Domov ReceptyBez lepku Šťavnatý hovädzí steak

Šťavnatý hovädzí steak

Autor: Veronika Čopíková
Šťavnatý hovädzí steak

Na úvod sa musíme priznať, že dnešný recept pre vás spisujeme spoločne - ja alias Lenivá kuchárka a môj priateľ, v ktorého réžii je takmer celý recept. :) Dúfame, že vás recept osloví a vyskúšate si ho pripraviť, pretože vynikajúci steak nemusíte ochutnať len v 5-hviezdičkovej reštaurácii, ale môžete si ho dopriať aj v pohodlí vášho domova. Okrem toho musíme dodať, že hovädzie mäso až tak často nejedávame, nie preto, že by nám nechutilo, ale skôr nám viac vyhovujú ľahšie jedlá na obed, ako napr. vegetariánske lazane (recept nájdete v knihe) alebo špagety aglio olio.  Asi je to aj tým, že príprava mäsa je niekedy časovo náročnejšia. Ako teda vznikol tento recept na hovädzí steak? Je to celkom vtipná príhoda, raz sme kupovali hovädzie na jednoduchý stroganov a omylom sme namiesto falošnej sviečkovej kúpili pravú sviečkovú. Aj nám to bolo celkom čudné, lebo bolo dosť drahé :D, takže sme rozmýšľali ako toto mäso využiť čo najlepšie. Nakoniec sme si z neho spravili steak, bol veľmi šťavnatý a chutil neskutočne dobre :)

Ďalšie jednoduché recepty nájdeš v knihách Lenivá kuchárka.

Ingrediencie

na 2 porcie

  • 500 g pravej hovädzej sviečkovej (dostupnejšia, ale tiež výborná alternatíva je vysoká roštenka)
  • 500 g zelenej špargle (alebo jedna cuketa)
  • 100 g masla
  • 2 strúčiky cesnaku
  • repkový/slnečnicový olej
  • soľ, čierne korenie, mletý cesnak
  • čerstvý tymian a rozmarín (nie je to nutné, pridá to ale na chuti)
  • mladé zemiaky (dobrovoľné)

Nechceš nikdy zmeškať nový recept? Pridaj sa do klubu!

Kliknutím na “Odoberať novinky“ vyjadríte súhlas s podmienkami ochrany súkromia.


Šťavnatý hov§dzí steak

Ako pripraviť perfektne šťavnatý hovädzí steak na panvici

1 Ak máte mäso v chladničke, vyberte ho von aspoň na hodinku a osolte z oboch strán, vďaka soli pustí mäso šťavu, do hodiny ju ale vstrebe naspäť, takže preto je lepšie osoliť mäso aspoň hodinu pred pečením. Pripravte si rozmarín, tymian, maslo a dva strúčiky cesnaku. Cesnak nemusíte krájať, iba ho trošku rozpučte rukou, alebo nožom, neskor ho budeme pridávať do roztopeného masla. Keď už máte všetko prichystané, môžete si na sporáku nastaviť strednú teplotu. Pred samotným pečením mäso okorente čiernym korením a cesnakovým korením, šetriť nemusíte :). Aby vám olej priveľmi neprskal na panvici, môžete nim potrieť mäso, namiesto toho, aby ste ho vyliali na panvicu.

 

2 Keď je už panvica rozohriata, môžete pridať mäso, dávajte ho ale na panvicu smerom od seba, takto sa minimalizuje šanca, že vám olej vyprskne z panvice smerom na vás. Na strednom stupni teploty sprudka opečieme mäso zo všetkých strán (aj boky) tak, aby sa zatiahlo a upieklo do tmavohneda. Keď už máme všetky strany mäsa upečené, znížime teplotu na mierny stupeň a pridáme do panvice časť masla, bylinky a cesnak. Zoberieme si lyžičku a roztopeným maslom s bylinkami zalievame mäso z oboch strán. Vďaka tomu dostane steak bylinkovo-cesnakovú chuť.

3 Je už na vás, ako preferujete svoj steak upiecť, odporúčam ho ale nerobiť well done (úplne prepečený), pretože potom už nebude také šťavnaté a bude chutiť skôr ako fašírka, čo by bola veľká škoda pri tomto type mäsa. Nebojte sa, tá červená šťava z mäsa nie je krv,  je to zmes vody a proteínu. Vnútorná teplota steaku by mala byť okolo 50-60 stupňov, kde 50 je rare/medium rare a 60 bude skôr well done. Na meranie týchto hodnôt slúžia ihlové teplomery na pečenie mäsa. Nie sú ale nutné, chce to len trošku praxe :), hlavné je nenechať mäso piecť pridlho, aby sa vám neprepieklo. Keď steak vyberiete z panvice, nekrájajte ho ihneď, pustil by vám veľa šťavy, namiesto toho ho nechajte ešte tak 5-10 minút dojsť a až potom ho nakrájajte.

 

4 Keď mäso vyberiete, môžete do panvice rovno dať umytú zelenú špargľu zbavenú tvrdých končekov, tá po chvíľke pečenia na strednej teplote zmäkne a môžete ju podávať k mäsu ako prílohu. Druhou alternatívou sú pečené mladé zemiačiky, alebo cuketa nakrájaná na kocky.

Tipy

  • Ak budete používať teplomer, dávajte ho do mäsa trošku šikmo, bude sa vám merať teplota v strede mäsa presnejšie.
  • Na steak nemusíte použiť iba právu sviečkovú, existujú aj dostupnejšie alternatívy,  napr. roštenka.
  • Na prípravu steaku nepoužívajte olivový olej, má nižší bod zadymenia ako napr. repkový olej.
Šťavnatý hov§dzí steak

 

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Výber najlepších receptov nájdeš v knihách


Prezrieť knihu

Napíšte komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

8 komentárov

Igor.dolinsky. 2.5.2021 - 10:25
Si.kocka.dobre.to.robis
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 31.12.2022 - 19:23

Ďakujem pekne Igor :)

Reaguj
Herta Skalská 10.6.2020 - 19:15

Výborné, ja ešte dávam grilovacie korenie gril 7 korení, ako prílohu dávam sladký zemiak len tak dávam prikrytý na 10 minúť v mikrovlnke, potom ho rozrežem a dám naň plátok masla. K tomu dávam miešaný šalát bez akejkoľvek zálievky, maximálne trošku posolený. Toto jedlo mávame zvyčajne na Silvestra. Ale aj Vaša verzia sa mi páči.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 31.12.2022 - 19:24

Ďakujem pekne Herta, aj za super tipy, určite pozriem grilovacie korenie gril 7 korení, som zvedavá na výsledok :)

Reaguj
Miňo 8.6.2020 - 15:16

Pokiaľ má človek kvalitné mäso tak tento recept musí byť úplna lahôdka. Najbližší víkend určite vyskúšame. Ďakujem za inšpiráciu.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 31.12.2022 - 19:24

Jeej ďakujem pekne Miňo, budem sa tešiť :)

Reaguj
Ľubica 4.6.2020 - 11:16

Ahoj Veronika, ty mi asi čítaš myšlienky, pretože práve včera som kúpila pravú sviečkovicu a chystám sa robiť cez víkend steak pre návštevu. Priznám sa, že príprava steaku nie je moja parketa, ale keďže naši priatelia milujú steaky, tak som sa rozhodla to urobiť. Podľa tvojho receptu, tak ako si to popísala, si myslím, že sa na tom nedá nič pokaziť. Práve ten postup, krok za krokom som potrebovala vedieť, aby som dosiahla tú šťavnatosť steaku. Ďakujem pekne

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 31.12.2022 - 19:25

Ahoj Ľubica, super teším sa, a dúfam, že sa podarí a bude chutiť tebe aj priateľom :)

Reaguj
Top