Domov ReceptyBez lepku Čokoládovo kokosový koláč

Čokoládovo kokosový koláč

Autor: Veronika Čopíková
Čokoládovo kokosový koláč

Cez víkend bol môj plán viac-menej jasný. Upiecť tento neskutočne dobrý čokoládovo kokosový koláč, nafotiť ho, spísať recept a podeliť sa oň s vami. Priznám sa, že mám rada skôr jednoduché koláče, pri ktorých stačí všetko zmiešať, vyliať na plech a dať piecť. Niekedy ešte pridať krém či čokoládovú polevu, nejaké to ovocíčko či čokoládové hobliny a šup-šup sa pustiť do jedenia. Pri tomto koláči budete musieť spraviť trošku viac, ale garantujem vám, že výsledok stojí za to.

Koláč sa skladá z troch vrstiev - mäkučkého brownie korpusu, chrumkavého kokosu a čokoládovej polevy. A je radosť ho jesť a s potešením vybrať z plechu ešte jeden kúsok. Lebo len jeden vám stačiť nebude. :)

Ingrediencie

na plech veľkosti 20 x 20 cm

Brownie vrstva

  • 200 g horkej čokolády (použila som 74 %-tnú)
  • 140 g masla
  • 120 g trstinového alebo kokosového cukru
  • 3 veľké vajcia
  • 70 g mandľovej múky
  • 1/4 ČL soli
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • 1-2 ČL sušenej pomarančovej kôry (ľubovoľné)

Kokosová vrstva

  • 75 g strúhaného kokosu
  • 50 g masla
  • 2 bielka z väčších vajec
  • 25 g kryštálového alebo brezového cukru (ak vám nevadí, že kokosová vrstva zhnedne, môžete použiť trstinový alebo kokosový cukor)
  • 2 PL kokosového mlieka (nie nápoja)

Čokoládová vrstva

Prvá kuchárska kniha, ktorá vám ušetrí čas v kuchyni! Obsahuje 60 jednoduchých receptov.
Kniha Lenivá Kuchárka

PREZRIEŤ KNIHU

Čokoládovo kokosový koláč

Vynikajúci čokoládovo kokosový koláč, s ktorým potešíte seba i návštevu

Vo vodnom kúpeli roztopíme na kocky nalámanú horkú čokoládu s maslom. Keď je čokoláda s maslom roztopená, stiahneme ju zo sporáka a pridáme k nej cukor. Premiešame, aby sa cukor dobre rozpustil. Následne necháme trochu vychladnúť a až do vlažnej zmesi pridávame vajíčka - postupne jedno za druhým a zakaždým ručne premiešame metličkou. Nakoniec pridáme mandľovú múku (môžete ju zameniť aj za inú alebo použiť kukuričný škrob), soľ a lyžičku kypriaceho prášku do pečiva a zľahka primiešame do cesta. Ak máte, môžete pridať ešte sušenú pomarančovú kôru, ktorú si pár minút predtým namočíte do rumu. Prípadne čerstvú pomarančovú kôru, dodá koláču zaujímavú chuť.

Brownie cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a urovnáme (snažte sa použiť približne rovnako veľký plech, aby ste nemali príliš vysoké cesto alebo naopak príliš nízke). Následne ho vložíme do rúry vyhriatej na 170 °C a pečieme 15 až 20 minút. Cesto nepečte príliš dlho, aby nebolo suché, po 15 minútach vyskúšajte do stredu pichnúť špáradlo, ktoré by po vytiahnutí malo mať na sebe omrvinky mokrého cesta. Korpus vytiahneme z rúry a necháme 10 minút chladnúť predtým, než naň pridáme kokosovú vrstvu.

Chrumkavá kokosová vrstva

V miske zmiešame ručne metličkou všetky ingrediencie na kokosovú plnku, teda strúhaný kokos, vychladnuté rozpustené maslo, bielka (nešľaháme ich do snehu), cukor a kokosové mlieko. Túto kokosom voňajúcu plnku navrstvíme na upečený koláč (okraje môžete vynechať) a vložíme naspäť do rúry na 8 až 10 minút. Kokosová vrstva by mala byť aj po upečení stále svetlá. Koláč vytiahneme z rúry a necháme úplne vychladnúť.

Čokoládovo kokosový koláč

Čokoládová vrstva

V malom hrnci zohrejeme kokosové mlieko (pozor, kokosové mlieko by nemalo vrieť, ale len byť horúce). Keď je mlieko horúce (ja testujem vždy prstom), odstavíme ho zo sporáka a pridáme k nemu na malé kocky nalámanú čokoládu. Pár sekúnd necháme tak a následne vareškou rozmiešame na hustejšiu čokoládovú polevu. Tú vylejeme na čokoládovo kokosový koláč a špachtľou rovnomerne uhladíme. Koláč odložíme do chladničky aspoň na 2 hodiny a potom sa môžeme pustiť do krájania a následného vychutnávania trojvrstvovej radosti. :) Nech vám chutí!

Čokoládovo kokosový koláč

Pôvodný recept na tento koláčik mám z blogu Pretty Simple Sweet.

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom!

Ako sa ti páčil? (5 je top)
[Celkom: 128 Priemer: 3.9]

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

44 komentárov

Monika 31.10.2019 - 15:42

Ahojte,koláčik sa mi podaril,robila som ho pre partiu chlapov na oslavu,len sa tak po ňom zaprášilo.super 👍🏻👍🏻👍🏻

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 3.11.2019 - 16:47

Ahoj Monika, super, veľmi sa teším, že koláčik sa podaril a chutilo až tak, že sa po ňom len zaprášilo :)

Reaguj
Martina 26.9.2019 - 8:08

Dobry den, mihol by ist tento kolac aj do tortovej formy?

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 26.9.2019 - 21:31

Ahoj Martina, jasné, môžeš ho dať aj do tortovej formy, ale znížila by som množstvo ingrediencií na polovicu :) A treba si odsledovať čas pečenia potom, lebo sa môže mierne líšiť od pečenia na plechu v závislosti od hrúbky cesta :)

Reaguj
Jill 3.9.2019 - 17:23

Koláčik vyzerá úžasne, krásne vonia, pomerne ľahko sa pripravoval, avšak nám s manželom nepochutil vôbec. Mrzí ma to o to viac, lebo kokosové zákusky na štýl Bounty tyčinky mám veľmi rada. Po 2 kúskoch (ktoré som viac-menej jedla nasilu) som mala pocit, že dostanem žlčníkový záchvat. Je to ťažký, sýty a skutočne veľmi kalorický zákusok. Nedovoľujem si spochybňovať Váš recept, 100 ľudí 100 chutí, avšak nám tento typ nezapasoval. Do budúcna uprednostním Vaše jednoduchšie a odosť menej kalorické recepty :).

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 7.9.2019 - 11:59

Ahoj, veľmi pekne ďakujem za spätnú väzbu k receptu na čokoládovo kokosový koláč :) Výsledok závisí aj od kvality použitých ingrediencií – najmä kvalitnej horkej čokolády :) A o tento koláčik sa treba podeliť – s rodinou, v práci či susedmi :) Súhlasím s tebou – 100 ľudí, 100 chutí, takže už keď som ho pridávala sem, vedela som, že chutiť nebude každému, tak ako mne nechutí väčšina raw koláčikov. V jedle i v živote je to normálne, takže ja sa budem tešiť, ak vyskúšaš niektoré z mojich iných receptov, ktoré ti pasujú viac s ohľadom na ingrediencie a postup prípravy :) Krásny deň ti prajem a ďakujem.

Reaguj
Lucia 21.7.2019 - 10:39

Tak toto je že brutal kaloricka bomba…naratala som 5600 kcal na celý koláčik☹…ale chutný. 😋

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 22.7.2019 - 21:13

Lucka môže byť, ja pri koláčoch kalórie nepočítam, skôr sa snažím, aby boli spravené z kvalitných ingrediencií, bez polotovarov, s menším množstvom cukru :) A tuto je hodne horkej čokolády, je to také čokoládovo-kokosové brownie :) Takže určite s mierou jesť, najlepšie sa podeliť, lebo je to fakt dobrota :) Teším sa, že chutilo :)

Reaguj
Katarina 25.6.2019 - 22:31

Dakujem za vyborny recept, kolacik som dvakrat piekla, vsetkym velmi chutil a pytali si recept :-) ale trosku som ho podla seba upravila, kokosovu vrstvu robim z 1 a pol davky a cokoladovu polevu robim jednoduchu klasiku a to, ze roztopim cokoladu s dvoma lyzicami olivoveho oleja, este raz vdaka ze kolacik a tesim sa na dalsie pecenie ;-)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 22.7.2019 - 21:08

Ahoj Katarína, ďakujem za krásnu spätnú väzbu ku koláčiku :) Veľmi sa teším, že všetkým chutil a pýtali si aj recept :) Rado sa stalo a dúfam, že aj ostatné recepty ti budú chutiť.

Reaguj
Patrícia 26.5.2019 - 15:18

ÚŽASNÝ !!! Ale tie 2 hodiny sme fakt nevydržali čakať kým stuhne 😁

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 29.5.2019 - 19:56

Super, veľmi sa teším, že chutilo! :) Ja tiež ujedávam pomedzi to, nikdy nevydržím :D Dúfam, že aj ostatné recepty sa vydaria a budú chutiť :)

Reaguj
Jana 14.5.2019 - 8:39

Ahoj Veronika, mňamózny koláč, jednoducho pôžitok :-))…. a ešte k tomu jednoduchý a rýchly, Super! :-)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 14.5.2019 - 21:36

Ahoj Janka, ďakujem krásne, veľmi sa teším, že chutil a vydaril sa :)

Reaguj
Jana 18.3.2019 - 21:56

Ďakujem Veronika za skvelý recept na kokosový brownie koláčik. Piekla som ho cez víkend dcére k narodeninám a bol skutočne výborný! Akurát pri krajaní sa mi trochu oddelila čokoládová vrstva od kokosovej… ale chutilo všetkým!

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 26.3.2019 - 21:02

Ahoj Janka, super, veľmi sa teším, že koláčik chutil :) Hmm, možno bolo treba trochu viac nechať stuhnúť a potom až rezať, ale overím to ešte :)

Reaguj
Lubka 3.3.2019 - 11:23

Upiekla som ho ako tortu. Perfektný. Vynikajuci mňam. No mne osobne tam ešte chýbal medzi korpusom a kokosom lekvár. No neviem ako by sa správal kokos na lekvari . Či by nestekal dole a či sa to môže tak piecť. Ale ďakujem za inšpiráciu . Odporúčam 😊

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 10.3.2019 - 21:14

Ahoj Ľubka, veľmi pekne ďakujem za odporúčanie a skvelú spätnú väzbu ku koláčiku :) Veľmi sa teším, že ti chutil, s lekvárom by to mohlo byť zaujímavé, skús niekedy a budem rada, ak mi dáš vedieť, ako to chutilo. Lekvár by sa mohol dať piecť, nemalo by to spraviť nič zlé, ak sa ho nedá priveľa.

Reaguj
Lubka 18.3.2019 - 7:25

Ahoj. Tak robila som koláč ešte raz a pridala som medzi korpus a kokos džem a do kokosové plnky som dala viac kokosoveho mlieka aby bola vlacnejsia a teraz bol koláč famózny . Ďakujem ešte raz za inšpiráciu. Budem ho piecť veľmi často.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 26.3.2019 - 21:01

Ahoj Ľubka, ďakujem krásne za info :) Veľmi sa teším, že ho budeš piecť často :) A super tipy na vylepšenia si dala, nabudúce vyskúšam aj ja. Krásny deň ti prajem a budem sa tešiť, ak vyskúšaš niektoré moje ďalšie recepty.

Reaguj
Julia 4.2.2019 - 16:54

Zdravím. Kolegyňa doniestla dnes tento koláč a bol famózny. Chcela by som ho robiť ako tortu pre oslávenca, myslíte že ked pridám trochu ovocia nerospadne sa? ďakujem

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 6.2.2019 - 21:42

Ahoj Julka, jeej teším sa veľmi, že vám v práci koláčik chutil :) Pokiaľ ide o pridanie ovocia, máš na mysli ovocie navrchu, teda na čokoládovej poleve? Koláč je na začiatku krehkejší, pretože cesto má charakter brownies, ale ak to necháš stuhnúť v chladničke chvíľu a potom dáš ovocie na polevu, nemal by sa ti rozpadnúť :)

Reaguj
Katka 3.2.2019 - 15:46

Mna by zaujimalo, ako môže byť tá Vaša plnka biela, keď máte v recepte kokosový alebo trstinový cukor, ktorý je hnedý ;)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 6.2.2019 - 21:39

Ahoj Katka, ďakujem za postreh, v tomto prípade som robila kokosovú vrstvu z brezového cukru, ale pokojne sa dá použiť aj kryštálový, ak chceš zachovať krásnu bielu farbu kokosu :) Ale na chuti koláčiku neuberie ani trstinový či kokosový cukor, už to závisí od preferencií, ktorý cukor používaš bežne v kuchyni. Ingrediencie som už upravila, ďakujem ešte raz :)

Reaguj
Mária 1.2.2019 - 11:49

Ahoj! Tvoje recepty Veronika sú proste úžasné.Lenže ja mám smolu,že momentálne mám také zloženie v rodine pre ktoré zdravé jedlá nič nehovoria,A pretože som naozaj lenivá variť zvlášť pre seba,pustím sa do Tvojich receptov až budem sama.A tých 10% zľava, ozaj bohumilý skutok.Tak nech sa Ti darí.Ja si ˇTa zakladám a sledujem pre príhodnejší čas na realizáciu.Ale vanilkové rožky boli skvelééééééééé.

Pekný bezveterný dníček
Mária

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 6.2.2019 - 21:36

Ahoj Mária, ďakujem krásne za nádhernú spätnú väzbu k receptom :) Teším sa, že si zakladáš moje recepty na neskoršie použitie a až príde ich čas, budem rada, ak mi dáš vedieť, ako dopadlo pečenie :) A som rada, že vanilkové rožky chutili! Prajem ti krásny deň a ďakujem ešte raz :)

Reaguj
Lubka 30.1.2019 - 14:00

Koláč vyzerá úžasne. Určite ho vyskúšam. Len sa chcem spýtať či kokosové mlieko môže byt alpro?

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 6.2.2019 - 21:35

Ahoj Ľubka, teším sa, že ťa čokoládovo kokosový koláč zaujal a chystáš sa ho vyskúšať :) Použila som kokosové mlieko z plechovky (s obsahom kokosu 60 %). Kokosové mlieko od alpro a podobných značiek (v tetrapaku) má väčšinou podiel kokosu 5-10 % tuším, takže sa budú správať pri pečení trochu inak. V prípade prípravy kokosovej vrstvy môžeš pokojne použiť Alpro, alebo klasické mlieko, v prípade čokoládovej polevy by som radšej použila kokosové mlieko z plechovky, prípadne smotanu na šľahanie. Držím palce, nech sa vydarí a chutí! :)

Reaguj
Eva 30.1.2019 - 12:34

Ahoj. Robila som koláč a dala som tortovú formu asi 25 cm priemerom. Cesto bolo strašne vysoké a plnky nikde…nedá sa mi priložiť obrázok.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 6.2.2019 - 21:31

Ahoj Evka, do komentárov sa obrázok bohužiaľ nedá priložiť. Ja som pri uvedenom množstve ingrediencií použila formu s rozmermi 20×20 cm, tak ako je uvedené v recepte :) Takto vyjde vrstva brownies presne akurát a kokosová plnka sa dáva na stred (vynechajú sa úzke okraje) a vyjde tak akurát v porovnaní s cestom a polevou. Mrzí ma, že ti koláčik nevyšiel presne podľa predstáv, ale ak sa mení veľkosť formy, treba prispôsobiť množstvo ingrediencií, aby si získala podobný výsledok :) Prajem ti krásny deň a dúfam, že ťa to neodradí od ďalšieho pečenia :)

Reaguj
Olga 27.1.2019 - 11:56

Vyskúšala som cokoladovo kokosový kolacik pre istotu z dvojitej dávky na veľký plech. Fantasticka maškrta! Kto má rád bounty si ho okamžite zamiluje. Použila som klasickú bezlepkovu múku aj pre moju glucan free polovicku a všetkým chutil! Pekný W-end!

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 27.1.2019 - 19:54

Ahoj Oľga, skvelé veľmi sa teším, že sa koláčik podaril a hlavne z toho, že vám chutil :) Presne tak, úplne ako bounty chutí! :) Aj tebe krásny zvyšok víkendu.

Reaguj
Věra 25.1.2019 - 7:03

Vypadá krásně, určitě vyzkouším

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 27.1.2019 - 10:00

Ďakujem krásne, veľmi sa teším, že ho vyskúšaš :)

Reaguj
Jindra 24.1.2019 - 14:14

Nádherný koláček :)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 27.1.2019 - 9:59

Ďakujem krásne Jindra :)

Reaguj
Maja 23.1.2019 - 21:28

Tak toto urcite skusim…brownie totiz milujem..dakujem za rcp:))

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 27.1.2019 - 9:59

Ahoj Majka, teším sa veľmi, že ho vyskúšaš :) Tuto je tá spodná brownie vrstva famózna, ja som sa úplne tešila z omrviniek, lebo boli neskutočne dobré :D Držím palce, nech sa vydarí a teším sa na spätnú väzbu od teba.

Reaguj
Dina 23.1.2019 - 17:56

ďakujem za receptík , ktorý sa mi páči ale už teraz viem,že si ho troška vylepším a niektoré ingrediencie nahradím inými. Skúsim ho cez víkend, keď sa vydarí pošlem foto.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 27.1.2019 - 9:57

Ahoj Dina, teším sa, že sa ti koláč páči a chystáš sa ho vyskúšať :) Určite pomeň podľa vlastného gusta a používaných ingrediencií, toto je len inšpirácia :) Budem sa tešiť na foto a držím palce, nech sa vydarí!

Reaguj
Erika 23.1.2019 - 14:18

Nadhernyyyyy idem nato… cez vikend , mnam!!!!!

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 27.1.2019 - 9:56

Ahoj Erika, ďakujem krásne, veľmi sa teším, že ťa čokoládovo kokosový koláč zaujal a chystáš sa ho vyskúšať :) Držím palce, nech sa vydarí a nech vám chutí! :)

Reaguj
Ivona 8.2.2019 - 13:53

Ahoj Mandlovu muku nemám môžem použiť normálnu soaldovu v tom istom pomere ? Ďakujem

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 17.2.2019 - 18:56

Ahoj Ivona, samozrejme, mandľovú múku môžeš nahradiť špaldovou :) Držím palce, nech sa koláčik vydarí a hlavne, nech chutí! :)

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Toto sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na môj magazín a kuchársku knižku.

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box