Jeseň už klope na dvere, takže ja dnes pomyselne klopem na dvere vašej kuchyne s prvým, vyslovene jesenným receptom. Recept na vegetariánske kari mám pre vás pripravený už dlho, čakala som však na vhodný okamih, kedy vás najviac poteší a zužitkujete ho vo vašom jedálničku. Ste aj vy milovníci kari, alebo ste si na toto exotické jedlo ešte netrúfli? Ja ho robievam len posledný rok, ale v pravidelných intervaloch, keď mám chuť na niečo hrejivé, jemne pálivé a najmä na jedlo, ktoré ma neomrzí jesť ani po dvoch dňoch. :) A kari ma teda neomrzí, lebo v sebe snúbi všetko, čo mám rada - veľa zeleniny, zmes hrejivých korení a sladko-pálivú chuť, ktorá vo výsledku pohladí nielen chuťové poháriky, ale aj vaše zmysly. Recept na kari je veľmi jednoduchý, aj keď sa skladá z väčšieho množstva ingrediencií, verím však, že vás to neodradí od jeho prípravy a vo výsledku si pochutíte na vašom vlastnom domácom kari, takmer ako z reštaurácie. :)
Ďalšie jednoduché recepty nájdeš v knihách Lenivá kuchárka. Pri objednávke dvoch kníh je poštovné zadarmo!
Ingrediencie
na 4 porcie
- 2 PL panenského olivového oleja
- 2 šalotky
- 3 strúčiky cesnaku
- 10 g nastrúhaného zázvoru
- 1 čili paprička
- 1 PL horčicových semienok
- 1 PL kurkumy
- 30-50 g žltej kari pasty
- 1 mrkva
- 1 červená paprika
- 1 cuketa
- 1 menšia brokolica
- 400 ml kokosového mlieka
- soľ, čili korenie, sušený cesnak
- cukrové hrachové lusky
- jarná cibuľka
- 200 g bio tofu (použila som bio tofu K-take it veggie od Kauflandu)
- 1 limetka
- 200 g ryže basmati
Nechceš nikdy zmeškať nový recept? Pridaj sa do klubu!
Jednoduché vegetariánske kari s tofu
1 Na zohriatom olivovom oleji opečieme dosklovita nadrobno nasekané šalotky. Pridáme nasekaný cesnak, čerstvo nastrúhaný alebo rozmixovaný zázvor, nadrobno nasekanú čili papričku zbavenú semienok, horčicové semienka, kurkumu a kari pastu (podľa intenzity chuti) a dobre premiešame. Restujeme 2-3 minúty, následne pridáme na krúžky nakrájanú mrkvu, pásiky červenej papriky a kocky cukety, premiešame a chvíľku restujeme. Zalejeme horúcou vodou z kanvice (400 ml), prikryjeme pokrievkou a varíme 15 minút. Po uplynutí času pridáme do kari kokosové mlieko a ružičky umytej brokolice a krátko povaríme, aby brokolica zostala chrumkavá (cca 5 minút). Na záver dochutíme soľou, čili korením a šťavou z limetky.
Vyskúšajte aj:
2 Tofu zbavíme prebytočnej vody jemným otlačením v utierke, nakrájame na kocky, pridáme soľ, čili korenie a sušený cesnak a dobre premiešame. Okorenené tofu opečieme dozlata na panvici s olivovým olejom a pridáme do kari. Vegetariánske kari podávame s uvarenou ryžou basmati, plátkami limetky a čerstvými cukrovými hrachovými luskami (za dobrú cenu ich nájdete v Kauflande :)). Navrch kari pridáme pár koliesok jarnej cibuľky. Nech vám chutí!
Recept vznikol v spolupráci so spoločnosťou Kaufland.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
20 komentárov
Určite vyskúšam manžel je vegetarián a stále hľadám nové recepty z tofu
Super, teším sa Lucka a budem rada, ak potom dáte vedieť, ako manželovi a vám chutilo :)
Ďakujem krásne Petronela, teším sa a dúfam, že niekedy vyskúšate :)
Dobrý deň Veronika, mohla by som sa opýtať, skúšala som váš recept a aj keď najskôr vyzeralo všetko super, zdá sa mi, že na konci cítim veľmi horkú chuť, neviete mi poradiť, prečo to mohlo tak zhorknúť? :( Vopred ďakujem za hocijakú radu, ste super! :)
Pekný deň želám Jaja, juj to ma mrzí :( Rozmýšľam, čím by to mohlo byť, napadá ma použitá kari pasta či samotné tofu. Ale neviem naozaj, zatiaľ sa mi to nikdy nestalo, neprepálili sa vám náhodou trochu cibuľka s koreniami? Objavila sa tá horká chuť až na konci alebo už v priebehu prípravy?
Milá Katarína, ďakujem za krásnu spätnú väzbu k mojím receptom i knižke :) Teším sa, že ste sa ku mne dostali a dúfam, že tu nájdete kopec jedlej inšpirácie :) A určite niekedy pošlite aj fotku, keď si niečo dobré uvaríte či upečiete z niektorej mojej knižky :) Krásny deň vám želám a ešte raz ďakujem :)
Pekný deň želám Slávka, veľmi sa teším, že kari chutilo :)
Dobrý deň Veronika a všetky lenivé kuchárky a kuchári,
rada by som sa s vami podelila o moju skúsenosť s týmto receptom.Kedˇsom postupovala presne podľa návodu a pridala pri dusení 400 ml vody a potom po 15 minutách dusenia ešte 400 ml kokosového mlieko výsledok bol riedka omáčka.
Na ďalší krát som pri dusení zeleninu len jemne podliala a potom som pridala 400 ml kokosového mlieka. Výsledok – omáčka primerane hustá……
Janka ďakujem pekne za spätnú väzbu k receptu na kari :) Chcela by som sa spýtať, pridávala si kokosové mlieko z plechovky alebo kokosový nápoj? Pretože ten mohol ovplyvniť hustotu kari. Ja mám radšej kari, ktoré má viac šťavy a je redšie, ryža šťavu pekne nasaje. Zároveň, ak je výsledok pre teba riedky, dá sa zahustiť lyžičkou tapiokového škrobu zmiešanou s kari, ktoré si odoberieš bokom do pohárika a necháš trochu vychladnúť, aby sa ti nevytvorili pri miešaní hrudky. Pekný deň ti želám a dúfam, že moja odpoveď pomôže :)
Ahoj Veronika, pridavala som kokosove mlieko v plechovke . Bolo huste , také smotanove. Chut celeho jedla bola
vyborna.
Janka ďakujem pekne za reakciu :) Tak potom do budúcna ako uvádzaš menej vody, aby si mala primeranú hustotu kari, ktorú chceš dosiahnuť :)
Ďakujem krásne Iva :) Veľmi sa teším, že na prvýkrát vyšlo tak skvele a namočiť tofu do sójovky je výborný nápad, nabudúce skúsim túto verziu aj ja :)
Gabriela ďakujem, veľmi sa teším, že chutilo celej rodinke :)
Tak toto bolo nad očakávanie dobré. Ďakujeme, len to nie je pre štyri osoby, ale pre dve s dupľou.
Och ďakujem za krásnu spätnú väzbu k receptu na kari :) Veľmi sa teším, že chutilo tak skvele, že prišiel aj rad na dupľu :))