Domov Blog Fou Zoo – Emócie na tanieri

Fou Zoo – Emócie na tanieri

Autor: Veronika Čopíková
Fou Zoo

Začalo to mojou nevinnou (a tak trochu rafinovanou) otázkou na messengeri: „V nedeľu mám meniny, vezmeš ma niekam?“ Môj priateľ nemá práve najradšej, keď nechávam prekvapenia na ňom, ale tentokrát vybral viac než dobre. Dnes, krátko po našej degustačnej návšteve Fou Zoo, v slovách zachytávam všetky chuťové dojmy, ktoré sa mi vynárajú v spomienkach na jednotlivé chody, správanie personálu a atmosférické priestory.

 

„Rafinovaná kombinácia toho najlepšieho, čo nám dáva more aj pevnina. Dokonalý súlad ázijskej a európskej gastronómie. Miesto splnených gurmánskych túžob a prianí. Miesto, ktoré s Vami komunikuje jazykmi, ktoré nepoznáte, a predsa im rozumiete. Miesto, ktoré dýcha atmosférou nečakaných zážitkov a nových stretnutí. Miesto, kde vzniká vietor. To je Fou Zoo.“

 

V rámci našej prvej (a určite nie poslednej) návštevy Fou Zoo sme sa rozhodli vyskúšať degustačné 7-chodové menu pozostávajúce z nasledujúcich chodov:

  • Lososový tatarák/nakladaná uhorka, wasabi tobiko, shiso listy
  • Kimchi kreveta rolka/listy z repy, tobiko, nakladaná mrkva
  • Miso/miso, tofu, morské riasy
  • Ibérico/čierny koreň, repa, čili
  • Zeleninový šalát/výber zeleniny, bylinky, ponzu
  • Malina/pandán, biela čokoláda, makadamový orech
  • Profiterolky/matcha, miso, karamel

V nasledujúcich riadkoch vám priblížime, ako nám chutili jednotlivé chody a aby sme boli spravodliví, uvedieme pri každom jedle 2 názory – môj a priateľov.

Fou Zoo

Lososový tatarák/nakladaná uhorka, wasabi tobiko, shiso listy

Veronika: môj prvý lososový tatarák v živote. Skvelá kombinácia chutí a ukážkové servírovanie na miske s drveným ľadom (milujem štruktúry). Tatarák si naberáte lyžičkou na ryžový čips, ktorý sa láme pod jemným náporom zubov, chvíľku si vychutnávate jedinečné spojenie jednotlivých ingrediencií a potom si už len v hlave hovoríte mňam!

Peter: lososový tatarák podávaný s ryžovými chipsami nemal chybu, ešte k tomu bolo aj trochu nakladanej uhorky čo sa veľmi hodilo.

Kimchi kreveta rolka/listy z repy, tobiko, nakladaná mrkva

Veronika: suši som jedla už veľakrát. Mala som rada (podotýkam mala) objednávanie suši na donášku – najmä uhorkové a avokádové maki. Po ochutnaní kreveta roliek obalených v repových listoch s jemnou penou navrchu pokrytou ikrami z lietajúcej ryby som objavila nové chuťové dimenzie. Po tomto jedle som začala premýšľať nad tým, či má ešte zmysel blogovať o jedle. Bolo to skvelé a určite sa sem znova vrátim len kvôli týmto rolkám.

Peter: sushi som celkovo moc neobľuboval, kým som neochutnal tieto rolky so sladkou a slanou omáčkou. Po tomto chode sme hneď plánovali ako sem prídeme znova, ale iba na tieto rolky. Zatiaľ nás to nepustilo....stále plánujeme.

Fou Zoo

Miso/miso, tofu, morské riasy

Veronika: hrejivé spojenie miso, tofu a morských rias.

Peter: ako človek preferujúci smotanové polievky od babičky musím povedať, že..... bolo to fajn.

Ibérico/čierny koreň, repa, čili

Veronika: mäso z iberských prasiatok bolo zatiaľ to najjemnejšie, aké som kedy jedla. Každé sústo bolo príjemne vláčne a v spojení so znovuobjaveným a využívaným čiernym koreňom tvorilo skvelú chuťovú symbiózu.

Peter: strašne jemné mäso, ale dosť pevné na to, aby nepadalo z paličiek. Chuťovo super, zjedené do omrvinky.

Zeleninový šalát/výber zeleniny, bylinky, ponzu

Veronika: nádherne nastajlovaná zelenina, pri ktorej som chvíľku váhala s jedením. Zelenina aj bylinky boli veľmi chutné, s jej namáčaním do ponzu som sa však chuťovo úplne nestotožnila.

Peter: podávané tak, že aj jedenie zeleniny bolo zážitkom.

Malina/pandán, biela čokoláda, makadamový orech

Veronika: tento dezert bol najkrajším sladkým jedlom, aké som kedy jedla. Čo sa týka chuti nemám čo vytknúť.

Peter: krásny dezert, chuťovo bol veľmi dobrý.

Fou Zoo

Profiterolky/matcha, miso, karamel

Veronika: mne osobne matcha zmrzlina chuťovo zapadala do konceptu dezertu, nechutili mi však samotné profiterolky, nakoľko mohli byť chrumkavejšie. Celkovo som z tohto dezertu nemala taký wau pocit, ako pri ostatných jedlách.

Peter: chutný dezert, ale matcha zmrzlina sa mi tam nehodila. Mne osobne jej chuť pripomína, ako keby som jedol hlinu (teda... aspoň tak si myslím že by nejak hlina asi chutila).

A na záver?

Ak by som mala zhrnúť pár vetami, či návšteva tejto reštaurácie stojí za to, bolo by to jednoznačné áno. A to nielen kvôli chuťovým zážitkom, ktoré tu okúsite na vlastnej koži, ale aj samotnej atmosfére, ktorou je reštaurácia presýtená a personálu, ktorý je nielen milý a pri každom jedle sa vás pýta, či je všetko v poriadku, ale pri servírovaní každého chodu sa dozviete z čoho sa dané jedlo skladá a v niektorých prípadoch aj to, ako bolo pripravené. Nádherné servírovacie taniere a misky, v ktorých vám dané jedlo prinesú, sú pomyselnou bodkou, ktorou sa uzatvára dokonalý kruh. Na 2 hodiny tak úplne vypadnete z každodennej rutiny a pocítite čerstvý vietor, ktorý vám síce prevetrá peňaženku, ale zároveň naplní jednu z vašich gastronomických túžob.

 

Vzhľadom na ceny jednotlivých jedál sem odporúčam zavítať hlavne počas výnimočných životných udalostí, ktoré si vďaka tomuto prepojeniu zapamätáte navždy.

 

Ak chete vidiet všetky podniky, ktoré odporúčam, nájdete ich na tejto mapke.

Fou Zoo

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok


Prezrieť knihu

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.