Domov ReceptyBezmäsité jedlá Najlepšie palacinky

Najlepšie palacinky

Autor: Veronika Čopíková
Palacinky

Nadýchané jemné palacinky sú dobrotou, ktorú si doprajeme na víkendové raňajky či sladký obed cez týždeň. Dni s palacinkami sú akési radostnejšie, lebo čo môže byť lepšie než prebudiť sa na vôňu čerstvých palaciniek, ktoré sa pečú na horúcej panvici? Palacinky sú jednoduché na prípravu, stačí ti na ne zopár ingrediencií a náplň môžeš prispôsobiť svojim chuťovým preferenciám. Do základného receptu na palacinky nepridávam žiadny cukor, môžeš si ich teda spraviť aj ako palacinky na slano. Výsledné palacinky sú tenučké a jemné, vôbec sa netrhajú a nie sú ani mastné. V ceste je máličko oleja a masla, vďaka čomu netreba panvicu potierať tukom.

Príprava palaciniek siaha až do starovekého Grécka a Ríma, kedy sa tieto jednoduché placky tvorili z múky, vody a vajec. Odtiaľ sa rozšírili do celého sveta, pričom najznámejšie sú francúzske palacinky Crêpes, palacinky pečené v rúre a americké palacinky poliate javorovým sirupom. A v starých slovenských kuchárkach nájdeš palacinky pod omeletami, čo mňa osobne pri listovaní kuchárkou prekvapilo. :-)

Ingrediencie

na cca 8 palaciniek

Cesto na palacinky

  • 2 vajcia
  • 350 ml plnotučného mlieka
  • 150 g hladkej pšeničnej múky
  • štipka soli
  • 30 g masla
  • 1 PL repkového oleja

Tvarohová náplň

  • 250 g jemného tvarohu
  • 50 ml smotany na šľahanie
  • 2 PL trstinového cukru
  • hrsť čerstvých malín
  • med

Rád varíš, ale nechceš tráviť celý deň v kuchyni?

Kniha Lenivá kuchárka


Palacinky
Palacinky

Základný recept na palacinkové cesto

1Najprv v malom hrnci rozpustíme maslo a necháme ho vychladnúť. V miske zatiaľ ručne vyšľaháme vajcia s mliekom. Pridáme preosiatu múku a štipku soli a dobre premiešame, aby v ňom nezostali žiadne hrudky. Na záver do cesta vmiešame repkový olej a vlažné rozpustené maslo. Pripravené riedke cesto necháme odležať na kuchynskej linke približne 15 minút.

2

Po uplynutí času dobre rozohrejeme panvicu, nadvihneme ju a na jeden okraj nalejeme naberačku cesta. Ihneď panvicou zakrúžime tak, aby sa cesto rozlialo rovnomerne po celej ploche panvice. Odporúčam použiť kvalitnú palacinkovú panvicu, najlepšie s nepriľnavým povrchom, v takom prípade nemusíš panvicu potierať tukom a palacinky budú aj tak nadýchané a po okrajoch jemne chrumkavé. Množstvo cesta určeného na jednu palacinku závisí od jej priemeru, ja používam túto panvicu s Ø 26 cm a použila som cca 90 ml cesta. Palacinku opekáme dozlatista - približne 3 minúty z jednej strany a minútu z druhej na strednom plameni. Takto postupujeme, až kým neminieme všetko cesto.

Vyskúšaj aj moje recepty na lievance

Palacinky s tvarohom

3Hotové palacinky môžeme potrieť domácim džemom - mojimi obľúbenými kombináciami sú marhuľový, čučoriedkový džem s levanduľou, jahodový či citrusový džem. Alebo ich naplniť tvarohom a posypať ovocím. Tvarohovú náplň si pripravíš jednoducho - do misky dáme jemný tvaroh a pridáme k nemu smotanu na šľahanie, ktorú sme vyšľahali s cukrom. Premiešame, nanesieme na palacinku, posypeme malinami a buď zrolujeme alebo zatočíme do trojuholníka. Palacinku môžeme pred podávaním pokvapkať troškou medu.

Moje tipy

  • Výborné palacinky aj na druhý deň: s palacinkami je to podobné ako s rizotom, odporúčajú sa vychutnávať hneď. :-) Ak ti však nejaké palacinky predsa len zostanú, odlož ich do chladničky a na druhý deň zohrej v rúre. Stačí im pár minút v rúre vyhriatej na 70 °C a chutia takmer ako práve upečené!
  • Čo s prvou palacinkou.... Poznáš tzv. syndróm prvej pokazenej palacinky? :-) U nás to tak bolo odjakživa, s prvou nedokonalou palacinkou sme už viac-menej rátali a tešili sa, že sa nám popri vypekaní aj niečo ujde. Prvá palacinka sa nemusí podariť preto, že panvica ešte nie je dostatočne vyhriata, čo už pri druhej palacinke nehrozí. Prípadne vie pomôcť aj to, ak panvicu vymastíš troškou masla či oleja. Ak sa palacinka trhá, pridáme do cesta ešte trochu múky, ak sa zle rozteká, pridáme mlieko. 
Palacinky
Palacinky

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

46 komentárov

Slavka 21.11.2023 - 13:17
Skvele cesto a vyborne palacinky. Dakujem za super recept
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 22.12.2023 - 11:20

Ďakujem krásne Slávka, teším sa, že cesto aj palacinky sú výborné :-)

Reaguj
Kika 3.11.2023 - 17:36
Výborné cesto , palacinky su jemné a tenké ? krásne sa otáčajú :)
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 22.12.2023 - 11:19

Ďakujem krásne Kika, teším sa, že si s receptom spokojná :-)

Reaguj
Ján 31.10.2023 - 6:36
výborné, nelepia sa
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 22.12.2023 - 11:19

Ďakujem krásne Ján, teším sa, že palacinky sa podarili a chutili :-)

Reaguj
ivan pravda 28.10.2023 - 14:33
Znie to dobre , idem to spravit. Skusal som palacinky s ovocným jogurtom.. videl som to v nemecku v Mnichove , jedia to na ranajky . je to velmi dobre. Viac podrobnejsie moyeme aj mailom, alebo telefonický . Ak mate zaujem. pekny den. Ivan. P.
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 22.12.2023 - 11:18

Pekný deň želám, Ivan, budem sa tešiť, ak palacinky vyskúšate a dúfam, že Vám budú chutiť :-) Ovocný jogurt je výborný nápad, vyskúšam niekedy určite :-)

Reaguj
Lubomír 22.10.2023 - 17:51

Veronika dobrý den. 50 rokov robím palacinky rovnako, nemal som dôvod meniť to čo bolo tradíciou…tak ako ich robila mamina. Dnes som prvý krát vyskúšal Vaše. Musím konštatovať, že sa z cesta robili výborne, krásne tenké. Dcérke veľmi chutili a je mi jasné, že musím zmeniť zaužívanú rutinu ??? Ďakujem za dobré, skôr výborné cesto ? LH

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 22.12.2023 - 11:17

Pekný deň želám, Ľubomír :-) Veľmi sa teším, že sa palacinky podarili a chutili a najmä, že chutili aj dcérke a chystáte sa na ne niekedy opätovne :-)

Reaguj
Mirka 27.9.2023 - 22:37
Palacinky jsou uzasne, vzdy delam neslazene, prave pro moznost slane varianty. Udelala jsem je bezlepkove, jsme celiaci.
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 22.12.2023 - 11:16

Ďakujem krásne Mirka, teším sa, že palacinky chutili :-) Ako si prosím robila bezlepkovú verziu? Rada by som vyskúšala a pridala do receptu, ak sa podarí :-)

Reaguj
Jana 27.9.2023 - 21:04

Palacinky fantastické. Dal som este jeden vanikovy cukor a dcérka ich ma najradšej ‘suche’ tak sme len trosku pocukroviku- crepe sucree

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 22.12.2023 - 11:15

Jeeej teším sa, že chutili Janka :-)

Reaguj
Růžena 27.9.2023 - 20:18
Palačinky jsou vynikající, jen se po nich zaprášilo. Musela jsem dělat z dvojité dávky, protože vnoučata je milují a my chtěli také ochutnat. Příště bych je zkusila zapéct s tvarohem.
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 22.12.2023 - 11:14

Ďakujem krásne, to sa veľmi teším! :-) Zapečenie s tvarohom je výborný nápad, určite nabudúce vyskúšam aj ja :-)

Reaguj
Jana 27.9.2023 - 19:02

Sú super, milujem palacinky. Aj moja 8 ročná vnučka už robí mňam palacinky. A my pridávame ešte postrúhané jabĺčka. ?

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 22.12.2023 - 11:13

Ďakujem krásne Janka :-) Postrúhané jabĺčka sú výborný tip, ďakujeme! :-)

Reaguj
Beata 27.9.2023 - 16:54
Super recept! Nechat cesto postat je vyborny tip. Ja obcas pridam trosku prasku do peciva, ked chcem nadychanejsiu strukturu.
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 22.12.2023 - 11:13

Ďakujem krásne Beáta, teším sa, že palacinky sa podarili a chutili :-) Pridanie prášku do pečiva je super tip, nabudúce určite vyskúšam :-)

Reaguj
Andrea 27.9.2023 - 15:52

Palacinky vynikajúce! V Taliansku tvaroh nemame, pouzili sme ricotta+smotana na slahanie+med – vyslahat spolu. ????

Reaguj
Janka Beňová 27.9.2023 - 16:16

Tak toto boli TOP palacinky ? … do cesta som pridala ešte vanilkový cukor..? naplnili sme ich tvarohom ale aj nutelou a na vrch dali kyslú smotanu a posypali grankom??

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 22.12.2023 - 11:11

Ďakujem pekne Janka, teším sa, že palacinky sa podarili a chutili :-) Vanilkový cukor je skvelý nápad, tiež ho veľmi rada využívam v mnohých receptoch :-)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 22.12.2023 - 11:12

Jeeej ďakujem krásne Andrea :-) A tvoja kombinácia znie mňamózne, ja zbožňujem ricottu :P

Reaguj
Lenka 27.9.2023 - 15:11

Palacinky som urobila včera pre moju rodinku a mali sme naozaj chutnú večeru. :) Keďže všetci milujeme banány a palacinky bez banánov si nevieme predstaviť, okrem malín som dnu nakrájala aj banán na kolieska a maškrta bola na svete. :)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 22.12.2023 - 11:10

Ďakujem krásne Lenka, teším sa, že palacinky sa podarili a chutili celej rodine :-) Banány milujeme aj u nás, takže do palaciniek je to vždy dobrá voľba a ak zostanú, skvelé využitie nájdu v banánovom chlebíku :-)

Reaguj
Miroslava 27.9.2023 - 14:05
Palačinky jsou úžasné, první se mi roztrhala (ale to bylo rukama :- ) ) Jemné a já si je dala s medem, borůvkami a jogurtem :-) a zařadím je pravidelně :-)
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 22.12.2023 - 11:08

Ďakujem krásne Mirka, teším sa, že palacinky sa podarili a chutili :-)

Reaguj
Tessa 24.9.2023 - 13:19
Palacinky boli skvelé, veľmi jemné a vláčne! My sme zabrúsili do slanej varianty a pripravili k nim plnku z bryndze, smotany, cesnaku a červenej papriky. Zmizli len sa tak zaprášilo.
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 22.12.2023 - 11:08

Ďakujem krásne Tessa, teším sa, že palacinky chutili :-) Slaný variant je skvelý nápad, určite nabudúce vyskúšam aj ja :P

Reaguj
Katka 23.9.2023 - 22:45
Palacinky sú perfektné ? Za posledné štyri dni som ich už robila 2x a to vždy z dvojnásobnej dávky, tak nám doma chutia. Druhýkrát som mierne ubrala masla a za mňa boli ešte chutnejšie, menej mastnejšie na môj vkus. Ďakujem za recept, odteraz už iné palacinky ani nerobím ? Najradšej ich máme s marhuľovým alebo pomarančovým džemom, no priateľ nepohrdne ani kombinácii - tvaroh, čokoláda a banán ??
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 22.12.2023 - 11:07

Ďakujem krásne Katka, teším sa, že palacinky sa podarili a chutili tak, že si ich robila rovno z dvojnásobnej dávky a hneď 2x po sebe :-) Testovala som recept na základe tvojej spätnej väzby opätovne a ubrala som maslo, na mňa už boli potom suchšie, takže ponechávam pôvodný recept a už si všetci prispôsobia verím tomu :-) A náplne znejú skvele, keď je dobrý džem, tak už ani nič ďalšie netreba pridávať :P

Reaguj
Michaela 23.9.2023 - 15:50
Dnes som vyskúšala recept,aj keď mám svoj overený a 100%. Tento je tiez fajn.ocenujem, že som panvicu vobec nevytierala olejom a parádne sa piekli. U nás sa palacinky jedia..... každý si naplní a ozdobí čím chce. Niekedy stočené, niekedy skladané, minule mali úspech aj ako rezance v kelimku "so sebou".
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 22.12.2023 - 11:04

Ďakujem pekne Michaela, teším sa, že si napriek svojmu overenému 100 % fungujúcemu receptu vyskúšala aj ten môj a piekli sa ti super aj bez vytierania olejom :-) A rezance v kelímku sú super nápad, dobrá obmena na cesty :-)

Reaguj
Lenka 22.9.2023 - 13:22

My palacinky jedávame ako špeciálne nedeľné raňajky na striedačku s lievancami. Najradšej ich máme plnené džemom, poliate horkou čokoládou a ozdobené ovocím. Raz som z nich robila aj palacinkovú tortu na „meninové“ raňajky a zmizla rovnako rýchlo.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 22.12.2023 - 11:02

Lenka to znie výborne, nedeľa sa na palacinky hodí dokonale :-) A na palacinkovú tortu sa už chystám aj ja, bude obmena mojej klasickej čokoládovej, ktorú milujeme :D

Reaguj
Katarína 22.9.2023 - 8:47
Palacinky sú chuťovo fantastické. S cestom sa veľmi dobre pracuje, vôbec nezostávajú suché okraje, s čím som bojovala predtým. A posypané trstinovým cukrom a pokvapkané Grand Marnier nemajú chybu. Recept som "nanútila" dokonca aj mame :)
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 22.12.2023 - 11:01

Jeeej ďakujem krásne Katka, teším sa, že palacinky chutia a posunula si ho aj ďalej mamine :-) Juj verziu palaciniek pokvapkaných Grand Marnier určite skúsim, znie to úžasne! :-)

Reaguj
Lenka 21.9.2023 - 18:13
Palacinky sú vynikajúce ?. Som “bezlaktózová”, takže som si recept upravila na bezlaktózové potraviny ale sú super ?. Budeme robiť pravidelne ?
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 22.12.2023 - 11:00

Super Lenka, to sa veľmi teším! :-)

Reaguj
Katka 21.9.2023 - 14:52
Vyborny recept, chutili uplne tak, ako si ich pamatam z mojho detstva. :-) a popis aj pre zaciatocnikov, presny.
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 22.12.2023 - 10:59

Jeeej super, ďakujem Katka, teším sa, že palacinky chutili a recept je napísaný tak, že ho zvládnu aj začiatočníci :-)

Reaguj
Petra 21.9.2023 - 6:39
Mnam, palacinky som vzdy mala dobre, ale skor chrumkave na okrajoch a tieto su uzasne vlacne! Moja oblubena napln je tvaroh s trochou nutely a cucoriedkami.
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 22.12.2023 - 10:58

Ďakujem krásne Petra, teším sa, že palacinky chutia :-) Náplň s tvarohom, nutelou a čučoriedkami znie skvele! :P

Reaguj
Lucia 30.8.2023 - 18:48
Sú super!
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 31.8.2023 - 20:48

Ďakujem krásne, teším sa, že chutia :)

Reaguj