Patríš medzi milovníkov tradičných receptov a zošitkov popretkávaných receptami starých mám? Ak to máš podobne ako ja, mám pre teba pripravený tradičný recept, ktorý chutí ako od babičky - plnená paprika v paradajkovej omáčke. Kedysi som sa plnenej paprike vyhýbala oblúkom, potom som ochutnala verziu od priateľovej maminy a to bola taká chuťová báseň, že som ju musela pripraviť aj u nás doma.
V recepte na plnenú papriku nájdeš návod na prípravu paradajkovej omáčky bez zahusťovania múkou, z čerstvých paradajok a mojím tipom na použitie paradajkovej passaty namiesto klasického paradajkového pretlaku. V plnenej paprike som použila väčšie množstvo ryže - vďaka tomu skonzumujeme menej mäsa a uvoľnený ryžový škrob nám zároveň zahustí omáčku, takže je to win-win. :-)
Vyskúšaj aj moje ďalšie overené recepty na obed či večeru - jednoduchý zapekaný baklažán so syrom, šťavnaté fašírky s mojimi tipmi, ako ich upiecť v rúre aj na panvici, kurací perkelt s domácimi haluškami, kačacie stehná s červenou kapustou či moje obľúbené paradajkové krupoto.
Ingrediencie
na 4 porcie
Plnené papriky
- 4 - 8 paprík (použila som zelené ihlanovité papriky - na konci zúžené do špičky)
- 250 g mletej bravčovej krkovičky (odporúčam dať si zomlieť a nekupovať rovno mletú)
- 130 g guľatozrnnej ryže
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 vajce
- 1 ČL horčice (použila som dijonskú horčicu)
- 1 ČL majoránky
- 1/2 ČL oregana
- 1/2 ČL mletej červenej papriky
- soľ a čierne korenie
Paradajková omáčka
- 900 g paradajok (najlepšie sú cherry alebo klasické stredne veľké paradajky, kde sa šupka dobre uvarí)
- 800 ml paradajkovej passaty (pasírovaných paradajok/pyré - je voňavejšie a chutnejšie ako paradajkový pretlak)
- 1 žltá cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 ČL trstinového cukru
- panenský olivový olej a plátok masla
- soľ , čierne a provensalské korenie
Ako sa robí plnená paprika
1Najprv pripravíme ryžu - nebudeme ju variť úplne domäkka, ale predvaríme ju. Ryžu prepláchneme a vsypeme do menšieho hrnca so zohriatym olivovým olejom (1/2 PL). Premiešame vareškou, zalejeme vodou (ja varím ryžu v pomere 1 diel ryže na 1,5 dielu vody), osolíme (na dané množstvo som použila 1/2 ČL soli) a privedieme do varu. Keď začne voda vrieť, znížime teplotu, prikryjeme pokrievkou a varíme, kým sa odparí takmer celé množstvo vody (cca 6 - 8 minút), prípadne prebytočnú vodu zlejeme. Ryžu necháme vychladnúť a medzitým si pripravíme ostatné ingrediencie na plnenú papriku.
2Do stredne veľkej misy vložíme mletú bravčovú krkovičku. Pridáme prelisované strúčiky cesnaku, vajce, horčicu a jednotlivé korenia - majoránku, oregano, červenú papriku, soľ a čierne korenie. Na záver pridáme vychladnutú ryžu a zmes dôkladne premiešame lyžicou. Papriky umyjeme, odrežeme hlavičky a kúsok špičky a vnútro očistíme od semienok. Papriky pomocou lyžičky naplníme - zmes dobre zatlačíme tak, aby boli papriky naplnené až po okraj. Ak ti zostane nejaká zmes, rukami z nej vytvaruj guľky, menšie ako pingpongové loptičky - ja som z uvedeného množstva spravila 4 plnené papriky a 8 mäsových guliek.
3A teraz sa pustíme do prípravy voňavej paradajkovej omáčky. :-) V hlbokej panvici (ja používam najradšej wok panvicu) zohrejeme olivový olej s maslom. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a opečieme dosklovita. Cibuľu posypeme cukrom a necháme trochu skaramelizovať. Následne pridáme prelisované strúčiky cesnaku a na malé kocky nakrájané paradajky. Chvíľku povaríme, zalejeme paradajkovou passatou a premiešame. Omáčku ochutíme soľou a čiernym a provensalským korením a privedieme do varu.
Ako dlho sa varí plnená paprika
4
Do omáčky vložíme plnené papriky a prikryjeme pokrievkou. Varíme na strednom plameni 15 minút. Po uplynutí času vložíme do omáčky mäsové guľky (v tomto kroku môžeš pridať aj hlavičky papriky) a plnené papriky preobrátime. Varíme ďalších cca 25 - 30 minút. Plnené papriky aj guľky by mali byť čo najviac ponorené v omáčke. Plnené papriky a guľky podávame s parenou knedľou, pred servírovaním ich posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.
Moje tipy
- Ak sa ti zmes na mäsovo-ryžové guľky lepí, pokojne pridaj trochu strúhanky na zahustenie.
- Paradajkovú omáčku môžeš po uvarení plnených paprík a guliek rozmixovať na hladkú konzistenciu.
- Ak je paradajková omáčka príliš hustá, zrieď ju vývarom alebo horúcou vodou.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
10 komentárov
Teším sa, že plnená paprika chutila :-) A jasné, keď máš doma domácu paradajkovú omáčku od maminy, to je jasná voľba :-) Keď sa náhodou minie a deti nebudú doma, budem sa tešiť, keď vyskúšaš aj moju verziu paradajkovej omáčky :-)
Áno, to budeme mať určite spoločné :D Budem sa tešiť ak ju vyskúšať aj s paradajkami a som zvedavá, čo na ňu povieš Anička :-)
Ďakujem krásne Helenka, to sa teším! :-) Je veru trošku iná, viac zaváňa Talianskom, keď mne sa tie paradajky vždy spoja s provensalským korením a neviem ho nepridať :D Teším sa, že ti chutilo :-)
Ďakujem krásne Ibojka, ja mám rada obidve verzie, redšiu omáčku (tú robieva priateľova mamina) aj tú moju hustú, to sa tiež oblizujeme až za ušami :D A super, to som rada, pasírované paradajky robia veľký rozdiel v chuti :-)
Jeeeej ďakujem krásne, to sa veľmi teším! :-)