Domov ReceptyDomáce recepty Tvarohový cheesecake s makom

Tvarohový cheesecake s makom

Autor: Veronika Čopíková
Tvarohový cheesecake s makom

Makový úsmev ma sprevádza už od detstva. Počnúc slivkovými guľkami posypanými makom, domácimi šúľancami, či makovou bábovkou a višňovým koláčom. Toľko príležitostí na makové dobroty, toľko udalostí s nimi spojenými. Maku svedčí spojenie s kyslejším ovocím, ale tiež s lahodnou tvarohovou penou, ktorá vďaka maku krásne chrumká. A tak nejako vznikol aj recept na úžasný tvarohový cheesecake s makom, jednoduchý na prípravu a lahodný na zjedenie. :) Ak máte radi mak a tvaroh, určite si pochutíte. Dúfam, že fotky, na ktorých je zachytený tvarohový cheesecake spolu so mnou, vás naladia na pečenie a pustíte sa do skúšania nového sladkého receptu na cheesecake.

Ingrediencie

okrúhla forma s Ø 20 cm

  • 200 g maslových sušienok
  • 100 g masla
  • 500 g jemného mäkkého tvarohu
  • 100 g kyslej smotany
  • 100 g trstinového cukru
  • 100 g mletého maku
  • 2 vajcia
  • 15 g tapiokového škrobu (príp. vanilkového pudingu v prášku)
  • ovocie na ozdobu

Prvá kuchárska kniha, ktorá vám ušetrí čas v kuchyni! Obsahuje 60 jednoduchých receptov.
Kniha Lenivá Kuchárka

PREZRIEŤ KNIHU

Tvarohový cheesecake s makom - ako na to?

Najprv si v mixéri rozdrvíme sušienky. Ak nemáte vhodný mixér, stačí sušienky vložiť do uzatvárateľného sáčku a rozdrviť ich pomocou valčeka alebo fľaše od vína. :) Sušienky presypeme do misky, zalejeme ich rozpusteným maslom a dobre premiešame. Zmes vysypeme do formy a odmerkou, lyžicou alebo rukou poutláčame na dno a boky formy. Boky formy vyložíme do 1/3 až 1/2. Sušienkový korpus vložíme do chladničky a necháme stuhnúť aspoň na 15 minút.

Tvarohový cheesecake s makom

V miske si pripravíme tvarohovú náplň na cheesecake. Najprv zmiešame tvaroh, kyslú smotanu a cukor. Pridáme žĺtka, škrob a mletý mak a vyšľaháme stolným mixérom. V druhej miske vyšľaháme bielka so štipkou soli do snehu, ktorý po lyžiciach pridávame do krému a pomocou stierky jemne vmiešavame. Vznikne nám nadýchaný krém, ktorý vylejeme na sušienkový korpus. Formu vložíme do rúry vyhriatej na 150 °C a pečieme cca 50 minút. Na dno rúry dáme plech s teplou vodou (stačí 2 cm vody do výšky), cheesecake vďaka tomu nepopraská a bude vláčny. Po 30 minútach plech s vodou vyberieme a cheesecake pečieme zvyšných 20 minút. Cheesecake je upečený vtedy, keď sa okraje jemne oddelia od formy, stred ale stále zostane trasľavý - trošku ako želé.

Hotový tvarohový cheesecake vytiahneme z rúry a necháme úplne vychladnúť. Následne ho odložíme do chladničky aspoň na 4 hodiny prípadne na celú noc, na druhý deň však chutí najlepšie. :) Pred servírovaním ho ozdobte ovocím podľa sezóny, ja som použila zásoby černíc z mrazničky. Nech vám chutí!

Tvarohový cheesecake s makom

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom!

Ako sa ti páčil? (5 je top)
[Celkom: 29 Priemer: 4.2]

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

18 komentárov

Daniela 28.10.2019 - 8:07

Aho Veronika, včera som ho piekla, je úžasný, a naozaj ako si písala, je lepší až na druhý deň, keď odležal riadne v chladničke :-) Ďakujem za recept

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 30.10.2019 - 19:20

Ahoj Daniela, ďakujem krásne za spätnú väzbu, veľmi sa teším, že sa tvarohový cheesecake vydaril a chutil ti :)

Reaguj
Lydka 15.9.2019 - 0:50

Ahoj Veronika,
hneď tento recept posielam mojej kolegyni Lucke, lebo obe milujeme cheescake-y a aj mak! Škoda, že sú zajtra zatvorené obchody, lebo nemám doma tvaroh a ani dosť maku, inak by som ho hneď zajtra upiekla na pondelok do roboty! Ale v nasledujúcom týždni mám túto dobrotku určite na zozname. Ešte súťaží s makovou bábovkou, uvidím, čo bude prvé podľa momentálnej chuti a surovín v chladničke a špajzi. Určite dám vedieť, ako sa nám vydarili. Prosím, máš tu viac dotazov na typ tvarohu, potešíš nás všetky, keď nám odpovieš. Ďakujeme a peknú sviatočnú nedeľu prajem všetkým “lenivým kuchárkam” 💖🍰🥰

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 3.11.2019 - 16:30

Ahoj Lydka, teším sa, že recept hneď posielaš ďalej :) Dúfam, že tvarohový cheesecake bude chutiť, tebe aj všetkým šťastlivcom v práci, ktorým sa ho podarí ochutnať :) Maková bábovka je tiež skvelá, určite odporúčam vyskúšať :) Budem sa tešiť, ak mi potom dáš vedieť, ako sa podarili :) Tvaroh treba použiť jemný mäkký, pridala som to aj do ingrediencií, aby to bolo zrozumiteľnejšie. Krásny deň prajem aj tebe :)

Reaguj
Monika 14.9.2019 - 7:42

Super recept. Vyskúšam. Tvaroh pravdepodobne jemný mäkký že? Mrazene ovocie ho nerozmočí?
Mak milujeme

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 3.11.2019 - 16:32

Ahoj Monika, ďakujem pekne, budem sa tešiť, ak ho vyskúšaš :) Tvaroh jemný mäkký, áno :) Mrazené ovocie pridáme pred servírovaním, alebo ho pokojne povarte a polejte cheesecake ovocnou omáčkou :) Držím palce, nech sa vydarí!

Reaguj
Marija 13.9.2019 - 23:27

Ahoj Veronika,
Recept vyzerá veľmi lákavo :) Sušienky si vyrábaš sama,či kupuješ? Druhá otázka, nikdy neviem aký tvaroh sa myslí v receptoch, pretože výsledok je častokrát iný s použitím rôznych druhov tvarohu (poctivý hrudkový, vaničkový termizovaný …) aký tvaroh je teda najvhodnejší pre tento recept ? Ďakujem za odpoveď aj inšpiráciu ;)

Reaguj
Zuzka 3.11.2019 - 15:16

na cheesecaky je najlepší hladký, jemný, nehrudkový tvaroh, resp. mascarpone :)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 3.11.2019 - 16:34

Zuzka ďakujem :) Ja používam najčastejšie mascarpone, ale výborná voľba je aj jemný hladký tvaroh :)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 3.11.2019 - 16:33

Ahoj Marija, ďakujem pekne, teším sa, že ťa recept na tvarohový cheesecake zaujal :) Sušienky si kupujem, plánujem sa pustiť aj do ich pečenia, ale momentálne je to rýchlejšie a jednoduchšie. Kupujem maslové, či už z pšeničnej múky, alebo bezlepkové :) Tvaroh som použila hladký, jemný, nie hrudkovitý, prípadne ho môžeš nahradiť mascarpone :) Držím palce, nech sa vydarí!

Reaguj
Zuzana Birk 12.9.2019 - 8:48

Ahoj Veronka,
pozerám ten cheesecake a rozmýšľam nad tými maslovými sušienkami. Mnoho receptov je s maslovými sušienkami, ale ja nepoznám žiaden recept na kvalitné maslové sušienky, ani nepoznám, kde by som také dobré maslové sušienky kúpila?
Poraď :)

Reaguj
Zuzka 3.11.2019 - 15:15

v lidl dostať výborné maslové sušienky na tento účel :) majú ich v uličke medzi sladkosťami a ostatnými keksíkmi :)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 3.11.2019 - 16:36

Zuzka ďakujem, tiež používam tie isté, ktoré spomínaš :)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 3.11.2019 - 16:36

Ahoj Zuzana, chystám sa spraviť aj domáce maslové sušienky a potom ich pridať na blog :) Momentálne však kupujem, presne tie, ktoré spomína Zuzka, maslové sušienky z Lidl alebo bezlepkové od Schär :) Ale určite sa dá vybrať z viacerých alternatív. Najlepšie sú domáce, len čo budem mať nejaké osvedčené a dobré, pridám ich aj sem :) Držím palce, nech sa cheesecake vydarí a chutí!

Reaguj
ibojka 11.9.2019 - 20:29

Milá Veronika, ja ťa obdivujem, aká si akčná a kreatívna. Ja som ani z ďaleka taká nie. Určite to vyskúšam, len neviem kedy, lebo teraz je veľa jesennej práce v záhrade a popri tom práca, tak nestíham. Srdečne ťa zdravím a nech sa ti darí.

Reaguj
Natália 12.9.2019 - 20:04

Tak tento recept sme si v momente zaľúbili s celou rodinou 😍 chuťou poctivý, tradičný koláčik a pritom taký rýchly a jednoduchý. Ďakujem za originálny nápad, už patrí do môjho koláčového TOP rebríčka

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 3.11.2019 - 16:39

Jeeej Natália, veľmi pekne ďakujem! :) Teším sa, že cheesecake ťa oslovil a stihol sa už zaradiť aj do tvojho koláčového TOP rebríčka :)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 3.11.2019 - 16:38

Milá Ibojka, ďakujem za krásny kompliment, veľmi si ma potešila :) Budem sa tešiť, ak cheesecake niekedy vyskúšaš, jesenné práce v záhrade pomaly končia a nastupuje babušenie pod dekou, čítanie kníh či pozeranie dobrých filmov. Tak sa budem tešiť, keď ti bude robiť spoločnosť aj tento dobrý koláčik :)

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Toto sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na môj magazín a kuchársku knižku.

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box