Domov ReceptyBabičkine recepty Plnená paprika v paradajkovej omáčke

Plnená paprika v paradajkovej omáčke

Autor: Veronika Čopíková
Plnená paprika v paradajkovej omáčke

Patríš medzi milovníkov tradičných receptov a zošitkov popretkávaných receptami starých mám? Ak to máš podobne ako ja, mám pre teba pripravený tradičný recept, ktorý chutí ako od babičky - plnená paprika v paradajkovej omáčke. Kedysi som sa plnenej paprike vyhýbala oblúkom, potom som ochutnala verziu od priateľovej maminy a to bola taká chuťová báseň, že som ju musela pripraviť aj u nás doma.

V recepte na plnenú papriku nájdeš návod na prípravu paradajkovej omáčky bez zahusťovania múkou, z čerstvých paradajok a mojím tipom na použitie paradajkovej passaty namiesto klasického paradajkového pretlaku. V plnenej paprike som použila väčšie množstvo ryže - vďaka tomu skonzumujeme menej mäsa a uvoľnený ryžový škrob nám zároveň zahustí omáčku, takže je to win-win. :-)

Vyskúšaj aj moje ďalšie overené recepty na obed či večeru - jednoduchý zapekaný baklažán so syrom, šťavnaté fašírky s mojimi tipmi, ako ich upiecť v rúre aj na panvici, kurací perkelt s domácimi haluškami, kačacie stehná s červenou kapustou či moje obľúbené paradajkové krupoto.

Ingrediencie

na 4 porcie

Plnené papriky

  • 4 - 8 paprík (použila som zelené ihlanovité papriky - na konci zúžené do špičky)
  • 250 g mletej bravčovej krkovičky (odporúčam dať si zomlieť a nekupovať rovno mletú)
  • 130 g guľatozrnnej ryže
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 vajce
  • 1 ČL horčice (použila som dijonskú horčicu)
  • 1 ČL majoránky
  • 1/2 ČL oregana
  • 1/2 ČL mletej červenej papriky
  • soľ a čierne korenie

Paradajková omáčka

  • 900 g paradajok (najlepšie sú cherry alebo klasické stredne veľké paradajky, kde sa šupka dobre uvarí)
  • 800 ml paradajkovej passaty (pasírovaných paradajok/pyré - je voňavejšie a chutnejšie ako paradajkový pretlak)
  • 1 žltá cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL trstinového cukru
  • panenský olivový olej a plátok masla
  • soľ , čierne a provensalské korenie

Rád varíš, ale nechceš tráviť celý deň v kuchyni?

Kniha Lenivá kuchárka


Plnená paprika v paradajkovej omáčke

Ako sa robí plnená paprika

1Najprv pripravíme ryžu - nebudeme ju variť úplne domäkka, ale predvaríme ju. Ryžu prepláchneme a vsypeme do menšieho hrnca so zohriatym olivovým olejom (1/2 PL). Premiešame vareškou, zalejeme vodou (ja varím ryžu v pomere 1 diel ryže na 1,5 dielu vody), osolíme (na dané množstvo som použila 1/2 ČL soli) a privedieme do varu. Keď začne voda vrieť, znížime teplotu, prikryjeme pokrievkou a varíme, kým sa odparí takmer celé množstvo vody (cca 6 - 8 minút), prípadne prebytočnú vodu zlejeme. Ryžu necháme vychladnúť a medzitým si pripravíme ostatné ingrediencie na plnenú papriku.

2Do stredne veľkej misy vložíme mletú bravčovú krkovičku. Pridáme prelisované strúčiky cesnaku, vajce, horčicu a jednotlivé korenia - majoránku, oregano, červenú papriku, soľ a čierne korenie. Na záver pridáme vychladnutú ryžu a zmes dôkladne premiešame lyžicou. Papriky umyjeme, odrežeme hlavičky a kúsok špičky a vnútro očistíme od semienok. Papriky pomocou lyžičky naplníme - zmes dobre zatlačíme tak, aby boli papriky naplnené až po okraj. Ak ti zostane nejaká zmes, rukami z nej vytvaruj guľky, menšie ako pingpongové loptičky - ja som z uvedeného množstva spravila 4 plnené papriky a 8 mäsových guliek.

Vyskúšaj aj tieto babičkine recepty

3A teraz sa pustíme do prípravy voňavej paradajkovej omáčky. :-) V hlbokej panvici (ja používam najradšej wok panvicu) zohrejeme olivový olej s maslom. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a opečieme dosklovita. Cibuľu posypeme cukrom a necháme trochu skaramelizovať. Následne pridáme prelisované strúčiky cesnaku a na malé kocky nakrájané paradajky. Chvíľku povaríme, zalejeme paradajkovou passatou a premiešame. Omáčku ochutíme soľou a čiernym a provensalským korením a privedieme do varu.

Ako dlho sa varí plnená paprika

4

Do omáčky vložíme plnené papriky a prikryjeme pokrievkou. Varíme na strednom plameni 15 minút. Po uplynutí času vložíme do omáčky mäsové guľky (v tomto kroku môžeš pridať aj hlavičky papriky) a plnené papriky preobrátime. Varíme ďalších cca 25 - 30 minút. Plnené papriky aj guľky by mali byť čo najviac ponorené v omáčke. Plnené papriky a guľky podávame s parenou knedľou, pred servírovaním ich posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.

Moje tipy

  • Ak sa ti zmes na mäsovo-ryžové guľky lepí, pokojne pridaj trochu strúhanky na zahustenie.
  • Paradajkovú omáčku môžeš po uvarení plnených paprík a guliek rozmixovať na hladkú konzistenciu.
  • Ak je paradajková omáčka príliš hustá, zrieď ju vývarom alebo horúcou vodou.
Plnená paprika v paradajkovej omáčke

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

10 komentárov

zuro 22.10.2023 - 20:54
Plnená paprika famózna, len na tú omáčku som veľmi lenivá kuchárka - použila som domácu paradajkovú omáčku od mamy (deti ju tiež obľubujú a cibuľu by mi určite bojkotovali, ale keď nebudú doma, vrhnem sa aj na túto cibuľovú verziu :) )
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 13.12.2023 - 20:49

Teším sa, že plnená paprika chutila :-) A jasné, keď máš doma domácu paradajkovú omáčku od maminy, to je jasná voľba :-) Keď sa náhodou minie a deti nebudú doma, budem sa tešiť, keď vyskúšaš aj moju verziu paradajkovej omáčky :-)

Reaguj
Anička 20.10.2023 - 10:59
Robím podobne, myslela som, ze som skúpa, keď použivam 4-5ks papriky na pol kg mäsa, teraz viem, že som tiež lenivá kuchárka? Tu paradajkovú omáčku musím vyskúšat aj s paradajkami, robila som len z pyre
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 13.12.2023 - 20:47

Áno, to budeme mať určite spoločné :D Budem sa tešiť ak ju vyskúšať aj s paradajkami a som zvedavá, čo na ňu povieš Anička :-)

Reaguj
Helena 18.10.2023 - 20:56
Veronika, plnená paprika podľa tohto receptu priniesla iný šmrnc než aký máva, keď ju obvykle robievam. Cesnak a provensálske korenie ju spravili voňavejšou a rozhodne lákavou, zaujímavou :) povedala by som že tak trochu zaváňala talianskom ;)
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 13.12.2023 - 20:46

Ďakujem krásne Helenka, to sa teším! :-) Je veru trošku iná, viac zaváňa Talianskom, keď mne sa tie paradajky vždy spoja s provensalským korením a neviem ho nepridať :D Teším sa, že ti chutilo :-)

Reaguj
ibojka 11.10.2023 - 22:38
Ahoj Veronika, ďakujem za recept, ja robím tak isto ako ty plnenú papriku, len omáčku redšiu. Niekedy som používala paradajkový pretlak, ale bol veľmi kyslý tak teraz tiež používam pasírované paradajky aj do paradajkovej polievky. narobila si mi chuť, tak neviem, či cez víkend ju neurobí. Prajem ti pekný večer Ibojka
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 13.12.2023 - 20:45

Ďakujem krásne Ibojka, ja mám rada obidve verzie, redšiu omáčku (tú robieva priateľova mamina) aj tú moju hustú, to sa tiež oblizujeme až za ušami :D A super, to som rada, pasírované paradajky robia veľký rozdiel v chuti :-)

Reaguj
Iren 11.10.2023 - 15:19
Plnenú papriku mám rada od malička, Váš recept je famózny. Bavil ma. Je to symfónia chutí a farieb. Ďakujem, za Vaše recepty. I.
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 13.12.2023 - 20:43

Jeeeej ďakujem krásne, to sa veľmi teším! :-)

Reaguj