Domov ReceptyBez laktózy Domáca čalamáda

Domáca čalamáda

Autor: Veronika Čopíková
Domáca čalamáda

Recept na domácu čalamádu by ste odo mňa možno nečakali a musím sa priznať, že aj mňa samotnú to prekvapuje. :) Ale stačilo pár rozhovorov s mojou maminou a ódy na to, aká dobrá je domáca čalamáda na leto, ako super chutí v podobe prílohy ku všetkému možnému a už som bola v obchode a nakupovala ingrediencie. Domáca čalamáda je skvelý letný šalátik, ktorý si môžete aj zavariť a odložiť na „horšie časy". Všetky ingrediencie na domácu čalamádu som nakúpila v Kauflande, ktorý má v ponuke množstvo čerstvého ovocia i zeleniny. A v tomto recepte nájdete aj jednu ingredienciu navyše, ktorá čalamádu príjemne osvieži, uhádnete ktorú? :)

Jednoduchá a rýchla chuťovka, ktorú môžete podávať ako prílohu k hlavnému jedlu alebo si ju vychutnať iba s pečivom. Plná čerstvej zeleniny, netradične oživená jarnou cibuľkou a sladkou hruškou.“

Ingrediencie

na 1 kg čalamády

  • 450 g čínskej kapusty
  • 180 g mrkvy
  • 130 g cibule
  • 100 g hrušky
  • 2 jarné cibuľky
  • 1 červená paprika kapia
  • 100 ml octu
  • 100 g cukru
  • 20 g soli

Predpredaj pokračovania knižného bestselleru, obsahuje 3 výhody Lenivá kuchárka 2

PREZRIEŤ VÝHODY

Domáca čalamáda

Listy čínskej kapusty poriadne opláchneme, necháme trochu odkvapkať a následne nakrájame na menšie pásiky. Mrkvu očistíme a nahrubo nastrúhame. Cibuľu zbavíme šupky, papriku umyjeme a obidve nakrájame na tenšie pásiky. Hrušku očistíme a nastrúhame rovnako, ako mrkvu. Jarnú cibuľku nakrájame na kolieska. Všetku zeleninu dáme do hrnca a pripravíme si nálev. Do odmerky dáme ocot, pridáme cukor a soľ a lyžičkou dobre premiešame. Nálev nalejeme na zeleninu a vareškou celú zmes poriadne premiešame. Hrniec prikryjeme a odložíme do chladničky na celú noc.

Na druhý deň čalamádu naplníme do vysterilizovaných zaváraninových pohárikov a uzatvoríme kovovým viečkom. Takto môžeme čalamádu skladovať v chladničke niekoľko dní, prípadne ju môžete sterilizovať, aby vám vydržala dlhšie. V tom prípade poháre vložte do hlbokého hrnca s vlažnou vodou a pri miernej teplote zohrievajte. Následne môžete teplotu trochu zvýšiť a keď začne voda vrieť, nechajte ju minútu prevrieť a potom vypnite. Poháre s čalamádou opatrne vytiahneme z hrnca, obrátime hore dnom a položíme na utierku. Prikryjeme druhou utierkou a necháme vychladnúť.

Domáca čalamáda

Recept vznikol v spolupráci so spoločnosťou Kaufland.

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept, pridaj sa do klubu.

Výber najlepších receptov nájdeš v knihe


Prezrieť knihu

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár

Add your own review

Zvoľte hodnotenie:


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

3 komentáre

Alena Mitterova 18.8.2021 - 13:33
Ahoj Veronika, čalamada bola výborná , hrušku sme moc necítili , nabudúce dám viac a ocot dom použila biely hroznový. Ďakujem za inšpiráciu Alena
Reaguj
Jana 14.8.2021 - 12:42
Niečo obdobné som skúšala s jablkom, ale hruška je tiež skvelá voľba, vďaka za receptík, určite skúsim. Pekný dník, jana
Reaguj
Ria 12.8.2021 - 14:19

Ďakujem za recept, robievam podobný, ale vyskúšam s hruskoupretoze to som tam nedávala. Keď bude hotový, ozvem sa.

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Tu sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na magazín a kuchársku knihu

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box