Domov ReceptyBabičkine recepty Veľkonočná hrudka

Veľkonočná hrudka

Autor: Veronika Čopíková
Veľkonočná hrudka

Nedeľnému veľkonočnému stolu dodáva tú správnu atmosféru. V spojení s údeným mäsom, cviklou, chrenom a priehrštím jarnej zeleniny vytvára na tradičnom čistom koláči zaujímavú zmes chutí. U nás mizne z tanierov vždy ako prvá a máme ju najradšej v sladkej verzii, dá sa však pripraviť aj na slano. Vám ponúkam základný recept, ktorý sa u nás dedí už generácie.

Ingrediencie

  • 10 vajec
  • 700 ml mlieka
  • štipka soli 1-1,5 PL cukru

Prvá kuchárska kniha, ktorá vám ušetrí čas v kuchyni! Obsahuje 60 jednoduchých receptov.
Kniha Lenivá Kuchárka

PREZRIEŤ KNIHU

Veľkonočná hrudka

Ako pripraviť veľkonočnú hrudku

Do stredne veľkého hrnca s hrubším dnom nalejeme mlieko, pridáme vajcia (tie si rozbijeme v poháriku po jednom, aby sme neskôr nemuseli „loviť“ z mlieka zablúdené škrupinky), štipku soli a cukor. Cukor pridajte podľa toho, ako veľmi sladkú hrudku chcete mať. Zmes zohrievame pri vyššej teplote a šľaháme stolným mixérom až do jemného snehu.

Domáci pečený čaj

Môj pečený čaj obsahuje minimum pridaného cukru, takže si ho môžete vychutnávať bez výčitiek.

Keď sa nám to podarí, mixér odložíme a pokračujeme v miešaní, tentokrát vareškou. Miešame, až sa nám začnú v zmesi tvoriť hrudky a srvátka (žltá tekutina). Chvíľku ešte miešame, aby hrudiek bolo viac, a následne celú zmes precedíme cez väčšie sitko, ktoré sme vystlali gázou alebo tenkou plátennou utierkou. Počkáme pár minút a následne hrudku v gáze/utierke vytvarujeme do tvaru gule, zviažeme a necháme odkvapkať. U nás doma ju vešiame na úchytku kuchynskej linky na cca 4 hodiny alebo na celú noc, aby odtiekla všetka prebytočná tekutina. Odložíme do chladničky a podávame s čistým koláčom, údeným a cviklou s chrenom.

Veľkonočná hrudka

Tip

Pred dokončením hrudky môžete hrudku dochucovať podľa toho, akú chuť máte najradšej. Ak preferujete slanú hrudku, množstvo cukru znížte (stačí 1 ČL) a pridajte v závere nasekanú pažítku alebo medvedí cesnak.

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom!

Ako sa ti páčil? (5 je top)
[Celkom: 2 Priemer: 5]

Napíšte komentár


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Toto sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na môj magazín a kuchársku knižku.

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box