Domov ReceptyBabičkine recepty Veľkonočná hrudka

Veľkonočná hrudka

Autor: Veronika Čopíková
Veľkonočná hrudka

Nedeľnému veľkonočnému stolu dodáva tú správnu atmosféru. V spojení s údeným mäsom, cviklou, chrenom a priehrštím jarnej zeleniny vytvára na tradičnom čistom koláči zaujímavú zmes chutí. U nás mizne z tanierov vždy ako prvá a máme ju najradšej v sladkej verzii, dá sa však pripraviť aj na slano. Vám ponúkam základný recept, ktorý sa u nás dedí už generácie.

Ingrediencie

  • 10 vajec
  • 700 ml mlieka
  • štipka soli
  • 1-1,5 PL cukru

Nechceš nikdy zmeškať nový recept? Pridaj sa do klubu!

Kliknutím na “Odoberať novinky“ vyjadríte súhlas s podmienkami ochrany súkromia.


Veľkonočná hrudka

Ako pripraviť veľkonočnú hrudku

Do stredne veľkého hrnca s hrubším dnom nalejeme mlieko, pridáme vajcia (tie si rozbijeme v poháriku po jednom, aby sme neskôr nemuseli „loviť“ z mlieka zablúdené škrupinky), štipku soli a cukor. Cukor pridajte podľa toho, ako veľmi sladkú hrudku chcete mať. Zmes zohrievame pri vyššej teplote a šľaháme stolným mixérom až do jemného snehu.

Domáci pečený čaj

Môj pečený čaj obsahuje minimum pridaného cukru, takže si ho môžete vychutnávať bez výčitiek.

Keď sa nám to podarí, mixér odložíme a pokračujeme v miešaní, tentokrát vareškou. Miešame, až sa nám začnú v zmesi tvoriť hrudky a srvátka (žltá tekutina). Chvíľku ešte miešame, aby hrudiek bolo viac, a následne celú zmes precedíme cez väčšie sitko, ktoré sme vystlali gázou alebo tenkou plátennou utierkou. Počkáme pár minút a následne hrudku v gáze/utierke vytvarujeme do tvaru gule, zviažeme a necháme odkvapkať. U nás doma ju vešiame na úchytku kuchynskej linky na cca 4 hodiny alebo na celú noc, aby odtiekla všetka prebytočná tekutina. Odložíme do chladničky a podávame s čistým koláčom, údeným a cviklou s chrenom.

Veľkonočná hrudka

Tip

Pred dokončením hrudky môžete hrudku dochucovať podľa toho, akú chuť máte najradšej. Ak preferujete slanú hrudku, množstvo cukru znížte (stačí 1 ČL) a pridajte v závere nasekanú pažítku alebo medvedí cesnak.

 

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Výber najlepších receptov nájdeš v knihách


Prezrieť knihu

Napíšte komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

2 komentáre

Jana 20.4.2022 - 8:26

Robievam syrek slaný, nedávam vôbec cukor len soľ. Manžel pochádza z oblasti, kde sa robievala nasladko, s cukrom a hrozienkami. Otec ma naučil, že sa vajíčka miešajú zľahka, nie mixovanie, aby sa zachovala pekná štruktúra – vytvoria sa biele „bodky“ z bielkov, žĺtky sa pri miešaní rozlejú.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 21.4.2022 - 22:25

Milá Janka, ďakujem pekne za zdieľanie tvojho spôsobu prípravy a verzie veľkonočnej hrudky :) Vidíš, s hrozienkami som ju nikdy neskúšala, ale znie to veľmi dobre :) Vyskúšam nabudúce aj tvoj spôsob prípravy. Maj krásny deň.

Reaguj
Top