Domov ReceptyBez laktózy Domáca čalamáda

Domáca čalamáda

Autor: Veronika Čopíková
Domáca čalamáda

Recept na domácu čalamádu by ste odo mňa možno nečakali a musím sa priznať, že aj mňa samotnú to prekvapuje. :) Ale stačilo pár rozhovorov s mojou maminou a ódy na to, aká dobrá je domáca čalamáda na leto, ako super chutí v podobe prílohy ku všetkému možnému a už som bola v obchode a nakupovala ingrediencie. Domáca čalamáda je skvelý letný šalátik, ktorý si môžete aj zavariť a odložiť na „horšie časy". Všetky ingrediencie na domácu čalamádu som nakúpila v Kauflande, ktorý má v ponuke množstvo čerstvého ovocia i zeleniny. A v tomto recepte nájdete aj jednu ingredienciu navyše, ktorá čalamádu príjemne osvieži, uhádnete ktorú? :)

Jednoduchá a rýchla chuťovka, ktorú môžete podávať ako prílohu k hlavnému jedlu alebo si ju vychutnať iba s pečivom. Plná čerstvej zeleniny, netradične oživená jarnou cibuľkou a sladkou hruškou.“

Ingrediencie

na 1 kg čalamády

  • 450 g čínskej kapusty
  • 180 g mrkvy
  • 130 g cibule
  • 100 g hrušky
  • 2 jarné cibuľky
  • 1 červená paprika kapia
  • 100 ml octu
  • 100 g cukru
  • 20 g soli

Pokračovanie knižného bestsellera Lenivá kuchárka 2

PREZRIEŤ KNIHU

Domáca čalamáda

Listy čínskej kapusty poriadne opláchneme, necháme trochu odkvapkať a následne nakrájame na menšie pásiky. Mrkvu očistíme a nahrubo nastrúhame. Cibuľu zbavíme šupky, papriku umyjeme a obidve nakrájame na tenšie pásiky. Hrušku očistíme a nastrúhame rovnako, ako mrkvu. Jarnú cibuľku nakrájame na kolieska. Všetku zeleninu dáme do hrnca a pripravíme si nálev. Do odmerky dáme ocot, pridáme cukor a soľ a lyžičkou dobre premiešame. Nálev nalejeme na zeleninu a vareškou celú zmes poriadne premiešame. Hrniec prikryjeme a odložíme do chladničky na celú noc.

Na druhý deň čalamádu naplníme do vysterilizovaných zaváraninových pohárikov a uzatvoríme kovovým viečkom. Takto môžeme čalamádu skladovať v chladničke niekoľko dní, prípadne ju môžete sterilizovať, aby vám vydržala dlhšie. V tom prípade poháre vložte do hlbokého hrnca s vlažnou vodou a pri miernej teplote zohrievajte. Následne môžete teplotu trochu zvýšiť a keď začne voda vrieť, nechajte ju minútu prevrieť a potom vypnite. Poháre s čalamádou opatrne vytiahneme z hrnca, obrátime hore dnom a položíme na utierku. Prikryjeme druhou utierkou a necháme vychladnúť.

Domáca čalamáda

Recept vznikol v spolupráci so spoločnosťou Kaufland.

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept, pridaj sa do klubu.

Výber najlepších receptov nájdeš v knihách


Prezrieť knihu

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

7 komentárov

Ladislav 22.1.2022 - 16:20
skusil xsom a je suer
Reaguj
Alena Mitterova 18.8.2021 - 13:33
Ahoj Veronika, čalamada bola výborná , hrušku sme moc necítili , nabudúce dám viac a ocot dom použila biely hroznový. Ďakujem za inšpiráciu Alena
Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 14.11.2021 - 17:18

Ahoj Alenka, som rada, že ti čalamáda chutila :) Kľudne použi nabudúce viac hrušky, závisí aj od použitej odrody :) Biely hroznový ocot je super voľba :)

Reaguj
Jana 14.8.2021 - 12:42
Niečo obdobné som skúšala s jablkom, ale hruška je tiež skvelá voľba, vďaka za receptík, určite skúsim. Pekný dník, jana
Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 14.11.2021 - 17:17

Milá Janka, ďakujem pekne, to sa teším, že recept vyskúšaš a dúfam, že ti bude chutiť :)

Reaguj
Ria 12.8.2021 - 14:19

Ďakujem za recept, robievam podobný, ale vyskúšam s hruskoupretoze to som tam nedávala. Keď bude hotový, ozvem sa.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 14.11.2021 - 17:16

Ahoj Ria, super, teším sa, že recept na čalamádu vyskúšaš :) Dúfam, že ti bude chutiť :)

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Tu sú jeho výhody.
Holler Box

Výhody lenivého klubu

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, novinky z gastro sveta a zľavu na kuchárske knihy. Členstvo je zadarmo :)

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box