Domov ReceptyKoláče a zákusky Zázvorové sušienky s čokoládou

Zázvorové sušienky s čokoládou

Autor: Veronika Čopíková
Zázvorové sušienky

Cítite už Vianoce aj v kostiach? Ja sa ako malá teším z vône ihličia, topiacich sa snehových vločiek a cencúľov. Vždy ma fascinovali ich tvary a ligotavý cinkot, ktorý vydávali (vás nie?). Rada sa tiež dívam na zasneženú krajinku (aj keď v Bratislave to snehové potešenie nikdy dlho nevydrží), prebúdzam sa do hmlistých rán, pracujem, vraciam sa uzimená domov a potom už len pečiem. To, čo poteší oči, roztancuje chuťové poháriky a ulahodí duši. Tak ako je Slepačia polievka určená pre pozdvihnutie nálady, sú tieto zázvorové sušienky určené pre milovníkov vianočného korenia. Odporúčam skúsiť, po prvom zahryznutí pochopíte, čo mám na mysli. :)

Ingrediencie

na 40 sušienok

  • 140 g celozrnnej špaldovej múky
  • 55 g strúhaného kokosu
  • 1 ČL jedlej sódy
  • ½ ČL soli
  • 2 ČL mletého zázvoru
  • 1 ČL cejlónskej škorice
  • ½ dlhého korenia (viac o ňom nájdete tu môžete ho však aj vynechať)
  • ¼ ČL muškátového orecha
  • 70 g masla
  • 130 g trstinového cukru
  • 1 veľké vajce
  • 1 PL karpatského brandy
  • trstinový alebo kryštálový cukor na obalenie

Poleva

  • 100 g horkej čokolády
  • 1 PL karpatského brandy

Prvá kuchárska kniha, ktorá vám ušetrí čas v kuchyni! Obsahuje 60 jednoduchých receptov.
Kniha Lenivá Kuchárka

PREZRIEŤ KNIHU

Zázvorové sušienky

Korenisté zázvorové sušienky s čokoládovou náplňou

Najprv si v miske zmiešame suché ingrediencie, teda špaldovú múku, strúhaný kokos, jedlú sódu, soľ a jednotlivé korenia - zázvor, škoricu, dlhé korenie a muškátový orech. Škoricu a zázvor použijeme mleté, muškátový orech nastrúhame a dlhé korenie ručne zomelieme v mažiari. V druhej miske vyšľaháme zmäknuté maslo s cukrom (šľaháme cca. 1 až 2 minúty). Pridáme vajce a karpatské brandy (brandy môžete vynechať) a zašľaháme do maslovo-cukrovej zmesi. Následne pridáme polovicu suchých ingrediencií a cesto prešľaháme na nízkych otáčkach. Pridáme druhú polovicu a postup zopakujeme. Cesto v miske prikryjeme potravinovou fóliou a odložíme na hodinu do chladničky prípadne na 30 minút do mrazničky.

Z kúskov cesta potom formujeme malé guľky, ktoré obalíme v cukre a v primeraných odstupoch ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Pred vložením do rúry vyhĺbime do každej guľky palcom priehlbinku (alebo môžete použiť spodok rúčky niektorej kuchynskej pomôcky - mne sa osvedčila drevená lopatka na rozotieranie krému). Pečieme 7 až 9 minút pri 180 °C. Po upečení sušienky vytiahneme z rúry a pomocou hrubšieho konca nejakej kuchynskej pomôcky jemne opäť do každej sušienky zatlačíme, aby nám vznikol dostatočný priestor na plnku. V hrnci si nad vodnou parou rozpustíme čokoládu. Keď je čokoláda tekutá, necháme ju trochu vychladnúť a následne k nej primiešame karpatské brandy. Polevou plníme priehlbinky v sušienkach. Necháme trochu stuhnúť a potom už len vychutnávame jednu sušienku za druhou, lebo sú fakt dobré! :)

Zázvorové sušienky
Zázvorové sušienky

Tento recept vznikol v spolupráci so značkou Karpatské Brandy.

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom!

Ako sa ti páčil? (5 je top)
[Celkom: 64 Priemer: 3.9]

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

59 komentárov

Zuzana 21.2.2019 - 7:36

su skvelé

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 24.2.2019 - 15:21

Zuzka, ďakujem za spätnú väzbu k sušienkam, veľmi sa teším, že ti chutili :)

Reaguj
Marta 3.1.2019 - 16:41

Robila som ich na Vianočné sviatky. Niektoré trochu popraskali,ale chutili fantasticky, aj keď tam nebolo dlhé korenie a brendy som zamenila za ( r ) um.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 5.1.2019 - 14:37

Marta teším sa, že boli súčasťou tvojich vianočných sviatkov :) A hlavne, že chutili, (r)um je dobrá náhrada :) Ďakujem krásne za spätnú väzbu!

Reaguj
Monika 30.12.2018 - 21:45

Kristínka prosím vás myslíte že môžem brandy nahradiť rumom, alebo radšej nedať nič ak to nie je vyslovene brandy? Ďakujem:)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 1.1.2019 - 12:36

Ahoj Monika, s rumom by to mohlo byť zaujímavé, ja by som to skúsila, pokojne si odober časť čokolády do misky a skús pridať rum tam. A na test naplň pár sušienok, uvidíš, či ti to bude chutiť a podľa toho doplníš rum aj do zvyšku roztopenej čokolády :) Alebo vynechaj rum aj brandy a použi len čokoládu ako náplň, sušienky mám otestované aj bez alkoholu a chutia výborne :) Držím palce nech sa vydaria a prajem ti všetko dobré do nového roka :)

Reaguj
InnaBee 22.12.2018 - 15:54

Tieto sušienky sú výborné! Ešte nedosahujú takú estetickú dokonalosť ako tvoje Veronika, ale do budúcna budem vedieť, čo a ako, aby vyzerali lepšie, inak, chuťovo sú top! Včera som ich piekla. Musím hlavne robiť menšie gulôčky, pretože sa dosť zväčšili pri pečení. Ale najväčší problém som mala s čokoládou. Po rozpustení čokolády som priliala brandy a strašne sa mi zrazila, ostala tvrdá ako kameň a už sa nedala rozpustiť. Až na ten tretí pokus sa vydarila – pridala som lyžičku kokosového oleja a brandy som priliala až keď čokoláda vychladla.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 27.12.2018 - 18:47

Teším sa, že zázvorové sušienky ti chutia :) Estetická dokonalosť nie je taká dôležitá, na prvé miesto treba dávať práve chuť :P Guľky treba určite robiť menšie, keďže sa do nich potom robí priehlbinka a pri pečení ešte popraskajú. S čokoládovou plnkou ma to mrzí :( Ale som rada, že na tretí pokus sa vydarila a nevzdala si to. Recept som už upravila, aby bol zrozumiteľnejší, keď bude čas, pridám aj fotopostup prípravy raz :)

Reaguj
Pavla 21.12.2018 - 20:15

Aj mne sa roztiekli, ale nie všetky. Myslím že preto, lebo som urobila veľkú guľku. Začala som malou a tá je pekná, potom sa mi zdalo, že treba väčšie a tie sa rozliali. Škoda, uvažujem, že ešte z jednej dávky skúsim.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 27.12.2018 - 18:49

Ahoj Pavla, mrzí ma, že sa ti niektoré sušienky roztiekli :( Guľky treba robiť maličké, keďže ich potom stláčaš, aby si do nich vyhĺbila priehlbinku na náplň a pri pečení ešte popraskajú. Budem rada, ak ich skúsiš ešte raz, chuťovo stoja za to :)

Reaguj
simona 21.12.2018 - 9:43

veronika nevieš prosím ťa prečo sa rozliali ako placka?

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 27.12.2018 - 18:52

Ahoj Simona, ospravedlňujem sa za neskoršiu reakciu na tvoju otázku. Veľmi pravdepodobne kvôli veľkosti guliek, treba ich robiť maličké, keďže sa do nich následne hĺbi priehlbinka na náplň a pri pečení ešte popraskajú. Druhou príčinou môže byť múka, ak sa ti zdá cesto málo pevné a guľky sa ti zle formujú, je lepšie pridať viac múky. Mrzí ma to, dúfam, že dáš sušienkam ešte jednu šancu a vydaria sa :) Prajem ti krásne sviatky.

Reaguj
Katarína 20.12.2018 - 14:15

Krásny deň….. včera som tento lákavý recept vyskúšala. Keďže pečiem bezlepkové veci, tak som múku nahradila pohánkou múkou. Všetko išlo hladko, kým som guľôčky nedala do rúry. Všetky sa mi roztiekli a spojili sa dokopy. :( Máte nejakú predstavu, čím to mohlo byť? Pohánkokvú múku používam roky, a mám s ňou dobré skúsenosti. Ďakujem vopred za nazáor. :)

Reaguj
Pavlína 20.12.2018 - 20:12

Katarína, ja používam normalnu múku a tiež sa mi roztiekli a spojili ☹️ Všetko som robila presne podľa receptu takže neviem 😔

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 27.12.2018 - 18:56

Pavlínka mrzí ma, že sa ti zázvorové sušienky roztiekli a spojili. Treba robiť maličké guľky, nakoľko sa do nich následne hĺbia priehlbinky na náplň a pri pečení ešte popraskajú. Dúfam, že dáš sušienkam ešte šancu a na druhýkrát sa podaria :) Prajem ti krásne sviatky!

Reaguj
Pavlína 29.12.2018 - 19:50

Ďakujem za radu 🙂 chuťovo sú výborné takže šancu im ešte určite dám 😊

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 27.12.2018 - 18:54

Ahoj Katka, pohánková múka by nemala byť problém, aj keď som zázvorové sušienky s pohánkovou múkou ešte neskúšala pripraviť. Príčinou by mohla byť veľkosť guliek, treba ich robiť maličké, nakoľko ich následne stláčaš, aby si do nich vyhĺbila priehlbinku na náplň a pri pečení ešte popraskajú :)

Reaguj
Veronika 18.12.2018 - 12:45

Ahoj, chcela by som sa opýtať či by som mohla vynechať ten alkohol. Bolo by to ok?

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 18.12.2018 - 18:22

Ahoj Veronika, určite môžeš alkohol vynechať :) Sušienky budú chutiť super aj bez neho :) Držím palce, nech sa vydaria a budem rada, ak mi dáš potom vedieť, ako to dopadlo :)

Reaguj
Zuzana 10.12.2018 - 11:44

Urcite vyskusam na vianoce upiect zazvorove susienky s cokoladou,pretoze ja koreniste jedla mozem velmi :)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 16.12.2018 - 17:58

Zuzana veľmi sa teším, že ich vyskúšaš na Vianoce upiecť :) Držím palce nech sa vydaria a budem sa tešiť na tvoju spätnú väzbu po upečení :)

Reaguj
Zuzka 9.12.2018 - 15:12

Ďalší skvelý recept 🙂 Aj keď som si ho prispôsobila v zmysle hesla „co dům dal“ 😅

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 16.12.2018 - 17:57

Zuzka ďakujem krásne za spätnú väzbu :) Teším sa, že ti chutilo a presne tak to má aj byť, treba si ho prispôsobiť, hlavné je, aby sa pieklo a neodradili ťa chýbajúce ingrediencie :D

Reaguj
Jarka 8.12.2018 - 16:27

Zázvorové sušienky mám už hotové a ozaj sú veľmi dobré. Veronika, opäť dávam 5 hviezdičiek a zaraďujem do repertoára.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 16.12.2018 - 17:56

Jarka teším sa, že ti sušienky chutia! :) Aj za takéto skvelé hodnotenie a zaradenie do repertoára opakovaných receptov :)) Ďakujem ti za spätnú väzbu, veľkú radosť si mi spravila :)

Reaguj
Eleonora 8.12.2018 - 8:34

Tak tento recept ma fakt zaujal. Urcite ho vyskusam

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 16.12.2018 - 17:55

Ahoj Eleonora, teším sa, že ťa recept na sušienky zaujal a že ho aj vyskúšaš :) Držím palce, nech sa vydarí a budem rada, ak mi dáš potom vedieť, ako to dopadlo :)

Reaguj
Bejka 7.12.2018 - 11:16

Odskúšané a rovno z dvojitej dávky, úžasné! Ale ešte ich musím dopiecť do Vianoc, lebo sa hneď zjedli, také sú dobré :)
Tiež som vynechala dlhé korenie, do druhej dávky si ho chcem určite dokúpiť.
Ďakujem Veronika za skvelé tipy na recepty, tvoj blog je na prvom mieste keď hľadám inšpiráciu na chutné jedlo či zákusok. Super, len tak ďalej :)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 16.12.2018 - 17:54

Bejka ďakujem za krásnu spätnú väzbu k receptu :) Veľmi sa teším, že vám zázvorové sušienky chutili a že sa u vás hneď zjedla dvojitá dávka :) Tak tak, oplatí sa vyskúšať aj nové druhy korenia, je to také obohatenie chutí :) Veľmi pekne ďakujem, teším sa, že môj blog si u teba našiel miesto a hľadáš na ňom inšpirácie na jedlá či koláče :) Veľmi potešilo a budem tvoriť aj naďalej.

Reaguj
Petra 7.12.2018 - 9:27

Ahoj Veronika,

1/2 dlheho korenia znamena polovicu plodu alebo 1/2 cajovej lyzicky? Keby som nenasla v obchode cim ho nahradim? Vdaka

Reaguj
Bejka 7.12.2018 - 11:22

Ahoj Petra, ja som prvykrát dlhé korenie vynechala, ak ho do ďalšieho pečenia nezoženiem, tak pridám sladké drievko a kúsok čierneho korenia pretože v popise o tomto korení je, že má sladkú a ovocnú vôňu škorice, muškátového orecha a sladkého drievka a tiež korenistú chuť podobnú čiernemu koreniu. (kúpiš aj v eshopoch, Veronika ma v recepte odkaz).

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 16.12.2018 - 17:50

Bejka ďakujem krásne za to, že si sa zapojila a prispela svojimi radami :) Presne ako píšeš, buď dlhé korenie vynechať, alebo skúsiť nahradiť troškou sladkého drievka a štipkou čierneho korenia :)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 16.12.2018 - 17:48

Ahoj Petra, 1/2 dlhého korenia znamená polovicu plodu, ktorý si potom zomelieš v ručne v mažiari :) Ak ho v obchode nenájdeš (pridala som prelink na e-shop s korením priamo v ingredienciách), pokojne ho môžeš vynechať :) Budem sa tešiť, ak sušienky vyskúšaš :)

Reaguj
Vlasta 6.12.2018 - 15:28

Recept sa mi páči. Určite vyskúšam.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 16.12.2018 - 17:45

Ahoj Vlasta, teším sa, že sa ti recept páči a ešte viac, že sa ho chystáš aj vyskúšať :) Budem rada, ak mi potom dáš vedieť, ako to dopadlo :)

Reaguj
Jaroslava 6.12.2018 - 10:24

Vyzerajú úžasne, určite vyskúšam upiecť.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 16.12.2018 - 17:44

Jaroslava, ďakujem krásne :) Budem sa tešiť ak ich vyskúšaš a držím palce, nech sa vydaria :)

Reaguj
Dáša 5.12.2018 - 20:30

Pred hodinou som prišla z práce a cestíčko už som dala do mrazničky. Chulilo aj surové. Milujem zazvorove keksíky aj pivo :-)) Už sa teším, že poteším aj otca na Mikuláša on ma rád KB.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 16.12.2018 - 17:43

Ahoj Dáša, ty si šikovná! :) Teším sa, že chutilo už aj surové, dúfam teda, že aj v upečenej verzii išlo na dračku :) Super, budem rada, ak mi potom dáš vedieť ako chutilo na Mikuláša :) Krásny deň ti prajem.

Reaguj
Anna 5.12.2018 - 20:21

Ahoj Veronika Páči sa mi Tvoj recept na korenisté zázvorové sušienky.Určite ho vyskúšam.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 16.12.2018 - 17:42

Ahoj Anna, teším sa, že ťa recept na zázvorové sušienky zaujal a ešte viac, že ho aj vyskúšaš :) Budem rada, ak mi potom dáš vedieť, ako to dopadlo :)

Reaguj
Milada 5.12.2018 - 17:58

Vyzerajú nesmierne lákavo…uvažujem, že upečiem, len pippali, čiže dlhé korenie nemám, len som o ňom počula. Teda neviem, čím ho nahradiť. Poradíte?

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 16.12.2018 - 17:41

Ahoj Milada, ďakujem, veľmi sa teším, že ťa recept zaujal :) Budem sa tešiť, ak ich vyskúšaš, dlhé korenie môžeš pokojne vynechať, netreba ho nahrádzať :)

Reaguj
Mária 5.12.2018 - 16:44

Tak s takýmito zázvorníkmi som sa ešte nestretla.Určite vyskúšam.Tiež by ma zaujímalo to dlhé korenie.Ani s tým som sa ešte nestretla. A ešte zázvor. Myslíš zázvor prášok,alebo čerstvý,strúhaný?

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 16.12.2018 - 17:40

Ahoj Mária, teším sa, že ťa recept na zázvorové sušienky zaujal a chystáš sa ich vyskúšať :) Viac o dlhom korení nájdeš priamo v ingredienciách, pridala som prelink na e-shop, z ktorého ho mám, tak budem rada, ak si o ňom prečítaš. Ale pokojne ho môžeš aj vynechať. Zázvor som použila mletý, teda prášok :)

Reaguj
Katka 5.12.2018 - 15:28

Ahoj. Čo je dlhé korenie? Da sa to niečím nahradiť? ďakujem

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 16.12.2018 - 17:38

Ahoj Katka, dlhé korenie je exotické korenie, ktoré má sladkú a korenistú chuť zároveň :) Viac o ňom nájdeš priamo v ingredienciách, pridala som prelink na e-shop, z ktorého ho mám, takže si o ňom môžeš prečítať viac a ak ťa zaujme, aj ho otestovať :) Pokojne ho môžeš vynechať, zázvorové sušienky budú chuť výborne aj bez neho. Teším sa, že recept vyskúšaš a budem rada, ak mi potom dáš vedieť, ako to dopadlo :)

Reaguj
Jana 5.12.2018 - 13:55

Ahoj Veronika, sušienky vyzerajú brutálne, určite ich chcem vyskúšať. Chcem sa spýtať, na obrázku vyzerajú akoby boli obalené v kryštálovom cukre, ale v recepte nič také nepíšeš. Ako si dosiahla tento efekt? A tiež my zaujíma, podľa teba, za ktorú bezlepkovú múky by bolo najlepšie vymeniť Tebou použitú, špaldovú múku? Vďaka :-)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 16.12.2018 - 17:36

Ahoj Janka, ďakujem krásne, veľmi sa teším, že sa ti sušienky páčia a chystáš sa ich vyskúšať :) Zázvorové sušienky sú obalené v kryštálovom cukre, ktorý je spomenutý v ingredienciách a tiež v postupe. Keď z cesta vyformuješ guľky, tak ich následne obalíš v cukre a potom položíš na plech vyložený papierom na pečenie. A potom stlačíš palcom, aby si vyhĺbila priehlbinku v každej guľke a získala priestor na čokoládovú polevu :) Namiesto špaldovej múky môžeš použiť kombináciu bezlepkových múk, dobré sú múky od Schär, s ktorými som už piekla niekoľko koláčikov prípadne kombinácia mandľovej a pohánkovej múky napr. :) Držím palce, nech sa bezlepková verzia sušienok vydarí!

Reaguj
Ľubica 5.12.2018 - 12:01

Ďakujem za úžasný recept na vianočné pečivo. Len by som mala otázočku, čo je „dlhé korenie“?

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 16.12.2018 - 17:32

Ahoj Ľubica, teším sa, že ťa recept na zázvorové sušienky zaujal :) Dlhé korenie je také exotickejšie korenie, preto nie veľmi známe u nás a dostupné skôr v obchodoch so zdravou výživou či v špecializovaných e-shopoch. Priamo v ingredienciách som pridala prelink na e-shop, z ktorého mám dlhé korenie ja. Môžeš si tam o ňom prečítať viac a ak ťa zaujme, budem rada, ak ho vyskúšaš :) Ale pokojne ho môžeš aj vynechať, podstatný je zázvor, takže sušienky budú chutiť veľmi dobre aj bez tohto netypického korenia :) Prajem pekný večer a budem sa tešiť, ak sušienky vyskúšaš :)

Reaguj
Mayka 5.12.2018 - 11:19

Oooooooch. To vyzerá skvelo. 😍 Myslíš, že by som celozrnnú múku mohla nahradiť bezlepkovou? 🤔🙏

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 16.12.2018 - 17:29

Jeeeej ďakujem krásne :) Samozrejme, pokojne celozrnnú múku nahraď bezlepkovou, alebo kombináciou bezlepkových múk :)

Reaguj
Zuzana 5.12.2018 - 10:28

Ahoj Veronika, tento recept sa mi veľmi páči a určite ho v najbližších dňoch vyskúšam.
po degustácii sa ozvem. Zuzka

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 16.12.2018 - 17:28

Ahoj Zuzka, teším sa, že ťa recept na sušienky zaujal a som zvedavá na tvoje chuťové dojmy :) Držím palce, nech sa vydaria a budem sa tešiť na tvoju odpoveď. Krásny večer ti prajem.

Reaguj
Jarka 5.12.2018 - 10:10

Ahoj, skúsim, dúfam,že sa podaria prajem príjemný deň Jarka

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 16.12.2018 - 17:27

Ahoj Jarka, teším sa, že zázvorové sušienky vyskúšaš a držím palce, nech sa vydaria :) Aj tebe krásny deň!

Reaguj
Kristína 19.12.2018 - 8:53

Dobrý deň, akú špaldovú celozrnnú múku dávate?Hladkú,polohrobú?Ďakujem

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 27.12.2018 - 18:37

Ahoj Kristína, používam celozrnnú hladkú :)

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Toto sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na môj magazín a kuchársku knižku.

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box