Domov ReceptyČo na obed? Pravé Špagety Carbonara

Pravé Špagety Carbonara

Autor: Veronika Čopíková
Špagety Carbonara

Talianska kuchyňa je mojou srdcovkou. Nemám s ňou síce bohaté skúsenosti, ale kdesi v hĺbke srdca viem, že časť môjho ja je talianske. Je to podobný pocit, ako keď miesim cesto na chlieb rukami a pri jeho spracovaní cítim, že moje ruky boli stvorené na to, aby miesili cesto a vytvárali z neho chrumkavý chlieb s vláčnou striedkou vo vnútri. Takže toto leto bude u nás (a u vás?) rozvoniavať Taliansko a začneme hneď prvým, neskutočne chutným receptom, ktorým sú pravé špagety Carbonara.

Ingrediencie

na 2 porcie

  • 250 g spaghettoni (najhrubší typ špagiet)
  • 100 g guanciale alebo pancetty (ak ich neviete zohnať môžete použiť aj našu slaninu)
  • 2 celé vajíčka
  • 2 žĺtka
  • 40 g pecorina
  • 40 g parmezánu
  • čierne korenie
  • petržlenová vňať
  • olivový olej  (pri určovaní kvality oleja je dôležité sledovať označenie acidity na etiketách fliaš (povolená acidita pre olej extra virgine je max. 0,8, pričom čím nižšia kyslosť, teda acidita, tým lepšie je spracovanie a kvalita oleja), pôvod a výrobcu olivového oleja (nekupovať zmes z EÚ!) a kupovať panenský olivový olej (extra virgine), teda olej z prvého lisovania. Ja momentálne používam extra panenský olivový olej od Powerlogy s aciditou 0,1% a v BIO kvalite.

Prvá kuchárska kniha, ktorá vám ušetrí čas v kuchyni! Obsahuje 60 jednoduchých receptov. Kniha Lenivá Kuchárka

Recenzie

PREZRIEŤ KNIHU

Špagety carbonara

Suroviny na pravé špagety carbonara alebo "nedávajte tam tú smotanu"

Pri receptoch s malým počtom ingrediencií platí jedno pravidlo: čím ich je menej, tým dôležitejšia je ich kvalita, ktorá sa podpíše na konečnom výsledku neskutočne chutného jedla. Okrem toho je v tomto prípade (keďže používame surové vajcia) dôležitý aj postup, ktorým spojíme uvedené ingrediencie dohromady. 

 

Pravé špagety carbonara pozostávajú zo 4 ingrediencií:

  • špagety (použite kvalitné hrubšie sušené cestoviny zo semolinovej múky, ja mám rada tie od Panzani alebo Barilla)
  • slanina (ak máte poruke taliansky obchodík odporúčam použiť guanciale = slanina z prasacieho líčka alebo pancettu = la pancia - brucho)
  • žĺtka (hustú, krémovú a doslova hebkú omáčku vytvoríte práve vďaka žĺtkam, ktoré pri správnom zahriatí zhustnú a zároveň sa ešte nezrazia, preto odporúčam použiť do receptu vajíčka, ktorým dôverujete :), najlepšie bio, domáce alebo z voľného výbehu, teda čerstvé a kvalitné)
  • syr (pecorino alebo parmezán, prípadne kombinácia oboch - podieľajú sa na krémovosti jedla, nevytvárajú hrudky ani vlákna v omáčke a navyše sú dnes bežne dostupné vo väčšine supermarketov)

Špargľa s prosciuttom

Mnohým z nás znejú recepty zo špargle ako jedna veľká neznáma, tento je ale pritom veľmi jednoduchý.

V niektorých receptoch na špagety carbonara nájdete aj smotanu, zarytí talianski kuchári sa pritom chytajú za hlavu a hlásajú jeden a jediný recept (the one and the only one), ktorý pozostáva len z uvedených 4 ingrediencií. Ja rada pozerám Antonia Carluccia, ktorého receptom som sa aj inšpirovala, preto som stavila na jednoduchosť a výsledok stál vďaka Antoniovi, kvalitným ingredienciám a mojej maličkosti za to. :D

Špagety carbonara

Ako pripraviť špagety carbonara?

Najprv si dáme do veľkého hrnca variť vodu na cestoviny. Keď začne vrieť, osolíme ju (mala by chutiť ako more, preto pridáme na liter vody 10 g soli), premiešame a pridáme špagety. Špagety nezakrývame, občas premiešame a varíme al dente (nie sú úplne mäkké, ale zároveň nie sú vnútri surové). Na väčšiu, širokú a už teplú panvicu dáme lyžicu olivového oleja a pridáme na kocky nakrájanú slaninu. Slaninu opekáme pri strednej teplote, pustí nám svoj vlastný tuk. V miske si zatiaľ ručne s metličkou rozšľaháme celé vajíčka so žĺtkami, pridáme na jemno nastrúhaný syr (pecorino, parmezán alebo kombináciu oboch - ja som dala do omáčky 30 g pecorina a 30 g parmezánu) a premiešame.

Špagety carbonara

Špagety scedíme (len z nich zlejeme prebytočnú vodu, nepridávame k nim ďalšiu) a pridáme do panvice k slanine. Dôkladne premiešame a odstavíme zo sporáka. K ešte horúcim špagetám (nesmú byť ale príliš horúce) prilejeme žĺtkovo-syrovú omáčku a rýchlo a intenzívne vidličkou miešame, až kým nám na panvici nevznikne krémová omáčka. Žĺtky nám v tomto teple zhustnú a vytvoria krémovú konzistenciu, ale nezrazia sa. Hotové špagety ihneď podávame (nikdy ich opäť nezohrievame) v hlbokých tanieroch, posypané zvyškom syra a pobozkané štipkou čerstvo pomletého čierneho korenia. Na záver môžeme posypať troškou nasekanej petržlenovej vňate, pridať pohár vína a užívať si Taliansko v kuchyni. Nech vám chutí!

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept, pridaj sa do klubu.

Výber najlepších receptov nájdeš v knihe


Prezrieť knihu

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár

Add your own review

Zvoľte hodnotenie:


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

5 komentárov

Vladislava 7.9.2020 - 14:19

Špagety boli famózne, už po inom recepte ani nesiahnem :) Ďakujem za všetky recepty, už som od vás vyskúšala toho veľa a vždy nám všetko veľmi chutilo. Vlastne vždy ked hľadám nejaký recept, najskôr pozerám tu a vždy sa teším ak nemusím hľadať inde lebo viem že odtiaľto to bude určite super chutné ! :)

Reaguj
Nikola 16.10.2019 - 22:22

Výborné, v priebehu pol hodinky uvarené a zjedené. Priateľ si pochvaľoval 😊

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 30.10.2019 - 20:48

Ahoj Nikola, veľmi sa teším, že špagety carbonara vám doma chutili :) Ešte mám na blogu recept na aglio olio špagety a verím, že časom pribudnú aj ďalšie, keďže ja milujem cestoviny :)

Reaguj
Veronika 6.12.2019 - 10:15

aj ja milujem cestoviny :) a vždy som vedela, že časť môjho ja španielske, sama neviem, prečo? :)
dnes uvarím špagety podľa Tvojho receptu, už sa na ne teším :)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 5.1.2020 - 22:01

tak to sa teším Veronika, že aj ty :) U mňa je to zase tak, že mám taký pocit, že časť môjho ja je talianske :D Držím palce, nech sa vydaria :)

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Tu sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na magazín a kuchársku knihu

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box