Neviem, či je to spojené s vekom alebo rastúcou melanchóliou, ale keď ide o spomienky na detstvo a školu, častokrát sa pritom usmievam. Pri písaní receptu na škoricové osie hniezda sa mi vynorila jedna konkrétna spomienka. Moje ruky sa naťahujú pre igelitové vrecko, nedočkavo si naberám veľké osie hniezdo a kráčam k pokladni. Našetrila som si 6 korún a dnes budem v škole za veľkáčku. S cukrom zlepenými rukami odkrývam cez prestávku jednu škoricovú vrstvu za druhou a vychutnávam si každé sústo. Keď sa nad tým teraz zamyslím, viac mi chutil proces rozoberania osieho hniezda než jeho samotné jedenie :)
Každopádne tieto osie hniezda alias škoricové slimáky stoja za vyskúšanie, už len pre tú nostalgiu alebo ešte lepšie, len tak pre radosť. Vyskúšaj aj moje ďalšie recepty na koláče s príchuťou nostalgie a letných prázdnin - na mojom foodblogu nájdeš recept na vynikajúci pudingový koláč so šťavnatým piškótovým cestom.
Ingrediencie
na 20 hniezd
- 250 ml plnotučného mlieka
- 21 g čerstvého droždia
- 300 g hladkej pšeničnej múky
- 200 g celozrnnej pšeničnej múky
- 70 g trstinového cukru + 1 ČL cukru do kvásku
- 70 g škoricového cukru
- 2 vajcia
- 130 g masla
- 1 ČL soli
Chrumkavé škoricové osie hniezda alias slimáky
1 Na sporáku zohrejeme mlieko (mlieko by malo byť teplé, ale nesmie byť horúce). Do teplého mlieka prstami rozdrobíme droždie, pridáme lyžičku cukru a jemne premiešame. Posypeme troškou múky, prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme vzísť kvások (cca 15 minút).
2 Do väčšej misky zatiaľ pridáme hladkú a celozrnnú múku, soľ a 70 g trstinového cukru a premiešame vareškou. Do múčnej zmesi pridáme vajcia a kvások a pomocou stolného mixéra s hákmi na hnetenie vymiesime ingrediencie na cesto. Hnetieme 3 až 4 minúty, následne do cesta zapracujeme 90 g masla nakrájaného na kocky. Maslo pridávame postupne a mixérom ho zakaždým zapracujeme. Lepkavejšie cesto oddelíme stierkou od stien misky, posypeme troškou múky a prikryjeme utierkou. Necháme kysnúť na teplom mieste 1 hodinu.
Kysnuté koláče s lieskovými orieškami
Kysnuté koláče, do ktorých som zakomponovala aj lieskové oriešky a nátierku.
3 Vykysnuté cesto preložíme na múkou vysypanú dosku a vyvaľkáme na obdĺžnikový plát. Plát potrieme rozpusteným maslom (trochu rozpusteného masla si necháme na potretie upečených osích hniezd), posypeme škoricovým cukrom (60 g) a po dĺžke zrolujeme do závinu. Závin nakrájame ostrým nožom na kolieska a rezom nahor poukladáme v menších rozostupoch na maslom vymastený plech. Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 10 minút. Následne vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme cca 30 minút. Po upečení potrieme ešte horúce osie hniezda rozpusteným maslom a posypeme škoricovým cukrom.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
90 komentárov
Pekný deň želám, Denisa, ako dopadlo pečenie osích hniezd? :) Dali ste menej celozrnnej múky a viac klasickej? Chutilo vám? :) A želám oneskorene všetko najlepšie k narodeninám :)
Pekný deň želám, Lucia, do osích hniezd som pridala celozrnnú pšeničnú hladkú múku, ale môžeš použiť aj celozrnnú hladkú špaldovú múku :) Tá chutí trošku inak, do orieškova, ja ju používam veľmi rada, kysnuté cesto sa mi však robí najlepšie z pšeničnej múky, preto som sem nakombinovala hladkú pšeničnú a celozrnnú pšeničnú :) A množstvo môžeš použiť také isté, ako pri tej celozrnnej múke, ktorú uvádzam v recepte :) Držím palce pri pečení a dúfam, že ti budú osie hniezda chutiť rovnako, ako nám doma :)
Ďakujem krásne Kristína :) Teším sa, že sa zatiaľ všetky recepty podarili a chutili :)
Ďakujem krásne Martina :)
úžasné!
Ďakujem krásne Silvia :) Skúšala si ich? :)
Ďakujem krásne Janka, teším sa, že chutili :)
Ahoj Janka, ďakujem za krásnu spätnú väzbu k receptu na škoricové osie hniezda :) Veľmi sa teším, že sa ti s ním dobre pracovalo a spravila si aj orechovú verziu :) Fotka sa sem žiaľ nedá pridať, ale budem rada, ak mi ju pošleš cez Facebook, Instagram alebo na môj e-mail :)
Jeeej, ďakujem krásne Michaela, veľmi sa teším, že osie hniezda sa podarili a chutili :)
Prosím vás môžem použiť aj mix špaldovej múky? Špaldová hladká +, špaldová celozrnná,ďakujem za odpoveď.
Presne toto aj mna napadlo ako prvé keď som videla tento recept. Keďže psenicnu muku nepoužívam, tiež chcem vedieť čo by sa stalo keby zamenim za spaldove v rovnakom pomere :)
Ahoj Barbora, ako píšem Miriam, dá sa to zameniť za špaldovú múku. Len treba brať do úvahy, že chuťovo sa tieto múky odlišujú, špaldová je výraznejšia, ale keď z nej pečieš, určite si na to zvyknutá :) Trošku inak sa správa aj pri kysnutí, preto radšej kombinujem tieto dva múky, alebo uprednostním pšeničnú a kombinujem s celozrnnou :)
Ahoj Miriam, môžeš použiť aj mix špaldovej múky :) Výsledok bude trochu iný, nakoľko špaldová múka je výraznejšia :) Na kysnuté cesto radšej používam pšeničnú múku, prípadne kombinujem so špaldovou.
Ďakujem krásne Marianna :) Veľmi sa teším, že sa osie hniezda podarili a deťom veľmi chutia :) Tak nabudúce aj s maslom a budem sa tešiť, ak dáš vedieť, ako to dopadlo a či tam vnímate rozdiel :)
Treba vyskúšať a spraviť si názor na základe vlastného ochutnania :) Za nás boli chrumkavé a vnútri mäkučké :)
Ďakujem krásne Veronika :)
Môžem ich dať na noc do chladničky a upiecť ráno?
Ahoj, pri tomto ceste na škoricové osie hniezda som to ešte neskúšala, ale vo všeobecnosti dávam kysnuté cesto napr. na maslovú briošku alebo babku do chladničky a vždy krásne vykyslo, takže podľa mňa môžeš :) Ráno krásne rozvoniaš domov vôňou škorice a domáceho pečiva :)
Milá Martina, to sa veľmi teším! :) Tak nabudúce z plnej alebo rovno z dvojitej a bude jedlá radosť na rozdávanie :)
Oooo super, teším sa, že všetkým doma chutili a piekla si ich hneď na druhý deň opäť :)
Super, to som veľmi rada! :) Aj mne sa s ním výborne pracovalo, takže som musela pridať vylepšenú verziu aj na blog aj do knižky :)
Ďakujeeeem :))
Jeeeej to som veľmi rada a ďakujem krásne za odporúčanie :)
Ďakujem pekne Martina a budem sa tešiť na tvoju spätnú väzbu :)
Ahoj Veronika,robím ich často. Všetci členovia mojej rodiny ich milujú. Vyskúšam tvoju zdravšiu verziu s miešanou múkov. Pekný deň Anuschka
Budem sa tešiť a dúfam, že budú chutiť tebe i všetkým členom rodiny :)
Tak som rada a ďakujem za spätnú väzbu :)
Ahoj Veronika, ďakujem Ti pekne, že si mi pripomenula detské časy tvojim receptom, presne tak si ho pamätám, ale robím ho aj teraz keď mám čas a dostanem naň chuť. Sú výborné, mám ich veľmi rada. Srdečne Ťa pozdravujem a ďakujem.
Ahoj Ibojka, jeeej tak to som veľmi rada, že si si vďaka receptu zaspomínala na časy detstva :) Krásny deň ti želám :)
Dobrý den , ja som tiež mala iba hladkú a stačila :)
Milá Zuzana, ďakujem pekne za tvoju reakciu na Terezkinu otázku :) Recept na škoricové osie hniezda sa dá určite pripraviť aj čiste z hladkej múky, hniezda sú potom ešte jemnejšie :) Do receptov sa však snažím pridávať vždy aj nejaký pomer celozrnnej múky, aby bol recept vo výsledku pre nás prospešnejší :)
Ahoj Terezka, jasné, môžeš použiť iba hladkú múku :) Teším sa, že recept vyskúšaš a že rada pečieš podľa mojich receptov :) Veľa pre mňa táto spätná väzba znamená :)
Ahoj Helka, super, to sa veľmi teším, že chutili a len tak sa za nimi zaprášilo :)
Ďakujeeem, veľmi sa teším, že chutia :)
Boli vyborne, mozno trocha, suchsie vnutri, ale to neviem, cim by som dosiahla inak.
Pouzite viac masla, pripadne ked uz su koliecka na plechu tak zvrchu potret maslom. Ja to tak robim a su super
Magda ďakujeme za výborný tip :) A teším sa, že chutia :)
Lucka teším sa, že sa osie hniezda podarili a chutili :) Skúste pridať viac masla, prípadne dovnútra aj jabĺčka s hrozienkami napr. :)
Urobit predcesto s 2 g (dva gramy) drozdim, hlavne cesto tiez s redukovanym mnozstvom drozdia a cez noc do chladnicky (kvoli dlhemu kysnutiu omnoho menej drozdia). Rano cesto pri izbovej teplote aklimatizovat, vyvalkat (netlacit cesto valkadlom), namotat hniezdecka, 10 min nechat odpocinut a piect.
Ďakujeme za výborný tip :)
Teším sa, že osie hniezda sa vydarili a chutili a iné už ani nebudeš piecť :) Ďakujem!
Jabĺčka sú výborný nápad :) Dúfam, že zostalo aj na raňajky a teším sa, že chutilo :)
Milá Marta, veľmi pekne ďakujem za spätnú väzbu k receptu na škoricové osie hniezda :) Veľmi sa teším, že si bola spokojná s cestom a najmä s výsledkom :) Pomer surovín na plnku som radšej neuvádzala, každý máme radi inú mieru sladkosti, preto som ponechala priestor na vlastnú úvahu, koľko cukru a koľko škorice, lebo ja by som škoricu len sypala a sypala :D
Najlepšie osie hniezda aké som kedy jedla! Úžastný recept, cesto bolo po upečení zvonku jemne chrumkavé, ale zvnútra nadýchané a vláčne. Nabudúce ale budem musieť dávku zdvojnásobiť, hniezdočka sa rozutekali skôr ako stihli vychladnúť :) ĎAKUJEM
Jeeeej ďakujem krásne Katka :) Veľmi sa teším, že sa škoricové osie hniezda vydarili a chystáš sa ich urobiť znova, tentokrát z dvojnásobnej dávky. Ďakujem a pekný deň ti želám.
Ja som robila z dvojitej davky, ani to nestacilo… Mam 4 deti, asi preto. Nabuduce trojnasobim ;) do plnky odporucam mlete orechy ?
Jeeej to sa veľmi teším! :) Mleté orechy sú výborný nápad :)
Ahojte… dnes som piekla, primiesala som do cukru a skorice pomlete orechy, kooopec pomletych orechov. Skoda ze neviem pridat fotku… bol famozny.,, :) vyskusajte, neolutujete :) uz pri peceni ked sa sirila vona skorice, manzel cely cas pokrikoval, este stale nie je upeceny _? konecne sa dockal a konecne je ticho :)
Milá Marika, veľmi sa teším, že sa škoricové osie hniezda vydarili! :) A pridať orechy je skvelý nápad :) Tak som rada, že aj manželovi chutilo :D
dobryy :) prave tlacime osie a kakaove hniezda…musim povedať, že mam.odpečené už dosť, ale takéto dobré kysnuté cesto som ešte nejedla..ešte, že som.z dvojitej dávky robila :) dakujrm :)
Milá Alžbeta, ďakujem pekne za spätnú väzbu, veľmi sa teším, že sa škoricové osie hniezda vydarili a spravila si aj variáciu kakaových :)
Piekla som včera. Cesto som mala trocha pririedke, tak som pridala asi 50 g múky. Boli výborné, len ich musím nechať nabudúce o trochu menej piecť.
Ahoj Božka, hustota cesta závisí od múky, takže sa môže stať, že bude treba trochu pridať, aby bola konzistencia tak akurát :) Teším sa, že ti chutili, čas pečenia treba prispôsobiť rúre, každá pečie inak, rozdiel býva aj 20-30 stupňov Celzia, takže vybrať ich z rúry treba podľa toho, ako vyzerajú na pohľad – mali by byť zlatisto hnedé :)
Recept som modifikovala vzhladom na nahly zachvat pecenia a nedostatok surovin.
Mlieko som pouzila mandlove (hustejsie, do kavy).
Muku psenicnu so spaldovou (spaldova nahrubo mleta) pol na pol.
Cesto mi vykyslo po hodine asi na raz tolko, prstom som skusila, ze sa vracia jamka do povodnej formy veeeelmi pomaly (vraj znak spravneho vykysnutia).
Rozvalkala som na plat ca 5 mm hruby (mam radsej menej cesta a vela naplne).
Nakrajala na slimaciky.
Nechala na plechu kysnut. Zostali male.
Supla som ich na 10 min do truby zohriatej na 50 stupnov, pekne zacali rast (nie bujaro).
Zvysila som teplotu na 180 stupnov a dopiekla.
Boli ca 1.5 krat take velke nez pred pecenim.
Dobu pecenia som kontrolovala podla stavu v trube.
Nechcela som ich vysusit.
Vysledkom boli trochu chutovo menej vyrazne , vizualne pekne slimaky.
Nabuduce musim dat viac plnky, pomohlo by im to.
Tym myslin aspon 3mm suvislu vrstvu. Tieto som bohato posypala
Ahoj Mirka, ďakujeme za detailný popis, verím, že niekomu pomôže :) Mlieko sa dá použiť aj rastlinné, presne ako píšeš :) Múky sa môžu skombinovať, ak má cesto vykysnúť, tak lepšie použiť múky s obsahom lepku. Ak nie je v miestnosti dostatočne teplo, najlepšie je položiť plech so slimákmi na teplú platňu, alebo ich pri nízkej teplote na chvíľku šupnúť do rúry :) A ak sa obávate tvrdých slimáčikov (chceme však, aby boli zvonku chrumkavé, je dobré pomastiť ich ešte po upečení medom zmiešaným s vodou, budú pekne lesklé a trochu zjemnia výsledok :) A plnku treba určite bohatú, veľa škoricového cukru prípadne pridať aj nejaké orieškové maslo :)
Dobrý deň, slimáky mi po upečení, keď vychladli zostali dosť tvrdé. Neviete náhodou, kde by mohol byť problém? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.
Dobrý deň prajem :) Mohlo to byť spôsobené časom pečenia. Chystám sa na ne opäť tento víkend, tak otestujem :)
Vobec mi cesto nevykyslo..:/ kde bol problem?
Janka problém mohol byť všelijaký – od starého droždia, inej teploty jednotlivých ingrediencií, teplejšieho mlieka, nízkej teploty pri kysnutí… Mrzí ma, že ti cesto nevykyslo, ja keď mi nekysne tak, ako by som čakala, zvyknem ešte zohrať keramickú platničku a tam položím misku s cestom na pár minút. Vtedy mi zvyčajne vykysne, ak sa za predošlú hodinku nedialo nič :) Dávka na škoricové osie hniezda je potom len z 250 g múky, takže ide o menšiu porciu osích hniezd, nie ako klasicky keď sa robieva z pol kila múky. Dúfam, že ťa to neodradí od ďalšieho pečenia :)
Najluxusnejšie slimáčiky..robila som ich podľa tohto receptu už niekoľkokrát a vždy sa podarili..maju jedinú chybu ..moj chlap ich zje až príliš rýchlo ?
Ahoj Julka, veľmi sa teším, že sa ti škoricové osie hniezda vydarili :) Taká chyba je ospravedlniteľná a pochopiteľná, u nás sa tiež po nich len tak zapráši :D Prajem ti krásny deň!
Upečené. Mňam :-) Len ešte musím poladiť množstvo surovín v náplni, nejak mi vytiekol cukor :-D
Ahoj Evka, teším sa, že škoricové osie hniezda ti chutili :) Množstvo náplne som ponechala bez uvedenia gramáže, nakoľko každý sladí inak, ale vytečený cukor inak až tak nevadí :) Hlavne, že chutili.
Dakujeme za recept! Prave si pochutnavame …su naozaj skvele!
Ďakujem krásne Andrea, veľmi sa teším, že chutili :)
Veľmi dobrý recept,ďakujem,mnamka
Ďakujem krásne, teším sa! :)