Domov ReceptyDomáce recepty Cookies s kúskami čokolády

Cookies s kúskami čokolády

Autor: Veronika Čopíková
Cookies s kúskami čokolády

Dodnes si pamätám na balenie a chuť cookies, ktoré som v detstve zbožňovala. Mali fialový lesklý obal, ktorý ukrýval približne 10 sušienok s kúskami čokolády. Na značku si dnes už nespomínam, detská radosť a potešenie však vo mne zaiskrí vždy, keď si jednu takúto cookie sušienku vychutnávam.  Nedávno sa mi podarilo otestovať a jemne upraviť jednoduchý recept na cookies od Sarah z Broma Bakery, ktorá vytvára nielen chutné, ale i oku lahodiace recepty. A keďže tento rýchly recept na cookies je neuveriteľne dobrý, chcem sa oň s vami podeliť. :-) Cookies sú zvonku chrumkavé, vnútri vláčne a plné roztekajúcej sa horkej čokolády. Výborne sa k nim hodí pohár oroseného mlieka, horúci čaj či šálka kávy. A dokonale sa hodia aj ako jedlý darček pod stromček, k narodeninám či inej slávnostnej príležitosti.

Na mojom foodblogu nájdeš aj niekoľko ďalších skvelých receptov na sušienky - na jesenné a vianočné obdobie sa hodia moje zázvorové sušienky plnené čokoládou, maslové sušienky s pomarančovou kôrou, či jednoduché lieskovo orieškové sušienky. A kedykoľvek počas roka ti odporúčam vyskúšať môj recept na rýchle ovsené cookies, orechové sušienky a chrumkavé domáce keksíky k čaju.

Ingrediencie

na cca 18 cookies

  • 170 g masla
  • 90 g trstinového cukru
  • 30 g kryštálového cukru
  • 1 vajce
  • 1 žĺtok
  • 1 ČL mletej vanilky
  • 190 g hladkej pšeničnej múky
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • 200 g horkej čokolády (s podielom kakaovej sušiny 70 % a viac)
  • vločková morská soľ na posypanie (ja som použila Fleur de Sel - soľný kvet)

Rád varíš, ale nechceš tráviť celý deň v kuchyni?

Kniha Lenivá kuchárka


Cookies s kúskami čokolády

Jednoduchý recept na cookies s kúskami čokolády

1Najprv si pripravíme hnedé maslo, tzv. beurre noisette, ktoré má orieškovú chuť a vôňu a preto sa skvele hodí ako základ do receptu na cookies. Príprava orieškového masla je rýchla a jednoduchá - maslo rozpustíme na miernom plameni a za stáleho miešania ho opekáme, až kým začne maslo peniť, zmení farbu zo žltej do zlatohnedej a vonia orieškami. Vtedy ho stiahneme z plameňa a necháme vychladnúť. Po vychladnutí prelejeme maslo do stredne veľkej misy, pridáme trstinový a kryštálový cukor a vyšľaháme ručným mixérom (ja používam niekoľko rokov tento ručný mixér a som veľmi spokojná). Pridáme vajce a žĺtok izbovej teploty, lyžičku mletej vanilky a premiešame metličkou.

Vyskúšaj aj tieto čokoládové dobroty

2

V samostatnej miske či nádobke zmiešame múku s kypriacim práškom do pečiva (môžeš pridať aj štipku soli na zvýraznenie sladkej chuti cookies). Následne prisypeme polovicu suchých ingrediencií k mokrým a stierkou jemne premiešame. Postupne pridávame zvyšok suchých ingrediencií a zakaždým jemne premiešame. Na záver do cesta vmiešame nahrubo nasekanú horkú čokoládu. Cesto sa snažíme príliš nepremiešať. Hotové cesto je jemne lepkavé, stierkou ho teda preložíme do menšej misky (takej, ktorá sa ti zmestí do chladničky), prikryjeme potravinovou fóliou a necháme odležať v chladničke aspoň hodinu, prípadne aj celú noc.

3Pred formovaním a ukladaním cookies na papierom vyložený plech vyhrejeme rúru na 170 °C (ja pečiem cookies na funkcii horný a dolný ohrev). Z vychladenej zmesi na cookies odoberáme väčšie kúsky, z ktorých v dlaniach vyformujeme guľôčky. Moje guľôčky majú veľkosť približne ako menšie pingpongové loptičky. Guľôčky ukladáme na plech vo väčších rozostupoch, na jeden plech dáme približne 9 guľôčok, radšej menej, nakoľko pri pečení sa roztečú do strán. Vyformované guľôčky vložíme do rúry a pečieme približne 11 - 12 minút do zlatohneda. Po upečení cookies vytiahneme z rúry a posypeme troškou vločkovej soli. Pred servírovaním ich necháme vychladnúť.

Moje tipy

  • Na posypanie cookies sa výborne hodí soľ Fleur de Sel - ide o jemné, krehké kryštáliky, ktoré sa rýchlo rozpúšťajú na jazyku a zvýrazňujú chuť jedla. Cena je vyššia než pri bežnej soli, ale ak ju používaš iba pri určitých príležitostiach, jedno balenie ti vydrží naozaj dlho, mne napríklad už niekoľko rokov. :-)
  • Ak chceš mať ešte čokoládovejšie cookies, môžeš ich po upečení posypať kúskami horkej čokolády. Kúsky čokolády môžeš jemne vnoriť dovnútra cookies - keďže sú stále teplé, ide to jednoducho.
  • Do cesta môžeš pridať aj nasekané oriešky - výborne sa hodia lieskové a pekanové orechy.
Cookies s kúskami čokolády

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

10 komentárov

Eliska 24.11.2023 - 20:23
Best of the best. Ja som spravila z trojitej davky, lebo uz obrazok bol na zozranie?
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 22.12.2023 - 10:04

Ďakujem krásne Eliška, teším sa, že cookies sa podarili a chutili :-)

Reaguj
Mipyrka 28.10.2023 - 19:52

Ahoj Veronika, kvôli (dúfam, že dočasnej) potrebe sa vzdať mliečnych výrobkov by ma zaujímalo, čím môžem nahradiť maslo? Myslíš, že keby som použila nejaké orieškové maslo, že by to šlo? Prípadne kokosový olej? Ďakujem a maj sa fajn :-)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 22.12.2023 - 10:09

Ahoooj :-) Vzhľadom na množstvo použitého masla by som v tomto prípade nahradila maslo rastlinnou verziou, myslím že sa dá použiť Alsan alebo Rajo :-) Alebo polovicu masla nahradiť rastlinným margarínom a polovicu orieškovým maslom. Bol by to však experiment, neviem zaručiť rovnaký výsledok :-)

Reaguj
Ala 18.9.2023 - 9:54

Cookies som robila z mliečnej čokolády a deťom veľmi chutili…určite ich budem robiť veľmi často :)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 10.10.2023 - 21:03

Jeeej super, veľmi sa teším, že cookies sa podarili a chutili deťom a že ich budeš robiť veľmi často :)

Reaguj
Evka 17.9.2023 - 8:24

Vyzerajú úžasne, mohli by sa vydariť aj s bezlepkovou múkou?

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 10.10.2023 - 21:02

Ďakujem krásne Evka, budem sa tešiť, ak ich vyskúšaš :) Nerobila som ich ešte z bezlepkovej múky, ale myslím si, že by sa mohli vydariť :) Buď by som použila bezlepkovú zmes na pečenie, napr. Schär (s touto som piekla niekoľko koláčikov aj sušienok) alebo nakombinovala mandľovú múku s pohánkovou a ryžovou napríklad :) Držím palce a potom daj prosím vedieť, ako to dopadlo :)

Reaguj
Janka 13.9.2023 - 20:26

Dobrý večer Veronika, chcela by som sa spýtať koľko percentná by mala byť čokoláda v cookieskách? ďakujem, Janka

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 16.9.2023 - 13:02

Dobrý večer, Janka, ja som použila 70 %-nú, odporúčam použiť kvalitnú horkú čokoládu, keďže jej tam ide veľa, v chuti cookies je to naozaj poznať :) Takže čím vyšší podiel kakaovej sušiny, tým lepšie :) Budem sa tešiť na Vašu spätnú väzbu a dúfam, že cookies budú chutiť tak ako nám doma :)

Reaguj