Domov ReceptyDomáce recepty Tvarohový cheesecake s makom

Tvarohový cheesecake s makom

Autor: Veronika Čopíková
Tvarohový cheesecake s makom

Makový úsmev ma sprevádza už od detstva. Počnúc slivkovými guľkami posypanými makom, domácimi šúľancami, či makovou bábovkou a višňovým koláčom. Toľko príležitostí na makové dobroty, toľko udalostí s nimi spojenými. Maku svedčí spojenie s kyslejším ovocím, ale tiež s lahodnou tvarohovou penou, ktorá vďaka maku krásne chrumká. A tak nejako vznikol aj recept na úžasný tvarohový cheesecake s makom, jednoduchý na prípravu a lahodný na zjedenie. :)

Ak máte radi mak a tvaroh, určite si pochutíte. Dúfam, že fotky, na ktorých je zachytený tvarohový cheesecake spolu so mnou, vás naladia na pečenie a pustíte sa do skúšania nového sladkého receptu na cheesecake.

Ingrediencie

okrúhla forma s Ø 20 cm

  • 200 g maslových sušienok
  • 100 g masla
  • 500 g jemného mäkkého tvarohu
  • 100 g kyslej smotany
  • 100 g trstinového cukru
  • 100 g mletého maku
  • 2 vajcia
  • 15 g tapiokového škrobu (príp. vanilkového pudingu v prášku)
  • ovocie na ozdobu

Rád varíš, ale nechceš tráviť celý deň v kuchyni?

Kniha Lenivá kuchárka


Tvarohový cheesecake s makom

Tvarohový cheesecake s makom - ako na to?

1 Najprv si v mixéri rozdrvíme sušienky. Ak nemáte vhodný mixér, stačí sušienky vložiť do uzatvárateľného sáčku a rozdrviť ich pomocou valčeka alebo fľaše od vína. :) Sušienky presypeme do misky, zalejeme ich rozpusteným maslom a dobre premiešame. Zmes vysypeme do formy a odmerkou, lyžicou alebo rukou poutláčame na dno a boky formy. Boky formy vyložíme do 1/3 až 1/2. Sušienkový korpus vložíme do chladničky a necháme stuhnúť aspoň na 15 minút.

2 V miske si pripravíme tvarohovú náplň na cheesecake. Najprv zmiešame tvaroh, kyslú smotanu a cukor. Pridáme žĺtka, škrob a mletý mak a vyšľaháme stolným mixérom. V druhej miske vyšľaháme bielka so štipkou soli do snehu, ktorý po lyžiciach pridávame do krému a pomocou stierky jemne vmiešavame. Vznikne nám nadýchaný krém, ktorý vylejeme na sušienkový korpus. Formu vložíme do rúry vyhriatej na 150 °C a pečieme cca 50 minút. Na dno rúry dáme plech s teplou vodou (stačí 2 cm vody do výšky), cheesecake vďaka tomu nepopraská a bude vláčny. Po 30 minútach plech s vodou vyberieme a cheesecake pečieme zvyšných 20 minút. Cheesecake je upečený vtedy, keď sa okraje jemne oddelia od formy, stred ale stále zostane trasľavý - trošku ako želé.

3 Hotový tvarohový cheesecake vytiahneme z rúry a necháme úplne vychladnúť. Následne ho odložíme do chladničky aspoň na 4 hodiny prípadne na celú noc, na druhý deň však chutí najlepšie. :) Pred servírovaním ho ozdobte ovocím podľa sezóny, ja som použila zásoby černíc z mrazničky. Nech vám chutí!

Tvarohový cheesecake s makom

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

33 komentárov

Martina 28.3.2024 - 20:11

Bohuzial som zabudla vanilkovy puding , doma mam len cokoladovy .
Prosim Vas , odrazi sa to velmi na chuti?

Reaguj
Jakub 24.1.2021 - 18:25
Perfektny recept.. skvely koláč.. 3x po sebe som ho zvkadol spravit aj sam a 3x neskutoclčný úspech. Ďakujem za tento recept :)
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 31.12.2022 - 22:10

Ahoj Jakub, ďakujem za skvelú spätnú väzbu k receptu na tvarohový cheesecake :) Veľmi sa teším, že sa ti vydaril už rovno trikrát a verím, že sa to zopakuje ešte niekoľkokrát :) Krásny deň ti želám!

Reaguj
Sandra 26.10.2020 - 13:25
Cheesecake vyborny, jednoduchy. Zvyknem vrch ozdobit varenymi visnami, kt sa k maku velmi hodia. Mam len jednu otazku, cheesecake sa mi rozpadava. Davam 1PL vanilkoveho pudingu namiesto skrobu ale vnutro je makke a prakticky sa neda vykrojit trojuholnik lebo sa cely rozpadne. Nejaky tip co robim zle? Dakujem pekne
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 4.11.2020 - 21:26

Ahoj Sandra, veľmi sa teším, že ti cheesecake chutí :) Varené višne sú výborný nápad! Prosím ťa dávaš tam vanilkový puding – prášok, nie uvarený, áno? Určite ho treba nechať dobre vychladnúť, najskôr na kuchynskej linke a potom najlepšie cez noc v chladničke. A môžeš sa stať ešte, že v prípade tvojej rúry bude potrebné dlhšie pečenie. Ale určite by som skúsila najprv prvú možnosť a to dobre cheesecake vychladiť, určite by sa nemal rozpadávať :) Skús prosím ťa a daj mi vedieť kľudne sem alebo na mailik, ako to dopadlo, určite pomôžem, ako len budem môcť :)

Reaguj
Michaela 25.9.2020 - 13:59
Nikdy som nemala rada pečenie. Ale dnes som vyskúšala od vás tretí recept a je to môj prvý cheesecake neviem čím to je ale z vašimi receptami ma pečenie baví a výsledky sú úžasne ? Chcem sa Vám poďakovať za spríjemnenie života najmä môjmu priateľovi ? Ste úžasná a šikovná kuchárka ❤️
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 4.11.2020 - 21:23

Och Michaela veľmi ti ďakujem za tak nádhernú spätnú väzbu k môjmu blogu ❤️ Nesmierne ma to potešilo a ani nevieš, akú radosť si mi spravila :) Som rada, že ťa pečenie s mojimi receptami baví a výsledky sú také úžasné! Ďakujem a verím, že si tu nájdeš kopec inšpirácie, ktorá spríjemní život tebe aj tvojmu priateľovi :) Krásny deň ti želám!

Reaguj
Lucia 2.7.2020 - 22:34

Najlepsi recept, aky som robila. Velmi jednoduche a vyborna kombinacia chuti :-). Uz som ho robila 3x a zajtra znova :). Dokonca som link na recept porozdavala vsetkym naokolo, lebo sa mi vzdy ledva usiel kusok :-)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 4.11.2020 - 21:20

Jeeej, tak to sa veľmi teším Lucia! :) Veľa to pre mňa znamená a ďakujem, že šíriš Lenivú kuchárku ďalej :)

Reaguj
Lenka 13.4.2020 - 14:37

Waw Veronika nemam slov nebicko v papulke?
Za „malo penazi“ vele vela vela muziky v podobe tvojho vynikajuceho Cheesecaku vdaka ktoremu sa aj cukrar necukrar moze citit ako pan.
Dakujeme osladili sme si Velku Noc.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 13.4.2020 - 14:48

Ahoj Lenka, jeeeej veľmi veľmi sa teším, že vám tvarohový cheesecake chutil a osladili ste si Veľkú noc :) Snažím sa, aby recepty boli jednoduché a rýchle, ak sa dá z malého množstva kvalitných ingrediencií, nech si môžeme pochutnávať na našich výtvoroch :) Tak som rada, že sa podarilo a dúfam, že budeš rovnako spokojná aj pri ostatných receptoch :)

Reaguj
Martina Novanska 13.4.2020 - 9:52

ahoj Veronika,
ja som robila okrem keksikov tento vikend aj tuto …fun fun fun tastickuuu tortu. Strasne sa tesim ze sa mi podarila, aj ked:
som dala nemlety mak (lebo nemam mlyncek) ale aj tak to chuti vyborne. Na vrch som dala mrazom susene maliny a cerstve cucoriedky… keby brucho vladalo a kg nerastli zavratnou rychlostou, zjem ho na posedenie…no dobre, na 2…?
Hoci doma pecene(a robila som ho ja nekucharka, nepekarka), vyzera fakt krasne a aj tak chuti.
Dakujem za lenivu kucharku ☺

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 13.4.2020 - 14:46

Ahoj Martina, jeeej, tak to sa veľmi teším, že sa tvarohový cheesecake s makom vydaril :) Dá sa použiť aj nemletý mak, ak nemáš mlynček, v obchodoch však natrafíš aj na mletý mak, ak by si ho potrebovala pre budúce pečenie :) Ja inak meliem mak v kávovom mlynčeku, takže sa dá aj takto :D Som rada, že tak veľmi chutilo a vydaril sa ti aj napriek tomu, že nie si kuchárka či pekárka, veľa to pre mňa znamená a budem sa snažiť, aby tu pribúdali ďalšie inšpiratívne, jednoduché a rýchle recepty :)

Reaguj
Patrícia 21.1.2020 - 1:18

Ahoj, kde prosím zoženiem tapiokovy škrob? :)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 13.4.2020 - 14:40

Ahoj Patrícia, tapiokový škrob zoženieš väčšinou v každom bioobchodíku resp. obchode so zdravou výživou :) Majú ho aj napr. tu: https://pankukucka.sk/tapiokovy-skrob-200g-bio. Môžeš ho však nahradiť kukuričným škrobom, ak ho máš doma :)

Reaguj
Daniela 28.10.2019 - 8:07

Aho Veronika, včera som ho piekla, je úžasný, a naozaj ako si písala, je lepší až na druhý deň, keď odležal riadne v chladničke :-) Ďakujem za recept

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 30.10.2019 - 19:20

Ahoj Daniela, ďakujem krásne za spätnú väzbu, veľmi sa teším, že sa tvarohový cheesecake vydaril a chutil ti :)

Reaguj
Lydka 15.9.2019 - 0:50

Ahoj Veronika,
hneď tento recept posielam mojej kolegyni Lucke, lebo obe milujeme cheescake-y a aj mak! Škoda, že sú zajtra zatvorené obchody, lebo nemám doma tvaroh a ani dosť maku, inak by som ho hneď zajtra upiekla na pondelok do roboty! Ale v nasledujúcom týždni mám túto dobrotku určite na zozname. Ešte súťaží s makovou bábovkou, uvidím, čo bude prvé podľa momentálnej chuti a surovín v chladničke a špajzi. Určite dám vedieť, ako sa nám vydarili. Prosím, máš tu viac dotazov na typ tvarohu, potešíš nás všetky, keď nám odpovieš. Ďakujeme a peknú sviatočnú nedeľu prajem všetkým “lenivým kuchárkam” ???

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 3.11.2019 - 16:30

Ahoj Lydka, teším sa, že recept hneď posielaš ďalej :) Dúfam, že tvarohový cheesecake bude chutiť, tebe aj všetkým šťastlivcom v práci, ktorým sa ho podarí ochutnať :) Maková bábovka je tiež skvelá, určite odporúčam vyskúšať :) Budem sa tešiť, ak mi potom dáš vedieť, ako sa podarili :) Tvaroh treba použiť jemný mäkký, pridala som to aj do ingrediencií, aby to bolo zrozumiteľnejšie. Krásny deň prajem aj tebe :)

Reaguj
Monika 14.9.2019 - 7:42

Super recept. Vyskúšam. Tvaroh pravdepodobne jemný mäkký že? Mrazene ovocie ho nerozmočí?
Mak milujeme

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 3.11.2019 - 16:32

Ahoj Monika, ďakujem pekne, budem sa tešiť, ak ho vyskúšaš :) Tvaroh jemný mäkký, áno :) Mrazené ovocie pridáme pred servírovaním, alebo ho pokojne povarte a polejte cheesecake ovocnou omáčkou :) Držím palce, nech sa vydarí!

Reaguj
Marija 13.9.2019 - 23:27

Ahoj Veronika,
Recept vyzerá veľmi lákavo :) Sušienky si vyrábaš sama,či kupuješ? Druhá otázka, nikdy neviem aký tvaroh sa myslí v receptoch, pretože výsledok je častokrát iný s použitím rôznych druhov tvarohu (poctivý hrudkový, vaničkový termizovaný …) aký tvaroh je teda najvhodnejší pre tento recept ? Ďakujem za odpoveď aj inšpiráciu ;)

Reaguj
Zuzka 3.11.2019 - 15:16

na cheesecaky je najlepší hladký, jemný, nehrudkový tvaroh, resp. mascarpone :)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 3.11.2019 - 16:34

Zuzka ďakujem :) Ja používam najčastejšie mascarpone, ale výborná voľba je aj jemný hladký tvaroh :)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 3.11.2019 - 16:33

Ahoj Marija, ďakujem pekne, teším sa, že ťa recept na tvarohový cheesecake zaujal :) Sušienky si kupujem, plánujem sa pustiť aj do ich pečenia, ale momentálne je to rýchlejšie a jednoduchšie. Kupujem maslové, či už z pšeničnej múky, alebo bezlepkové :) Tvaroh som použila hladký, jemný, nie hrudkovitý, prípadne ho môžeš nahradiť mascarpone :) Držím palce, nech sa vydarí!

Reaguj
Zuzana Birk 12.9.2019 - 8:48

Ahoj Veronka,
pozerám ten cheesecake a rozmýšľam nad tými maslovými sušienkami. Mnoho receptov je s maslovými sušienkami, ale ja nepoznám žiaden recept na kvalitné maslové sušienky, ani nepoznám, kde by som také dobré maslové sušienky kúpila?
Poraď :)

Reaguj
Zuzka 3.11.2019 - 15:15

v lidl dostať výborné maslové sušienky na tento účel :) majú ich v uličke medzi sladkosťami a ostatnými keksíkmi :)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 3.11.2019 - 16:36

Zuzka ďakujem, tiež používam tie isté, ktoré spomínaš :)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 3.11.2019 - 16:36

Ahoj Zuzana, chystám sa spraviť aj domáce maslové sušienky a potom ich pridať na blog :) Momentálne však kupujem, presne tie, ktoré spomína Zuzka, maslové sušienky z Lidl alebo bezlepkové od Schär :) Ale určite sa dá vybrať z viacerých alternatív. Najlepšie sú domáce, len čo budem mať nejaké osvedčené a dobré, pridám ich aj sem :) Držím palce, nech sa cheesecake vydarí a chutí!

Reaguj
ibojka 11.9.2019 - 20:29

Milá Veronika, ja ťa obdivujem, aká si akčná a kreatívna. Ja som ani z ďaleka taká nie. Určite to vyskúšam, len neviem kedy, lebo teraz je veľa jesennej práce v záhrade a popri tom práca, tak nestíham. Srdečne ťa zdravím a nech sa ti darí.

Reaguj
Natália 12.9.2019 - 20:04

Tak tento recept sme si v momente zaľúbili s celou rodinou ? chuťou poctivý, tradičný koláčik a pritom taký rýchly a jednoduchý. Ďakujem za originálny nápad, už patrí do môjho koláčového TOP rebríčka

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 3.11.2019 - 16:39

Jeeej Natália, veľmi pekne ďakujem! :) Teším sa, že cheesecake ťa oslovil a stihol sa už zaradiť aj do tvojho koláčového TOP rebríčka :)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 3.11.2019 - 16:38

Milá Ibojka, ďakujem za krásny kompliment, veľmi si ma potešila :) Budem sa tešiť, ak cheesecake niekedy vyskúšaš, jesenné práce v záhrade pomaly končia a nastupuje babušenie pod dekou, čítanie kníh či pozeranie dobrých filmov. Tak sa budem tešiť, keď ti bude robiť spoločnosť aj tento dobrý koláčik :)

Reaguj