Domov ReceptyBez laktózy Domáci pečený čaj

Domáci pečený čaj

Autor: Veronika Čopíková
Domáci pečený čaj

Jeseň u mňa začína sychravými ránami, vlnenými ponožkami a šálkou horúceho čaju. Skvelý doprovod tvorí voľno v práci a napínavá knižka, ktorá ma doslova zaobalí do jednotlivých vrstiev príbehu. Popri nedočkavom prevracaní stránok si odpíjam z ešte horúceho čaju, na konci ktorého ma čaká sladká odmena. Tá je hlavnou podstatou pečeného čaju: na začiatku vdychujete šíriace sa vône hravých korení, v strede si vychutnávate hrejivé teplo a na konci lyžičkou vyjedáte sladkú odmenu. Jedno ráno mi pri popíjaní jedného z mojich pečených čajov kolegovia zahlásili: "máme Vianoce." Áno, práve domáci pečený čaj je nielen predzvesťou, ale častokrát aj súčasťou našich Vianoc. A s mojím najobľúbenejším receptom na pečený čaj sa na tie vaše môžete pripraviť už teraz. :) Sladká bodka na záver: môj pečený čaj obsahuje minimum pridaného cukru, takže si ho môžete vychutnávať bez výčitiek.

Stačí pár dúškov lesnej zmesi, niekoľko nádychov z nej plynúcich vôní a priestor na snívanie. Skláňate sa k jahodovým kvetom a trháte jednu jahôdku za druhou. I keď sú tieto mrazené a pochádzajú z vašich letných zásob, radosť z tvorby, voňajúcej kuchyne a chutného výsledku vo vás pretrvajú až do poslednej lyžičky.

Ingrediencie

  • 500 g mrazeného lesného ovocia (jahody, čučoriedky, ríbezle)
  • 50 g trstinového cukru
  • 25 ml rumu
  • 1 ČL cejlónskej škorice
  • 1 ČL bourbon vanilky
  • 1/2 ČL čerstvo mletých klinčekov

Prvá kuchárska kniha, ktorá vám ušetrí čas v kuchyni! Obsahuje 60 jednoduchých receptov.
Kniha Lenivá Kuchárka

PREZRIEŤ KNIHU

Domáci pečený čaj

Domáci pečený čaj z lesného ovocia

Do stredne veľkej misky presypeme lesné ovocie z mrazničky. K ovociu pridáme cukor, zalejeme rumom a dobre premiešame. Následne pridáme škoricu, vanilku a v mažiari rozdrvené klinčeky. Premiešame a vylejeme na stredne veľký vyšší plech. Mrazené lesné ovocie pustí pri pečení šťavu a bude bublať, plechom s vyššími okrajmi tak predídete škvrnám v rúre. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 140 °C 60 minút. Počas pečenia ovocie dvakrát premiešame.

Po upečení čaj plníme ešte horúci do vysterilizovaných malých pohárikov. Pod uzáver môžeme dať za lyžičku rumu, ktorý nám poslúži ako konzervant v miestach, kde nám teoreticky môže preniknúť trocha vzduchu. Následne poháriky zavrieme, aby sa viečko prichytilo a pečený čaj nám vydržal čo najdlhšie. Alternatívou je skladovanie v chladničke a rýchlejšia spotreba. A ako čaj servírujeme? :) Do hrnčeka dáme 2-3 lyžičky pečeného čaju z lesného ovocia, zalejeme vriacou vodou a premiešame. A potom už len po dúškoch vychutnávame chuť a vôňu lesného ovocia a hrejivých korení.

Domáci pečený čaj

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom!

Ako sa ti páčil? (5 je top)
[Celkom: 38 Priemer: 4.2]

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

20 komentárov

Irča 28.11.2018 - 20:12

No mňam -)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 2.12.2018 - 18:22

Irča, ďakujem krásne! :)

Reaguj
Lucia 15.11.2018 - 15:51

Krásne nafotené! ďakujem za nápad čo so zásobami letného ovocia v mrazničke :)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 15.11.2018 - 21:17

Ďakujem krásne Lucia :) A teším sa, že recept vyskúšaš, je to taká príjemné spojenie využitia letných zásob s rozvoňaním kuchyne a následného zohriatia sa pri popíjaní šálky čaju :)

Reaguj
Nika 4.11.2018 - 13:47

Ahoj Veronika, ďakujem pekne za mailík aj receptík na čajík. Budem sa ho snažiť vyskúšať :) Pekný dník. A užívaj weekend :D Nika.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 5.11.2018 - 19:12

Ahoj Nika, ja ďakujem za milý komentár k receptu, budem držať palce, nech sa čajík vydarí a chutí :) Aj tebe – krásny týždeň, keďže víkend je už bohužiaľ za nami… :D

Reaguj
Nora 3.11.2018 - 10:00

Milá Veronika !
Ďakujem za recept, chystám sa ho vyskúšať. Práve som rozmýšľala nad tým, čo mám urobiť z ríbezlí a z malín, ktoré som počas sezóny nestihla spracovať a sú v mrazničke. Bude to určite ňamka a budem mať aj darček pre rodinku.
Ďakujem aj Klaudii za nápad na čaj z iného ovocia. Nerada experimentujem vo varení a v pečení podľa obyčajných receptov, som vďačná za vyskúšané a overené nápady.
Pekný deň Vám obom praje Nora

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 3.11.2018 - 21:33

Ahoj Nora, ďakujem krásne, teším sa, že ho vyskúšaš a dúfam, že ti bude chutiť :) Ešte mám v zálohe 3 recepty na pečené čaje, takže postupne pribudnú aj tie :) Prajem ti krásny víkend a chutné pečenie!

Reaguj
Gitka 3.11.2018 - 9:34

Pokusim sa vyskusat-recept vyzara velmi dobre,vdaka Veronika

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 3.11.2018 - 21:31

Ahoj Gitka, ďakujem krásne, teším sa, že ho vyskúšaš a držím palce, nech sa ti vydarí! :)

Reaguj
vierec 3.11.2018 - 6:54

Ahoj Veronika,
v minulosti som robila pečený čaj z rôzneho ovocia, podľa ročného obdobia. Osvedčil sa nielen ako čaj, ale i na dezerty, pudingy…
Ďakujem za inšpiráciu. Vierec

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 3.11.2018 - 21:30

Ahoj Vierec, bolo mi potešením, aj keď ako píšeš, už s ním máš skúsenosti v každom ročnom období :) Áno presne, jeho využitie je potom úplne rôznorodé, nielen ako šálka horúceho čaju :)

Reaguj
Andrea 2.11.2018 - 20:48

Pečený čaj vyzerá skvelo. Ďakujem veľmi pekne za recept, isto vyskúšam.

Reaguj
Klaudia 2.11.2018 - 23:09

Mila Veronicka,
ak ti mozem poradit ohlsdom peceneho caju, skus ho urobit z jesennejo ovocia. Kup na trhu tmave hrozno (teraz je vyborne prezrete!), par jablciek… z hrozna odstran stopky, popuc v hrnci, pridaj 2pokrajane jablcka… daj vsetky suroviny ako mas u teba a upec. Ja niekedy nepeciem ale v hrnci s hrubym dnom povarim, kym to tiez nepusti stavu. Je to rovnako dobre, a nezaspinis si ruru! Horucu zmes natlac do poharikov, zatvor, prikry dekami, nech to chladne pomaly a vrsky sa isto chytia😆.
tvoja Klaudia

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 3.11.2018 - 21:28

Ahoj Klaudia, ďakujem krásne, tvoje tipy vždy stoja za to! :) Mám už vyskúšané 4 kombinácie pečených čajov, zatiaľ u mňa víťazí lesné sladko-kyslé lesné ovocie a slivky s čučoriedkami. Dajú sa pekne využiť zásoby mrazeného ovocia a čaj je veľmi chutný :) Plus tá radosť z vlastného výtvoru. Určite som za využitie jesenného ovocia, len ja som pri hrozne trošku divná no :D Nejem z neho kôstky, takže by som pri vyberaní kôstok asi zošedivela :D

Reaguj
Klaudi 5.11.2018 - 22:07

Veronicka, ja tiez nie som fanusikom hrozna, preto z neho robim must a peceny caj a su fakt famozne! 😁 Vsak aj ked matovy caj urobis, nejes z neho listocky.😉

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 7.11.2018 - 20:50

by si sa divila, ale ja tých pár lístočkov mäty niekedy aj zjem :D :D :D ale mušt veru ľúbim no a vyskúšam aj pečený čaj podľa tvojich rád :) určite bude super!

Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 3.11.2018 - 21:24

Ahoj Andrea, ďakujem krásne, teším sa, že ťa zaujal a vyskúšaš ho :) Dúfam, že ti bude chutiť a budem rada, ak mi dáš potom vedieť :)

Reaguj
Adri 21.10.2019 - 23:18

Mňam, neskutočne dobre vyzerá tento recept! 👌 Koľko fľaštičiek a ako veľkých si pripraviť?

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 30.10.2019 - 20:30

ďakujem krásne, je to dobrota na tieto chladné večery :) Veľkosť fľaštičiek ponechám na teba, ja používam všelijaké podľa toho, či čajom obdarujem, alebo si ho nechávam pre seba. Ale táto dávka vyjde na cca 400 ml – použila by som teda 2-4 fľaštičky podľa veľkosti, ktoré máš doma :)

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Toto sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na môj magazín a kuchársku knižku.

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box