Domov ReceptyBez laktózy Svieža špenátová polievka

Svieža špenátová polievka

Autor: Veronika Čopíková
Špenátová polievka

Leto sa nám pomaličky blíži ku koncu a ja mám pocit, že ubehlo ako voda. Našťastie nás pred zimou čaká ešte moje obľúbené babie leto a potom milá jeseň, vďaka ktorej máme ešte na chvíľku šancu vychutnať si farebnú nádheru prírody. Ale dosť o počasí, tieto horúce dni asi prežívate podobne ako ja - niekde v chládku so studenou limonádou či pri vode. Na čas v práci a nefungujúcu klimatizáciu sa snažím akosi nemyslieť. :D Každopádne ak by ste si chceli uvariť niečo rýchle a jednoduché, mám pre vás nový recept!

Jednoduchá špenátová polievka, ktorú si môžete pripraviť v rôznych variáciách – ozdobenú bylinkami, s domácimi krupicovými haluškami či chrumkavými krutónmi. Zakaždým bude chutiť inak, a predsa výborne. Tento recept na špenátovú polievku nájdete aj v mojej druhej kuchárskej knihe, ktorá bude mať čoskoro rok od vydania. :)

Ingrediencie

na 4 porcie

  • 1 pór
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 stredne veľké zemiaky
  • 200 g špenátu
  • panenský olivový olej
  • soľ a čierne korenie
  • čili korenie
  • kyslá smotana/ricotta (ľubovoľné)
  • lístky bazalky na ozdobu (ľubovoľné)

Rád varíš, ale nechceš tráviť celý deň v kuchyni?

Kniha Lenivá kuchárka


Špenátová polievka

Postup

1 Pór prerežeme pozdĺžne napoly, dobre umyjeme a nakrájame na drobnejšie kúsky. V hrnci zohrejeme olivový olej (ak nemáte intoleranciu na laktózu, môžete pridať aj trochu masla), na ktorom opečieme pór dosklovita. Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a na kocky narezané zemiaky. Zalejeme horúcou vodou z rýchlovarnej kanvice (na začiatok liter, následne pridáme vodu podľa potreby), premiešame a prikryté varíme asi 20 minút.

2Keď sú zemiaky uvarené, do polievky pridáme natrhané špenátové listy, ktoré sme premyli v sitku a nechali trochu odkvapkať. Premiešame a varíme ďalších 10 minút. Následne polievku stiahneme zo sporáka a rozmixujeme tyčovým mixérom. Rozmixovanú polievku ochutíme soľou, čiernym korením a trochou čili.

3Polievku servírujeme s trochou kyslej smotany alebo ricotty ochutenej soľou a čiernym korením. V prípade bezlaktózovej verzie nahradíme smotanu/ricottu verziou bez laktózy alebo použijeme trochu kokosového mlieka. Na záver ozdobíme čerstvými bylinkami.

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

2 komentáre

Olga 19.8.2022 - 9:57
Isto si ju spravím
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 30.12.2022 - 19:42

Super, budem sa veľmi tešiť! :)

Reaguj