Nadýchané jemné palacinky sú dobrotou, ktorú si doprajeme na víkendové raňajky či sladký obed cez týždeň. Dni s palacinkami sú akési radostnejšie, lebo čo môže byť lepšie než prebudiť sa na vôňu čerstvých palaciniek, ktoré sa pečú na horúcej panvici? Palacinky sú jednoduché na prípravu, stačí ti na ne zopár ingrediencií a náplň môžeš prispôsobiť svojim chuťovým preferenciám. Do základného receptu na palacinky nepridávam žiadny cukor, môžeš si ich teda spraviť aj ako palacinky na slano. Výsledné palacinky sú tenučké a jemné, vôbec sa netrhajú a nie sú ani mastné. V ceste je máličko oleja a masla, vďaka čomu netreba panvicu potierať tukom.
Príprava palaciniek siaha až do starovekého Grécka a Ríma, kedy sa tieto jednoduché placky tvorili z múky, vody a vajec. Odtiaľ sa rozšírili do celého sveta, pričom najznámejšie sú francúzske palacinky Crêpes, palacinky pečené v rúre a americké palacinky poliate javorovým sirupom. A v starých slovenských kuchárkach nájdeš palacinky pod omeletami, čo mňa osobne pri listovaní kuchárkou prekvapilo. :-)
Ingrediencie
na cca 8 palaciniek
Cesto na palacinky
- 2 vajcia
- 350 ml plnotučného mlieka
- 150 g hladkej pšeničnej múky
- štipka soli
- 30 g masla
- 1 PL repkového oleja
Tvarohová náplň
- 250 g jemného tvarohu
- 50 ml smotany na šľahanie
- 2 PL trstinového cukru
- hrsť čerstvých malín
- med


Základný recept na palacinkové cesto
1Najprv v malom hrnci rozpustíme maslo a necháme ho vychladnúť. V miske zatiaľ ručne vyšľaháme vajcia s mliekom. Pridáme preosiatu múku a štipku soli a dobre premiešame, aby v ňom nezostali žiadne hrudky. Na záver do cesta vmiešame repkový olej a vlažné rozpustené maslo. Pripravené riedke cesto necháme odležať na kuchynskej linke približne 15 minút.
2
Po uplynutí času dobre rozohrejeme panvicu, nadvihneme ju a na jeden okraj nalejeme naberačku cesta. Ihneď panvicou zakrúžime tak, aby sa cesto rozlialo rovnomerne po celej ploche panvice. Odporúčam použiť kvalitnú palacinkovú panvicu, najlepšie s nepriľnavým povrchom, v takom prípade nemusíš panvicu potierať tukom a palacinky budú aj tak nadýchané a po okrajoch jemne chrumkavé. Množstvo cesta určeného na jednu palacinku závisí od jej priemeru, ja používam túto panvicu s Ø 26 cm a použila som cca 90 ml cesta. Palacinku opekáme dozlatista - približne 3 minúty z jednej strany a minútu z druhej na strednom plameni. Takto postupujeme, až kým neminieme všetko cesto.
Palacinky s tvarohom
3Hotové palacinky môžeme potrieť domácim džemom - mojimi obľúbenými kombináciami sú marhuľový, čučoriedkový džem s levanduľou, jahodový či citrusový džem. Alebo ich naplniť tvarohom a posypať ovocím. Tvarohovú náplň si pripravíš jednoducho - do misky dáme jemný tvaroh a pridáme k nemu smotanu na šľahanie, ktorú sme vyšľahali s cukrom. Premiešame, nanesieme na palacinku, posypeme malinami a buď zrolujeme alebo zatočíme do trojuholníka. Palacinku môžeme pred podávaním pokvapkať troškou medu.
Moje tipy
- Výborné palacinky aj na druhý deň: s palacinkami je to podobné ako s rizotom, odporúčajú sa vychutnávať hneď. :-) Ak ti však nejaké palacinky predsa len zostanú, odlož ich do chladničky a na druhý deň zohrej v rúre. Stačí im pár minút v rúre vyhriatej na 70 °C a chutia takmer ako práve upečené!
- Čo s prvou palacinkou.... Poznáš tzv. syndróm prvej pokazenej palacinky? :-) U nás to tak bolo odjakživa, s prvou nedokonalou palacinkou sme už viac-menej rátali a tešili sa, že sa nám popri vypekaní aj niečo ujde. Prvá palacinka sa nemusí podariť preto, že panvica ešte nie je dostatočne vyhriata, čo už pri druhej palacinke nehrozí. Prípadne vie pomôcť aj to, ak panvicu vymastíš troškou masla či oleja. Ak sa palacinka trhá, pridáme do cesta ešte trochu múky, ak sa zle rozteká, pridáme mlieko.


Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
19 komentárov
Palacinky fantastické. Dal som este jeden vanikovy cukor a dcérka ich ma najradšej ‘suche’ tak sme len trosku pocukroviku- crepe sucree
Sú super, milujem palacinky. Aj moja 8 ročná vnučka už robí mňam palacinky. A my pridávame ešte postrúhané jabĺčka. 😋
Palacinky vynikajúce! V Taliansku tvaroh nemame, pouzili sme ricotta+smotana na slahanie+med – vyslahat spolu. 👍🏻👍🏻
Tak toto boli TOP palacinky 😍 … do cesta som pridala ešte vanilkový cukor..😊 naplnili sme ich tvarohom ale aj nutelou a na vrch dali kyslú smotanu a posypali grankom😋👌
Palacinky som urobila včera pre moju rodinku a mali sme naozaj chutnú večeru. :) Keďže všetci milujeme banány a palacinky bez banánov si nevieme predstaviť, okrem malín som dnu nakrájala aj banán na kolieska a maškrta bola na svete. :)
My palacinky jedávame ako špeciálne nedeľné raňajky na striedačku s lievancami. Najradšej ich máme plnené džemom, poliate horkou čokoládou a ozdobené ovocím. Raz som z nich robila aj palacinkovú tortu na „meninové“ raňajky a zmizla rovnako rýchlo.
Ďakujem krásne, teším sa, že chutia :)