Domov ReceptyBabičkine recepty Chrumkavé škoricové osie hniezda

Chrumkavé škoricové osie hniezda

Autor: Veronika Čopíková
Škoricové osie hniezda

Neviem, či je to spojené s vekom alebo rastúcou melanchóliou, ale keď ide o spomienky na detstvo a školu, častokrát sa pritom usmievam. Pri písaní receptu na škoricové osie hniezda sa mi vynorila jedna konkrétna spomienka. Moje ruky sa naťahujú pre igelitové vrecko, nedočkavo si naberám veľké osie hniezdo a kráčam k pokladni. Našetrila som si 6 korún a dnes budem v škole za veľkáčku. S cukrom zlepenými rukami odkrývam cez prestávku jednu škoricovú vrstvu za druhou a vychutnávam si každé sústo. Keď sa nad tým teraz zamyslím, viac mi chutil proces rozoberania osieho hniezda než jeho samotné jedenie :)  Každopádne tieto osie hniezda alias škoricové slimáky stoja za vyskúšanie, už len pre tú nostalgiu alebo ešte lepšie, len tak pre radosť.

Ingrediencie

na 20 hniezd

250 ml plnotučného mlieka
21 g čerstvého droždia
300 g hladkej pšeničnej múky
200 g celozrnnej pšeničnej múky
70 g trstinového cukru + 1 ČL cukru do kvásku
70 g škoricového cukru
2 vajcia
130 g masla
1 ČL soli

Pokračovanie knižného bestsellera Lenivá kuchárka 2

PREZRIEŤ KNIHU

Škoricové osie hniezda na zahryznutie

Na sporáku zohrejeme mlieko (mlieko by malo byť teplé, ale nesmie byť horúce). Do teplého mlieka prstami rozdrobíme droždie, pridáme lyžičku cukru a jemne premiešame. Posypeme troškou múky, prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme vzísť kvások (cca 15 minút).

Škoricové osie hniezda

Do väčšej misky zatiaľ pridáme hladkú a celozrnnú múku, soľ a 70 g trstinového cukru a premiešame vareškou. Do múčnej zmesi pridáme vajcia a kvások a pomocou stolného mixéra s hákmi na hnetenie vymiesime ingrediencie na cesto. Hnetieme 3 až 4 minúty, následne do cesta zapracujeme 90 g masla nakrájaného na kocky. Maslo pridávame postupne a mixérom ho zakaždým zapracujeme. Lepkavejšie cesto oddelíme stierkou od stien misky, posypeme troškou múky a prikryjeme utierkou. Necháme kysnúť na teplom mieste 1 hodinu.

Kysnuté koláče s lieskovými orieškami

Kysnuté koláče, do ktorých som zakomponovala aj lieskové oriešky a nátierku.

Vykysnuté cesto preložíme na múkou vysypanú dosku a vyvaľkáme na obdĺžnikový plát. Plát potrieme rozpusteným maslom (trochu rozpusteného masla si necháme na potretie upečených osích hniezd), posypeme škoricovým cukrom (60 g) a po dĺžke zrolujeme do závinu. Závin nakrájame ostrým nožom na kolieska a rezom nahor poukladáme v menších rozostupoch na maslom vymastený plech. Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 10 minút. Následne vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme cca 30 minút. Po upečení potrieme ešte horúce osie hniezda rozpusteným maslom a posypeme škoricovým cukrom.

Škoricové osie hniezda

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept, pridaj sa do klubu.

Výber najlepších receptov nájdeš v knihách


Prezrieť knihu

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár

Add your own review

Zvoľte hodnotenie:


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

70 komentárov

Miriam 24.11.2021 - 21:10

Prosím vás môžem použiť aj mix špaldovej múky? Špaldová hladká +, špaldová celozrnná,ďakujem za odpoveď.

Reaguj
Barbora 1.12.2021 - 14:55

Presne toto aj mna napadlo ako prvé keď som videla tento recept. Keďže psenicnu muku nepoužívam, tiež chcem vedieť čo by sa stalo keby zamenim za spaldove v rovnakom pomere :)

Reaguj
Marianna 23.11.2021 - 18:39
Výborne, zabudla som dáť do cesta maslo ale aj tak sú super a už je pol plecha preč, deťom veľmi chutia. Sú veľmi vláčne a vôbec nie suché. Super ďakujem za recept. Nabudúce vyskúšam aj s maslom.
Reaguj
Yllen 25.9.2021 - 23:12
Hmm, pekna fotka s orgovanom. Ale tie hniezdecka -nie su zhora trochu prilis pripecene a nevelmi stavnate?
Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 14.11.2021 - 17:46

Treba vyskúšať a spraviť si názor na základe vlastného ochutnania :) Za nás boli chrumkavé a vnútri mäkučké :)

Reaguj
Veronika 27.8.2021 - 21:43
Výborný recept! :-)
Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 14.11.2021 - 17:45

Ďakujem krásne Veronika :)

Reaguj
Maya 19.6.2021 - 18:35

Môžem ich dať na noc do chladničky a upiecť ráno?

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 14.11.2021 - 17:44

Ahoj, pri tomto ceste na škoricové osie hniezda som to ešte neskúšala, ale vo všeobecnosti dávam kysnuté cesto napr. na maslovú briošku alebo babku do chladničky a vždy krásne vykyslo, takže podľa mňa môžeš :) Ráno krásne rozvoniaš domov vôňou škorice a domáceho pečiva :)

Reaguj
Martina 3.6.2021 - 17:28
Osie hniezda akurát dopečené , robila som z polovičnej dávky =chyba(sú vynikajúce)...
Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 15.6.2021 - 21:01

Milá Martina, to sa veľmi teším! :) Tak nabudúce z plnej alebo rovno z dvojitej a bude jedlá radosť na rozdávanie :)

Reaguj
Alena 28.5.2021 - 18:15
Ďakujem krásne <3 veľmi, veľmi chutné 😋☺️☺️ všetkým doma chutili, tak som sa rozhodla ich dnes upiecť opäť 🙏😊
Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 14.11.2021 - 17:43

Oooo super, teším sa, že všetkým doma chutili a piekla si ich hneď na druhý deň opäť :)

Reaguj
Kavenka 19.5.2021 - 20:32
Úžasné! Prudko jedlé:-). Ďakujem za recept, s cestom sa vynikajúco pracuje.
Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 14.11.2021 - 17:42

Super, to som veľmi rada! :) Aj mne sa s ním výborne pracovalo, takže som musela pridať vylepšenú verziu aj na blog aj do knižky :)

Reaguj
Zdenka 17.5.2021 - 20:16
👍
Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 14.11.2021 - 17:42

Ďakujeeeem :))

Reaguj
Lili 17.5.2021 - 8:23
Perfektné, veľmi chutné! Odporúčam!
Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 14.11.2021 - 17:41

Jeeeej to som veľmi rada a ďakujem krásne za odporúčanie :)

Reaguj
Martina 14.5.2021 - 14:23
Super,veľmi dobrý recept. Ďakujem. Určite vyskúšam.
Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 14.11.2021 - 17:41

Ďakujem pekne Martina a budem sa tešiť na tvoju spätnú väzbu :)

Reaguj
Anuschka 14.5.2021 - 12:06

Ahoj Veronika,robím ich často. Všetci členovia mojej rodiny ich milujú. Vyskúšam tvoju zdravšiu verziu s miešanou múkov. Pekný deň Anuschka

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 14.11.2021 - 17:41

Budem sa tešiť a dúfam, že budú chutiť tebe i všetkým členom rodiny :)

Reaguj
Martina 14.5.2021 - 9:40
Škoricové hniezda máme veĺmi radi, vďaka za krásny recept.
Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 14.11.2021 - 17:40

Tak som rada a ďakujem za spätnú väzbu :)

Reaguj
ibojka 13.5.2021 - 22:51

Ahoj Veronika, ďakujem Ti pekne, že si mi pripomenula detské časy tvojim receptom, presne tak si ho pamätám, ale robím ho aj teraz keď mám čas a dostanem naň chuť. Sú výborné, mám ich veľmi rada. Srdečne Ťa pozdravujem a ďakujem.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 14.11.2021 - 17:39

Ahoj Ibojka, jeeej tak to som veľmi rada, že si si vďaka receptu zaspomínala na časy detstva :) Krásny deň ti želám :)

Reaguj
Terezka 13.5.2021 - 14:14
Mám iba otázočku. Môžem použiť iba hladkú múku? Ďakujem. Rada pečiem podľa vašich receptov. Hoc mám na osie hniezda už zaužívaný, rada vyskúšam aj ten od Vás 😉
Reaguj
Zuzana 28.10.2021 - 17:40

Dobrý den , ja som tiež mala iba hladkú a stačila :)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 28.10.2021 - 21:22

Milá Zuzana, ďakujem pekne za tvoju reakciu na Terezkinu otázku :) Recept na škoricové osie hniezda sa dá určite pripraviť aj čiste z hladkej múky, hniezda sú potom ešte jemnejšie :) Do receptov sa však snažím pridávať vždy aj nejaký pomer celozrnnej múky, aby bol recept vo výsledku pre nás prospešnejší :)

Reaguj
Helka 7.4.2021 - 15:29
Fantastické osie hniezda 🤤🤤😋... Proste mňamka. Len tak sa zaprasilo za nimi 😋🤤... Určite ešte niekedy upečiem
Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 14.11.2021 - 17:38

Ahoj Helka, super, to sa veľmi teším, že chutili a len tak sa za nimi zaprášilo :)

Reaguj
magda 26.3.2021 - 10:39
Super recept, zjedia sa hned :)
Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 31.3.2021 - 18:58

Ďakujeeem, veľmi sa teším, že chutia :)

Reaguj
Lucia 26.1.2021 - 8:48

Boli vyborne, mozno trocha, suchsie vnutri, ale to neviem, cim by som dosiahla inak.

Reaguj
Magda 26.3.2021 - 10:38

Pouzite viac masla, pripadne ked uz su koliecka na plechu tak zvrchu potret maslom. Ja to tak robim a su super

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 31.3.2021 - 18:56

Magda ďakujeme za výborný tip :) A teším sa, že chutia :)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 31.3.2021 - 18:57

Lucka teším sa, že sa osie hniezda podarili a chutili :) Skúste pridať viac masla, prípadne dovnútra aj jabĺčka s hrozienkami napr. :)

Reaguj
Yllen 25.9.2021 - 23:22

Urobit predcesto s 2 g (dva gramy) drozdim, hlavne cesto tiez s redukovanym mnozstvom drozdia a cez noc do chladnicky (kvoli dlhemu kysnutiu omnoho menej drozdia). Rano cesto pri izbovej teplote aklimatizovat, vyvalkat (netlacit cesto valkadlom), namotat hniezdecka, 10 min nechat odpocinut a piect.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 14.11.2021 - 17:37

Ďakujeme za výborný tip :)

Reaguj
Silvi 18.1.2021 - 13:56
Sú výborné, recept si ukladám a iné už ani nebudem piecť ❤.
Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 31.3.2021 - 18:55

Teším sa, že osie hniezda sa vydarili a chutili a iné už ani nebudeš piecť :) Ďakujem!

Reaguj
Lubka 8.11.2020 - 19:18
Ahoj. Díky moc za super recept. Příběh na začátku byl úplně přesně popis z mého dětství. Přidala jsem do závinu také jablka. Původně to mělo být na snídani... Doufám že zbyde 😀
Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 31.3.2021 - 18:55

Jabĺčka sú výborný nápad :) Dúfam, že zostalo aj na raňajky a teším sa, že chutilo :)

Reaguj
Marta 28.10.2020 - 10:25
Vyyyborne cesto, velmi dobre sa s nim pracuje a vysledok perfektny👌 len ak by tam bol este navod na presny pomer surovin na plnku, tak by to bolo dokonale. Zajtra asi urobim dalsie, ale uz z dvojitej davky😊
Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 4.11.2020 - 21:06

Milá Marta, veľmi pekne ďakujem za spätnú väzbu k receptu na škoricové osie hniezda :) Veľmi sa teším, že si bola spokojná s cestom a najmä s výsledkom :) Pomer surovín na plnku som radšej neuvádzala, každý máme radi inú mieru sladkosti, preto som ponechala priestor na vlastnú úvahu, koľko cukru a koľko škorice, lebo ja by som škoricu len sypala a sypala :D

Reaguj
Katka 5.5.2020 - 12:46

Najlepšie osie hniezda aké som kedy jedla! Úžastný recept, cesto bolo po upečení zvonku jemne chrumkavé, ale zvnútra nadýchané a vláčne. Nabudúce ale budem musieť dávku zdvojnásobiť, hniezdočka sa rozutekali skôr ako stihli vychladnúť :) ĎAKUJEM

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 22.7.2020 - 21:27

Jeeeej ďakujem krásne Katka :) Veľmi sa teším, že sa škoricové osie hniezda vydarili a chystáš sa ich urobiť znova, tentokrát z dvojnásobnej dávky. Ďakujem a pekný deň ti želám.

Reaguj
Veva 2.2.2021 - 0:29

Ja som robila z dvojitej davky, ani to nestacilo… Mam 4 deti, asi preto. Nabuduce trojnasobim ;) do plnky odporucam mlete orechy 👍

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 31.3.2021 - 18:54

Jeeej to sa veľmi teším! :) Mleté orechy sú výborný nápad :)

Reaguj
Marika 19.4.2020 - 20:01

Ahojte… dnes som piekla, primiesala som do cukru a skorice pomlete orechy, kooopec pomletych orechov. Skoda ze neviem pridat fotku… bol famozny.,, :) vyskusajte, neolutujete :) uz pri peceni ked sa sirila vona skorice, manzel cely cas pokrikoval, este stale nie je upeceny _? konecne sa dockal a konecne je ticho :)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 27.4.2020 - 15:33

Milá Marika, veľmi sa teším, že sa škoricové osie hniezda vydarili! :) A pridať orechy je skvelý nápad :) Tak som rada, že aj manželovi chutilo :D

Reaguj
alzbeta 29.2.2020 - 15:12

dobryy :) prave tlacime osie a kakaove hniezda…musim povedať, že mam.odpečené už dosť, ale takéto dobré kysnuté cesto som ešte nejedla..ešte, že som.z dvojitej dávky robila :) dakujrm :)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 13.4.2020 - 14:07

Milá Alžbeta, ďakujem pekne za spätnú väzbu, veľmi sa teším, že sa škoricové osie hniezda vydarili a spravila si aj variáciu kakaových :)

Reaguj
Bozka 20.1.2020 - 8:30

Piekla som včera. Cesto som mala trocha pririedke, tak som pridala asi 50 g múky. Boli výborné, len ich musím nechať nabudúce o trochu menej piecť.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 13.4.2020 - 14:06

Ahoj Božka, hustota cesta závisí od múky, takže sa môže stať, že bude treba trochu pridať, aby bola konzistencia tak akurát :) Teším sa, že ti chutili, čas pečenia treba prispôsobiť rúre, každá pečie inak, rozdiel býva aj 20-30 stupňov Celzia, takže vybrať ich z rúry treba podľa toho, ako vyzerajú na pohľad – mali by byť zlatisto hnedé :)

Reaguj
Mirka 18.1.2020 - 18:06

Recept som modifikovala vzhladom na nahly zachvat pecenia a nedostatok surovin.
Mlieko som pouzila mandlove (hustejsie, do kavy).
Muku psenicnu so spaldovou (spaldova nahrubo mleta) pol na pol.
Cesto mi vykyslo po hodine asi na raz tolko, prstom som skusila, ze sa vracia jamka do povodnej formy veeeelmi pomaly (vraj znak spravneho vykysnutia).
Rozvalkala som na plat ca 5 mm hruby (mam radsej menej cesta a vela naplne).
Nakrajala na slimaciky.
Nechala na plechu kysnut. Zostali male.
Supla som ich na 10 min do truby zohriatej na 50 stupnov, pekne zacali rast (nie bujaro).
Zvysila som teplotu na 180 stupnov a dopiekla.
Boli ca 1.5 krat take velke nez pred pecenim.
Dobu pecenia som kontrolovala podla stavu v trube.
Nechcela som ich vysusit.
Vysledkom boli trochu chutovo menej vyrazne , vizualne pekne slimaky.
Nabuduce musim dat viac plnky, pomohlo by im to.
Tym myslin aspon 3mm suvislu vrstvu. Tieto som bohato posypala

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 13.4.2020 - 14:03

Ahoj Mirka, ďakujeme za detailný popis, verím, že niekomu pomôže :) Mlieko sa dá použiť aj rastlinné, presne ako píšeš :) Múky sa môžu skombinovať, ak má cesto vykysnúť, tak lepšie použiť múky s obsahom lepku. Ak nie je v miestnosti dostatočne teplo, najlepšie je položiť plech so slimákmi na teplú platňu, alebo ich pri nízkej teplote na chvíľku šupnúť do rúry :) A ak sa obávate tvrdých slimáčikov (chceme však, aby boli zvonku chrumkavé, je dobré pomastiť ich ešte po upečení medom zmiešaným s vodou, budú pekne lesklé a trochu zjemnia výsledok :) A plnku treba určite bohatú, veľa škoricového cukru prípadne pridať aj nejaké orieškové maslo :)

Reaguj
Le 8.10.2019 - 8:14

Dobrý deň, slimáky mi po upečení, keď vychladli zostali dosť tvrdé. Neviete náhodou, kde by mohol byť problém? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 10.10.2019 - 21:40

Dobrý deň prajem :) Mohlo to byť spôsobené časom pečenia. Chystám sa na ne opäť tento víkend, tak otestujem :)

Reaguj
Jana 28.1.2019 - 18:00

Vobec mi cesto nevykyslo..:/ kde bol problem?

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 6.2.2019 - 20:48

Janka problém mohol byť všelijaký – od starého droždia, inej teploty jednotlivých ingrediencií, teplejšieho mlieka, nízkej teploty pri kysnutí… Mrzí ma, že ti cesto nevykyslo, ja keď mi nekysne tak, ako by som čakala, zvyknem ešte zohrať keramickú platničku a tam položím misku s cestom na pár minút. Vtedy mi zvyčajne vykysne, ak sa za predošlú hodinku nedialo nič :) Dávka na škoricové osie hniezda je potom len z 250 g múky, takže ide o menšiu porciu osích hniezd, nie ako klasicky keď sa robieva z pol kila múky. Dúfam, že ťa to neodradí od ďalšieho pečenia :)

Reaguj
Julinecccka 26.1.2020 - 17:00

Najluxusnejšie slimáčiky..robila som ich podľa tohto receptu už niekoľkokrát a vždy sa podarili..maju jedinú chybu ..moj chlap ich zje až príliš rýchlo 😉

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 13.4.2020 - 13:59

Ahoj Julka, veľmi sa teším, že sa ti škoricové osie hniezda vydarili :) Taká chyba je ospravedlniteľná a pochopiteľná, u nás sa tiež po nich len tak zapráši :D Prajem ti krásny deň!

Reaguj
Eva 5.1.2019 - 20:24

Upečené. Mňam :-) Len ešte musím poladiť množstvo surovín v náplni, nejak mi vytiekol cukor :-D

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 6.1.2019 - 9:56

Ahoj Evka, teším sa, že škoricové osie hniezda ti chutili :) Množstvo náplne som ponechala bez uvedenia gramáže, nakoľko každý sladí inak, ale vytečený cukor inak až tak nevadí :) Hlavne, že chutili.

Reaguj
Andrea Feckova 6.10.2019 - 20:06

Dakujeme za recept! Prave si pochutnavame …su naozaj skvele!

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 10.10.2019 - 21:37

Ďakujem krásne Andrea, veľmi sa teším, že chutili :)

Reaguj
Beatrica 2.12.2018 - 11:19

Veľmi dobrý recept,ďakujem,mnamka

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 2.12.2018 - 18:26

Ďakujem krásne, teším sa! :)

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Tu sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na magazín a kuchársku knihu

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box