Hŕstková polievka je dokonalá na každé ročné obdobie, špeciálne od jesene do jari, keď sa potrebujeme príjemne zahriať a zasýtiť v jednom rýchlom a jednoduchom jedle. Vyvážená kombinácia jačmenných krúpov, strukovín a koreňovej zeleniny, vďaka ktorým ju môžeme servírovať aj ako hlavné jedlo dňa. Hŕstkovú polievku poznajú mnohí z nás z detstva, keďže je to jeden z klasických polievkových receptov, s ktorými sme vyrastali. Ja mám túto nostalgiu a prinavracanie starších receptov do súčasnej kuchyne veľmi rada, preto sa s tebou chcem podeliť o moje verziu perfektnej hŕstkovej polievky. Na prípravu hŕstkovej polievky môžeš použiť zmes strukovín Hŕstka, ktorá je dostupná aj v supermarketoch alebo si namiešať vlastnú kombináciu rôznych druhov fazule, hrachu, šošovice a jačmenných krúpov.
Vyskúšaj aj moje ďalšie recepty na rýchle polievky - krémovú mrkvovú polievku, fantastickú paradajkovú polievku, pravú babičkinu cesnačku, fazuľovú polievku s rezancami, zemiakovú polievku na kyslo s bryndzou alebo hríbovú polievku od babičky.
Ingrediencie
na 4 - 6 porcií
- 150 g hŕstkovej zmesi (v tej mojej bola biela fazuľa, farebná fazuľa, fazuľa mungo a jačmenné krúpy)
- 100 g červenej šošovice
- 6 menších zemiakov
- 2 mrkvy
- 2 petržleny
- 1 žltá cibuľa
- 2 - 3 strúčiky cesnaku
- 3 bobkové listy
- 10 guličiek nového korenia
- soľ a čierne korenie
- sušená majoránka
- sušená zeleninová zmes (ľubovoľné)
- petržlenová vňať
Perfektná hŕstková polievka, ktorú môžeš obmieňať podľa toho, čo máš práve doma
1Hŕstkovú zmes zalejeme studenou vodou a necháme odležať 4 hodiny. Ak použiješ vlastné špajzové zásoby (teda nekúpiš si rovno hŕstkovú zmes), do vody stačí namočiť fazuľu a hrach, krúpy ani červenú šošovicu netreba namáčať vopred. Následne vodu zlejeme a hŕstkovú zmes dobre prepláchneme. Zároveň prepláchneme aj červenú šošovicu. Prepláchnutú hŕstkovú zmes a šošovicu dáme do hrnca, zalejeme dvoma litrami studenej vody, pridáme bobkové listy a guličky nového korenia, prikryjeme a varíme na miernom plameni cca 60 minút.
2
Kým sa varia strukoviny, pripravíme si zeleninu - očistíme a nadrobno nakrájame cibuľu, mrkvy a petržleny nakrájame na menšie kolieska a zemiaky na kocky. Na panvici zohrejeme olivový olej s plátkom masla a opečieme na ňom nakrájanú cibuľu dosklovita. Pridáme nakrájanú mrkvu, petržlen a zemiaky a chvíľku opekáme. Takto pripravenú zeleninovú zmes pridáme do polievky, trochu osolíme a okoreníme (môžeme pridať aj sušenú zeleninovú zmes ako náhradu klasickej vegety), premiešame a prikryjeme pokrievkou.
3
Varíme na miernom plameni, kým nezmäknú zemiaky, teda cca 20 - 25 minút. Keď sú zemiaky a hŕstková zmes uvarené, pridáme do polievky 2 až 3 prelisované strúčiky cesnaku podľa chuti. Ochutíme majoránkou, soľou a čiernym korením. Pred servírovaním posypeme hŕstkovú polievku čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
7 komentárov
Super, to som veľmi rada! :-)
Jeeej super, to sa veľmi teším Katka :-)
Ďakujem krásne Vlado, teším sa, že polievočka chutí :-)