Makový úsmev ma sprevádza už od detstva. Počnúc slivkovými guľkami posypanými makom, domácimi šúľancami, či makovou bábovkou a višňovým koláčom. Toľko príležitostí na makové dobroty, toľko udalostí s nimi spojenými. Maku svedčí spojenie s kyslejším ovocím, ale tiež s lahodnou tvarohovou penou, ktorá vďaka maku krásne chrumká. A tak nejako vznikol aj recept na úžasný tvarohový cheesecake s makom, jednoduchý na prípravu a lahodný na zjedenie. :) Ak máte radi mak a tvaroh, určite si pochutíte. Dúfam, že fotky, na ktorých je zachytený tvarohový cheesecake spolu so mnou, vás naladia na pečenie a pustíte sa do skúšania nového sladkého receptu na cheesecake.
Ďalšie jednoduché recepty nájdeš v knihách Lenivá kuchárka. Pri objednávke dvoch kníh je poštovné zadarmo!
Ingrediencie
okrúhla forma s Ø 20 cm
- 200 g maslových sušienok
- 100 g masla
- 500 g jemného mäkkého tvarohu
- 100 g kyslej smotany
- 100 g trstinového cukru
- 100 g mletého maku
- 2 vajcia
- 15 g tapiokového škrobu (príp. vanilkového pudingu v prášku)
- ovocie na ozdobu
Nechceš nikdy zmeškať nový recept? Pridaj sa do klubu!
Tvarohový cheesecake s makom - ako na to?
1 Najprv si v mixéri rozdrvíme sušienky. Ak nemáte vhodný mixér, stačí sušienky vložiť do uzatvárateľného sáčku a rozdrviť ich pomocou valčeka alebo fľaše od vína. :) Sušienky presypeme do misky, zalejeme ich rozpusteným maslom a dobre premiešame. Zmes vysypeme do formy a odmerkou, lyžicou alebo rukou poutláčame na dno a boky formy. Boky formy vyložíme do 1/3 až 1/2. Sušienkový korpus vložíme do chladničky a necháme stuhnúť aspoň na 15 minút.
2 V miske si pripravíme tvarohovú náplň na cheesecake. Najprv zmiešame tvaroh, kyslú smotanu a cukor. Pridáme žĺtka, škrob a mletý mak a vyšľaháme stolným mixérom. V druhej miske vyšľaháme bielka so štipkou soli do snehu, ktorý po lyžiciach pridávame do krému a pomocou stierky jemne vmiešavame. Vznikne nám nadýchaný krém, ktorý vylejeme na sušienkový korpus. Formu vložíme do rúry vyhriatej na 150 °C a pečieme cca 50 minút. Na dno rúry dáme plech s teplou vodou (stačí 2 cm vody do výšky), cheesecake vďaka tomu nepopraská a bude vláčny. Po 30 minútach plech s vodou vyberieme a cheesecake pečieme zvyšných 20 minút. Cheesecake je upečený vtedy, keď sa okraje jemne oddelia od formy, stred ale stále zostane trasľavý - trošku ako želé.
3 Hotový tvarohový cheesecake vytiahneme z rúry a necháme úplne vychladnúť. Následne ho odložíme do chladničky aspoň na 4 hodiny prípadne na celú noc, na druhý deň však chutí najlepšie. :) Pred servírovaním ho ozdobte ovocím podľa sezóny, ja som použila zásoby černíc z mrazničky. Nech vám chutí!
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
32 komentárov
Ahoj Jakub, ďakujem za skvelú spätnú väzbu k receptu na tvarohový cheesecake :) Veľmi sa teším, že sa ti vydaril už rovno trikrát a verím, že sa to zopakuje ešte niekoľkokrát :) Krásny deň ti želám!
Ahoj Sandra, veľmi sa teším, že ti cheesecake chutí :) Varené višne sú výborný nápad! Prosím ťa dávaš tam vanilkový puding – prášok, nie uvarený, áno? Určite ho treba nechať dobre vychladnúť, najskôr na kuchynskej linke a potom najlepšie cez noc v chladničke. A môžeš sa stať ešte, že v prípade tvojej rúry bude potrebné dlhšie pečenie. Ale určite by som skúsila najprv prvú možnosť a to dobre cheesecake vychladiť, určite by sa nemal rozpadávať :) Skús prosím ťa a daj mi vedieť kľudne sem alebo na mailik, ako to dopadlo, určite pomôžem, ako len budem môcť :)
Och Michaela veľmi ti ďakujem za tak nádhernú spätnú väzbu k môjmu blogu ❤️ Nesmierne ma to potešilo a ani nevieš, akú radosť si mi spravila :) Som rada, že ťa pečenie s mojimi receptami baví a výsledky sú také úžasné! Ďakujem a verím, že si tu nájdeš kopec inšpirácie, ktorá spríjemní život tebe aj tvojmu priateľovi :) Krásny deň ti želám!
Najlepsi recept, aky som robila. Velmi jednoduche a vyborna kombinacia chuti :-). Uz som ho robila 3x a zajtra znova :). Dokonca som link na recept porozdavala vsetkym naokolo, lebo sa mi vzdy ledva usiel kusok :-)
Jeeej, tak to sa veľmi teším Lucia! :) Veľa to pre mňa znamená a ďakujem, že šíriš Lenivú kuchárku ďalej :)
Waw Veronika nemam slov nebicko v papulke👌
Za „malo penazi“ vele vela vela muziky v podobe tvojho vynikajuceho Cheesecaku vdaka ktoremu sa aj cukrar necukrar moze citit ako pan.
Dakujeme osladili sme si Velku Noc.
Ahoj Lenka, jeeeej veľmi veľmi sa teším, že vám tvarohový cheesecake chutil a osladili ste si Veľkú noc :) Snažím sa, aby recepty boli jednoduché a rýchle, ak sa dá z malého množstva kvalitných ingrediencií, nech si môžeme pochutnávať na našich výtvoroch :) Tak som rada, že sa podarilo a dúfam, že budeš rovnako spokojná aj pri ostatných receptoch :)
ahoj Veronika,
ja som robila okrem keksikov tento vikend aj tuto …fun fun fun tastickuuu tortu. Strasne sa tesim ze sa mi podarila, aj ked:
som dala nemlety mak (lebo nemam mlyncek) ale aj tak to chuti vyborne. Na vrch som dala mrazom susene maliny a cerstve cucoriedky… keby brucho vladalo a kg nerastli zavratnou rychlostou, zjem ho na posedenie…no dobre, na 2…😉
Hoci doma pecene(a robila som ho ja nekucharka, nepekarka), vyzera fakt krasne a aj tak chuti.
Dakujem za lenivu kucharku ☺
Ahoj Martina, jeeej, tak to sa veľmi teším, že sa tvarohový cheesecake s makom vydaril :) Dá sa použiť aj nemletý mak, ak nemáš mlynček, v obchodoch však natrafíš aj na mletý mak, ak by si ho potrebovala pre budúce pečenie :) Ja inak meliem mak v kávovom mlynčeku, takže sa dá aj takto :D Som rada, že tak veľmi chutilo a vydaril sa ti aj napriek tomu, že nie si kuchárka či pekárka, veľa to pre mňa znamená a budem sa snažiť, aby tu pribúdali ďalšie inšpiratívne, jednoduché a rýchle recepty :)
Ahoj, kde prosím zoženiem tapiokovy škrob? :)
Ahoj Patrícia, tapiokový škrob zoženieš väčšinou v každom bioobchodíku resp. obchode so zdravou výživou :) Majú ho aj napr. tu: https://pankukucka.sk/tapiokovy-skrob-200g-bio. Môžeš ho však nahradiť kukuričným škrobom, ak ho máš doma :)
Aho Veronika, včera som ho piekla, je úžasný, a naozaj ako si písala, je lepší až na druhý deň, keď odležal riadne v chladničke :-) Ďakujem za recept
Ahoj Daniela, ďakujem krásne za spätnú väzbu, veľmi sa teším, že sa tvarohový cheesecake vydaril a chutil ti :)
Ahoj Veronika,
hneď tento recept posielam mojej kolegyni Lucke, lebo obe milujeme cheescake-y a aj mak! Škoda, že sú zajtra zatvorené obchody, lebo nemám doma tvaroh a ani dosť maku, inak by som ho hneď zajtra upiekla na pondelok do roboty! Ale v nasledujúcom týždni mám túto dobrotku určite na zozname. Ešte súťaží s makovou bábovkou, uvidím, čo bude prvé podľa momentálnej chuti a surovín v chladničke a špajzi. Určite dám vedieť, ako sa nám vydarili. Prosím, máš tu viac dotazov na typ tvarohu, potešíš nás všetky, keď nám odpovieš. Ďakujeme a peknú sviatočnú nedeľu prajem všetkým “lenivým kuchárkam” 💖🍰🥰
Ahoj Lydka, teším sa, že recept hneď posielaš ďalej :) Dúfam, že tvarohový cheesecake bude chutiť, tebe aj všetkým šťastlivcom v práci, ktorým sa ho podarí ochutnať :) Maková bábovka je tiež skvelá, určite odporúčam vyskúšať :) Budem sa tešiť, ak mi potom dáš vedieť, ako sa podarili :) Tvaroh treba použiť jemný mäkký, pridala som to aj do ingrediencií, aby to bolo zrozumiteľnejšie. Krásny deň prajem aj tebe :)
Super recept. Vyskúšam. Tvaroh pravdepodobne jemný mäkký že? Mrazene ovocie ho nerozmočí?
Mak milujeme
Ahoj Monika, ďakujem pekne, budem sa tešiť, ak ho vyskúšaš :) Tvaroh jemný mäkký, áno :) Mrazené ovocie pridáme pred servírovaním, alebo ho pokojne povarte a polejte cheesecake ovocnou omáčkou :) Držím palce, nech sa vydarí!
Ahoj Veronika,
Recept vyzerá veľmi lákavo :) Sušienky si vyrábaš sama,či kupuješ? Druhá otázka, nikdy neviem aký tvaroh sa myslí v receptoch, pretože výsledok je častokrát iný s použitím rôznych druhov tvarohu (poctivý hrudkový, vaničkový termizovaný …) aký tvaroh je teda najvhodnejší pre tento recept ? Ďakujem za odpoveď aj inšpiráciu ;)
na cheesecaky je najlepší hladký, jemný, nehrudkový tvaroh, resp. mascarpone :)
Zuzka ďakujem :) Ja používam najčastejšie mascarpone, ale výborná voľba je aj jemný hladký tvaroh :)
Ahoj Marija, ďakujem pekne, teším sa, že ťa recept na tvarohový cheesecake zaujal :) Sušienky si kupujem, plánujem sa pustiť aj do ich pečenia, ale momentálne je to rýchlejšie a jednoduchšie. Kupujem maslové, či už z pšeničnej múky, alebo bezlepkové :) Tvaroh som použila hladký, jemný, nie hrudkovitý, prípadne ho môžeš nahradiť mascarpone :) Držím palce, nech sa vydarí!
Ahoj Veronka,
pozerám ten cheesecake a rozmýšľam nad tými maslovými sušienkami. Mnoho receptov je s maslovými sušienkami, ale ja nepoznám žiaden recept na kvalitné maslové sušienky, ani nepoznám, kde by som také dobré maslové sušienky kúpila?
Poraď :)
v lidl dostať výborné maslové sušienky na tento účel :) majú ich v uličke medzi sladkosťami a ostatnými keksíkmi :)
Zuzka ďakujem, tiež používam tie isté, ktoré spomínaš :)
Ahoj Zuzana, chystám sa spraviť aj domáce maslové sušienky a potom ich pridať na blog :) Momentálne však kupujem, presne tie, ktoré spomína Zuzka, maslové sušienky z Lidl alebo bezlepkové od Schär :) Ale určite sa dá vybrať z viacerých alternatív. Najlepšie sú domáce, len čo budem mať nejaké osvedčené a dobré, pridám ich aj sem :) Držím palce, nech sa cheesecake vydarí a chutí!
Milá Veronika, ja ťa obdivujem, aká si akčná a kreatívna. Ja som ani z ďaleka taká nie. Určite to vyskúšam, len neviem kedy, lebo teraz je veľa jesennej práce v záhrade a popri tom práca, tak nestíham. Srdečne ťa zdravím a nech sa ti darí.
Tak tento recept sme si v momente zaľúbili s celou rodinou 😍 chuťou poctivý, tradičný koláčik a pritom taký rýchly a jednoduchý. Ďakujem za originálny nápad, už patrí do môjho koláčového TOP rebríčka
Jeeej Natália, veľmi pekne ďakujem! :) Teším sa, že cheesecake ťa oslovil a stihol sa už zaradiť aj do tvojho koláčového TOP rebríčka :)
Milá Ibojka, ďakujem za krásny kompliment, veľmi si ma potešila :) Budem sa tešiť, ak cheesecake niekedy vyskúšaš, jesenné práce v záhrade pomaly končia a nastupuje babušenie pod dekou, čítanie kníh či pozeranie dobrých filmov. Tak sa budem tešiť, keď ti bude robiť spoločnosť aj tento dobrý koláčik :)