Domov ReceptyBez laktózy Vegetariánske kari s tofu

Vegetariánske kari s tofu

Autor: Veronika Čopíková
Vegetariánske kari s tofu

Jeseň už klope na dvere, takže ja dnes pomyselne klopem na dvere vašej kuchyne s prvým, vyslovene jesenným receptom. Recept na vegetariánske kari mám pre vás pripravený už dlho, čakala som však na vhodný okamih, kedy vás najviac poteší a zužitkujete ho vo vašom jedálničku. Ste aj vy milovníci kari, alebo ste si na toto exotické jedlo ešte netrúfli? Ja ho robievam len posledný rok, ale v pravidelných intervaloch, keď mám chuť na niečo hrejivé, jemne pálivé a najmä na jedlo, ktoré ma neomrzí jesť ani po dvoch dňoch. :) A kari ma teda neomrzí, lebo v sebe snúbi všetko, čo mám rada - veľa zeleniny, zmes hrejivých korení a sladko-pálivú chuť, ktorá vo výsledku pohladí nielen chuťové poháriky, ale aj vaše zmysly. Recept na kari je veľmi jednoduchý, aj keď sa skladá z väčšieho množstva ingrediencií, verím však, že vás to neodradí od jeho prípravy a vo výsledku si pochutíte na vašom vlastnom domácom kari, takmer ako z reštaurácie. :)

Ingrediencie

na 4 porcie

  • 2 PL panenského olivového oleja
  • 2 šalotky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 10 g nastrúhaného zázvoru
  • 1 čili paprička
  • 1 PL horčicových semienok
  • 1 PL kurkumy
  • 30-50 g žltej kari pasty
  • 1 mrkva
  • 1 červená paprika
  • 1 cuketa
  • 1 menšia brokolica
  • 400 ml kokosového mlieka
  • soľ, čili korenie, sušený cesnak
  • cukrové hrachové lusky
  • jarná cibuľka
  • 200 g bio tofu (použila som bio tofu K-take it veggie od Kauflandu)
  • 1 limetka
  • 200 g ryže basmati

Nechceš nikdy zmeškať nový recept? Pridaj sa do klubu!

Kliknutím na “Odoberať novinky“ vyjadríte súhlas s podmienkami ochrany súkromia.


Vegetariánske kari s tofu

Jednoduché vegetariánske kari s tofu

Na zohriatom olivovom oleji opečieme dosklovita nadrobno nasekané šalotky. Pridáme nasekaný cesnak, čerstvo nastrúhaný alebo rozmixovaný zázvor, nadrobno nasekanú čili papričku zbavenú semienok, horčicové semienka, kurkumu a kari pastu (podľa intenzity chuti) a dobre premiešame. Restujeme 2-3 minúty, následne pridáme na krúžky nakrájanú mrkvu, pásiky červenej papriky a kocky cukety, premiešame a chvíľku restujeme. Zalejeme horúcou vodou z kanvice (400 ml), prikryjeme pokrievkou a varíme 15 minút. Po uplynutí času pridáme do kari kokosové mlieko a ružičky umytej brokolice a krátko povaríme, aby brokolica zostala chrumkavá (cca 5 minút). Na záver dochutíme soľou, čili korením a šťavou z limetky.

Tofu zbavíme prebytočnej vody jemným otlačením v utierke, nakrájame na kocky, pridáme soľ, čili korenie a sušený cesnak a dobre premiešame. Okorenené tofu opečieme dozlata na panvici s olivovým olejom a pridáme do kari. Vegetariánske kari podávame s uvarenou ryžou basmati, plátkami limetky a čerstvými cukrovými hrachovými luskami (za dobrú cenu ich nájdete v Kauflande :)). Navrch kari pridáme pár koliesok jarnej cibuľky. Nech vám chutí!

Vegetariánske kari s tofu

Recept vznikol v spolupráci so spoločnosťou Kaufland.

 

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Výber najlepších receptov nájdeš v knihách


Prezrieť knihu

Napíšte komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

15 komentárov

Lucia B 27.7.2022 - 5:15

Určite vyskúšam manžel je vegetarián a stále hľadám nové recepty z tofu

Reaguj
Petronela 19.6.2021 - 17:55
Tak toto vyzerá úžasne, super inšpirácia na recept s tofu
Reaguj
jaja 13.4.2021 - 13:08

Dobrý deň Veronika, mohla by som sa opýtať, skúšala som váš recept a aj keď najskôr vyzeralo všetko super, zdá sa mi, že na konci cítim veľmi horkú chuť, neviete mi poradiť, prečo to mohlo tak zhorknúť? :( Vopred ďakujem za hocijakú radu, ste super! :)

Reaguj
Katarína 20.3.2021 - 22:49
K vam som sa dostala cez moju dceru, ktora nam zacala pocas lockdownu vyvarat vselijake skvele jedla. Chutne a dokonca krasne aj na pohlad. Divila som sa, odkial to vsetko vie. A tak som sa dostala k vam. Respektive vasu knihu si raz zelala na Vianoce. Kto tusil, ze to bude tak uspesne? ;-) Niet dna, ci tyzdna, kedy neprelistujem vase recepty. A tesim sa, co uvarime 😋
Reaguj
Slávka J. 23.1.2021 - 15:54
Dobrý deň Veronika, dnes som robila Vaše Karí s tofu..a vynikajúce!!! Tofu som marinovala v sójovej omáčke, nabudúce skúsim ako vy...pridala som nakoniec aj čerstvý koriander... vynikajúce, zdravé a osviežujúce jedlo 👌😋😋. Vďaka 🌹
Reaguj
Jana 28.10.2020 - 14:30

Dobrý deň Veronika a všetky lenivé kuchárky a kuchári,

rada by som sa s vami podelila o moju skúsenosť s týmto receptom.Kedˇsom postupovala presne podľa návodu a pridala pri dusení 400 ml vody a potom po 15 minutách dusenia ešte 400 ml kokosového mlieko výsledok bol riedka omáčka.
Na ďalší krát som pri dusení zeleninu len jemne podliala a potom som pridala 400 ml kokosového mlieka. Výsledok – omáčka primerane hustá……

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 4.11.2020 - 21:02

Janka ďakujem pekne za spätnú väzbu k receptu na kari :) Chcela by som sa spýtať, pridávala si kokosové mlieko z plechovky alebo kokosový nápoj? Pretože ten mohol ovplyvniť hustotu kari. Ja mám radšej kari, ktoré má viac šťavy a je redšie, ryža šťavu pekne nasaje. Zároveň, ak je výsledok pre teba riedky, dá sa zahustiť lyžičkou tapiokového škrobu zmiešanou s kari, ktoré si odoberieš bokom do pohárika a necháš trochu vychladnúť, aby sa ti nevytvorili pri miešaní hrudky. Pekný deň ti želám a dúfam, že moja odpoveď pomôže :)

Reaguj
Jana Karabova 5.11.2020 - 20:45

Ahoj Veronika, pridavala som kokosove mlieko v plechovke . Bolo huste , také smotanove. Chut celeho jedla bola
vyborna.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2021 - 23:02

Janka ďakujem pekne za reakciu :) Tak potom do budúcna ako uvádzaš menej vody, aby si mala primeranú hustotu kari, ktorú chceš dosiahnuť :)

Reaguj
Iva 21.10.2020 - 21:12
Vyborny recept! Prvy krat som skusala curry a vyslo skvele. Urobila som ale jemnu zmenu a tofu som namocila na par sekund do sojovky pred hodenim na panvicku namiesto cili a cesnaku... odskusajte :)
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 4.11.2020 - 20:57

Ďakujem krásne Iva :) Veľmi sa teším, že na prvýkrát vyšlo tak skvele a namočiť tofu do sójovky je výborný nápad, nabudúce skúsim túto verziu aj ja :)

Reaguj
Gabriela 3.10.2020 - 21:24
Veronika, vegetariánske karí s tofu je jemnučké, vynikajúce... Chutí celej rodine.
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 4.11.2020 - 20:56

Gabriela ďakujem, veľmi sa teším, že chutilo celej rodinke :)

Reaguj
justLuba 3.10.2020 - 14:41

Tak toto bolo nad očakávanie dobré. Ďakujeme, len to nie je pre štyri osoby, ale pre dve s dupľou.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 4.11.2020 - 20:56

Och ďakujem za krásnu spätnú väzbu k receptu na kari :) Veľmi sa teším, že chutilo tak skvele, že prišiel aj rad na dupľu :))

Reaguj
Top