Domov ReceptyBez lepku Rýchla šošovicová polievka

Rýchla šošovicová polievka

Autor: Veronika Čopíková
Šošovicová polievka

Už dlhšie sa s vami chcem podeliť o tento recept na šošovicovú polievku, ktorý je špecifický jemne pikantnou chuťou paprikovej pasty a už tradične aj tým, že polievku nezahusťujem žiadnou zápražkou, ale len zemiakmi. Táto šošovicová polievka je výborná v každej verzii, uvarená domäkka, posypaná hrsťou petržlenovej vňate, s volským okom navrchu, alebo rozmixovaná do hladkej konzistencie, s trochou jogurtu a hrsťou vňate. Sýta, jednoduchá a rýchla, taká je šošovicová polievka, ktorú nájdete v dnešnom recepte. Dúfam, že vám bude chutiť.

Ingrediencie

na 6 porcií

  • 1 PL masla
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 2 PL paprikovej pasty
  • 2 mrkvy
  • 5 malých zemiakov
  • 200 ml pasírovaných paradajok
  • 300 g červenej šošovice
  • šťava z 1/2 citróna
  • zeleninový bujón
  • soľ
  • čierne korenie
  • petržlenová vňať na ozdobu

Rád varíš, ale nechceš tráviť celý deň v kuchyni?

Kniha Lenivá kuchárka


Vyskúšaná, je úžasná, Veľký dík, robila som šosovicovú vždy rovnako a teraz konečne nejaká zaujimavá obmena. Tá papriková pasta jej dala zaujimavú chuť, pridala som jej až 2 lyžice.

Zuzana

Polievočku som vyskúšala. Je výborná aj bez mixovania. Musím sa priznať, že milujem všetky Tvoje polievky a často ich varím.

Anna

Polievočka je úplne geniálna :-) …aj priateľ si nevedel vynachváliť :-) Ďakujem(e) za inšpiráciu Veronika. Prajeme(e) veľa inšpiratívnych nápadov pri varení.

Alexandra

Šošoviová polievka

Jemne pikantná šošovicová polievka

1 Červenú šošovicu prepláchneme a necháme namočenú v miske cca. 30 minút. V hrnci zohrejeme maslo a olivový olej, pridáme k nemu očistenú, nadrobno nakrájanú cibuľu a orestujeme ju do sklovita. Následne k cibuľke pridáme paprikovú pastu, dobre premiešame a pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu a na kocky nakrájané zemiaky. Šošovicu premiestnime do sitka, premyjeme pod studenou vodou a necháme trochu odkvapkať. Do polievky pridáme odkvapkanú šošovicu, pasírované paradajky a zeleninový bujón a zalejeme ju horúcou vodou z kanvice (750 ml).

2 Polievku privedieme do varu, osolíme, okoreníme a znížime teplotu. Varíme na miernom plameni asi 30 minút, kým mrkva a zemiaky nezmäknú. Pred koncom varenia pridáme šťavu z citróna, premiešame, ochutnáme a ak je to potrebné, ešte trochu polievku okoreníme.

3 Keď je zelenina mäkká, polievku odstavíme zo sporáka a rozmixujeme. Ak je príliš hustá, môžete ju zriediť vývarom, alebo ju mixovať vôbec nemusíte, nám veľmi chutí v obidvoch verziách :) Pred podávaním polievku ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou a prípadne aj bielym jogurtom/smotanou. Nech vám chutí!

Šošoviová polievka

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

69 komentárov

Marta 9.1.2024 - 11:34
Vyborne recepty, knižky 1,2,som si kúpila👍
Reaguj
Lubomír 21.3.2023 - 7:13
????
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 23.6.2023 - 10:44

Ďakujem krásne, teším sa, že chutilo :)

Reaguj
Nina 18.11.2021 - 20:47

Prosim ako si spravim paprikovu pastu?

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2023 - 20:31

Pekný deň želám Nina, ja ju nerobievam, ale kupujem, je bežne dostupná v obchodoch :) Má taký červený obal a je v tube ako zubná pasta :)

Reaguj
Gabriela 17.11.2020 - 10:48
Je veľmi dobrá aj z čiernej šošovice, belugy a fialových zemiačikov, Veronika a ten nápad s paprikovou pastou je super, používam ju aj v iných jedlách.
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2023 - 20:32

Ďakujem krásne Gabriela, to sa teším! :) A ďakujem za super tipy, určite niekedy vyskúšam aj z belugy a fialových zemiačikov :)

Reaguj
Andrea 5.5.2020 - 11:14

Tuto polievku zboznujem. Dalsi recept, ktory nesklamal. Rychla, zdrava varianta. To je to, co ma na Tvojej kuchyni bavi Veronika. Ako som uz spomenula, zlahcujes nam to v kuchyni. Dakujem :-)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2023 - 20:32

Jeeej ďakujem krásne Andrea, veľmi si ma potešila :) A teším sa, že polievočka chutí :)

Reaguj
Gabika 30.4.2020 - 12:16

Práve som ju dovarila. Mňam. Ďalší skvelý recept, polievky milujeme a táto sa zaradí medzi favoritov. Taká mladá a také skvelé veci vymýšľaš, nech sa ti darí a všetko dobré ti želám. Som rada,že som ťa objavila. Aj tvoje koláčiky sú super. Teším sa na ďalšie recepty.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 11.7.2020 - 14:02

Ahoj Gabika, veľmi sa teším, že šošovicová polievka sa vydarila a zaradila sa medzi tvojich favoritov :) A ďakujem pekne aj za pochvalu! Som rada, že si tu a chutia ti nielen polievočky, ale aj koláčiky či iné recepty. Krásny deň ti želám.

Reaguj
Daniela 8.4.2020 - 11:20

Vďaka za vynikajúcu šošovicovú polievku! Naša Paprikova pasta bola pikantná, tak som si ma tanieri zmiernila chuť smotanou. Mňam! Ukladám si recept a ešte raz ďakujem!

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 13.4.2020 - 15:10

Ahoj Daniela, ďakujem za spätnú väzbu, teším sa, že polievka chutila :) Ja mám tú jemnú pikantnosť na pozadí veľmi rada, ak je však príliš pikantná, určite je dobrá voľba zjemniť ju smotanou :) Teším sa, že chutilo a recept si ukladáš na ďalšie využitie :)

Reaguj
Jana 1.4.2020 - 12:32

Ahojte,
varim šošovicovu polievku. V recepte je 750 ml vody. Pri tomto množstvo základných surovin je to málo. Dala som 1,5 litra a ešte stále je to také husté , ako na omáčku. Ako je možné, že vám to vyšlo v poriadku?
Ďakujem za rekciu
Jana

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 13.4.2020 - 15:08

Ahoj Janka, v recepte je základ 750 ml vody, polievka je uvarení konzistenciou akurát, po vychladnutí a vytiahnutí z chladničky na druhý deň je však hustejšia :) Ako tekutá zložka tam ide ešte paradajkový pretlak, takže to polievočku rozriedi :) Ale pokojne pridaj viac horúcej vody, aby si dosiahla konzistenciu, ktorá ti vyhovuje :)

Reaguj
Miška 23.1.2020 - 13:13

Milá Veronika,

ďakujem Ti za Tvoje recepty. Ani tento nekslamal! Polievočka bola výborná ?. Dokonca chutila aj môjmu priateľovi, ktorý strukoviny nevyľladáva.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 13.4.2020 - 15:06

Ahoj Miška, ďakujem pekne :) Som rada, že sa šošovicová polievka vydarila a chutila aj priateľovi :) Veľa to pre mňa znamená a dúfam, že vám rovnako budú chutiť aj ďalšie moje recepty :)

Reaguj
Zuzana 4.1.2020 - 15:43

Veronika, vyborna polievka! Trochu som sa obavala kombinacie pasirovane paradajky versus cervena sosovica, ale vysledok bol vyborny. Dakujem.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 5.1.2020 - 20:01

Ahoj Zuzana, ďakujem krásne, teším sa, že sa šošovicová polievka vydarila a chutila :)

Reaguj
Sima 21.11.2019 - 9:13

Veronika, neuveriteľné výborná je táto polievka.
Ďakujem za recept :)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 24.11.2019 - 17:38

Ahoj Sima, ďakujem krásne, veľmi sa teším, že polievočka chutí :)

Reaguj
Janka 30.10.2019 - 11:33

Ahoj Veronika, mozem vynechat paprikovu pastu, ked velmi nemame radi chut papriky? Alebo to velmi pokazi recept? Dakujem ;*

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 30.10.2019 - 18:57

Ahoj Janka, papriková pasta dodáva šošovicovej polievočke troška pikantnosti, ale ak ju nemáte radi, pokojne ju vynechaj, polievke to neuškodí :) Držím palce, nech sa vydarí a pochutíte si :)

Reaguj
Veronika 17.8.2019 - 10:51

Výborná polievka, šošovicu varíme na veľa spôsobov ale tento som nepoznala. Pochutili sme si :)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 25.8.2019 - 12:00

Ďakujem krásne Veronika :) Veľmi sa teším, že vám šošovicová polievka chutila :)

Reaguj
Marttini 14.8.2019 - 17:44

Fajna :)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 25.8.2019 - 11:59

Ďakujem, teším sa, že chutila :)

Reaguj
Libusa 23.4.2019 - 11:35

cesnakovú polievku som pripravila podľa návodu a bola na jednotku-ďakujem za recept

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 23.4.2019 - 17:23

Ahooj, skvelé, veľmi sa teším, že sa cesnaková polievočka vydarila :)

Reaguj
veronika 16.3.2019 - 6:52

Toto je tradicna vec stredneho vychodu, ak sa nemylim …zboznujem to najma v zime, robim ju s podstatne vyssim obsahom chilli. To by asi nikto nejedol, okrem mna, ha ha… Super, ze ju mas zaradenu v receptoch. Som rada, ze som objavila tvoj blog. Vsetko dobre prajem…(spolumenovkyna Veronika)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 26.3.2019 - 18:57

Ahoj Veronika, môže byť, ja som z východného Slovenska a šošovicovú polievku robievame, ale nie takúto. :) A červenú šošovicu som prvýkrát ochutnala až v Bratislave v kuchyni priateľovej maminy :D Chilli je super, ja však radšej pomenej, lebo potom necítim žiadne chute, len PÁLIVÉ :D Teším sa, že ju robievaš a že si objavila môj blog :) Dúfam, že tu nájdeš nejakú novú chutnú inšpiráciu.

Reaguj
Veronika 24.2.2019 - 10:22

Polievočka je fantastická, dnes ju robím druhýkrát :) krásnu nedeľu prajem :)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 24.2.2019 - 14:35

Ahoj Veronika, skvelé, veľmi sa teším, že šošovicová polievočka chutí :) Aj tebe krásnu nedeľu :)

Reaguj
Marcela 19.1.2019 - 17:36

Ahoj Veronika!
Táto polievka je úplne bombasticka! ? Ja som ju ale trochu pomenila, miesto normálnych zemiakov som dala sladké. Výsledok bol úžasný!? Ďakujem ti za super recepty! Už som ich pár vyskúšala a som bola nadšená! Tvoj koláč bez múky a cukru idem robiť 2krat a banánový chlieb mam tiež vyskusany, takisto granola zabodovala! Proste super! ?? Veľa úspechov a ďalšie kreatívne nápady prajem! ??

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 27.1.2019 - 10:11

Ahoj Marcela, ďakujem za nádhernú spätnú väzbu k mojim receptom :) Veľmi si ma potešila. Ja to tiež občas robievam, je to výborná voľba. Teším sa, že si vyskúšala už toľko receptov a zabodovali u teba :) Ďakujem za krásne prianie a teším sa na ďalšiu spätnú väzbu ak sa rozhodneš ešte niečo vyskúšať. Krásny deň!

Reaguj
Natalia 5.1.2019 - 11:00

Ahoj Veronika :)

mozem sa prosim opytat, aku paprikovu pastu pouzivas?

Dakujem za odpoved :)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 5.1.2019 - 14:30

Ahoj Natália, samozrejme, používam paprikovú pastu Univer červené zlato, ktorú si kupujem vo freshmarkete. Ale dá sa zohnať aj v Tescu a iných obchodoch. A zvažujem aj výrobu domácej paprikovej pasty, nech je pekne bez konzervantov :)

Reaguj
Alexandra 30.11.2018 - 8:16

Polievočka je úplne geniálna :-) …aj priateľ si nevedel vynachváliť :-)

Ďakujem(e) za inšpiráciu Veronika. Prajeme(e) veľa inšpiratívnych nápadov pri varení. Pozdravujem z Martina ;-)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 2.12.2018 - 18:13

Ahoj Alexandra, veľmi sa teším, že vám polievočka chutila :) Ďakujem za prianie, budem variť a piecť s radosťou, keď mi tak krásne píšete :) Pozdravujem do Martina!

Reaguj
Anna Hanková 7.11.2018 - 13:06

Milujem Tvoje polievky – som dôchodkyňa a ako deti sme vyrastali na polievkach. Pochádzam zo 6 detí a gro u nás boli polievky a potom hlavne od cesta. Ďakujem – nech sa Ti darí

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 7.11.2018 - 20:43

Ahoj Anna, veľmi pekne ďakujem za krásnu spätnú väzbu. :) Veľmi sa teším, že máš rada moje polievky, ja mám tiež 5 súrodencov, tak sme na tom rovnako :) A tiež som vyrastala na polievkach, najmä na kuracom vývare, v nedeľu sa navaril obrovský hrniec a potom sme ju celý týždeň dojedali :D S domácimi rezancami, mňam. Ďakujem krásne za želanie, prajem ti to isté :)

Reaguj
Marcela Šelmeková 4.10.2018 - 12:08

Dobrý, poprosím o zasielanie receptov. ĎAKUJEM

Reaguj
Veronika
Veronika 11.10.2018 - 21:04

Ahoj Marcela, ak máš záujem o zasielanie receptov, stačí sa prihlásiť tu: https://www.lenivakucharka.sk/odber/. Následne ti príde e-mail, ktorý treba potvrdiť a až vtedy ti začnú chodiť recepty – e-maily odo mňa :) Možno ti to prišlo do spamu alebo si to nepotvrdila, ak si sa medzitým prihlásila :) Prosím daj mi vedieť a navediem ťa, ak by ti bolo niečo nejasné.

Reaguj
Anna 30.8.2018 - 10:04

Polievočku som vyskúšala. Je výborná aj bez mixovania. Musím sa priznať, že milujem všetky Tvoje polievky a často ich varím.

Reaguj
Veronika
Veronika 1.9.2018 - 11:54

Ahoj Anna, veľmi sa teším, že si vyskúšala šošovicovú polievku a aj tie ďalšie z môjho repertoáru :) A hlavne, že ti chutili a varíš ich častejšie než raz. Je to pre mňa skvelá spätná väzba :) Presne, polievočka je výborná aj bez mixovania, takže sa dá pripraviť v dvoch verziách a za každým je chutná :)

Reaguj
Zuzana 24.8.2018 - 10:28

Vyskusana, je uzasna, Velky dik, robila som sosovicovu vzdy rovnako a teraz konecne nejaka zaujimava obmena. Ta paprikova pasta jej dala zaujimavu chut, pridala som jej az 2 lyzice.

Reaguj
Veronika
Veronika 1.9.2018 - 11:56

Ahoj Zuzana, super teším sa, že ti chutila :) Papriková pasta je tam naozaj super, úplne iný nádych tomu dodá :) Tak som rada, že mala úspech.

Reaguj
Soňa 24.8.2018 - 8:08

– polievočka vyzerá výborne, ľahký recept, mám rada šošovicu, určite vyskúšam…

Reaguj
Veronika
Veronika 1.9.2018 - 11:57

Ahoj Soňa, teším sa, že ju vyskúšaš, príprava je naozaj jednoduchá, takže verím, že sa vydarí a bude chutiť :)

Reaguj
Denisa 24.8.2018 - 7:43

Mmm krásne to vyzerá ? určite skúsim.

Reaguj
Veronika
Veronika 24.8.2018 - 7:54

ďakujem krásne Denisa, teším sa, že ju vyskúšaš :) Budem rada, ak mi potom dáš vedieť, ako to dopadlo :)

Reaguj
Mary 23.8.2018 - 9:47

Polievočka vyzerá super. Určite vyskúšam, nakoľko polievka je u nás každý deň. ☺

Reaguj
Veronika
Veronika 24.8.2018 - 7:55

Ahoj Mary, ďakujem krásne, teším sa, že ju vyskúšaš :) Aj u nás je takmer každý deň, ja som polievková :D

Reaguj
Dagmar Bebkova 22.8.2018 - 20:29

Vyzera velmi chutne,coskoro ju vyskusam

Reaguj
Veronika
Veronika 24.8.2018 - 7:59

Ahoj Dagmar, veľmi pekne ďakujem, teším sa, že ju vyskúšaš :) Budem rada, keď mi dáš potom vedieť, ako to dopadlo :)

Reaguj
Mima 22.8.2018 - 19:47

presne teraz sa nam hodi sosovicova polievocka, potrebujeme doplnit zelezo a sosovicka ho ma, super recept

Reaguj
Veronika
Veronika 24.8.2018 - 8:00

Ahom Mima, presne tak, teším sa, že ťa polievočka zaujala, šošovica je skvelá nielen chuťovo ale je aj zdravá, takže určite odporúčam zaradiť všetkým do jedálnička :) Budem rada, ak mi dáš potom vedieť, ako to dopadlo :)

Reaguj
Gabika 22.8.2018 - 18:04

Vyzeraju uzasne. Uz sa tesim ako ju vyskusam.

Reaguj
Veronika
Veronika 24.8.2018 - 8:01

Ahoj Gabika, ďakujem krásne, teším sa, že sa ti polievočka páči :) Budem rada, ak mi potom napíšeš, ako to dopadlo, prípadne pošleš fotku s výsledkom :) Krásny deň ti prajem!

Reaguj
Katarína 22.8.2018 - 17:03

Som polievková, tak ju určite vyskúsam. Vyzerá velmi dobre. Katar8na

Reaguj
Veronika
Veronika 24.8.2018 - 8:02

Ahoj Katarína, aj ja som polievková! :D Takže postupne pribudnú aj ďalšie polievočky, veď jeseň je taká akurát na využitie všetkej zeleniny z trhu či zo záhrady :) Budem rada, ak mi potom napíšeš, ako ti chutila :) Krásny deň ti prajem!

Reaguj
Martina 22.8.2018 - 14:39

Určite vyskúšam :D Vyzerá krásne.

Reaguj
Veronika
Veronika 24.8.2018 - 8:03

Ahoj Martinka, ďakujem krásne, teším sa, že sa ti polievočka páči :) Budem rada, ak mi potom dáš vedieť, ako dopadlo varenie :)

Reaguj
daniela 22.8.2018 - 10:45

Máme radi polievočky, tak vyskúšam, ale určite bude suprer.
Daniela

Reaguj
Gitka 22.8.2018 - 11:27

Ja polievky zboznujem uz sa tesim ze vyskusam,len nepoznam papr. pastu-môze byt aj cerstva paprika?

Reaguj
Veronika
Veronika 24.8.2018 - 8:06

Ahoj Gitka, už som ti síce odpovedala na tvoju otázku aj mailom, ale na ochutenie bude stačiť aj mletá červená paprika :) Papriková pasta je výraznejšia a kupujem ju v takých obchodíkoch s maďarskými potravinami :D A môžeš pridať aj čerstvú na plátky nakrájanú červenú papriku, nemalo by to uškodiť, ale nemám to vyskúšané. Ale mám rada polievku z pečenej papriky, tak musím niekedy aj túto pridať na blog :) Krásny deň ti prajem!

Reaguj
Veronika
Veronika 24.8.2018 - 8:04

Ahoj Daniela, ďakujem krásne, u nás tiež idú polievočky ako teplé rožky :) Dúfam, že sa vydarí a bude ti chutiť :) Krásny deň ti prajem!

Reaguj
Jan 22.8.2018 - 7:53

Super polievocka, taketo hustejsie mam velmi rad :)

Reaguj
Veronika
Veronika 24.8.2018 - 8:07

Ahoj Ján, ďakujem, teším sa, že ťa polievočka zaujala, dúfam, že ju vyskúšaš a bude ti chutiť :)

Reaguj