Domov ReceptyBabičkine recepty Chrumkavé škoricové osie hniezda

Chrumkavé škoricové osie hniezda

Autor: Veronika Čopíková
Škoricové osie hniezda

Neviem, či je to spojené s vekom alebo rastúcou melanchóliou, ale keď ide o spomienky na detstvo a školu, častokrát sa pritom usmievam. Pri písaní receptu na škoricové osie hniezda sa mi vynorila jedna konkrétna spomienka. Moje ruky sa naťahujú pre igelitové vrecko, nedočkavo si naberám veľké osie hniezdo a kráčam k pokladni. Našetrila som si 6 korún a dnes budem v škole za veľkáčku. S cukrom zlepenými rukami odkrývam cez prestávku jednu škoricovú vrstvu za druhou a vychutnávam si každé sústo. Keď sa nad tým teraz zamyslím, viac mi chutil proces rozoberania osieho hniezda než jeho samotné jedenie :)  Každopádne tieto osie hniezda alias škoricové slimáky stoja za vyskúšanie, už len pre tú nostalgiu alebo ešte lepšie, len tak pre radosť.

Ingrediencie

Kvások

  • 125 ml mlieka
  • 10 g čerstvého droždia
  • 1 ČL trstinového cukru
  • troška múky na posypanie

Kysnuté cesto

  • 125 g hladkej pšeničnej múky
  • 125 g celozrnnej pšeničnej múky
  • 1 vajce
  • 1/2 ČL soli
  • 35 g rozpusteného vlažného masla
  • 30 g trstinového cukru

Škoricová náplň

Prvá kuchárska kniha, ktorá vám ušetrí čas v kuchyni! Obsahuje 60 jednoduchých receptov.
Kniha Lenivá Kuchárka

PREZRIEŤ KNIHU

Škoricové osie hniezda na zahryznutie

Na sporáku si v malom hrnci zohrejeme mlieko na kvások (mlieko by malo byť teplé, ale nesmie byť horúce). Do teplého mlieka prstami rozdrobíme droždie, pridáme cukor a lyžičkou jemne premiešame. Posypeme troškou múky a na teplom mieste necháme vzísť kvások (cca. 10 - 15 minút). Zatiaľ čo nám kvasnice pracujú, preosejeme si do väčšej misky múky. Pridáme soľ a cukor a premiešame vareškou.

Škoricové osie hniezda

Do našej múčnej zmesi pridáme vajíčko, rozpustené vlažné maslo a kvások. Rukou vymiesime na hladké kompaktné cesto (nemalo by byť príliš lepivé ani naopak tuhé, preto podľa potreby pridávame múku alebo vlažné mlieko). Hotový vymiesený bochníček podsypeme trochou múky a necháme kysnúť na teplom mieste v miske prikrytej čistou utierkou asi 1 hodinu. Po uplynutí času preložíme cesto na múkou vysypanú dosku alebo silikónovú podložku a valčekom vyvaľkáme na obdĺžnikový plát. Plát potrieme rozpusteným maslom a posypeme škoricou zmiešanou s cukrom.

Kysnuté koláče s lieskovými orieškami

Kysnuté koláče, do ktorých som zakomponovala aj lieskové oriešky a nátierku.

Plát zavinieme (ako závin, ale snažíme sa vytvoriť čo najviac vrstiev) a následne nakrájame ostrým nožom na 2 cm kolieska (slimáky). Osie hniezda poukladáme na maslom vymastený plech s menšími rozostupmi a necháme ešte chvíľku kysnúť. Pred vložením do rúry môžeme potrieť rozšľahaným vajíčkom a posypať škoricovo-cukrovou posýpkou. Pečieme 20 minút pri 180 °C. Po upečení necháme vychladnúť a potom si vychutnávame nostalgické škoricové chrumkanie s pohárom mlieka.

Škoricové osie hniezda

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom!

Ako sa ti páčil? (5 je top)
[Celkom: 114 Priemer: 3.5]

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

12 komentárov

Bozka 20.1.2020 - 8:30

Piekla som včera. Cesto som mala trocha pririedke, tak som pridala asi 50 g múky. Boli výborné, len ich musím nechať nabudúce o trochu menej piecť.

Reaguj
Mirka 18.1.2020 - 18:06

Recept som modifikovala vzhladom na nahly zachvat pecenia a nedostatok surovin.
Mlieko som pouzila mandlove (hustejsie, do kavy).
Muku psenicnu so spaldovou (spaldova nahrubo mleta) pol na pol.
Cesto mi vykyslo po hodine asi na raz tolko, prstom som skusila, ze sa vracia jamka do povodnej formy veeeelmi pomaly (vraj znak spravneho vykysnutia).
Rozvalkala som na plat ca 5 mm hruby (mam radsej menej cesta a vela naplne).
Nakrajala na slimaciky.
Nechala na plechu kysnut. Zostali male.
Supla som ich na 10 min do truby zohriatej na 50 stupnov, pekne zacali rast (nie bujaro).
Zvysila som teplotu na 180 stupnov a dopiekla.
Boli ca 1.5 krat take velke nez pred pecenim.
Dobu pecenia som kontrolovala podla stavu v trube.
Nechcela som ich vysusit.
Vysledkom boli trochu chutovo menej vyrazne , vizualne pekne slimaky.
Nabuduce musim dat viac plnky, pomohlo by im to.
Tym myslin aspon 3mm suvislu vrstvu. Tieto som bohato posypala

Reaguj
Le 8.10.2019 - 8:14

Dobrý deň, slimáky mi po upečení, keď vychladli zostali dosť tvrdé. Neviete náhodou, kde by mohol byť problém? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 10.10.2019 - 21:40

Dobrý deň prajem :) Mohlo to byť spôsobené časom pečenia. Chystám sa na ne opäť tento víkend, tak otestujem :)

Reaguj
Jana 28.1.2019 - 18:00

Vobec mi cesto nevykyslo..:/ kde bol problem?

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 6.2.2019 - 20:48

Janka problém mohol byť všelijaký – od starého droždia, inej teploty jednotlivých ingrediencií, teplejšieho mlieka, nízkej teploty pri kysnutí… Mrzí ma, že ti cesto nevykyslo, ja keď mi nekysne tak, ako by som čakala, zvyknem ešte zohrať keramickú platničku a tam položím misku s cestom na pár minút. Vtedy mi zvyčajne vykysne, ak sa za predošlú hodinku nedialo nič :) Dávka na škoricové osie hniezda je potom len z 250 g múky, takže ide o menšiu porciu osích hniezd, nie ako klasicky keď sa robieva z pol kila múky. Dúfam, že ťa to neodradí od ďalšieho pečenia :)

Reaguj
Eva 5.1.2019 - 20:24

Upečené. Mňam :-) Len ešte musím poladiť množstvo surovín v náplni, nejak mi vytiekol cukor :-D

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 6.1.2019 - 9:56

Ahoj Evka, teším sa, že škoricové osie hniezda ti chutili :) Množstvo náplne som ponechala bez uvedenia gramáže, nakoľko každý sladí inak, ale vytečený cukor inak až tak nevadí :) Hlavne, že chutili.

Reaguj
Andrea Feckova 6.10.2019 - 20:06

Dakujeme za recept! Prave si pochutnavame …su naozaj skvele!

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 10.10.2019 - 21:37

Ďakujem krásne Andrea, veľmi sa teším, že chutili :)

Reaguj
Beatrica 2.12.2018 - 11:19

Veľmi dobrý recept,ďakujem,mnamka

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 2.12.2018 - 18:26

Ďakujem krásne, teším sa! :)

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Toto sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na môj magazín a kuchársku knižku.

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box