Domov ReceptyBez lepku Domáce vanilkové rožky

Domáce vanilkové rožky

Autor: Veronika Čopíková
Vanilkové rožky

Upršaný pondelok vystriedali snehové vločky. Pozorovala som, ako padajú na okennú rímsu a v niekoľkých stotinách sekundy sa roztápajú a stekajú smerom nadol. Snehová pokrývka nás teda ešte nečaká, ale čo nevidieť tu máme Vianoce. :) Neviem, či budú na snehu alebo na blate, každopádne s istotou vám môžem povedať, že budú na koláčoch, lebo o tie sa s vami podelím každý týždeň až do Vianoc. Tým ďalším sú vanilkové rožky - taká klasika, na ktorú hádam už ani nie je možné vymyslieť nový recept. Vždy to bude len o tom správnom pomere múky, masla, orechov, cukru a žĺtok. A snehovo-cukrovej posýpky, po ktorej vám na prstoch zostanú malé čiastočky cukru a v ústach chuť orechov a masla. Ako ich robíte vy?

Ingrediencie

na cca. 40 rožkov

  • 225 g bezlepkovej múky Schär MIX C Patisserie (môžete nahradiť pšeničnou/špaldovou hladkou múkou)
  • 125 g mandľovej múky
  • 70 g práškového cukru
  • 170 g masla
  • 2 žĺtky
  • práškový a vanilkový cukor na posypanie

Rád varíš, ale nechceš tráviť celý deň v kuchyni?

Kniha Lenivá kuchárka


Vanilkové rožky

Domáce vanilkové rožky - prvý nádych Vianoc

1 Do misky si navážime múky (kombináciu bezlepkovej a mandľovej múky v prípade verzie bez lepku, a špaldovej/pšeničnej + mandľovej múky v prípade klasickej verzie), pridáme práškový cukor, na kocky nakrájané maslo a žĺtky. Rukou vypracujeme hladké, nelepivé cesto (ja to robievam pri nejakom dobrom seriáli, rýchlo mi to ubehne a človek sa ani nenazdá a má hladké, kompaktné cesto na vanilkové rožky). Z cesta vytvarujeme guľu, zabalíme ho do potravinárskej fólie a odložíme na noc do chladničky.

2 Na druhý deň cesto vyberieme z chladničky, chvíľku necháme postáť pri izbovej teplote a následne z neho po kúskoch uberáme a tvarujeme malé rožky. Ja si vždy najprv v rukách vytvarujem guličku, ktorú následne v dlaniach vytvarujem na valček (s tenšími koncami) a ten iba na koncoch zahnem do tvaru podkovy/rožka. Rožky poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie (v primeraných odstupoch) a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri 180 °C asi 10 minút, až kým rožky jemne nezozlatnú.

3 Rožky sú po upečení veľmi krehké, takže ich neobaľujeme hneď v cukre ani ich neprekladáme z plechu na mriežku. Po vychladnutí ich posypeme práškovým cukrom zmiešaným s vanilkou. Stačí vrchnú stranu, ak si chcete vychutnať aj samotnú chuť orieškovo-maslových rožkov. :) Ja si vyrábam vlastný vanilkový cukor, stačí do práškového cukru pridať zrniečka z vanilkového lusku, premiešať a nechať cukor postáť aspoň 1 deň. Ešte aromatickejší bude vtedy, ak doň pridáte aj vanilkový lusk. Vanilkové rožky poukladáme do krabičky a odložíme na chladnejšie miesto. Vydržia dlho, ale u nás sa zjedia do pár dní.

Vanilkové rožky
Vanilkové rožky

Tento recept vznikol v spolupráci so spoločnosťou Schär.

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

26 komentárov

Lucia 3.12.2023 - 18:24

Prosím vas môžem rozky piect aj v silikónové forme ? Ďakujem za odpoveď

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 22.12.2023 - 9:19

Pekný deň želám, Lucia, v silikónovej forme som ich nepiekla, nemám to teda odskúšané, ale myslím si, že by sa mohli piecť aj takto :-) Skúste spraviť pár na skúšku takto a ak by to nebolo v poriadku, tak zvyšok upečte na plechu :-)

Reaguj
Michaela 8.12.2021 - 13:55

rada by som tento rok upiekla vanilkove rozky podla vasho receptu. no nevidim v tom recepte orechy a v popise uvadzate chut orechov. dakujem krasne za objasnenie. Michaela

Reaguj
Viku 22.12.2021 - 17:28

Ja si myslím že tými orechami sú tie mandle v mandľovej múke ?

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2023 - 18:53

Ahoj, ďakujem pekne :) Je to veru tak, orieškovú chuť majú vďaka mandľovej múke :)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2023 - 18:52

Milá Miška, orieškovú chuť dodáva vanilkovým rožkom použitá mandľová múka :) Budem sa tešiť, ak ich vyskúšate a dúfam, že vám budú chutiť :)

Reaguj
Jana 30.12.2018 - 18:57

Veronika, vanilkové rožteky podľa Tvojho receptu nemal chybu, boli výborné a všetkým chutili? Ďakujem a prajem všetko najlepšie v novom roku?

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2019 - 12:39

Janka veľmi sa teším, že si vyskúšala moje vanilkové rožky a ešte viac, že všetkým chutili :) Ďakujem za krásnu spätnú väzbu aj za prianie a tiež ti chcem popriať do nového roka veľa šťastných a chutných okamihov :)

Reaguj
Milan 30.12.2018 - 13:02

Ahojte všetci leniváci,na sviatky som robil aj vanilkové rožky a aj zázvorové guličky a môžem povedať že sa nich len zaprášilo. :))))))
Vďaka.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2019 - 12:37

Ahoj Milan, teším sa, že na sviatky sa u teba po vanilkových rožkoch a zázvorových sušienkach len tak zaprášilo :) Ďakujem za skvelú spätnú väzbu a dúfam, že vyskúšaš aj niektoré z ďalších mojich receptov :) Krásny deň ti prajem!

Reaguj
Juli 5.12.2018 - 18:59

Ahoj, Veronika, vyskúšala som a celkom sa to podarilo len s mandľavou múkou bez cukru avšak presne ako si predpokladala, boli veľmi krehké, spočiatku úplne neskôr na druhý deň celkom fajn. Lenže ja som experimentovala ešte viac a dala dom namiesto múky obilnej, múku z Quinoe. Potrebovala som ju minúť, bola drahá a končila jej záruka. Bolo v nich z tej múky z Quinoe trochu cítiť jemnú horkosť, ale dalo sa. Na ďalší deň som ich robila znova, lebo sa mi to zapáčilo a teda dala som tam ten cukor podľa tvojho receptu, ale zase s Quinou-múkou a už neboli až tak krehké, takže fajn. Nakoniec sa naučím aj piecť, čo som nikdy nerobila, lebo ja som super lenivá kuchárka :))))))

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 8.12.2018 - 18:29

Ahoj Juli, ďakujem, že si mi dala vedieť, ako to dopadlo :) Aká super lenivá kuchárka, práveže si šikovná, keď experimentuješ s múkami a množstvom cukru :D Teším sa, že sa ti pečenie vanilkových rožkov zapáčilo a piekli sa u teba hneď dvakrát :) To míňanie múky úplne chápem, tiež na poslednú chvíľu kombinujem všelijaké múky, aby som nevyhadzovala, hlavne keď ide o tie drahé alternatívne :) Tak držím palce pri skúšaní ďalších receptov a budem rada, ak mi dáš vedieť, ako dopadlo pečenie. Pekný víkend!

Reaguj
Andrea 30.11.2018 - 20:12

Veronika recept velmi rada testujem…ostavam verna hladkej muke max.tak v kombinacii so špaldovou hladkou….ale zmiatol ma krupicovy cukor-:)
Myslim ze praskovy je vhodny.

Foto poslem!!!

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 2.12.2018 - 18:48

Ahoj Andrea, krupicový cukor som už opravila, akosi mi to v postupe uniklo, takže ďakujem za upozornenie :) Teším sa, že ich vyskúšaš a budem rada, ak mi dáš vedieť, ako to dopadlo :) Teším sa na fotku a prajem ti krásny deň. Veronika

Reaguj
Julia 30.11.2018 - 12:16

Ahoj Veronika, vanilkove rozteky su samozrejme neoddelitelnou sucastou kazdych Vianoc u nas, ci som doma na SVK alebo tu v Manchestri, kde zijem a pracujem uz vela rokov… a uz 3. Vianoce po sebe budem travit tu, pracovne :( nuz, ale samozrejme, vanillkove rozteky budu aj tu….ja pouzivam recept od mojej maminy, a tam su len 3 ingrediencie, a to: muka, maslo a orechy…. ziadne vajicka… no a po upeceni obalujem v praskovo/vanilkovom cukre… takze to je 4. ingrediencia :) a su ozaj top, jemnucke, rozplyvajuce sa na jazyku, hlavne ked sa trochu rozlezia ;) P-)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 2.12.2018 - 18:46

Ahoj Júlia, ďakujem za krásnu správu a tiež za to, že si sa podelila o recept od tvojej maminy :) Určite treba piecť to, čo už máš overené po generácie a stále chutí skvelo-skvele :) Ja len pridávam svoju vyskúšanú obmenu, možno raz ak budeš chcieť skúsiť, nájdeš recept tu :) Ale tie tvoje znejú famózne, jemnučké a rozplývajúce sa na jazyku – nechala by som sa zlákať :)

Reaguj
Viera 29.11.2018 - 19:44

Ahoj Veronika, moje vianočné pečenie začína vždy 1. decembra. Už 30rokov takto v kľude, pomaly koláčiky pribúdajú a na Vianoce ich mám cca 15 druhov. Samozrejme, polovica z každého druhu je už „okoštovaná“ rodinnými príslušníkmi. Snažím sa hľadať každý rok nové recepty, iba medovníčky ostávajú rovnaké. No a dnes som si vymiesila cesto na medovníčky, linecké pečivo a vanilkové rožky. Sadla som k počítaču a začala čítať došlú poštu a čo nevidím domáce vanilkové rožky. Tak, tento rok ich odkladám do pinterestu, ale na budúci budú iste podľa teba (možno aj skôr). Vyskúšam však iné tvoje recepty. Ďakujem za BREZZU. PS. Toľko ju čítam, až mi prihoreli vajíčka na tvrdo – to sa ti asi nestalo. :-)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 2.12.2018 - 18:44

Ahoj Vierka, ďakujem za tvoju krásnu správu :) U nás sa tiež pečie pomaly počas celého decembra, pekne v kľude a pekne pomaly a nepoznane aj z koláčikov ubúda :D Teším sa, že skúšaš stále nové recepty a aj keď ten môj na vanilkové rožky prišiel už neskoro, som rada, že si ho ukladáš a bude sa piecť budúci rok :) Aké ďalšie moje recepty sa chystáš vyskúšať? Sme radi, že sa ti BREZZA páči a čítaš ju! Na vajíčka treba dávať pozor a čo si aj mne sa stáva :D Prajem ti krásny zvyšok víkendu. Veronika

Reaguj
Daniela 29.11.2018 - 17:38

Ahoj Veronika,nedala by sa bezlepkova múka Sacher nahradiť nejakou inou bezlepkovou?

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 2.12.2018 - 18:36

Ahoj Daniela, bezlepkovú múku Schär môžeš nahradiť nejakou inou bezlepkovou :) S inými značkami nemám skúsenosti, ak chceš pripraviť bezlepkovú verziu, môžeš skombinovať napr. kukuričnú, ryžovú či pohánkovú múku s mandľovou, ktorá už je uvedená v recepte :)

Reaguj
Betka 29.11.2018 - 16:53

Ahoj Veronika,

Tvoje vanilkové rožteky ma potešili. Keďže mám doma celiatičku, veľmi rada vyskúšam repect.
Všetko dobré a pekný zimný večer

Betka ??

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 2.12.2018 - 18:34

Ahoj Betka, teším sa, že rožky potešili a vyskúšaš ich :) Budem rada, ak mi dáš vedieť, ako dopadlo skúšanie a aj tebe prajem všetko dobré a krásny zvyšok víkendu :)

Reaguj
Mária 29.11.2018 - 15:43

Bez vanilkových rožkov by neboli Vianoce.Robila som ich dlhé roky podľa receptu mojej mamičky. Sú skvelé.Ale tento rok vyskušam tie tvoje Veronika.Vypadajú tiež skvelo.
BREZZA nemá chybu. Nech sa ti darí.

Mária

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 2.12.2018 - 18:33

Ahoj Mária, presne ako hovoríš, bez nich by neboli tie naše Vianoce Vianocami :) Wau teším sa, že si sa rozhodla tento rok vyskúšať tie moje, budem rada, ak mi dáš vedieť, ako to dopadlo :) A ďakujem, som rada, že BREZZA sa ti páči.

Reaguj
Juli 29.11.2018 - 10:34

Ahoj, Veronika, už len prečítať si recept stačí a človeku sa zbiehajú slinky na jazyku. Dnes vyskúšam pripraviť cesto podľa Tvojho receptu, a zajtra upečiem. Skúsim ale variantu bez cukru, namiesto cukru dám viac mandľovej múky, som zvedavá, aké to bude.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 2.12.2018 - 18:32

Ahoj Juli, ďakujem krásne, veľmi si ma potešila! :) Ako dopadlo skúšanie receptu? Ja by som cukor nevynechávala, nie je ho tam tak veľa, vychádzajú necelé 2 gramy práškového cukru na 1 rožok. Plus ja ich následne len zhora posypávam cukrom, neobaľujem ich v hrubej vrstve cukru teplé, takže sú sladké tak akurát. Ak si pridala viac mandľovej múky, môžu sa lámať, lebo budú naozaj krehké. Budem rada, ak mi dáš vedieť, ako to dopadlo :)

Reaguj