Domov ReceptyBez lepku Špagety bolognese

Špagety bolognese

Autor: Veronika Čopíková
Špagety Bolognese

Cez víkend som urobila také malé stravovacie rozhodnutie na nasledujúce mesiace - s novembrovými rannými hmlami a sychravom prichádza čas na varenie pomalších jedál, ktoré si vyžadujú čas, ale na oplátku ponúkajú nové chute a vône, sýtosť a pomalé vychutnávanie vo dvojici. Niekedy pri svetle sviečok, inokedy zababušení pod dekami, s pohárom červeného vína či sladkého dezertu práve vybraného z rúry. A prvým receptom bude recept na moje obľúbené cestoviny - špagety bolognese. Ich príprava je jednoduchá, vyžaduje si len trošku dlhšie varenie, ale výsledok stojí za to! Túto kombináciu koreňovej zeleniny, hovädzieho a bravčového mäsa a paradajok u nás doma milujeme a na tieto chladné večery je viac ako ideálna. Príjemne zahreje, zasýti a navyše tak nejako ako to už v prípade jedla býva, aj spája. V recepte nájdete aj tip na prípravu špagiet bolognese v bezlepkovej verzii, stačí použiť bezgluténové špagety K-free, ktoré nájdete v každom Kauflande.

Ďalšie jednoduché recepty nájdeš v knihách Lenivá kuchárka.

Ingrediencie

na 4 porcie

  • 250 g špagiet (na prípravu bezlepkovej verzie odporúčam bezgluténové špagety K-free, ktoré nájdete v Kauflande)
  • 250 g mletej bravčovej krkovičky
  • 250 g mletého hovädzieho krku
  • 400 g drvených paradajok
  • 400 ml paradajkového pretlaku
  • 150 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml bieleho suchého vína
  • 1 stonka stonkového zeleru
  • 1 žltá cibuľa
  • 1 mrkva
  • 2 PL panenského olivového oleja
  • soľ a čierne korenie
  • ½ ČL oregana
  • ½ ČL bazalky
  • ½ ČL tymianu
  • parmezán
  • petržlenová vňať

Nechceš nikdy zmeškať nový recept? Pridaj sa do klubu!

Kliknutím na “Odoberať novinky“ vyjadríte súhlas s podmienkami ochrany súkromia.


Špagety Bolognese

Bolonské špagety v troch krokoch

1Do sekáčika vložíme kúsky nasekanej cibule, mrkvy a zeleru. Rozmixujeme. Na panvici s vyššími okrajmi zohrejeme olivový olej, pridáme rozmixovanú zeleninu a na nízkom plameni opekáme asi 10 minút. Opečenú zeleninu vareškou presunieme na okraje panvice a do stredu pridáme mletú bravčovú krkovičku a hovädzí krk. Mäso ochutíme soľou a čiernym korením a na vyššom plameni restujeme asi 5 minút. Mäso pravidelne premiešavame a rozdrobujeme vareškou, aby sa spravilo rovnomerne.

2 Prilejeme víno a minútu opekáme. Následne do zmesi pridáme drvené paradajky, paradajkový pretlak a jednotlivé korenia – oregano, bazalku, tymian a podľa chuti aj soľ a čierne korenie. Premiešame a varíme 30 minút na nižšom plameni. Na záver do omáčky pridáme vývar, premiešame, zakryjeme pokrievkou a varíme 45 – 60 minút.

3 Keď je omáčka takmer hotová, uvaríme vo veľkom hrnci špagety al dente. Špagety scedíme, pokvapkáme olivovým olejom a pridáme k bolognese omáčke. Pred podávaním posypeme špagety nastrúhaným parmezánom a ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou.

Recept vznikol v spolupráci s Kaufland Slovenská republika.

Špagety Bolognese

 

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Výber najlepších receptov nájdeš v knihách


Prezrieť knihu

Napíšte komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

3 komentáre

Jana 14.11.2022 - 13:08
Veľmi zrozumiteľné a jednoduché. Ďakujem.
Reaguj
Jirka 10.11.2022 - 12:12
Špagety milujeme a robím ich podobne ako Ty, len ja nedávam biele víno, ale najbližšie vyskúšam. Špagety robím často, na rôzny spôsob, či už so zeleninou, s nivovou alebo hribovou omáčkou .
Reaguj
Eva 10.11.2022 - 11:07

recept nezklamal

Reaguj
Top