Domov ReceptyBez lepku Rýchle šuhajdy s tajnou ingredienciou

Rýchle šuhajdy s tajnou ingredienciou

Autor: Veronika Čopíková
Šuhajdy

Blížia sa Vianoce a s nimi aj naša naháňačka za dokonalosťou. Darčeky nakúpené, domov lesknúci sa čistotou a v kuchyni desiatky koláčov pripravené pre celú rodinu. A občas aj susedov. :) Realita? Tá má od tej vysnívanej často ďaleko a ak sme ju dokázali náhodou splniť aj tento rok, väčšinou na úkor čohosi iného - s vyplazeným jazykom a diárom prekypujúcim povinnosťami. Poďme to tento rok spraviť inak, namiesto darčekov si darujme vzájomný čas a sústredenie sa jeden na druhého, umytie okien pokojne nechajme na snehové vločky či jarný dážď a tie desiatky koláčov vymeňme za zopár jednoduchých - ako tieto šuhajdy. :) Šuhajdy netreba piecť, skladajú sa len zo zopár ingrediencií a dokážete ich krásne ozvláštniť pridaním vášho obľúbeného likéru. Do tých mojich som ukryla  vôňu a chuť Baileys, írskeho krémového likéru, ktorý je pre mňa už zopár rokov obľúbenou prísadou do sladkých dezertov a mojej víkendovej šálky kávy.

Ingrediencie

na 40 košíčkov s Ø 4 cm

  • 200 g horkej čokolády (použila som 70 %-nú)
  • 4 PL panenského kokosového oleja
  • 50 ml Baileys likéru
  • 50 g sušených čerešní
  • hrsť pistácií alebo soľ na posypanie

Prvá kuchárska kniha, ktorá vám ušetrí čas v kuchyni! Obsahuje 60 jednoduchých receptov.
Kniha Lenivá Kuchárka

PREZRIEŤ KNIHU

Šuhajdy vylepšené o likérové čerešne Baileys

Do menšej misky nasypeme sušené čerešne (bez kôstky a konzervantov), ktoré zalejeme Baileys likérom (50 ml). Premiešame lyžičkou a necháme postáť 30 minút, aby čerešne nasiakli vôňu a chuť likéru. Medzitým si vo vodnom kúpeli roztopíme na kocky nalámanú čokoládu. Keď je čokoláda roztopená, pridáme k nej kokosový olej a likér (čerešne precedíme a odložíme bokom) a dobre premiešame. Ak je čokoládová náplň príliš hustá, pridajte ešte lyžicu kokosového oleja, aby ste získali akurátnu konzistenciu.

Na tácku alebo menší plech rozprestrieme košíčky, ktoré následne plníme čokoládovou náplňou do jednej tretiny (stačí teda 1 ČL náplne). Do stredu vložíme čerešňu, ktorú prikryjeme čokoládovou náplňou. Navrch nasypeme trochu nasekaných pistácií a tácku so šuhajdami vložíme na 15 až 20 minút do mrazničky. Potom šuhajdy z mrazničky vyberieme a skladujeme ich v chladničke, kým ich všetky nezjeme. :) Ešte zaujímavejšiu chuť pridáte šuhajdám vtedy, ak niektoré z nich namiesto pistácií ozdobíte štipkou soli a naplníte ich napr. arašidovým maslom. Nech vám chutí!

Šuhajdy
Šuhajdy

Tento recept vznikol v spolupráci so značkou Baileys.

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom!

Ako sa ti páčil? (5 je top)
[Celkom: 48 Priemer: 3.5]

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

8 komentárov

Eva 17.12.2019 - 19:48

Ahojte. Tak ja som ich dnes skúšala a musim sa priznať ze nejako sa mi teb baileys s tymi čerešňami zgrcol a vznikla z toho tuha masa a nemala som z toho uz co vylievat. Ale cokolada isla ok, a naplnila som cca 30kosickov.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 5.1.2020 - 20:42

Ahoj Eva, je mi ľúto, že to takto dopadlo :( Prosím ťa, aké Baileys si použila? Klasické alebo vegánsku verziu? A aké čerešne? Robili sme tieto šuhajdy už viackrát aj s kolegyňami z práce v rámci dobročinného pečenia a nikdy sa mi nestalo, aby sa čerešne s Baileys zgrcli. Rada však upravím recept, ak to bude potrebné, lebo cieľom je, aby sa recept vydaril :)

Reaguj
Natalia Mozerovs 17.12.2019 - 15:53

Rychle suhakdy s tajnou ingredienciou sa mi nepodarili. Som sklamana. Cokolada nesla rozpustit, ani ked som do nej vyliala omnoho viac Bailies a kokosoveho oleja, ako bolo uvedeme v recepte. Vznikla mi lepkava guca, ktoru som vtlacala do kosickov. Vyslo mi 29 malych kosickov, navyse je to prikro sladke. Neviem, co som urobila zle…cokolada vobec nebola tekuta. 😥som rozcarovana, ze skoda energie, a strata casu. Hoci nepochybujem o tom, ze Tvoje suhajdy su vyborne, Veronika.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 5.1.2020 - 20:37

Milá Natália, to ma veľmi mrzí :( Alkohol spôsobuje, že rozpustená čokoláda stuhne a má teda hustejšiu konzistenciu. Preto sa po pridaní Baileys pridáva kokosový olej na „zriedenie“, teda dosiahnutie tekutejšej konzistencie. Ak 4 PL kokosového oleja nie sú dostatočné, pridáva sa ešte viac kokosového oleja, až kým nedosiahneš takú konzistenciu, ktorá ti vyhovuje. Určite teda nepridávať viac Baileys, ako je uvedené v recepte, len kokosový olej, ako uvádzam v postupe. Vo výsledku netreba do košíčkov nič vtláčať, hustotu náplne si prispôsobuješ pridávaním panenského kokosového oleja :) Použila som košíčky s priemerom 4 cm, teda tie maličké, ktoré zvykneme používať na guľky. A ich výsledný počet závisí aj od toho, do akej výšky košíčky plníte, ja som dávala väčšinou tak do 3/4. Príkro sladké by to rozhodne nemalo byť, závisí od toho, akú horkú čokoládu použiješ, čím vyššie percento kakaovej hmoty, tým lepšie :) My sme ich testovali už viackrát aj v pracovnom kolektíve a všetky chutili tak akurát, pričom sme zvyknutí sladiť málo :) Ale veľa v tom mohlo spraviť práve to dolievanie Baileys, ktoré je samo o sebe sladké. Je mi ľúto, že to takto dopadlo, budem rada, ak ich niekedy vyskúšaš znova z menšej dávky a verím, že sa vydaria :) Prajem ti krásne sviatky!

Reaguj
Majka 11.12.2019 - 12:23

Wau…šuhajdy mame každý rok-vegan verziu kvôli dcérke, ale túto verziu určite urobím pre seba, lebo Beilys millujem🥰.. Takže veľká vďaka za rcp.. Že ma táto kombinácia nikdy nenapadla🤦‍♀️-ale asi preto nie som profík kucharka😄.. Prajem kraaaasne Vianoce, veľa inšpirácie, a ďakujem, že sa s nami delíš o nápady a skúsenosti 💜

Reaguj
Eva 12.12.2019 - 5:50

Cauko. Ak chces vegan verziu tak existuje aj vegan Baileys ktory nemaju v obchodoch ale vo velkoskladoch. Stoji podstatne viac ako klasický s aj chut je ina, ale je to vhodna náhrada lebo je z mandloveho mlieka. EVA

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 5.1.2020 - 20:27

Eva ďakujeme krásne za tip na vegánske Baileys :) Niekedy vyskúšam aj ja, zatiaľ mám len klasickú verziu a kúpila som si aj čokoládové, kávové a orieškové na testovanie do nových dezertov :)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 5.1.2020 - 20:16

Ahoj Majka, ďakujem krásne, veľmi sa teším, že ťa recept na šuhajdy zaujal a rozhodla si sa ho vyskúšať pre seba v Baileys verzii :) Ak by si ho chcela spraviť aj pre dcéru, Eva v komentári dala tip na vegan Baileys, ktorý mávajú na predaj vo veľkoskladoch. Alebo moja obľúbená verzia šuhájd je aj taká, kde dáš do stredu len čisté arašidové maslo a navrch posypeš trochu soli. Skvelá kombinácia sladko-slaná :) Aj ja ti prajem krásne sviatky a deliť sa s vami je mojím potešením a inšpiráciou zároveň :) Ďakujem za vás!

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Toto sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na môj magazín a kuchársku knižku.

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box