Domov ReceptyBez lepku Rýchle šuhajdy s tajnou ingredienciou

Rýchle šuhajdy s tajnou ingredienciou

Autor: Veronika Čopíková
Šuhajdy

Blížia sa Vianoce a s nimi aj naša naháňačka za dokonalosťou. Darčeky nakúpené, domov lesknúci sa čistotou a v kuchyni desiatky koláčov pripravené pre celú rodinu. A občas aj susedov. :) Realita? Tá má od tej vysnívanej často ďaleko a ak sme ju dokázali náhodou splniť aj tento rok, väčšinou na úkor čohosi iného - s vyplazeným jazykom a diárom prekypujúcim povinnosťami. Poďme to tento rok spraviť inak, namiesto darčekov si darujme vzájomný čas a sústredenie sa jeden na druhého, umytie okien pokojne nechajme na snehové vločky či jarný dážď a tie desiatky koláčov vymeňme za zopár jednoduchých - ako tieto šuhajdy. :) Šuhajdy netreba piecť, skladajú sa len zo zopár ingrediencií a dokážete ich krásne ozvláštniť pridaním vášho obľúbeného likéru. Do tých mojich som ukryla  vôňu a chuť Baileys, írskeho krémového likéru, ktorý je pre mňa už zopár rokov obľúbenou prísadou do sladkých dezertov a mojej víkendovej šálky kávy.

Ďalšie jednoduché recepty nájdeš v knihách Lenivá kuchárka.

Ingrediencie

na 40 košíčkov s Ø 4 cm

  • 200 g horkej čokolády (použila som 70 %-nú)
  • 4 PL panenského kokosového oleja
  • 50 ml Baileys likéru
  • 50 g sušených čerešní
  • hrsť pistácií alebo soľ na posypanie

Nechceš nikdy zmeškať nový recept? Pridaj sa do klubu!

Kliknutím na “Odoberať novinky“ vyjadríte súhlas s podmienkami ochrany súkromia.


Šuhajdy vylepšené o likérové čerešne Baileys

1 Do menšej misky nasypeme sušené čerešne (bez kôstky a konzervantov), ktoré zalejeme Baileys likérom (50 ml). Premiešame lyžičkou a necháme postáť 30 minút, aby čerešne nasiakli vôňu a chuť likéru. Medzitým si vo vodnom kúpeli roztopíme na kocky nalámanú čokoládu. Keď je čokoláda roztopená, pridáme k nej kokosový olej a likér (čerešne precedíme a odložíme bokom) a dobre premiešame. Ak je čokoládová náplň príliš hustá, pridajte ešte lyžicu kokosového oleja, aby ste získali akurátnu konzistenciu.

2 Na tácku alebo menší plech rozprestrieme košíčky, ktoré následne plníme čokoládovou náplňou do jednej tretiny (stačí teda 1 ČL náplne). Do stredu vložíme čerešňu, ktorú prikryjeme čokoládovou náplňou. Navrch nasypeme trochu nasekaných pistácií a tácku so šuhajdami vložíme na 15 až 20 minút do mrazničky. Potom šuhajdy z mrazničky vyberieme a skladujeme ich v chladničke, kým ich všetky nezjeme. :) Ešte zaujímavejšiu chuť pridáte šuhajdám vtedy, ak niektoré z nich namiesto pistácií ozdobíte štipkou soli a naplníte ich napr. arašidovým maslom. Nech vám chutí!

Šuhajdy
Šuhajdy

Tento recept vznikol v spolupráci so značkou Baileys.

 

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Výber najlepších receptov nájdeš v knihách


Prezrieť knihu

Napíšte komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

9 komentárov

Andrea 21.12.2021 - 19:15

Podarili sa :-) rodina rozhodla, že môžem zaradiť k vianočným receptom :-) Manžel nemá rád čerešne, tak som ich nahradila sušenými slivkami. Nakrájala som ich približne na veľkosť čerešne. Čokoláda sa pekne roztopila a postupne pomaly som pridávala baileys. Hmota začala hustnúť, tak som postupne pridávala kokosový olej- podľa potreby, aby zmes bola hustá tak akutár. Navrh som dala posekané nesolené pistácie. Jediný problém bol vo veľkosti košíčkou, musím kúpiť menšie. Ďakujem :-)

Reaguj
Eva 17.12.2019 - 19:48

Ahojte. Tak ja som ich dnes skúšala a musim sa priznať ze nejako sa mi teb baileys s tymi čerešňami zgrcol a vznikla z toho tuha masa a nemala som z toho uz co vylievat. Ale cokolada isla ok, a naplnila som cca 30kosickov.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 5.1.2020 - 20:42

Ahoj Eva, je mi ľúto, že to takto dopadlo :( Prosím ťa, aké Baileys si použila? Klasické alebo vegánsku verziu? A aké čerešne? Robili sme tieto šuhajdy už viackrát aj s kolegyňami z práce v rámci dobročinného pečenia a nikdy sa mi nestalo, aby sa čerešne s Baileys zgrcli. Rada však upravím recept, ak to bude potrebné, lebo cieľom je, aby sa recept vydaril :)

Reaguj
Natalia Mozerovs 17.12.2019 - 15:53

Rychle suhakdy s tajnou ingredienciou sa mi nepodarili. Som sklamana. Cokolada nesla rozpustit, ani ked som do nej vyliala omnoho viac Bailies a kokosoveho oleja, ako bolo uvedeme v recepte. Vznikla mi lepkava guca, ktoru som vtlacala do kosickov. Vyslo mi 29 malych kosickov, navyse je to prikro sladke. Neviem, co som urobila zle…cokolada vobec nebola tekuta. 😥som rozcarovana, ze skoda energie, a strata casu. Hoci nepochybujem o tom, ze Tvoje suhajdy su vyborne, Veronika.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 5.1.2020 - 20:37

Milá Natália, to ma veľmi mrzí :( Alkohol spôsobuje, že rozpustená čokoláda stuhne a má teda hustejšiu konzistenciu. Preto sa po pridaní Baileys pridáva kokosový olej na „zriedenie“, teda dosiahnutie tekutejšej konzistencie. Ak 4 PL kokosového oleja nie sú dostatočné, pridáva sa ešte viac kokosového oleja, až kým nedosiahneš takú konzistenciu, ktorá ti vyhovuje. Určite teda nepridávať viac Baileys, ako je uvedené v recepte, len kokosový olej, ako uvádzam v postupe. Vo výsledku netreba do košíčkov nič vtláčať, hustotu náplne si prispôsobuješ pridávaním panenského kokosového oleja :) Použila som košíčky s priemerom 4 cm, teda tie maličké, ktoré zvykneme používať na guľky. A ich výsledný počet závisí aj od toho, do akej výšky košíčky plníte, ja som dávala väčšinou tak do 3/4. Príkro sladké by to rozhodne nemalo byť, závisí od toho, akú horkú čokoládu použiješ, čím vyššie percento kakaovej hmoty, tým lepšie :) My sme ich testovali už viackrát aj v pracovnom kolektíve a všetky chutili tak akurát, pričom sme zvyknutí sladiť málo :) Ale veľa v tom mohlo spraviť práve to dolievanie Baileys, ktoré je samo o sebe sladké. Je mi ľúto, že to takto dopadlo, budem rada, ak ich niekedy vyskúšaš znova z menšej dávky a verím, že sa vydaria :) Prajem ti krásne sviatky!

Reaguj
Majka 11.12.2019 - 12:23

Wau…šuhajdy mame každý rok-vegan verziu kvôli dcérke, ale túto verziu určite urobím pre seba, lebo Beilys millujem🥰.. Takže veľká vďaka za rcp.. Že ma táto kombinácia nikdy nenapadla🤦‍♀️-ale asi preto nie som profík kucharka😄.. Prajem kraaaasne Vianoce, veľa inšpirácie, a ďakujem, že sa s nami delíš o nápady a skúsenosti 💜

Reaguj
Eva 12.12.2019 - 5:50

Cauko. Ak chces vegan verziu tak existuje aj vegan Baileys ktory nemaju v obchodoch ale vo velkoskladoch. Stoji podstatne viac ako klasický s aj chut je ina, ale je to vhodna náhrada lebo je z mandloveho mlieka. EVA

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 5.1.2020 - 20:27

Eva ďakujeme krásne za tip na vegánske Baileys :) Niekedy vyskúšam aj ja, zatiaľ mám len klasickú verziu a kúpila som si aj čokoládové, kávové a orieškové na testovanie do nových dezertov :)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 5.1.2020 - 20:16

Ahoj Majka, ďakujem krásne, veľmi sa teším, že ťa recept na šuhajdy zaujal a rozhodla si sa ho vyskúšať pre seba v Baileys verzii :) Ak by si ho chcela spraviť aj pre dcéru, Eva v komentári dala tip na vegan Baileys, ktorý mávajú na predaj vo veľkoskladoch. Alebo moja obľúbená verzia šuhájd je aj taká, kde dáš do stredu len čisté arašidové maslo a navrch posypeš trochu soli. Skvelá kombinácia sladko-slaná :) Aj ja ti prajem krásne sviatky a deliť sa s vami je mojím potešením a inšpiráciou zároveň :) Ďakujem za vás!

Reaguj
Top