Domov ReceptyBez laktózy Vegetariánske kari s tofu

Vegetariánske kari s tofu

Autor: Veronika Čopíková
Vegetariánske kari s tofu

Jeseň už klope na dvere, takže ja dnes pomyselne klopem na dvere vašej kuchyne s prvým, vyslovene jesenným receptom. Recept na vegetariánske kari mám pre vás pripravený už dlho, čakala som však na vhodný okamih, kedy vás najviac poteší a zužitkujete ho vo vašom jedálničku. Ste aj vy milovníci kari, alebo ste si na toto exotické jedlo ešte netrúfli? Ja ho robievam len posledný rok, ale v pravidelných intervaloch, keď mám chuť na niečo hrejivé, jemne pálivé a najmä na jedlo, ktoré ma neomrzí jesť ani po dvoch dňoch. :) A kari ma teda neomrzí, lebo v sebe snúbi všetko, čo mám rada - veľa zeleniny, zmes hrejivých korení a sladko-pálivú chuť, ktorá vo výsledku pohladí nielen chuťové poháriky, ale aj vaše zmysly. Recept na kari je veľmi jednoduchý, aj keď sa skladá z väčšieho množstva ingrediencií, verím však, že vás to neodradí od jeho prípravy a vo výsledku si pochutíte na vašom vlastnom domácom kari, takmer ako z reštaurácie. :)

Ingrediencie

na 4 porcie

  • 2 PL panenského olivového oleja
  • 2 šalotky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 10 g nastrúhaného zázvoru
  • 1 čili paprička
  • 1 PL horčicových semienok
  • 1 PL kurkumy
  • 30-50 g žltej kari pasty
  • 1 mrkva
  • 1 červená paprika
  • 1 cuketa
  • 1 menšia brokolica
  • 400 ml kokosového mlieka
  • soľ, čili korenie, sušený cesnak
  • cukrové hrachové lusky
  • jarná cibuľka
  • 200 g bio tofu (použila som bio tofu K-take it veggie od Kauflandu)
  • 1 limetka
  • 200 g ryže basmati

Prvá kuchárska kniha, ktorá vám ušetrí čas v kuchyni! Obsahuje 60 jednoduchých receptov. Kniha Lenivá kuchárka

RecenzieKniha roka 2020 - Panta Rhei Awards

PREZRIEŤ KNIHU

Vegetariánske kari s tofu

Jednoduché vegetariánske kari s tofu

Na zohriatom olivovom oleji opečieme dosklovita nadrobno nasekané šalotky. Pridáme nasekaný cesnak, čerstvo nastrúhaný alebo rozmixovaný zázvor, nadrobno nasekanú čili papričku zbavenú semienok, horčicové semienka, kurkumu a kari pastu (podľa intenzity chuti) a dobre premiešame. Restujeme 2-3 minúty, následne pridáme na krúžky nakrájanú mrkvu, pásiky červenej papriky a kocky cukety, premiešame a chvíľku restujeme. Zalejeme horúcou vodou z kanvice (400 ml), prikryjeme pokrievkou a varíme 15 minút. Po uplynutí času pridáme do kari kokosové mlieko a ružičky umytej brokolice a krátko povaríme, aby brokolica zostala chrumkavá (cca 5 minút). Na záver dochutíme soľou, čili korením a šťavou z limetky.

Tofu zbavíme prebytočnej vody jemným otlačením v utierke, nakrájame na kocky, pridáme soľ, čili korenie a sušený cesnak a dobre premiešame. Okorenené tofu opečieme dozlata na panvici s olivovým olejom a pridáme do kari. Vegetariánske kari podávame s uvarenou ryžou basmati, plátkami limetky a čerstvými cukrovými hrachovými luskami (za dobrú cenu ich nájdete v Kauflande :)). Navrch kari pridáme pár koliesok jarnej cibuľky. Nech vám chutí!

Vegetariánske kari s tofu

Recept vznikol v spolupráci so spoločnosťou Kaufland.

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept, pridaj sa do klubu.

Výber najlepších receptov nájdeš v knihe


Prezrieť knihu

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár

Add your own review

Zvoľte hodnotenie:


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

13 komentárov

jaja 13.4.2021 - 13:08

Dobrý deň Veronika, mohla by som sa opýtať, skúšala som váš recept a aj keď najskôr vyzeralo všetko super, zdá sa mi, že na konci cítim veľmi horkú chuť, neviete mi poradiť, prečo to mohlo tak zhorknúť? :( Vopred ďakujem za hocijakú radu, ste super! :)

Reaguj
Katarína 20.3.2021 - 22:49
K vam som sa dostala cez moju dceru, ktora nam zacala pocas lockdownu vyvarat vselijake skvele jedla. Chutne a dokonca krasne aj na pohlad. Divila som sa, odkial to vsetko vie. A tak som sa dostala k vam. Respektive vasu knihu si raz zelala na Vianoce. Kto tusil, ze to bude tak uspesne? ;-) Niet dna, ci tyzdna, kedy neprelistujem vase recepty. A tesim sa, co uvarime 😋
Reaguj
Slávka J. 23.1.2021 - 15:54
Dobrý deň Veronika, dnes som robila Vaše Karí s tofu..a vynikajúce!!! Tofu som marinovala v sójovej omáčke, nabudúce skúsim ako vy...pridala som nakoniec aj čerstvý koriander... vynikajúce, zdravé a osviežujúce jedlo 👌😋😋. Vďaka 🌹
Reaguj
Jana 28.10.2020 - 14:30

Dobrý deň Veronika a všetky lenivé kuchárky a kuchári,

rada by som sa s vami podelila o moju skúsenosť s týmto receptom.Kedˇsom postupovala presne podľa návodu a pridala pri dusení 400 ml vody a potom po 15 minutách dusenia ešte 400 ml kokosového mlieko výsledok bol riedka omáčka.
Na ďalší krát som pri dusení zeleninu len jemne podliala a potom som pridala 400 ml kokosového mlieka. Výsledok – omáčka primerane hustá……

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 4.11.2020 - 21:02

Janka ďakujem pekne za spätnú väzbu k receptu na kari :) Chcela by som sa spýtať, pridávala si kokosové mlieko z plechovky alebo kokosový nápoj? Pretože ten mohol ovplyvniť hustotu kari. Ja mám radšej kari, ktoré má viac šťavy a je redšie, ryža šťavu pekne nasaje. Zároveň, ak je výsledok pre teba riedky, dá sa zahustiť lyžičkou tapiokového škrobu zmiešanou s kari, ktoré si odoberieš bokom do pohárika a necháš trochu vychladnúť, aby sa ti nevytvorili pri miešaní hrudky. Pekný deň ti želám a dúfam, že moja odpoveď pomôže :)

Reaguj
Jana Karabova 5.11.2020 - 20:45

Ahoj Veronika, pridavala som kokosove mlieko v plechovke . Bolo huste , také smotanove. Chut celeho jedla bola
vyborna.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 1.1.2021 - 23:02

Janka ďakujem pekne za reakciu :) Tak potom do budúcna ako uvádzaš menej vody, aby si mala primeranú hustotu kari, ktorú chceš dosiahnuť :)

Reaguj
Iva 21.10.2020 - 21:12
Vyborny recept! Prvy krat som skusala curry a vyslo skvele. Urobila som ale jemnu zmenu a tofu som namocila na par sekund do sojovky pred hodenim na panvicku namiesto cili a cesnaku... odskusajte :)
Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 4.11.2020 - 20:57

Ďakujem krásne Iva :) Veľmi sa teším, že na prvýkrát vyšlo tak skvele a namočiť tofu do sójovky je výborný nápad, nabudúce skúsim túto verziu aj ja :)

Reaguj
Gabriela 3.10.2020 - 21:24
Veronika, vegetariánske karí s tofu je jemnučké, vynikajúce... Chutí celej rodine.
Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 4.11.2020 - 20:56

Gabriela ďakujem, veľmi sa teším, že chutilo celej rodinke :)

Reaguj
justLuba 3.10.2020 - 14:41

Tak toto bolo nad očakávanie dobré. Ďakujeme, len to nie je pre štyri osoby, ale pre dve s dupľou.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 4.11.2020 - 20:56

Och ďakujem za krásnu spätnú väzbu k receptu na kari :) Veľmi sa teším, že chutilo tak skvele, že prišiel aj rad na dupľu :))

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Tu sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na magazín a kuchársku knihu

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box