Domov ReceptyBez lepku Jednoduchá Sacherova torta

Jednoduchá Sacherova torta

Autor: Veronika Čopíková
Sacherova torta

Sacherova torta, tak jednoduchá a predsa tak slávne zapísaná v srdciach, či v chuťových pohárikoch mnohých sladkopahltníkov. Kombinácia nadýchaného čokoládového cesta, jemne kyslej marhuľovej marmelády a vrstvy čokoládovej polevy. Každý cukrár sa snaží dosiahnuť dokonalú kópiu tohto dezertu, aby tak na chvíľu umožnil svojim stravníkom ocitnúť sa so zatvorenými očami na kráľovskom dvore, vychutnávajúc si jeden z tých dezertov, ktoré vznikali s noblesou.

Upiecť som ju chcela už dávno, ale tak trochu po svojom. S minimom múky a cukru, kakaovou polevou a hlavne vlastnými rukami. K tomu kopček nesladenej šľahačky, šálka kávy a i tá najmenšia izbička sa premení na sálu s krištáľovo cinkajúcim lustrom. :) Táto Sacherova torta vám určite bude chutiť!

Ingrediencie

okrúhla forma s Ø 20 až 26 cm

  • 120 g masla
  • 120 g čokolády (obsah kakaovej sušiny min. 50 %, ja som dala 74 %)
  • 100 g trstinového cukru
  • 8 vajec (bielka a žĺtka oddelene, ak budete piecť vo forme s Ø 20-22 cm, stačí použiť 6 ks)
  • 1/4 ČL soli
  • 80 g mandľovej múky
  • 40 g kukuričného škrobu
  • 150 g marhuľového lekváru
  • 150 g zaváraných marhúľ

Čokoládová poleva, ktorá nepraská

  • 100 ml smotany na šľahanie
  • 100 g čokolády (použila som 74 %-nú)
  • mandľové plátky na ozdobu

Rád varíš, ale nechceš tráviť celý deň v kuchyni?

Kniha Lenivá kuchárka


Sacherova torta - klasická a pritom vylepšená verzia

1 Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s maslom. Čokoládovú zmes necháme trochu vychladnúť a medzitým si do peny vyšľaháme 6 (resp. 8) žĺtkov s trstinovým cukrom. Do žĺtkovej peny pridáme vychladnutú čokoládovú zmes a dobre zmiešame. V druhej miske vyšľaháme bielky so štipkou soli na tuhý sneh. V malej nádobke zmiešame suché ingrediencie - mandľovú múku a kukuričný škrob. Do žĺtkovo-čokoládovej zmesi pridáme 1/3 suchých ingrediencií a 1/3 snehu z bielkov a jemne premiešame. Tento postup zopakujeme ešte dvakrát.

2 Vznikne nám nadýchané čokoládové cesto, ktoré vylejeme do okrúhlej formy (dno formy vystelieme papierom na pečenie a boky vymastíme kokosovým tukom alebo maslom). Formou s cestom párkrát pobúchame po pracovnej doske, aby sa nám uvoľnili bublinky. Vložíme do rúry a pečieme na 170 °C 40 - 55 minút (spravíme test špáradlom, ak je suché, cesto je upečené). Čas pečenia prispôsobíme veľkosti formy - čím menšia forma a vyššie cesto, tým dlhšie pečieme.

Sacherova torta

3 Ked je korpus upečený, vytiahneme ho z rúry a necháme vychladnúť pri izbovej teplote. Pri pečení sa vám môže stať, že sa cesto nafúkne a na povrchu sa vám spraví jemný oblúčik. V tom prípade stačí postupovať takto - po 10 minútach upečený korpus vyberieme z formy a otočíme na druhú stranu. Stiahneme z neho papier na pečenie a takto necháme úplne vychladnúť. Po vychladnutí korpus rozrežeme na dve časti a strednú časť naplníme zohriatym marhuľovým lekvárom. Nešetrite ním, cesto s ním bude šťavnatejšie. Pláty korpusu spojíme a vrch potrieme tenkou vrstvou lekváru.

Tartaletky s vanilkovým krémom

Tip na jednoduchý, ale krásny dezert, pripravený do hodinky! :D

Šťavnatejšia marhuľová verzia

4 Keďže je Sacherova torta typická suchším korpusom, snažila som sa opäť o nejaké to vylepšenie. Domáci marhuľový džem som povarila so zaváranými marhuľami a následne prepasírovala cez sitko. Vznikol mi z toho úžasný marhuľový lekvár. Nechala som ho trochu vychladnúť a následne som ho natrela na spodnú časť korpusu a na vrch Sacherovej torty.

Čokoládová poleva, ktorá nepraská

5 V hrnci si zohrejeme smotanu na šľahanie. Dávame pozor na to, aby sme ju neprevarili, ale len zohriali - stačí použiť trik s prstom, ak vydržíte len 3 sekundy, smotana je horúca a môžete ju vypnúť. Do zohriatej smotany pridáme nalámané kúsky čokolády, chvíľku necháme tak a následne dobre premiešame. Po chvíli vylejeme na koláč, lejeme od stredu, čokoládová poleva sa nám pekne roztečie. Ak je to potrebné, boky uhladíme špachtľou alebo nožom. Na záver posypeme plátkami mandlí a odložíme do chladničky aspoň na 2 hodiny. Po vychladnutí je Sacherova torta hotová. Následne slávnostne krájame a servírujeme s kopčekom čerstvo vyšľahanej nesladenej šľahačky.

Sacherova torta
Sacherova torta

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

76 komentárov

Meggie 6.4.2023 - 10:09
Veronika ďakujem za recept. Robievala som sacherovu tortu. Robila som aj spôsobom, že som nechala vychladnúť korpus aj džem, ale osvedčilo sa mi plniť ešte ozaj teplý korpus s horúcim džemom. Neviem či ste skúšali ale odporúčam :)
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 22.6.2023 - 18:41

Ďakujem krásne za tip :) Znie to veľmi dobre, nabudúce vyskúšam :)

Reaguj
Ivana 23.11.2022 - 10:44

Milá Veronika, ďakujem za tento recept. Teším sa aj z toľkých pozitívnych reakcií, presvedčili ma, aby som tortu skúsila upiecť pre svokru celiatičku :) Chcela by som sa ale radšej ubezpečiť – v knihe je v recepte uvedený namiesto kukuričného škrobu tapiokový – môžem teda použiť ten, čo bežne mám? Alebo odporúčaš radšej pohľadať niekde ten tapiokový?
Ďakujem krásne za odpoveď :)
Ivana

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2023 - 11:00

Ahoj Ivana, teším sa, že sa recept chystáš vyskúšať :) Kukuričný škrob je bezlepkový, preto ho môžeš taktiež použiť, čiže rovnaké množstvo ako v prípade tapiokového :) Len si prosím pozri zadný obal škrobu, ak je svokra celiatička, mohli by jej robiť zle aj stopy lepku v škrobe, preto je lepšie kúpiť kukuričný škrob, na ktorom sa uvádza, že sa neobsahuje ani stopy lepku.

Reaguj
Katarína K. 20.9.2022 - 23:31

Ahoj Veronika.
Prosím Ťa, ak budem piecť vo forme priemer 26cm, je potrebné zvýšiť pomer ostaných surovín? Len pri vajíčkach uvádzaš rozdiel pri menšej a väčšej forme.
Ďakujem krásne za odpoveď.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2023 - 11:01

Ahoj Katarínka, ostatné množstvá nemusíš meniť, len tie vajcia treba použiť 8 ks :)

Reaguj
Linda 17.5.2022 - 12:46

Milá Veronika, tvoj recept na Sacherku používam už roky, no nikdy sa mi nepodarilo upiecť taký korpus ako máš ty na fotografii. Mám formu s priemerom 26cm a dodržiavam presne všetky invrediencie aj postup, no ten môj má na výšku len necelé 3cm ?. Prosím, poradíš mi, v čom môže byť chyba? Ďakujem

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2023 - 11:03

Ahoj Linda, to ma mrzí :( Môže v tom byť viacero faktorov – skús použiť väčšie vajíčka (napr. M, L), dobre vyšľahať žĺtka aj bielka na sneh, korpus vložiť do vyhriatej rúry a počas pečenia čo najmenej otvárať dvierka rúry. Ak nič z toho nepomôže, budeme pátrať ďalej a verím, že na to prídeme :)

Reaguj
Michaela 27.5.2021 - 3:09

Ako kukuričný škrob môžem dať vanilkový puding? Ďakujem.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2023 - 10:56

Ahoj Miška, áno môžeš, ale treba rátať s tým, že tam potom budeš mať chuť vanilky :)

Reaguj
Katarína 26.11.2020 - 18:21

Mňam. Zajtra idem vyskúšať. Chcem sa spýtať čím by som mohla nahradiť maslo?maslo nelubim. Dakujem

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2023 - 10:55

Ahoj Katka, super, teším sa a som zvedavá, čím si maslo nakoniec nahradila? :) Dá sa použiť rastlinné maslo, napr. Alsan, prípadne repkový olej, ale priznám sa, že ešte som túto verziu neotestovala, takže možno budeš prvá :)

Reaguj
Alexandra 23.11.2020 - 15:47
Torta vyšla skvelo, všetkým chutila a chcú ju aj nabudúce. Ďakujem za recept.
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2023 - 10:54

Jeeej super, teším sa Alexandra :)

Reaguj
Jana 10.7.2020 - 5:16
Uzasna! Nikdy som si nemyslela, ze nazvem svoje pecenie uzasnym. To je druha torta, ktoru som piekla podla teba a obe su moje najlepsie kolace doteraz. Dakujeme :)
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2023 - 10:54

Ahoj Janka, tak to mám obrovskú radosť :) Práve to pre mňa znamená najviac, keď sa vám podarí niečo, v čo ste ani nedúfali a chutí vám :) Budem sa tešiť na ďalšie vyskúšané recepty a tvoju spätnú väzbu :)

Reaguj
Iveta 2.5.2020 - 14:06

Výborný recept Veronika!!!
Od Vianoc nič iné doma nepečiem, na každú slávnosť požadujú moje deti Tvoju Sacherovú tortu. K receptu mám svoju verziu, ktorá vznikla „náhodou“. Keď som šla piecť tortu prvýkrát, mala som v chladničke len 4 vajíčka. Takže som ju spravia z polovičnej dávky, má len jedno „poschodie“, jednu vrstvu cesta, na ktorú dám džem a potom polevu presne podľa receptu. A chutí naozaj skvelo. Vďaka i za tip džem plus kompót.. . Čím je totiž džem kyslejší (a podarilo sa mi vlani taký zavariť ), tým lepšie, teda podľa mňa.. Spravila som raz tiež džem (kúpený v obchode, keď sa minul ten môj) plus dusené mrazené marhule.. Ešte raz vďaka a rada vyskúšam aj Tvoje ďalšie recepty. Sú jednoduché, inšpiratívne a výsledky určite mňamózne, ako táto torta..
Mám ešte otázku: Stáva sa mi niekedy, že cesto, ktoré sa pri pečení krásne nafúkne, po vytiahnutí z rúry spľasne.. (Na chuti to torte neuberá) Bude lepšie po upečení nechať cesto v rúre pri pootvorených dvierkach a chladiť postupne? Nevysuší sa potom priveľmi..? Chcela by som vedieť, kde robím chybu..
Ďakujem a želám všetko dobré

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2023 - 10:53

Ďakujem krásne Ivetka :) Veľmi sa teším, že Sacherka vám doma tak chutí a super si sa vynašla pri pečení :) Ja mám výborné zavárané marhule aj džem od priateľovej maminy a keď to takto skombinujem, je to v sacherke jedna báseň :D Teším sa na ďalšie vyskúšané recepty a budem rada, ak mi potom dáš vedieť, ako to dopadlo :) Prudká zmena teploty na to môže mať vplyv, tak v tom prípade odporúčam pokojne vypnúť rúru a pootvoriť dobre dvierka, aby chladla postupne. Prípadne vypnúť skôr a nechať posledných pár minút pri pootvorených dvierkach dopiecť, aby sa príliš nevysušila :)

Reaguj
Marta 25.4.2020 - 15:02

Dobry den. Vyskusala som urobit tuto sacherovu tortu. Ja som bohuzial mandle ani mandlovu muku nemala, tak som skusila s obycajnou bielou mukou. Korpus sa vydaril nadherne? aj torta je v podstate jednoducha, kvalitne suroviny, super napisany recept, proste parada. Ja som pouzila tortovu formu priemer 26cm a musela som si dorabat druhu davku polevy, ale to uz len podla seba. A jedli sme ju asi po hodine skladovania v chladnicke. Ale lepsia bola este na druhy den. Ked sa ten marhulovy dzem s marhulami vpil do korpusu. Dokonca som sa zabudla a nedavala som slahacku ku kuskom torty. Co nevadilo. Lebo naj na tom je, ze torta na dost vela cokolady je akurat sladka. Co velmi ocenujem. Za mna, skusim este , ale este s tou mandlovou. To bude urcite iny level!

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 27.4.2020 - 15:51

Milá Marta, ďakujem za krásnu spätnú väzbu k Sacherovej torte :) Teším sa, že torta sa vydarila a chutila podľa očakávaní :) Tak som zvedavá, čo povieš na mandľovú verziu :) Krásny deň ti želám!

Reaguj
Andrea 10.1.2020 - 18:51

5 hviezdiciek mate !!!!!dokonala ako ma byt….domaci lekvar s kuskami marhul a aj poleva vyborna a krajala sa bez problemov a super vlačna…a ja nezvyknem piect!!!na prvy krat ako z cukrarne

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 15.1.2020 - 17:46

Milá Andrea, veľmi pekne ďakujem za krásnu spätnú väzbu k receptu na Sacherku :) Veľmi sa teším, že sa hneď na prvýkrát vydarila a chutila tak, ako si si ju predstavovala :)

Reaguj
Andrea 17.10.2019 - 8:45

Rada by som sa spýtala, keď nemám doma mandľovú múku…ale mám ryžovú a pohankovú múku. Mohla by som použiť niektorú z nich? Ja som v bezlepkových veciach začiatočník, tak neviem, ako sa tie múky správajú…Ďakujem za odpoveď

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 30.10.2019 - 19:22

Milá Andrea, ak nemáš doma mandľovú múku a chceš, aby bola Sacherova torta vo výsledku bezlepková, pokojne skombinuj napoly ryžovú a pohánkovú múku, teda 40 + 40 g. Držím palce, nech sa vydarí a chutí! :)

Reaguj
Zuzana 10.9.2019 - 11:52

Pre mňa najlepšia „sacherka“ akú som jedla??Robila som dcérke na oslavu a bola fantastická ???… ďakujem ti za skvelý recept ???

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 30.10.2019 - 21:51

Zuzana ja ďakujem za krásnu spätnú väzbu :) Veľmi sa teším, že sa Sacherka vydarila a chutila fantasticky :) Dúfam, že aj ďalšie recepty budú chutiť rovnako dobre.

Reaguj
Zuzana 4.8.2019 - 13:03

Chcem sa opýtať, ci sa smotana na šľahanie da zamenit za nejaku vegansku nahradu. My nemôžeme mlieko kravske. Aby poleva bola stale krasna, chutna a nepraskala. Mate skusenost aj z niecim inym? Dakujem

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 22.8.2019 - 20:57

Ahoj Zuzana, smotanu na šľahanie môžeš nahradiť kokosovým mliekom z plechovky v rovnakom pomere a s rovnakým spôsobom prípravy :) Bude krásna, chutná a nebude praskať, mám ju už takto odskúšanú na čokoládovo-kokosovom koláčiku :) Držím palce, nech sa vydarí!

Reaguj
IVANA 14.4.2019 - 23:19

Torta je úplne super vôbec som nečakala, že sa mi takto podarí:) priateľovi veeeľmi chutila a keďže má bezlepkovú diétu som sa veľmi potešila tomuto receptu:) vďaka :) nemám fakt čo vytknúť každý recept od teba je výborný!

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 22.4.2019 - 9:49

Ahoj Ivana, ďakujem za úžasnú spätnú väzbu k Sacherke. Veľmi sa teším, že sa ti podarila a priateľovi chutila :) A ďakujem aj za feedback k ostatným receptom, ak vám chutia a darí sa vám ich príprava, znamená to pre mňa najviac :)

Reaguj
claudia 4.4.2019 - 17:37

Sacherovu tortu zbožnujeme a rozhodla som sa k velkej noci tento rok ju určite vyskušam…recept vyzerá jednoducho tak to hadam zvladnem

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 22.4.2019 - 9:46

Ahooj, jeeej teším sa, že bude ozdobou veľkonočného stola :) Ako dopadlo pečenie? Dúfam, že dobre :)

Reaguj
Natalia 24.3.2019 - 14:36

Vdaka za recept,uplne jednoduche a vyborne.A vdaka mandlovej muke lahke.???

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 22.4.2019 - 9:45

Ahoj Natália, skvelé teším sa, že ti Sacherka chutila :) Presne, mandľová múka je skvelá do pečenia, ja ju používam úplne najradšej, lebo má jemnú orieškovú chuť a hodí sa do každého jedného koláčika :)

Reaguj
Veronika 24.3.2019 - 9:31

Milá Veronika, musim sa zapojiť do diskusie a povedat Ti, že si úžasný človek a dobre sa čítajú Tvoje príspevky. Čo sa týka Tvojich receptov, vyskúšala som dva (čokoládový a kokosový) a obidva boli skvele tak najbližšie vyskúšam tuto Tvoju Sacherku?Tesim sa na ďalšie Tvoje recepty! Veronika

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 22.4.2019 - 9:44

Ahoj Veronika, ďakujem ti! Nesmierne si ma potešila :) Som rada, že už máš vyskúšané 2 moje recepty a presne tie naj :) Držím palce, nech sa Sacherka vydarí a dúfam, že ti bude chutiť.

Reaguj
Maria Ileana 23.3.2019 - 9:43

Tie tv. maškrty Veronika vyzeraju úplne bonbovo,? ale zial nestiham vsetko piect…, bolo by fajn keby si mala niegde aj nejaku malu cukrarnicku ?aby sme mohli ochutnavat!???????

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 22.4.2019 - 9:42

Ahoj Mária, ďakujem krásne :) O cukrárničke uvažujem silno, ale to je na dlhšiu cestu životom :) Ale určite raz, ak sa podarí. Dovtedy budem inšpirovať tu, ochutnávať naživo jedine vo vlastnej kuchyni :))

Reaguj
Klaudia 22.3.2019 - 11:05

Dobrý deň,
torta vyzerá skvelo. Milujem takéto „čierne pochúťky“. Chcela by som ju skúsiť ale môžem namiesto mandľovej múky použiť nejaký iný variant, napr. špaldovú múku alebo niečo podobne? A ak áno, množstvo ostáva rovnaké ?
Ďakujem za odpoveď :)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 22.4.2019 - 9:40

Ahoj Klaudia, ďakujem za pochvalu, veľmi sa teším, že ťa Sacherka zaujala :) Samozrejme, mandľovú múku môžeš nahradiť hladkou špaldovou v rovnakom pomere. Držím palce, nech sa vydarí a chutí!

Reaguj
Andy 22.3.2019 - 7:34

Určite vyskúšam recepty.. Sacherova torta vyzerá chutne..syn je DM skúsim bez cukru a nahradiť niečom iným…

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 22.4.2019 - 9:39

Ahoj Andy, teším sa, že niektoré z mojich receptov vyskúšaš :) Držím palce, nech sa vydarí, bohužiaľ v tomto ti neviem poradiť, čím nahradiť cukor za verziu pre diabetikov – brezový cukor?

Reaguj
Laura 21.3.2019 - 21:18

Torta vyzerá skutočne delikátne :) A tie fotky… Opäť sa ti parádne vydarili. Sacherova torta je klasika, ktorú musím určite raz a pokojne aj viackrát vyskúšať. Len škoda, že sa trochu dlhšie pečie. Ale určite vyskúšam. Aj podľa tvojho receptu, aj podľa toho klasického :) Ešte sa opýtam – môžem mandľovú múku nahradiť mletými ovsenými vločkami? Ďakujem a prajem veľa šťastia pri skúšaní ďalších receptov :)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 22.4.2019 - 9:33

Ahoj Laura, ďakujem za krásnu spätnú väzbu :) Teším sa, že tortičku vyskúšaš! Aj že sa ti páčia fotky :) Môžeš podľa mňa, ale zmení ti to chuť korpusov trochu, čo by ale nemalo vadiť. Držím palce, nech sa vydarí a budem sa tešiť na výsledok!

Reaguj
Jarka 21.3.2019 - 18:21

Osobne mi sacherka prisla vzdy velmi sucha ale tato vyzera úžasné! Ale asi namiesto mandlovej muky použijem pomlete vločky ☺☺

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 22.4.2019 - 9:30

Ahoj Jarka, to bol presne aj môj prípad, preto som ju skúsila v inom prevedení :) Teším sa, že ju vyskúšaš, pomleté vločky sú zaujímavý nápad, len výsledok bude trochu iný. Uvidíš, budem rada, ak mi dáš vedieť, ako dopadlo pečenie :)

Reaguj
veronika 16.3.2019 - 17:48

Upiekla som si ju na svoje zajtrajsie narodeniny. Dakujem za recept :) Najradsej by som ti poslala foto, lebo som to robila v srdieckovej forme :)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 22.4.2019 - 9:27

Ahoj Veronika, super, veľmi sa teším, že sa vydarila a v srdiečkovej forme musela vyzerať neskutočne dobre :) Pošli mi kľudne cez facebook alebo instagram, rada sa na ňu pozriem :)

Reaguj
Monika 4.2.2019 - 8:51

Ahoj Veronika, vynikajuca stavnata sacherka, po torte neostala ani omrvinka :) Kedze som robila narodeninovu tortu, dala som celu davku do 21cm formy aby bola vyzsia. Prvy pokus som robila z polovicnej davky na 21 cm ale vysla mi pomerne nizka. Vynikajuci recept, len by to chcelo upresnit mnozstvo lekvaru a kompotu (velkost flasticky) ;). Dakujem pekne za recept . Odporucam.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 6.2.2019 - 21:08

Ahoj Monika, veľmi sa teším, že ti Sacherova torta chutila a hlavne, že po nej neostala ani omrvinka :)) Pokiaľ ide o množstvo ingrediencií pri forme s priemerom 21 cm, tam by som možno ani neznižovala množstvo ingrediencií, ale ponechala toto a piekla trochu dlhšie, ak si ju chcela mať vyššiu. A množstvo lekváru a kompótu určite upresním, ďakujem za upozornenie, robila som to od oka – jednu fľašku džemu (v sklíčku od horčice) s veľkým sklíčkom marhúľ. Povarila som a od oka natrela na sacherku, zvyšok som zjedla, lebo to bola dobrota :D Ale spravím znova a pridám moje odporúčané množstvo, aby to pekne vyšlo. Prajem ti krásny deň a ďakujem za krásnu spätnú väzbu!

Reaguj
Martina 1.1.2019 - 17:17

Výborný koláčik. Robím ho namiesto z mandlí z múky z zemných mandlí a z polovičnej dávky, do formy s priemerom 21cm. Cesto nadýchané. Lekvár dávam aj malinový + čerstvé maliny.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 5.1.2019 - 14:42

Ahoj Martina, teším sa, že ti Sacherova torta chutila :) Super náhrada, na múku zo zemných mandlí sa chystám aj ja :) A páči sa mi idea zámeny marhulí za maliny, môže to byť veľmi chutná obmena :)

Reaguj
Jana 30.12.2018 - 10:28

Podla Tvojho receptu som piekla svoju prvu Sacherku. Bola vynikajuca! Dakujem.za skvely recept. No zas by som to nebola ja, keby som nieco nevyskusala inak. Takze marhulovy kompot som si rozdelila na polovicu,cast som rozvarila a prepasirovala ako pises, a cast marhul som len nakrajala a poukladala do vrstvy dzemu priamo na torte. Bolo to genialne, tie kusky stavnatych marhul.

Skusala som na tu polevu so smotanou.vysla na vybornu, akurat z toho mnozstva ingrediencii by som poliala aj 2 torty. Jasne, zalezi, aku hrubu vrstvu polevy chces mat, no myslim ze by stacilo 60-80ml smotany a rovnake mnozstvo cokolady.

Zaverom Tvoja Sacherka bola pychou nasho stedrovecerneho stola. Mnam!

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2019 - 12:51

Ahoj Janka, ďakujem za krásnu spätnú väzbu k Sacherke :) Teším sa, že Sacherova torta bola pýchou vášho štedrovečerného stola a ešte viac, že sa hneď na prvýkrát vydarila na vynikajúcu :) Experimentovať treba, takže ja som určite za pokiaľ ide o nejaké zmeny a skúšanie – znie to veru veľmi chutne! Čokoládová poleva je hrubšia na Sacherke, určite môže byť aj tenšia, na fotke rezu koláča je vidieť, že som to poňala naozaj čokoládovo :D Takže pokojne ubrať nabudúce, ja už ju niekedy opäť znova upečiem a zvážim aj zníženie množstva ingrediencií na polevu – ďakujem za feedback :)

Reaguj
Lívia 12.9.2018 - 9:57

Ahoj Veronika. Chcela by som sa opýtať, zavárené marhule si povarila bez zavaraninovej stavy s marhulovym lekvarom? Ďakujem za odpoveď. Lívia

Reaguj
Veronika
Veronika 13.9.2018 - 20:15

Ahoj Lívia, áno, použila som len zavárané marhule bez šťavy (tú som zliala do pohára), v ktorej boli a varila som ich s marhuľovým džemom. Džem tak získal bohatšiu konzistenciu a chuť :) Držím palce, nech sa Sacherka vydarí a hlavne nech chutí! :)

Reaguj
Zuzana 8.8.2018 - 15:57

Ahoj :) Chystam sa upiect tuto tortu, vyzera super. Manzel je celiatik a navyse ma aj intoleranciu laktozy. Ja nemozem kravske mlieko ? Myslis,ze by sa dala smotana na slahanie nahradit niecim inym,napr. ryzovou smotanou? Ja ju skor pouzivam na varenie,ale mozno by sa dala pouzit aj na tento ucel? Nemas s tym nahodou nejake skusenosti? Dakujem moc. Pekny den :)

Reaguj
Veronika
Veronika 8.8.2018 - 20:46

Ahoj Zuzka, ďakujem krásne, teším sa, že ťa moja Sacherka zaujala :) Takúto čokoládovú polevu (ganache) som ešte inak ako s klasickou smotanou na šľahanie nerobila. Pozerala som možné náhrady, vzhľadom na zloženie rastlinných šľahačiek by som ti odporučila urobiť klasickú čokoládovú polevu, teda kúpiť si čokoládu, ktorú obaja môžete (bez stopy lepku a obsahu kravského mlieka), klasicky ju roztopila nad vodnou parou a pridala k nej trocha tuku, či už kokosový olej alebo kakaové maslo. Získaš peknú čokoládovú polevu, ktorá ti nepopraská, ak budeš Sacherku rezať horúcim nožom (vždy namočiť do horúcej vody, utrieť do utierky a rezať. Po každom reze namočenie zopakovať). Tak to robieva moja mamina pri rezaní koláčov a vždy sú z toho dokonalé rezy :) Držím palce, aby sa Sacherka podarila, ak sa ju rozhodneš vyskúšať a hlavne nech vám chutí :)

Reaguj
Zuzana 9.8.2018 - 13:16

Ďakujem veľmi pekne za rýchlu odpoveď ? Ešte možno taka hlúpa otázka,ten trstinový cukor moze byt kryštálový,alebo treba zohnať práškový?

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2023 - 10:49

Ahoj Zuzka, môžeš použiť kryštálový určite :)

Reaguj
Veronika 7.2.2018 - 14:23

Torta vyzera super, ale cesto vobec nie je makke. Je tvrde a strasne nizke. Musela som 2x tortu robit, aby to vobec vyzeralo ako torta. Tam nejde kypriaci prasok?

Reaguj
Veronika
Veronika 8.2.2018 - 20:59

Ahoj Veronika, tak to ma veľmi mrzí :( Doteraz som mala na Sacherku len pochvalné spätné odozvy :) Korpus je suchší, je to typická črta Sacherovej torty, preto sa to vynahrádza šťavnatým džemom, čokoládovou polevou a šľahačkou. Kypriaci prášok tam originál nejde, ale môžeš ho použiť – 1 ČL. Čo sa týka výšky torty, závisí to od veľkosti formy, ktorú použiješ. V závislosti od toho je potom potrebné upraviť aj čas pečenia. Piekla si úplne podľa receptu – bez akejkoľvek zmeny a použila si rovnakú veľkosť formy? :) Prajem ti pekný deň. Veronika

Reaguj
Silvia 15.8.2021 - 16:20

Ahoj Veronika, tvoje recepty sú úžasné! Všetky mi vždy ľudia chvália a ja samozrejme odkážem na teba. Mam prosím jednu otázku. Ak nahrádzam mandlovu múku celozrnou spaldovou, mam nejak zmeniť množstvo? Ďakujem

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2023 - 10:48

Ahoj Silvia, jeeej ďakujem krásne, veľmi si ma potešila :) Nahraď ju v rovnakom množstve :)

Reaguj
Mata 4.1.2018 - 14:37

Ahoj :) torta vyzera super. Chcela by som ju upiect,jedine co doma nemam su mandle. Mozem dat aj obyc.muku? Hladku alebo polohrubu? A pripadne tiez len 80g alebo viac? Dakujem, Mata :)

Reaguj
Veronika Čopíková 7.1.2018 - 21:17

Ahoj Maťka :) Ďakujem veľmi pekne. Ak ti chýbajú mandle, môžeš použiť hladkú múku v rovnakom pomere. Ja som sa snažila o zdravšiu a jemne chrumkavejšiu verziu, preto tie mandle :) Prepáč, že odpisujem až teraz, ak si už tortu upiekla, dúfam, že dopadla podľa tvojich očakávaní a ak nie, že ti moja odpoveď pomôže :) pekný deň ti prajem. Veronika

Reaguj
Baska 16.11.2017 - 13:37

Ahoj :) vyzera to uzasne, idem skusit upiect len by ma zaujimalo ci mozem miesto mandlovej muky skusit kokosovu a co s tym kukuricnym skrobom – ma tam nejaky zmysel ? som len amater :D

Reaguj
Veronika Čopíková 16.11.2017 - 19:17

Ahoj Baška, kokosovou múkou by som nenahrádzala mandľovú múku, nakoľko kokosová múka absorbuje oveľa viac tekutín ako orechové či bežné múky. Výsledkom by teda bol veľmi tuhý a hutný korpus. Kokosová múka sa väčšinou kombinuje s inou múkou a ak ju použiješ do nejakého koláčika, používaš pomer (tento je môj) 1:8, teda ak je v recepte 80 g špaldovej či inej múky, dáš 10 g kokosovej múky :) Takže podstatný je dôvod prečo chceš zameniť mandľovú múku za kokosovú. Nemôžeš orechy? Alebo to chceš len vyskúšať? :) Resp. je mandľová múka podľa teba drahá? Na základe tvojej odpovede by som ti vedela poradiť ako ďalej. Tento recept je spravený v bezlepkovej verzii, aby si ho mohli dopriať aj celiatici. Ak len rada skúšaš, môžeš skombinovať kokosovú múku napr. so špaldovou alebo inou, ale čo iná múka, to iný výsledok :) Kukuričný škrob tam má svoj význam, jednak je bezlepkový, trošku cesto prekyprí a plní funkciu suchej ingrediencie, aby cesto bolo také aké má byť :) Ale je možné ho zameniť za múku, ak chceš. Pokojne sa pýtaj, ak máš ešte nejaké otázky :) Veronika

Reaguj
Baska 17.11.2017 - 14:21

Ahoj :) mozem aj mandlovu muku, len ju nemam. Ale mam kokosovu, tak preto som sa pytala. Pomeliem mandle co mam a pridam obycajnu muku. Nemam ani ten kukuricny skrob vlastne a nezohnala som vcera :) Cize miesto skrobu tiez muku ? a na kyprenie jedlu sodu alebo kypriaci prasok, tak ? dakujem za rady :)

Reaguj
Veronika Čopíková 17.11.2017 - 14:33

Ahoj Baška :) stačí pomlieť mandle a ak nebudeš mať dosť, pridaj špaldovú alebo inú múku. Kukuričný škrob sa dá nahradiť zemiakovým škrobom alebo môžeš tiež pridať múku. A na záver pridaj ešte jednu lyžičku kypriaceho prášku alebo jedlej sódy. Korpus je vo výsledku suchší, tak ako to býva pri Sacherke, takže potom netreba šetriť džemom resp. skúsiť moju vylepšenú verziu pridať k džemu povarené prelisované zavárané marhule :) a potom už len čokoládová poleva a vychladená šľahačka :) držím palce, nech ti torta vyjde!

Reaguj
Veronika Čopíková 17.11.2017 - 14:34

takže zmiešaš suché ingrediencie – mandle, múku (ktorou nahradíš časť mandlí, ak nemáš dosť a kukuričný škrob) a kypriaci prášok :)

Marta 27.10.2019 - 22:17

Robila som ju, je trochu hutnejšia, ale vynikajúca, mandlove lupienky doma neboli, nahradila som orechami. Nabudúce ale pridám ešte viac džemu s marhuľami, dala som podľa rcp, ale kludne by zniesla viacej, aj keď teda nebola vôbec suchá. ???

Nika Bystrianska 28.8.2017 - 18:46

NAJLEPSIA Sacherka!!! Uz nejaky ten rok som skusala upiect doma, alebo ochutnat v cukrarni/kaviarni dobru Sacher tortu. Boli lepsie aj horsie ale Veronika, tato od teba je uplne ze TOP! :) Aj kamaratka stale snivala o Sacherke a konstatovala ze nikde jej nechuti (raz bola horka, raz sucha,..) a ked som jej dala ochutnat z tej mojej (podla tvojho receptu), povedala len:“presne tak som si ju predstavovala“ a hned pytala recept :) Dakujeme :D

Reaguj
Veronika Čopíková 11.9.2017 - 20:29

jeeeej to si krásne napísala Nika, veľmi pekne ti ďakujem :)) radosť tvoriť pri takej krásnej spätnej väzbe, ktorú od vás dostávam :) pekný večer prajem! Veronika

Reaguj
Barbora 1.6.2017 - 15:43

VYNIKAJUCA! Vyborny recept!dakujem zan. Nie som ziadna cukrarka, ale torta je vyborna:-) bohuzial foto sa mi neda pridat

Reaguj
Veronika Čopíková 1.6.2017 - 19:41

jeeeeej ďakujem Barborka :)) veľmi si to cením. škoda, že nejde pridať fotku, môžeš mi ju kľudne poslať cez facebook ak chceš :)

Reaguj