame. Na toto horúce júlové popoludnie ako uliate, nie?
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
6 komentárov
Dakujem za recept! trosku som upravila, aby bol bezmliecny – kokosovy olej a kokosovy jogurt – a je vynikajuci 😋
Ďakujem krásne Gabo, teším sa, že koláčik sa podaril a chutil :) A super si sa vynašiel ohľadom premeny bublaniny na bezmliečnu verziu :)
Veronika Tvoja ceresnova bublanina – to je nebicko v papulke:) nadychana, lahucka, chutna… prave som ju vybrala z truby a este teplu som ju skratka musela ochutnat…..to je najlepsia bublanina, aku som kedy jedla!!
Osobne by mi stacilo menej cukru, 80 miesto 120g, plus vanilka. Ale rodina je na sladke a tak su aj oni velmi spokojni.
Dakujem za dalsi skvely receptik.
Milá Janka, ďakujem za krásnu spätnú väzbu k čerešňovej bublanine :) Veľmi sa teším, že vám doma chutila a je presne taká, aká by mala byť – nadýchaná, ľahučká a chutná :) Cukor pokojne treba ubrať, každý je zvyknutý na inú mieru sladkosti a závisí tiež od toho, aké sladké čerešne máš. Ale ja som určite za, pokiaľ ide i znižovanie množstva cukru v receptoch :) Ďakujem ešte raz a dúfam, že aj ostatné recepty ti budú chutiť rovnako dobre :)
Ahoj Veronika,
namiesto kyslej smotany nieco nemliecne? a kukuricny skrob nahradit tapiokovym je ok? skusal niekto?
dakujem
Ahoj Milota, kyslú smotanu by som nahradila kokosovým mliekom z plechovky (tou tuhou časťou) a maslo kokosovým olejom :) Kukuričný škrob môžeš v pohode nahradiť tapiokovým, je to ok :) Držím palce, nech sa vydarí, ak sa ju rozhodneš vyskúšať :)